Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
luckystar74:
izvini ne razume sta hoces da kazes, da sam neozbiljna ili sta, mislim da imam ovde najduze nepuisackog staza od svih vas i da cu ga opet imati...a nikada nisam rekla da duvan ostavljam za uvek i to niko ne moze reci jer jednom pusac uvek pusac...
mozda sam ze neke neozbiljna a ko je tako necu vise dolaziti na temu... ja znam da sam nepusac ali da nikada vise necu zapaiti uzivtou to ne mogu da tvrdim a isto to mogu i da kazem sa sve vas koji ste bivsi pusacvi... krize su cudne i javlajaju se kada se najmanje nadate u zivotu....
Jos jednoms e izvinjavam ako sam nekog uvredila ili bilo sta nervozna sam jako jer sam bolesna i sedim kod kuce vec cetvrtu nedeljua napolju je lepo vreme a ja ne mogu nista neko mi rece da nadjem zanimaciju koju majke ti kada lezim bolesna... da inace toliko sam bila bolesna da mi nije padalo napamet da zapalim cigaretu sada kada mi je bolje pocinju krize...
imam jos jedno pitanje da li je moguce da je nesanica od krize ostavljana duvana...ljudi vec mesec dana skoro uopste ne spavam kako treba poludecu....
Ponovo sam isčitao tvoje postove na ovoj temi. Dobro bi bilo i tebi da prvo pročitaš čitavu teme (najbolja zanimacija u ovom trenutku) a onda da uporediš svoje postove sa svim ostalima. Oprosti, jedino ti zvučiš pesimistički (i neozbiljno) skoro svakim postom. Naravno, ozbiljnima to neće smetati i niko te ne goni sa teme nego će ti svi rado pomoći. Zato budi korektnija prema njima. Na temi je objašnjeno, pored odvikavanja od pushenja i odvikavanje od nervoze. Što se tiče bolesti i nesanice imaš na temi STRES... post Optimizam za dug život, pa ga pronađi, može ti biti od koristi.

Ne znaci da svaki forum sluzi za zabavu. Delovi foruma Krstarice sigurno ne sluze za zabavu, ovaj podforum na primer. Cisto da nam bude jasno. Kome je do zabave, postoji svastara gde se ljudi nadmecu ko ce ispasti "duhovitiji" i zanimljiviji" i stvarno im taj deo foruma sluzi za zabavu..
Ovde pomazemo jedni drugima, koliko mozemo, makar savetom ili isustvom. Mozemo mi ovde ponekad pisati i u saljivom tonu, ali su teme o kojima pisemo veoma ozbiljne.
Zdravlje nije za zabavu.

luckystar74, ljudi koji su ovde zele pre svega da ti pomognu i niko od njih nije zlonameran. Malo si negativna i ne zelis da prihvatis neke cinjenice, ali to je verovatno samo privremeno i ja sam ubedjena da ce te to proci. Niko te ne osudjuje, ristob smatra da si neozbiljna i pokusava da ti skrene paznju na to, kako bi ti, pre svega, pomogao u ostavljanju pushenja.
Svaka cast na prvom nepusackom stalezu. Nadam se da ce ovaj biti jos uspesniji i da ce mnogo duze trajati. Srecno.

Kada sam ostavljala cigarete,meni je najvise pomogagala pomisao da radim nesto sto je zaista u redu,ali me niko nije upozorio da ce biti tako tesko,sa svim usponima i padovima.gutala sam komplex b vitamina,jela puno zaista puno,tresla se,zivcanila,plakala kad me niko nevidi,jer sam zivela u zabludi da ako zapalim svi problemi prolaze.otisla sam u prodavnicu kupila sebi steku cigareta 100s,i onda mi je puklo pred ocima da meni niko nebrani da ja zapalim,vec da je to moja odluka,odluka zene koja je preuzela odgovornost za sebe.od tog momenta je sve islo kao pesma,i dalje je bilo drhtavice,i ceo repertoar sto ide uz to:)no nije dugo trajalo sve ukupno oko 4 meseca,sada je tome peta godina i verujte da sam veoma ponosna na sebe,vec zbog toga nebi nikada vise ponovo propusila.zato dragi moji glavu gore hrabro napred u ostavljanju cigareta jer nista ne gubite samo DOBIJATE!

Odlicno! :)
Kad je moglo dotle da se izdrzi, a ziva si i Zemlja se i dalje okrece, ti se radujes svakom novom danu bez cigarete - sta ces bolje? :)
Siguran sam da smo svi uz tebe, ne daj se i dalje.
Ja sam prosao 7-mi nesec i veruj mi kao da nikada nisam pusio, cak uspevam bez problema da srkucem kaficu (bez kofeina) a dok sam pusio uvek am se iscudjavao nepusacima kako mogu da piju kafu bez cigarete, kao besmisleno je... A da znas da nije, uzivam u svakoj kafi (doduse manje je pijem ali ne sto moram vec mi tako prija) Sad sam vec u fazi da se ljutim na sebe u mom unutrasnjem razgovotu sa samim sobom - sta mi je to trebalo pitamo onog drugog ja, pusaca. A on sagnuo glavu, razmislja da nadje neki argument a ne moze, pa ja pobednicki zvarsavam disksiju i saljem onog drugog bivseg ja u cosak :)

Sve u svemu - idemo dalje, nepusacki zivot je mnogo lep! :)

Harmony:
Takticki skrooooz pogresno!!!!!!!!

Da li je takticki skrooooooooooz pogresno ili ne, ne znam jer nikada nisam ni razmisljala o ostavljanju cigareta a kamoli pokusala da ih ostavim. Danas je 5. dan kako ne pusim i uopste mi nije lako. Ipak, dajem svoj maksimum i nadam se da cu istrajati. Najteze mi je posle obroka. Kafu pijem bez problema bez cigareta (kafomanijak sam) samo sto je pijem mnogo, mnogo vise. Primecujem da lakse ustajem ujutru. Ne znam da li to ima veze sa cigaretama ili ne, ali nekako imam vise energije i to mi se dopada. Imam i 700 dinara vise u novcaniku :roll:

Ako si izdrzala 5 dana, izdrzaces jos. nema razloga da popustis sada, kad si donela odluku da prestanes da pusis. Cemu si onda pocinjala ako nisi spremna na promene?
Pokusaj da u svakodnevnici jednostavno isbrises cigaretu u psiholoskom smislu. Ako si malo pratila sebe, primetila si da postoje radnje koje ti vise bude secanje na cigaretu i one koje nemaju niakav utcaj na tvoj osecaj zelje za pusenjem.
Kod mene je to bilo sedanje za racunar i citanje poste ili razmatranje nekog programerskog problema. Dalje, dok sedam u fotelju da pratim vesti ili fudbal. Takodje, citanje dnevne stampe uz kaficu je dusu dalo za cigaretu.
Kad sam te i jos poneke situacije prepoznao kao takve, u slicnim sam onda situacijama obracao posebnu paznju da radim i bavim se necim sto nema veze sa cigaretema. Uveo sam male mentol bombonice, zatim kad bi da se masim za cigaretu, na tom mestu sam imao olovke da ih ne mogu promasiti. kad sedam da gledam vesti, odmah bombonica i druga fotelja od uobicajene.
To je neko vreme trajalo i mnogo mi je pomoglo.
Sada sam opet u staroj fotelji, ne uzimam toliko bombonice, pijem kafu kad mi prija i na cigarete sam potpuno zaboravio u smislu zelje. Setim se naravno pusackog staza, ali svaki puta slavim sto sam nepusac.
Mozes to i ti, siguran sam.
jedna je stvar da mozda jos imas zelju za cigaretom, ali svaki puta se zapitaj i definisi: sta dobijas i ako zapalis, a sta dobijas ako potpuno ostavis duvan? Videces da je na desno strani jednacine toliko mnogo pluseva da je bas besmisleno ne nastaviti put kojim si krenula :)

najgora kriza me je prosla i to je bilo pre neki dan uvek do sada bih poklekla trece nedelj ostavljanja sada eto preziveh i to korz sve ove praznike pusacko drustvo itd... cak sam odbila bila da kupim mome drugu cigarete on je kao bivsi pusac koji povremeno zapali i rekao mi da ih kupim medjutim ja nisam ljuvao me je celo vece ali eto pobedila sam :) juce sam bila sa drugaricom koja je kupovala cigarete i iznenadih se da su diogli cenu bas onako sam se iznenadila... znam koliko sam ih ja placala reko odkada a prodavacica a ti vise ne pusis rekoh joj NE...
najveca zelja mi je uz kafu i posle jela tada bih ubila... i dalje tvrdim da je ostavljanje duvana stvar vollje i nista drugo... ali je mongooooooo tesko.......

Ma i nije... :)
To za posle jela problem sam ja resavao u pocetku tako sto posle rucka, rahat zasednem u omiljenu fotelju da "se odmorim od jela" i uzmem mandarinu ili naradzu pa je natenane i detaljno ljustim i tako se "zanimam" da me ne bi spopala volja za cigaretom. I da vidis, pomoglo mi je mnogo...
Sada vise i ne pomislim na cigaretu, mada mandarine i svo ostalo voce i dalje tamanim zestoko :)

mandarine i ostalo voce ne volim tj ne jedem voce moja teorija je uvek bila da ono sto je zdravo je loseg ukusa.... zato sam obozvala cigare...ok neko ce mi opet reci da sam neozbiljna ali stvarno voce ne jedem... ali to je za drugu temu...
a sto se tice kaladonta na njega sam se navukla tj volim da zvacem kaladont ili zvake sa ukusom mentola i to mi prija...

MegiS:
Probaj sa pranjem zuba odmah posle jela, jer ti se onda sigurno neće javiti želja za duvanom, a ni za daljim jelom - jer svi znamo da često bivši pušači početne faze nepušačkog staža zatrpavaju hranom, pa ćeš se tako rešiti "dve muve jednim udracem".
Ovo je jako dobro. Mnogi posle pranja zuba imaju odbojnost prema pushenju pa to treba znati iskoristiti.

Meni je pomogao Zyban,hvala mu. Pusila sam 20 godina, ostavljala tri puta po godinu dana a onda shvatila da pusim tri do cetri pakle na dan i da nemogu da prestanem tek tako. Cula sam za Zyban, popila dve kutije, prosla sve: depresije,nesanice i ostalo i sada sam presrecan bivsi pusac. Sada o sebi razmisljam kao o "bivsem pusacu" a ne kao nepusacu. Zato sto je to bio glavni zez kad god sam pocinjala ponovo. Kao,sad sam nepusac, mogu jednu uz kafu nece mi biti nista. Sad mislim: ja sam bivsi pusac, bolje da se ne zezam s tim. Ponekad pogledam svesku u koju sam pisala sve razloge zbog kojih mi je lepo sto sam prestala da pusim- ima ih oko 60 za sad- kako se ne bih prevarila i ponovo propusila. Sad je evo godinu i po dana otkad ne pusim i mnoooogo je dobro.

Odlicno!
Sad bi mozda bilo vreme da polako prestanes uopste da se opterecujes temom pusenja. Jednostavno, opusti se i nastavi zivot nepusaca (ili bivseg pusaca ako ti je lakse) i ne obaziri se na nista sto ima veze sa pussenjem.
Jednostavno, odlucila si da je za tebe period kad si bila pussac zavrsen i da nema nikakvog validnog razloga da uopste pomisljas na "povratak na staro", koji ti moze doneti samo lose.
A definitivni razlaz sa pussenjem moze da ti donese samo dobro.
Vagaj i dalje te dve opcije i lakse ces podneti eventualne krizice.

Ja sam evo skoro 8 meseci nepusac i veruj da vise ni ne razmisljam o pussenju kao bilo kakvoj opciji. Organizam vise ne trazi, ja ne trazim - sta dalje da razmisljam o tome... Samo mi je zao sto sam ogroman broj godina potrosio u glupost, puseci najmanje 3 kutije najjacih mogucih cigareta dnevno... Dok nisam dogurao i do infarkta (nije naravno samo cigareta uzrok ali je svakako dosta pomogla)

Veruj i ti ces vrlo brzo doci u situaciju da je pussenje zaista i fizicki i psihicki samo ruzna proslost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back