Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije ziva,a sto pitas?z:((
.....
Limunada?!Mora da se zbog toga super osecam.Uvek imam limunadu u frizideru(zato sto imam drvo limuntusa u basti koje stalno donosi plodove.) i uvek pijem nekoliko casa dnevno.Niti vrtoglavice, niti boli glava.Spavam super i sve je odlicno sem zelje za pusenjem koje mislim da je slabije danas peti dan.
Inace sam okoreli pusac.42 godine pusackog staza,2 paketa dnevno.
Kako da izadjem a da ne popijem ni casu piva?!Bolje ostajem kuci.:zpozdrav2:

Nek joj je laka zemlja,mislio sam da je ziva,pa da je pitas da li te je rodila sa cigaretom u ustima.Naravno da nije,znaci da mozes bez cigarete.
Cigareta je jedna ruzna NAVIKA,i nista vise.A mi smo robovi navika pa tako i njih.
Tesko je odupreti se tom poroku,ali sve ono sto si navikao mozes i da odviknes.Nista nije nemoguce i zavisi od tebe.

Pa bas tako ruzna navika i nista vise!
Mislim i previse se dize frka oko ostavljanja pusenja.Te lekovi,te zvake, te psihologija,analize,nauka ziva hahaha.
Ma jok,prosto ko pasulj.Prestanes i gotovo!Jos ako nemas cigaru da zapalis,kao ja, ne mozes ni da pocnes da pusis ponovo,jel tako?
Da mislim da je lakse ako u kuci niko ne pusi.Ja zivim sa cerkom koja je protivnik pusenja(nikad pusila) i non-stop mi zvockala kao smrdi sve kao sramota,kao sta radim od sebe,kao odvratno je to sve.A drustvo mi je pola-pola pa sam bezbedna,cuvace me prava polovina.

Zavrsava mi se peti dan,meni je super.Ista sam kao pre,samo sto ne pusim.Eh,bas jaka stvar cigara,propade mi vikend zbog nje.Vi me isprepadaste kao ne idi napolje na pice kao ne medju pusace,a glatko sam mogla da izadjem.Da saznam da li ce da mi se pusi posle 3 pive.z:mrgreen:Test cu da napravim u sredu pa cu da vam pisem.

Ma bre kad kazem dosta onda je dosta!!:zelenko2:

Не треба се обесхрабрити, али ни потценити непријатеља. Да је тако лако не би било ове теме. Да је немогуће, такође је не би било. Не уздај се у друге да те чувају, то мораш пре свега ти сама. То је твоја борба и када се ти сукобиш са пушачем у себи, тек онда може бити победе.
Наравно да треба живети као пре, заправо боље, али причувај се овај почетни период.

Једна од најстрашнијих ствари за оне који нас воле и који желе да се ми не трујемо је када поклекнемо, зато се не играј ни са каквим "тестовима"

Poslednja izmena:
"Testiram" se da vidim sta osecam da li stvarno zelim da pusim kad popijem,i kako cu da dilujem sa tom situacijom.Jer mora da se zivi dalje kao pre prema tome,pre saznam bolje je.
A cigaru ne mogu da zapalim i da hocu,jer je nemamz:p Tako da pokleknem ne mogu i kad bih htela.

Ja se nesto mislim da iz fizicke zavisnosti polako izlazim i da cu biti ok za koji dan,a na sigurnom za 3 nedelje.A psihicke zavisnosti kod mene nema.

Pa bas tako ruzna navika i nista vise!
Mislim i previse se dize frka oko ostavljanja pusenja.Te lekovi,te zvake, te psihologija,analize,nauka ziva hahaha.
Ma jok,prosto ko pasulj.Prestanes i gotovo!Jos ako nemas cigaru da zapalis,kao ja, ne mozes ni da pocnes da pusis ponovo,jel tako?
Da mislim da je lakse ako u kuci niko ne pusi.Ja zivim sa cerkom koja je protivnik pusenja(nikad pusila) i non-stop mi zvockala kao smrdi sve kao sramota,kao sta radim od sebe,kao odvratno je to sve.A drustvo mi je pola-pola pa sam bezbedna,cuvace me prava polovina.

Zavrsava mi se peti dan,meni je super.Ista sam kao pre,samo sto ne pusim.Eh,bas jaka stvar cigara,propade mi vikend zbog nje.Vi me isprepadaste kao ne idi napolje na pice kao ne medju pusace,a glatko sam mogla da izadjem.Da saznam da li ce da mi se pusi posle 3 pive.z:mrgreen:Test cu da napravim u sredu pa cu da vam pisem.

Ma bre kad kazem dosta onda je dosta!!:zelenko2:

Niko tebe nije isprepadao. Ako si karakter svaka čast, onda i treba da izadjes, popijes, proveselis se.. Ali ako sada potcenjujes savete koje smo ti dali uz obrazlozenje kako možeš bez problema da ne pusis i kako nemaš cigare (skoknes do prve trafike na cosku?!), onda kasnije nemoj da dolaziš pognute glave i da se zalis kako nisi uspela.
Meni lično ne smeta, radi sta god hoćeš, tvoja stvar. Jedina pouka koju treba da izvuces iz naših saveta jeste da ne treba da se zaleces jer nije uopšte lako kao sto izgleda ;)

Malo se salim bre.Ni najmanje da potcenim vase savete,taman posla.
Ali sreca da sam ovaj forum nasla posle mog prestajanja.Da sam procitala pre,sumnjam da bih se odlucila.Naprimer,neki simptomi apstinencije su zastrasujuci,a ja ih uopste nisam imala.Bas da vidim dalje sta ce biti.

Samo vam pisem i pisacu moje iskustvo,jer ocigledno da je situacija razlicita kod razlicitih osoba.Kao sto su razliciti motivi za pusenje i za prestajanje pusenja.Normalno.
Racunam da sam "karakter"kako kazes,jer da nisam ne bih ni prestajala sa pusenjem.Da nisam bila sigurna u sebe ne bih se maltretirala.
Za 42 dve godine sazrela je u meni odluka i sprovela sam je.
Ne smatram takodje pusenje nekom teskom zavisnoscu,ne kao heroin ili droge uopsete,tako ne smatram da tu treba pomoc bilo kakvih lekova i ostalih pomagala.Samo losa navika nista drugo.
Ako hoces pusis,ako neces ne pusis.Vazno je da znas sta hoces,zar ne.z;)

Takodje sam misljenja da kada se resi da se prestane,to bude zauvek.Prestajanje i ponovno pusenje,pa opet prestajanje itd. nije indiferentan shok i stres za nas organizam i narocito drasticna promena metabolizama.Smatram taj viseponavljani nacin ostavljanja pusenja prilicno rizicnim i opasnim,gorim od samog pusenja.
Tako ja za razliku od vas, ne prestajem na dnevnoj bazi nego na "zauvek bazi".z:poz:

samo polako,uopste nije za podcenjivanje..evo ja na primer jos malo i punim 4 meseca kao ne pusac,zadjih 7-8 dana nailazi mi po nekad zelja za cigaretom kao na pocetku,ne toliko jako ali osecam prisutnost neke doze blage krize ili zelje,ne znam kako da nazovem...meni kad se ovo desava i svaki put kad ne zapalim ja izlazim kao pobednik nad ovim porokom..pazite,ne moze cigareta da bude jaca od vase volje,karaktera i inata...ja sam od samoh starta kad sam ostavio pusenje,bukvalno nista nisam menjao u zivotu,nastavio sam sve po starom,jeo kao i pre,bavio se sportom,spavao,pio kafu,alkohol nisam jer sam anti alkoholicar,nije imalo uticaja negativnog to sto sam ostavio cigarete i sto sam osecao krize na pocetku..nisam bezao od pusaca vec naprotiv iskusavao sam sebe svaki put kad sam sa pusacima u drustvu i u sebi govorio da sam ja jaci od tog poriva i da mi ta smrdljivica od cigare ne treba..mentalno sam bio jak i ostavio sam cigarete na suvo sto se kaze,posle 16 god staza pusackog po prvi put pokusao i uspeo da ih ostavim..do tad mi nisu smetale zdravlju,mozda zbog toga sto sam ceo zivot sportista,ali prosto kvrcne nesto u glavi i covek donese odluku za sve tako i za ovaj otrov..od kako sam ostavio cigarete dobio sam 4 kg na kilazi,sa 96kg na 100kg,juce sam se merio imam 101 kg mozda vaga laze,hehe..ali na svu srecu nisam debeo i nemam salo jer idem u teretanu pa kilazu rasporedjujem na misice...tako da ljudi moji,svako ima svoj razlog zasto ostavlja,svako ima razlicite recepte za ostavljanje,svako ima razlicite karaktere,neko ostavi iz prvog puta,neko iz desetog,neko propusi posle odredjenog vremena,kiksne u kasnijim naletima krize kao ja sto ih imam povremeno...ne mozemo svi da budemo pevaci ili fudbaleri,mozemo da pokusamo ali retko ko to postane,tako i sa ostavljanjem cigareta...bitno je imati jaku volju i probati,pa ako se vidi da ide dobro onda prokleti svaku duvansku industriju i ne uzimati u ruke tu prokletiju od cigarete...sa srecom svima sa odvikavanjem..!!

Mene moja situacija pocinje opasno da nervira. Dodje mi da lepo ispusim par komada, pa nek ide zivot. Cigarete mi smrde, grozne su mi, a opet me mame da zapalim. Drago mi je sto svi lepo napreduju, hvala svima sam na hrabrenju. Svesna sam da je sve u glavi, ali nikako da premostim zice z:). Ovde sam negde procitala da je neko rekao da prosto kao da prizeljkuje neko nerviranje da bi imao izgovor da zapali. Volela bih da mi neko kaze, ma zapali dve i od sutra opet ispocetka, ne mozes da se navuces.

Mene moja situacija pocinje opasno da nervira. Dodje mi da lepo ispusim par komada, pa nek ide zivot. Cigarete mi smrde, grozne su mi, a opet me mame da zapalim. Drago mi je sto svi lepo napreduju, hvala svima sam na hrabrenju. Svesna sam da je sve u glavi, ali nikako da premostim zice z:). Ovde sam negde procitala da je neko rekao da prosto kao da prizeljkuje neko nerviranje da bi imao izgovor da zapali. Volela bih da mi neko kaze, ma zapali dve i od sutra opet ispocetka, ne mozes da se navuces.

To ti je ta drogetina,mamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....:lol:

Тугујеш за цигаретама? Недостају ти? Верујеш да си себи ускратила нешто лепо и пријатно?
Кад се само сетим свог разочарења сваки пут када сам запалила након што сам се решила физичке зависности...никакав осећај задовољства нити леп укус...а онда спопадне стид и љутња на себе...па онда упалим другу трећу и пету да ипак изазовем тај осећај пријатности кога се сећам...и следеће што знам је да опет купујем цигарете и да су ми све лепше...тј неопходније...па онда Јово наново са остављањем...
Издржи, не дај се преварити. Цигарете немају леп укус и нису пријатне. То нам се само чини када смо "навучени"

ДЕјане, твој пример је како здрав начин живота олакшава остављање. Уз пушење обично иде и јако нездрав стил живљења, и доста су тежи симптоми кризе рекла бих.
Ја још увек уводим постепене промене навика и исхране и активности....

Malo se salim bre.Ni najmanje da potcenim vase savete,taman posla.
Ali sreca da sam ovaj forum nasla posle mog prestajanja.Da sam procitala pre,sumnjam da bih se odlucila.Naprimer,neki simptomi apstinencije su zastrasujuci,a ja ih uopste nisam imala.Bas da vidim dalje sta ce biti.

Samo vam pisem i pisacu moje iskustvo,jer ocigledno da je situacija razlicita kod razlicitih osoba.Kao sto su razliciti motivi za pusenje i za prestajanje pusenja.Normalno.
Racunam da sam "karakter"kako kazes,jer da nisam ne bih ni prestajala sa pusenjem.Da nisam bila sigurna u sebe ne bih se maltretirala.
Za 42 dve godine sazrela je u meni odluka i sprovela sam je.
Ne smatram takodje pusenje nekom teskom zavisnoscu,ne kao heroin ili droge uopsete,tako ne smatram da tu treba pomoc bilo kakvih lekova i ostalih pomagala.Samo losa navika nista drugo.Пушење никако није само навика. Постоји и та зависност од активности, али пре свега је проблем у хемијској зависности од супстанце која мења мождани рад. Цигарете стварају зависност која је према податцима свестске здравствене организације седам пута јача од зависности од хероина. Цигарете су ДРОГА, морамо прво постати свесни те чињенице, да смо наркомани, овисници, да нам је брљано са мозгом. Потребна је сва могућа помоћ како би се то савладало. Некоме је лакше некоме је теже, зависи то од пуно фактора, као што каже Дејан, сви смо случај за себе.Ako hoces pusis,ako neces ne pusis.Vazno je da znas sta hoces,zar ne.z;)
ДА.

Takodje sam misljenja da kada se resi da se prestane,to bude zauvek.Prestajanje i ponovno pusenje,pa opet prestajanje itd. nije indiferentan shok i stres za nas organizam i narocito drasticna promena metabolizama.Smatram taj viseponavljani nacin ostavljanja pusenja prilicno rizicnim i opasnim,gorim od samog pusenja.
И шта ако не успеш из прве? онда више никад не покушаш или?
Tako ja za razliku od vas, ne prestajem na dnevnoj bazi nego na "zauvek bazi".
Нико овде не престаје са намером да не пуши само неколико дана. Сви покушавају да се реше заувек тога.
z:poz:

Јављај како ти иде, навијамо за тебе!

dragi ljudi citala sam vase porukice vec neko vreme sad odlicih da se i ja javim.Naime,jos sam pusac ali nezelim to da budem i imala sam nekoliko neuspelih pokusaja.Zelim sto pre stati tom zlu na kraj!!!Vidim da ste podrska jedni drugima svaka cast!Mislila sam sad koji dan da pokusam sa tabex tabletama.

Добродошла! Свака част за одлуку, јављај како иде! Заједно смо јачи....

Sesti dan,lepo jutro,29 stepeni!
Popila kafu bez ikakve zelje za cigaretom.Bas se nesto pitam,sto bih je i zelela kad sam nepusac,jel tako?:manikir:
Sto se tice hrane,sve kao pre,nema promena.Ne primecujem nekui pojacani apetit.Inace sam jela svaki cas po malo,pa tako i sad, i na idealnoj sam tezini.Pa i da dodam kilo -dva nije problem.Sport i teretanu ne volim,pa otpada.Moze samo setnja po plazi ponekad.
Sad mislim da je fizicka zavist prestala (?)E bas me interesuje kakva je ta psihicka.Nek mi se samo pokaze da i nju sredim:azdaja:

A sta kazes cigara je gora od droge?!

Onda bi to trebalo zabraniti!!!:banovati:

Браво за шести дан! Да, физичка ккриза је сад прошла. Одлично је што ниси имала кризе! Ако ти сад ипак падну на памет то је психичка криза наступила и жеља није реална потреба. А победићеш и то, јер ти си сада бивши пушач!

Да, требало би забранити њену производњу и дистрибуцију, али како би онда државна индустрија зарађивала на нама???
Не кажем "дуванска" јер "дуван" је млевена целулоза, фарбана и натопљена отровима. А ни дуван у кесицама за мотање није ништа бољи.

- - - - - - - - - -

мими, јел одолеваш?

Тугујеш за цигаретама? Недостају ти? Верујеш да си себи ускратила нешто лепо и пријатно?
Кад се само сетим свог разочарења сваки пут када сам запалила након што сам се решила физичке зависности...никакав осећај задовољства нити леп укус...а онда спопадне стид и љутња на себе...па онда упалим другу трећу и пету да ипак изазовем тај осећај пријатности кога се сећам...и следеће што знам је да опет купујем цигарете и да су ми све лепше...тј неопходније...па онда Јово наново са остављањем...
Издржи, не дај се преварити. Цигарете немају леп укус и нису пријатне. То нам се само чини када смо "навучени"

Ovo uvek treba imati na umu, uvek! Potpuna istina, kao da sam ja pisala z:lol: Samo se ne secam koliko dugo sam mogla da budem na 2-3 koje mi nisu prijale da bih postigla konacno "zadovoljstvo" kakvog se secam. Da sad zapalim, verovatno bih popusila 10 odjednom jer mi ne bi bilo dovoljno. Uzasno sam gresila i teram sebe da ispravim tu gresku, jer stalno cekam da se nesto desi, promeni, da prestanem da razmisljam, a pri tom nista ne radim da ne razmisljam. Kao da podsvesno ne zelim da ne pusim. Moram priznati da lakse disem, tj dublje, ali ne i sporije z:). Raspolozenje mi je promenljivo, ali i na tome radim, vreme je lepo, sunce sija, love is in the air z:dm: Nije tesko, ako se stvari posmatraju na pravi nacin, nekome to dodje malo kasnije. Sto Mirko kaze, opasna je to drogetina, ali ne damo se.

Polako Mimi, naravno da te situacija nervira. Nervozna si sto ti nedostaje nikotin, I jos dodatno jer pokusavas nesto dobro za svoje zdravlje da uradis, a ne ide bas lako. Svi mi smo prosli kroz to, nisi jedina. Ja sam napisala da skoro da sam prizeljkivala najmanju situaciju da se iznerviram da bih imala razlog da zapalim, a da ne ispadnem totalni kreten pred porodicom. Pokusavala sam nekoliko puta da ih ostavim, I nikako, ovaj put jesam. Tako ces I ti, da ostavis I da tek kasnije budes svesna kako je lako bilo.
Treba strpljenja, volje, I na odlicnom si putu. Jos ako uzimas valerijanu, zeleni caj, Mirkove jabuke, malo vezbica ili hodanja po cistom vazduhu nije na odmet, pa ti si car!
Javljaj kako ide, I sve ce biti u redu! :yeee:

Sedmi dan,ja nista brate ne osecam zal za cigarom.Dal sam normalna?:zroll:

Nemam stvarno sta da kazem.Nista me ne boli,dobro se osecam,dobro spavam,jedem normalno,ni ne pomisljam na cigaru,a kamoli zelim.
Videcu sutra uvece kad izadjem sa drustvom,mada vec sad mogu da napisem da ce sve biti u redu,zasto ne bi.Nece valjda pogled na neku smrdljivu cigaretu da me vrati na stari put?!
Ma ni slucajno,bas toliko glupa i tupava nisam.Jes bas cu sada posle 8 dana (a prvih 2 dana nije bilo nimalo lako),da krenem opet da pusim!Ako bih to uradila onda sam ja kreten od coveka,tj.zene.
Konacno doneses odluku koju si donosio decenijama,postupis po istoj,pa posle 8 dana kao nista, zezali smo se.
Eeee,ne moz tako.

Kod mene je ta odluka zrelila i zrelila i prezrela.Kaze se "odluka je sazrela".Ono kao vocka na drvetu prezreli i bup padne na zemlju.Onda se kaze "odluka je pala".Pa sad da li ste vi ikada videli da se ta padnuta zrela vocka popela na drvo i ponovo okacila na granu?Niste naravno.Tako i kad se odluci da se prestane da se pusi,nema kacenja na granu vise.Kapish?:amen:

p.s.Mimi,koji ti je dan da nepusis?
Pipi,nisam razumela tvoj pusacko-nepusacki status.Vidim pisala si od samog pocetka pre 7 godina.Da li otada ne pusis,ili je bilo prekida,na koliko,kako i zasto?
Verovatno si o tome pisala,ali izvini ne mogu sve da procitam.Dosta sam procitala na preskoke,ali tvoju storiju nisam nasla.z:)
Dragocene su tvoje informacije.I ne znam da li je pisano ranije,bilo bi dobro da se napise i ponovo koliko je cigareta stetna za zdrvlje.tj.stavka po stavka,boljka po boljka,konkretno.

кукки, тако је, треба тачно знати која је ТВОЈА одлука и држати се ње, онда је лако.
Ја престајем да пушим откако сам пропушила. Безброј пут сам пала и поново устала. Више не дозвољавам себи самообману да сам безбедна, да сам непушач и зато сам сада, први пут, прегурала критичну другу годину. Овог пута сам схватила да имам борбу на више фронтова. Физичку, како се решити зависности, и другу, тежу, како победити психичку кризу тојест како остати непушач.

До сад, моја формула за опстанак у табору оних који нису зависни садржи следеће компоненте:

1) Нипошто не треба бити сигуран у себе да више никад нећеш запалити, ма шта да се деси. Напротив, треба увек бити на опрезу и присећати се пушачких невоља како не би поклекнули. Јер наш мозак природно памти само лепа осећања, а цигарета нам је лажирала лепа осећања. Зато је добро и касније као бивши пушач, учествовати на овој теми и помагати другима, јер тако помажемо и себи.

2) О себи не треба размишљати каоо непушачу, већ као о бившем пушачу, јер наши рецептори у мозгу су пушењем трајно оштећени. Ако схватамо да смо бивши пушачи, онда схватамо да ми не можемо себи да приуштимо "излете" и попушимо само једну, или чак, повучемо један дим. Ми ту границу не смемо ни у сну да прекорачимо, никад. Јер наш организам реагује на други начин од организма непушача или пушача. Ми смо напукле шоље и не треба да ризикујемо никад нашу тешком муком стечену слободу.

3) мозак бившег пушача има подстанара, пушачког суфлера. То је страно биће, паразит, који нам с времена на време, шапуће да запалимо, само једну, само овај пут и слично. Тај мали гад не одустаје ни после много година, али је временом све слабији. Чека подмукло неке тренутке наше слабости да нас савлада. И јавља је код већине у одређеним временским периодима, са све већим размаком између наступања. До сад нисам успела да прегурам "суфлирање" које наступа око друге године непушачког стажа. Нисам, због своје гордости, јер сам веровала да мени више никад не може да се деси да пропушим, па тако нисам била спремна за одбрану од напада, који је трајао свега две недеље и који је био само у мисаоном предлогу да запалим, без физичких криза, дакле без главног оружја.

4) Почела сам да радим активно, свакодневно на репрограмирању својих реакција из пушачких у своје. Јер сви пушачи имају за све животне ситуације исту, пушачку, реакцију која гласи: запали прво цигару, па онда размисли шта ћеш. Униформно, маса људи са истом предвидивом реакцијом: сан сваког властодршца и манипулатора. Зато су пушачи марионете без сопствене воље и личности, опседнути. Корак по корак, учим још увек себе да живим по правилу Живота, а не зависности. Пра 4 године сам почела да упознајем госпођу Пипи, да видим ко је она уопште. Гадна баба, могу вам рећи! :zpozdrav2:

5) Схватила сам да није могуће променити једну лошу навику, ма која то била, а не променити још неке ставке. Јер у нашим животима свака одлука има своју последицу у виду других, последичних понашања. Рецимо, пушачи често имају одређен, пушачки начин живота, условљен пушачким потребама и огранићењима. Нпр. пушачи се временом слабије крећу, јер им постаје тешко, немају ваздуха ни снаге. Када престанемо да пушимо, треба да одбацимо све закључке о себи које смо донели као пушачи. Треба да поново све испробамо. И кретање, и начин исхране, и начин размишљања. Јер ми смо одједном неко други, заправо. Ми нисмо више пушачи, ми поново постајемо личност којој нисмо дозволили да се развије. Постајемо оригинална људска бића. Ако оставимо у нашем животу све навике које смо стекли као пушачи, без ревизије, а само одстранимо пушење, велика је вероватноћа да ћемо поново пропушити. јер је то онда нешто што нам недостаје да би били комплетни...пушачи.

6) Потребно је и да "лажирамо" своје сећање и да проверимо наша решења у животу. Вратити филм на многе ситуације које смо прошли, а онда када нам искочи слика нас самих како палимо цигарету, увести цензуру и исећи цигарету из филма, хируршки прецизно, са свесним размишљањем о томе каква би била адекватна реакција уместо погрешне, пушачке. На тај начин чистимо ризницу нашег искуства и учимо мозак шта да нам убудуће предложи као решење када се будемо нашли у сличној ситуацији.

7) Потребно је да научимо да мало и трпимо неугодности. Да ојачамо. Да бранимо себе и свој живот по цену која је заправо мала и смешна: да истрпимо ситне неугодности због тога што свом размаженом ЈА ускраћујемо нешто што је штетно по њега. Да одрастемо. Па да ли би детету дали да пије Доместос само зато што то врло упорно од вас тражи и плаче? Можемо да издржимо све кризе без роптања. Нисмо деца.

8) Да би остали непушачи, треба само да не пушимо. Више НИКАД. .Јер ми то тако хоћемо.
9) ситна слова: ако ипак поклекнемо, ОДМАХ треба устати и не дозволити себи да пушење узме маха. Сваки следећи дим отежава ситуацију. НИКАД НЕ ТРЕБА ОДУСТАТИ:

Poslednja izmena:
koliko si se pre prepucavala sa mnom kad sam pisao da je pusenje stvar izbora sad si i ti to napisala u tacki 8...napisala si da ako zelimo da ne pusimo ne treba da palimo ali nikad,jer mi to tako hocemo..drugim recima mi pravimo izbor kao sto sam ja to tvrdio...ne treba da se inatis pipi kao da si ti neki urednik ovde i bog na ovoj temi za odvikavanje od pusenja,ako neko nesto kaze sto ti se ne svidi odmah kontriras i brises mu poruke...ti si ovde forumas kao i ja,samo sto si ranije postala clan od mene..ovo kako savetujes je lepo ali moras da uvazis misljenje i nekog drugog a ne da odmah istupas kao skoro kad si mi opet prebacila da ja kako sam ostavio cigarete to je zdravim nacinom zivota a ovde se diskutuje o drugim nacinom ostavljanja cigareta kad su ljudi ne zive zdravo...to mi je zvucalo kao da mi nesto prebacujes i niko se drugi ne javlja nego ti...ja bih te zamolio da mi vise ne prebacujes jer si ti obican forumas a ne admin ovog sajta...hvala

Super Ijika!:klap:
Ma nista strasno,stvarno.Evo ja 8 dan,i bas onako probudim se super srecna,kao vidi ja nepusim:hej:
Mada prva dva-tri jutra sam se budila u panici,jao kako cu i danas bez cigareta.

Pa da motiv,pravi i jaki, je neophodan.Kad ga imas,sve dalje dolazi samo od sebe,odluka i prestanak.
Mislim da ljudi sa pravim motivom,daleko lakse podnose period odvikavanja i mnogo teze padaju u iskusenje da ponovo propuse.
Jednom pusacu,genetskom pusacu, koji voli da pusi i dugogodisnji i strastan pusac je,nije dovoljano jak i opravdan motiv da se prica da je duvan stetan za zdravlje.Znas sto ga zabole.Ili kao ajd i ja da prestanem kazu da je lose po zdravlje.Pa u prvoj krizi opet cigara.
Ove dve moje drugarice pusacice mi cestitaju.Prva kaze "svaka ti cast,ali ja jos nisam spremna".Svaka i njoj cast jer ako nije spremna onda batali odvikavanje.Maltretiranje ,stresiranje bezveze.
Druga drugarica,prestala i nije pusila 10 godina.Propusi jer joj je poginula cerka jedinica.Nema nameru ni da prestane da pusi ni da pije.Polako se samoubija svesno.

Jedan interesantan statisticki podatak:
Od svih koji prestanu da puse,ponovo propuse 25% muskaraca,a 75% zena.

Jak motiv je super stvar, ali mozze da se pretvori u svoju suprotnost vremenom. O tome sam pisala ve' jednom...Vremenom, postgnemo cilj koji smo postavili kao motiv. Ili se situacija promeni. Ili neshto treche, hoche i motivisanost vremenom da slabi...i onda smo u problemu.

Nakon vishe padova zbog toga, doshla sam do zakljuchka da treba imati jak motiv u pochetku, a kada ostvarimo cilj dobro je da preformulishemo zadatak.
Ovako recimo: "Nechu da pushim jer hochu da ochistim organizam od otrova i ushtedim novac" (ovo je samo primer, jedan od moguchih) Je pochetni motiv.
Kada smo vech neko vreme bivshi pushachi, mozze u podsvesti da se odigra sledechi trik: "Pa evo dobro se osecham, chist mi je organizam, a i ushtedela sam vech ya one kozne chizme odavno....................pa da povuchem samo jedan dim???"
Dakle, motiv posle nekog vremena valja zameniti zzivotnim stavom. Taj stav glasi:" Nechu da pushim. Zato shto ja nechu da budem pushach. To je moja odluka"

Kada pomislimo da kao pushachi nismo imali izbor da li hochemo ili nechemo da pushimo, vech smo morali da pushimo jer smo bili pushachi a samim tim ovisnici, vidimo koliko smo bili u ropskom polozzaju.
Kada kao pushachi donesemo odluku da zzelimo da se oslobodimo ovisnosti, treba nam sva mogucha pomoch. Jak motiv da podupre zzelju, znanje i upornost i volja da istrpimo sitne neugodnosti radi slobode.
Kada jednom u tome uspemo i postanemo bivshi pushachi, odjednom nam se otvara izbor: Pushiti ili ne. Na tom ispitu ne treba da padnemo, a to je najlakshe uchiniti tako shto se chvrsto opredelimo za zzivotni stav i odluku - da ne pushimo, jer samo tako ostajemo slobodni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back