Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je 107. dan bez pusenja a vec 3-4 nedelje ponovo imam krize vise puta u toku dana. Nikako ne prolaze i puno puta sam razmisljao da kupim duvan jer sam ekstremno nervozan. Juce sam kupio tablete od valerijane a kupio sam i malo lavande i maticnjaka, ( po 25 grama ) to sam pomesao i pijem taj caj pa mi je lakse jer opusta zivce. Ako si nervozna nemoj da se mucis, olaksavaj krize na sve moguce nacine dok ne popuste.

Ja sam se malo dovela u red. Kupila sam tablete od valeriane ali poslije kad sam dosla kuci nisam vise ni imala potrebu da ih pijem, bit ce da mi je ova oluja vani pomogla i malo izluftirala mozak. Od jutros nista, bas sam lijepo raspolozena :) Nego ti nemoj da se salis da poslije toliko vremena kupujes duvan, ma ni da mislis na to!!! Znas i sam kroz sta si sve prosao, znam da to ne zelis jos jednom da ponavljas. Jednostavno, kako i sam kazes olaksavaj sebi na sve moguce nacine, proci ce a mi cemo izaci kao pobjednici :)

...Mislim da je vrlo bitno da u toku odvikavanja naucite da mrzite cigarete, ima n+1 sajtova i filmova o stetnosti cigareta, i ako ste u fazi odvikavanja, trebali bi da pazljivo to pogledate, koliko god da su snimci gadni i neprijatni!

Slazem se, sve ono sto godinama namjerno nisam htjela da gledam sada sam namjerno vidjela. Ne mogu jos da tvrdim da ih mrzim ali kad sve ovo vidim mislim da sam na dobrom putu :)

Svako ima svoj nacin, za odvikavanje, mislimda je bolje postepeno smanjivati cigare, nego koristiti tablete.Naravno treba uvesti nov nacin ishrane i baviti se odgovarajucim sportom .

Naravno, pa nismo svi isti. Ako ja nemam dobro iskustvo sa smanjivanjem ne znaci da ti neces uspjeti. Meni je to smanjivanje izazivalo vecu nervozu nego sto je sada imam... Ja licno, ne znam sta bih mogla promjeniti sto se tice ishrane, oduvjek vec se trudim da se hranim zdravo pogotovo iz razloga toga sto sam bila pusac... Jedina novost koju sam uvela jeste da sam pocela da konzumiram kozje mlijeko :) Sto se tice sporta tu cu morati nesto promijeniti, jer do sada nije islo, mislim pusenje i sport. Ali ako nista drugo setam bas dosta, neki put i ne bih bas ali posto imam psa onda moram :)

Govorim sebi da necu i da ne treba da pusim. Borim se sa tim ali nije lako. Ubedjujem sebe da treba da mrzim cigarete ali i pored najbolje volje da ih mrzim, ne mrzim ih, to je jednostavno tako i ja tu nista ne mogu. Svestan sam da je pusenje stetno, kajem se sto sam pusio tolike godine, najbolje bi bilo da nikad nisam pusio, ali sta je tu je. Nisam od onih koji posle prestanka pusenja objavljuju rat duvanu i svim pusacima na svetu. Cak mi ni ne smeta ako neko pusi u mom prisustvu i ne sablaznjavam se zbog toga, znate ono, '' zasto bas sad moras da pusis? Ja sam bivsi pusac i smeta mi dim'' , ''sad moram da luftiram jer si usmrdeo sobu'' itd. Mozda je to pogresan stav ali za sada ne mogu da ga promenim tek tako.

Sve je to po meni normalno, jer kako gore napisah, vise nego pola svoga zivota sam pusila i naravno da te navike ne mogu samo tako iskorijeniti. Ko moze, svaka mu cast. Nego nama sto se borimo jedino preostaje da se probamo naviknuti na novi nacin zivota. Za pocetak je dovoljno da jednostavno ne pusimo i da se borimo a ostalo ce doci sve na svoje. Sto se mene tice ni meni ne smeta kad neko pusi, cak mi i mirisi dim upaljene cigarete ;) to naravno vani jer ja vec godinama nisam pusila u kuci i naravno da je taj zakon jos na snazi :)

Ma prebrodices ti to! Znas i sam da te krize kratko traju, minut-dva, pa sta je to u odnosu na prvih nedelju dana. Ne smes to da bacis u vodu, gledaj stvari sa lepse strane, ne smrdis, lakse dises, pa covece znas da ti je grlo osteceno, ne zelis to sebi da radis, ne zelis da ga dokrajcis, nije duvan jaci od nas, nece ti biti lepse, to je samo droga od koje vise nismo zavisni, samo je se ponekad setimo na trenutak, kao neke stare ljubavi kad se setimo. Ali ovo nije ljubav, ovo nas izjeda polako iznutra, tiho i podmuklo.

Sto se tice sporta,mislila sam na malo brzi hod,od 7-10km dnevno u zavisnosti od vremenskih uslova.Za to je potrebno od 60min-90min. U kuci neke blaze
vezbe.Ishrana na bazi povrca, voca i ribe, da se organizam brze ocisti. Nisam probala kozije mleko, ali je sigurno dobro za ciscenje pluca.Kupila sam u apoteci
Eko Sept, proizvod na bazi zalfije i pitome nane, odlican za ciscenje grla. Kad pomislim na cigare uzmem jednu tableticu.Nije los ukus.One 2 cigare dnevno od danas su najgora krdza.Uvek sam pusila light varijante. Sad sam uzela one najjeftinije i najgore. Hocu da mi ostanu u losem secanju. Popusila pola cigare
i bacila ostatak.

Ma prebrodices ti to! Znas i sam da te krize kratko traju, minut-dva, pa sta je to u odnosu na prvih nedelju dana. Ne smes to da bacis u vodu, gledaj stvari sa lepse strane, ne smrdis, lakse dises, pa covece znas da ti je grlo osteceno, ne zelis to sebi da radis, ne zelis da ga dokrajcis, nije duvan jaci od nas, nece ti biti lepse, to je samo droga od koje vise nismo zavisni, samo je se ponekad setimo na trenutak, kao neke stare ljubavi kad se setimo. Ali ovo nije ljubav, ovo nas izjeda polako iznutra, tiho i podmuklo.
Potpuno si u pravu, svestan sam svega, znam da zbog grla ne treba da pusim i da je pusenje sranje, ali krize su me spopale i ne pustaju. Kratko traju ali su veoma ceste, pa jos kad uvece uzmem pivo totalno se izbezumim koliko mi se pusi. Mozda ce neko da kaze, ''nemoj da pijes pivo'', ali to je lako reci, pijem ga 30 godina, isto koliko sam i pusio i jedno bez drugog ne ide. Odrekao sam se duvana, odrekao sam se turske kafe, pijem onu lakrdiju iz kesice 2 u 1 jer mi ne izaziva jaku zelju za pusenjem, presao sam na laganiju hranu, ne jedem tesko, masno i zacinjeno, opet da bih smanjio zelju za pusenjem, ali piva necu da se odreknem, pivo ne dam:sad2: Pa ne mogu svega da se odreknem samo zato da ne bih pusio. To je vec mazohizam.

Potpuno si u pravu, svestan sam svega, znam da zbog grla ne treba da pusim i da je pusenje sranje, ali krize su me spopale i ne pustaju. Kratko traju ali su veoma ceste, pa jos kad uvece uzmem pivo totalno se izbezumim koliko mi se pusi. Mozda ce neko da kaze, ''nemoj da pijes pivo'', ali to je lako reci, pijem ga 30 godina, isto koliko sam i pusio i jedno bez drugog ne ide. Odrekao sam se duvana, odrekao sam se turske kafe, pijem onu lakrdiju iz kesice 2 u 1 jer mi ne izaziva jaku zelju za pusenjem, presao sam na laganiju hranu, ne jedem tesko, masno i zacinjeno, opet da bih smanjio zelju za pusenjem, ali piva necu da se odreknem, pivo ne dam:sad2: Pa ne mogu svega da se odreknem samo zato da ne bih pusio. To je vec mazohizam.

Uvek imaš opciju da se odrekneš grla, pa ti vidi šta bi radije..

Pozdrav. Pratim ovu temu vec duze vreme, sve je vrlo zanimljivo, korisno, razna iskustva, naravno. Svaka cast svakome ko je bar na par dana ostavio cigarete.
Skoro svi moji prijatelji su ili ostavili cigarete ili su nepusaci, ali meni nesto ne ide. Resim, necu, ovo je zadnja i onda nista od toga, popusim vise nego sto bih inace :dash:!!!
Kao da nisam jos prelomila da se nicega ne lisavam, vec naprotiv. Procitala sam knjigu A. Cara, ali izgleda da cu morati jos jednom.
Sve mi se cini da sam vrlo blizu konacne odluke, ali da mi jos neki malli delic fali. Verovatno ce neko znati na sta mislim.
Podrska mnogo znaci, bar je kod mene takav slucaj. Prihvatam sugestije, savete....

Mislim da svi znamo o cemu pricas. :)
Nacinom na koji nikotin deluje na nas mi smo programirani da mislimo da nam je pusenje bitno, jer nam je neophodno i podrska u svim mogucim situacijama, da nam kada ostavimo cigarete zivot vise nikad nece biti isti.
Cak i kad ostavimo pusenje takve misli mogu da nas muce neko vreme, ili periodicno. Bitno je znati da mehanizam delovanja nikotina na dopaminske receptore stvara takve iluzije da bi zavisnost bila zadovoljena, iako to veze nema sa istinom. Kao kod onih koji veruju da ce im zivot biti nepodnosljiv ako ostave alkohol, otrgnu se iz narkomanije, ili prestanu da utehu nalaze u hrani.
I to kako zamisljamo da ce nam biti kad ostavimo pusenje cini se strasnije nego sto zapravo jeste. Ja sam mesecima pomerala odluku za neki naredni dan, koliko me hvatala jeza od te pomisli. To sad, a prvi put kad sam ostavljala pomerala sam godinama.
Ako retko kad u zivotu imamo izbor, uglavnom su nam mogucnosti ogranicene, izbori uslovljeni, ostavljanje cigareta jeste 'skok u nepoznato', i jeste daleko znacajniji podvig nego sto se na prvi pogled cini. Jer se ne radi samo o zdravstvenim aspektima koji su znacajni, ili o ustedi novca koja nije mala... Radi se oslobadjanju zavisnosti jer ce nam to dati mogucnost da upoznamo sebe, svoje mogucnosti koje su daleko vece nego sto mi sami verujemo, radi se o vracanju oslonca unutar sebe, a ne u magicnoj multipraktik cigareti.
Samo skoci! Kao dete, bez razmisljanja. :)

Mislim da svi znamo o cemu pricas. :)
Nacinom na koji nikotin deluje na nas mi smo programirani da mislimo da nam je pusenje bitno, jer nam je neophodno i podrska u svim mogucim situacijama, da nam kada ostavimo cigarete zivot vise nikad nece biti isti.
Cak i kad ostavimo pusenje takve misli mogu da nas muce neko vreme, ili periodicno. Bitno je znati da mehanizam delovanja nikotina na dopaminske receptore stvara takve iluzije da bi zavisnost bila zadovoljena, iako to veze nema sa istinom. Kao kod onih koji veruju da ce im zivot biti nepodnosljiv ako ostave alkohol, otrgnu se iz narkomanije, ili prestanu da utehu nalaze u hrani.
I to kako zamisljamo da ce nam biti kad ostavimo pusenje cini se strasnije nego sto zapravo jeste. Ja sam mesecima pomerala odluku za neki naredni dan, koliko me hvatala jeza od te pomisli. To sad, a prvi put kad sam ostavljala pomerala sam godinama.
Ako retko kad u zivotu imamo izbor, uglavnom su nam mogucnosti ogranicene, izbori uslovljeni, ostavljanje cigareta jeste 'skok u nepoznato', i jeste daleko znacajniji podvig nego sto se na prvi pogled cini. Jer se ne radi samo o zdravstvenim aspektima koji su znacajni, ili o ustedi novca koja nije mala... Radi se oslobadjanju zavisnosti jer ce nam to dati mogucnost da upoznamo sebe, svoje mogucnosti koje su daleko vece nego sto mi sami verujemo, radi se o vracanju oslonca unutar sebe, a ne u magicnoj multipraktik cigareti.
Samo skoci! Kao dete, bez razmisljanja. :)
Mogu da potpiem sve ovo.Uz to pokusati sve gledati sa vedrije strane i smejati se na svoj racun. Kad naidje kriza izaci napole i setati, setati, dok ti ne pripadne muka.

Imam nekako obavezu da se javim ovde i napisem da je moj prvi pokusaj da ostavim cigarete propao, 12.03. posle 6.5 mesei sam kupila paklicu cigareta i eto me u pusacima :(

Ja sam baš mislila da ćeš ti da izguraš,...
i moj pokušaj propao i sad pušim više nego ranije,..čini mi se,pozzz
P.S. Moj savjet svima koji se borite:"Visite na ovom forumu ,kao džigerica,jer on baš pomaže,dok sam bila redovna na forumu,prosto mi bilo neprijatno zbog vas da zapalim,a onda sam pomislila da mogu i sama,...malo sutra"

Poslednja izmena:
Pa kako ce, evo ide nekako. I meni je preksutra jubilej, 2 meseca.

I taman se resih jedne bede, kad me danas opali jedna depresivna epizoda. Ne znam dal je zbog cigara, vremena ili neceg treceg, al da me opaucilo bogami jeste.

I tako preplakah celo popodne, ali ono sto je pozitivno nisam ni pomislio na cigare, i da njima lecim tugu :)

Ne dajte se ljudi, nece vam cigara pomoci, ako vi sami sebi ne pomognete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back