Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poceo sam citati knjigu Allen Carr ''LAK NACIN DA OSTAVITE PUSENJE'' Mogu reci da mi dosta pomaze,preporucila mi jedna zena na twitteru,kaze da je pusila 20.god. i da je prestala.Koliko sam procitao pocelo je da deluje na mene,u njoj ne pise kao u svakoj drugoj,da moramo imati volje i ta sr*nja vec da podstaknemo i nateramo um da se ne plasi da ostavimo cigare.Ustvari,mi zelimo svi da ostavimo ali se plasimo jer ne uzivamo uz kafu,drustvo bez cigara jel da? Smanjio sam cigare i to dosta,kutija mi traje dan i po i sad se i ne plasim da ako mi ponestane kinte da necu imati cigare,sad me bas briga! Kad procitam celu knjigu javljam utiske :)

Nisam se javljao kad je aktuelna tema bila "Visak kilograma", ali ajde da se pohvalim, nisam se ugojio ni gram, a ne pusim vec 2 meseca i 20 dana! :)
Ne drzim nikakvu dijetu vec sam vreme za koje ispusim paklu ipo zamenio sa vremenom u teretani! :) odnosno dva dana u teretani, a jedan dan trcanje! :)

Nego, imam jedno pitanje za sve vas, jeste li sanjali da pusite od kad ste ostavili cigare? ja jesam dosta puta, i svaki put sam se budio zbog panike koja me uhvati nakon pola cigare! :D
Kad se probudim samo se nasmejem samom sebi, izgleda da pored mrznje posedujem i strah od cigara! :D

Cao ljudi evo i drugi dan bez cigarete,danas je podnosljivije. . . bar znam sta mi se desava i sta da ocekujem.Obuzela me strasna zelja za slatisima,vise nego za cigaretom? ! ? dali je to ok? Inace pijem i tabex,stvarno deluje,svakom bih preporucila,bar meni olaksava. . .

Svako je nekako morao pregurati tih prvih par dana, sa slatkisima ili bez. Ako ti je lakse sa njima, samo pucaj .... Kod mene se npr. zelja javila tek poslije najgoreg ... prvih dana nisam mogla nista, samo sam pila vodu...Ali kad mi se trazilo da jedem, ja sam jela... i evo nakon vise od mjesec dana polako uvodim novi rezim u ishrani. Sreca, nisam se nesto udebljala, mozda 1 kg . Spasilo me i vise aktivnosti, setanje, orbitrek i jednom sedmicno odbojka od par sati.

- - - - - - - - - -

Od jutros nisam zapalila i malocas pokleknem! Nikako da utuvim sebi u glavu da je sve ovo privremeno! Citam i citam.... ali...

I nastavi da citas i citas .. doci ce i tebi taj klik u glavi kada ces definitivno presjeci i reci stop !

Ja sam presekao,ne znam dali ste procitali gornji post,poceo sam citati knjigu Allena Carr-a meni jos je nisam zavrsio a vec mi se promenio stav o cigarama.Preporucujem svima.A sto se tice kilograma ja sam znaatno smrsao za ove dve god.tako da mi dobro dodje da jedem sve i svasta da se utovim malo :P Gledam slike od pre 2.god. i vidim kako sam bio zgodan,misicav,sad sam kao sipka mrsav.

Cestitam, bas sam se pitala sta je sa tobom :) ja nisam na dijeti, jedino sam se malo fizicki pokrenula. Upravo sam provela weekend u jednom spa centru i bas mi je godilo. To sam samu sebe castila od ovih para sto sam ustedila nepuseci. Kod mene je to nekih 200 eurica mjesecno. I eto, nekako se polako navikavam na ovaj svoj novi zivot. Nepusacki :think:

Mesec dana je proletelo, sa povremenim, narocito vecernjim krizama Nisam se ukljucivala u komentare, ali sam aktivno pratila desavanja na forumu. Sigurna sam da mi je ova "grupna terapija" najvise pomogla u kriticnim trenucima. Danas me drma kriza skoro non stop, ali necu da se predam. Nije mala stvar, pregurala sam najgore, ne zelim da se predam.

Ja sam knjigu procitala i mnoge stvari gledam na drugaciji nacin. Iskreno, sama sam se sebi smucila sa pokusajima da prestanem!
Uspem par dana, puna entuzijazma i onda opet zapalim. Govorim sebi da je sve to iluzija, da nicemu ne sluzi i sve poznato i onda opet!
Najgore mi je sedenje za kompjuterom, uvece, a dani mi tako sporo prolaze.

Meni je ovo prvi put da pokusavam sa odvikavanjem.Aktivno pusim vec 13 godina,juce sam rekla STOP ! Meni je sreca sto je i suprug zajedno samnom juce krenuo na odvikavanje pa zajedno prolazimo kroz ovaj pakao.Nisam citala knjigu nazalost nemam vremena zbog klinke i obaveza. . . Pijem samo dosta vode i tabax . . .i eto guram nekako,a neznam ni sama kako da mi je neko reko da JA mogu 2 dana bez cigareta rekla bih da je taj covek lud,medjutim. . .izgleda je ipak pravilo NIKAD NE RECI NIKAD !:ok:,a uz forum mi je jos lakse. . . :)

Meni je ovo prvi put da pokusavam sa odvikavanjem.Aktivno pusim vec 13 godina,juce sam rekla STOP ! Meni je sreca sto je i suprug zajedno samnom juce krenuo na odvikavanje pa zajedno prolazimo kroz ovaj pakao.Nisam citala knjigu nazalost nemam vremena zbog klinke i obaveza. . . Pijem samo dosta vode i tabax . . .i eto guram nekako,a neznam ni sama kako da mi je neko reko da JA mogu 2 dana bez cigareta rekla bih da je taj covek lud,medjutim. . .izgleda je ipak pravilo NIKAD NE RECI NIKAD !:ok:,a uz forum mi je jos lakse. . . :)

Nisam citala knjigu ni ja ali sam ranije citala Lujzu Hej i slicne autore i zaista sve zavisi od nas samih. Kao i ti i ja imam problema sa slatkisima a ranije uopste nisam jela slatko. Zato sam uporedo krenula i na kontrolisanu ishranu, samo hrana biljnog porekla i morski plodovi.Kad ti dodje da zapalis izvedi klinku u setnju i bice lakse.

ExPiksla .. sta ima? Kako ide ?

Ne pitaj, sad mi je gore nego u prvim danima. Cetiri meseca kako ne pusim a kriza me spopala pre mesec dana i ne popusta. Jednostavno ne mogu da izbacim cigarete iz glave. Ovo se pretvorilo u vece sranje nego sto sam mislio. Toliko mi se pusi (valjda podsvest radi, ne znam) da sam na ivici zivaca. Ne znam sta da radim, ovo je totalno ludilo.

Piksla, druze ne znam kojim poslom se bavis i koliko si u mogucnosti da se posvetis nekoj fizickoj aktivnosti, ali pokusaj da malo povecas fizicku aktivnost, nadji sebi neki hobi, izbegavaj zatvoren prostor, iz licnog iskustva znam da to pomaze! :) Mene najveca kriza uhvati kad par dana nista ne radim, kad blejim ovako za kompom i ne znam sta cu sa sobom! :D

Ne pitaj, sad mi je gore nego u prvim danima. Cetiri meseca kako ne pusim a kriza me spopala pre mesec dana i ne popusta. Jednostavno ne mogu da izbacim cigarete iz glave. Ovo se pretvorilo u vece sranje nego sto sam mislio. Toliko mi se pusi (valjda podsvest radi, ne znam) da sam na ivici zivaca. Ne znam sta da radim, ovo je totalno ludilo.

Svi povremeno mislimo na cigare, a najgore ako smo okruzeni pusacima. Ja sam tek na pocetku a sanjala sam kako idem na rok koncert i svi
oko mene puse a ja ne.A najgore ovo vreme, nikako da se prolepsa , da moze da se izadje napolje.

Drma te psiholoshka kriza. Sad je tek glavna bitka...da nadjesh sve krivo spojene kurcshluse u glavi i ispravish svoj pogled na svet tako da postanesh od ovisnichkog tipa lichnosti pravi CAR. Pocni od toga zashto si propushio kada si prvi put pocheo, zatim shta to mislish da gubish time shto vishe ne pushish, kako ti vidish sebe kada drzzish cigaretu i josh hiljadu stvari...izborichesh se ti sigurno, vidim da si prepoznao neprijatelja.

Ovde sad mislim da ne pomaže ni voće ni šetnja ni bilo šta slično.. Ako imaš takvu krizu posle 4 meseca to je definitivno psihička kriza i ti se sad boriš sa sobom.. Sam sebi podsvesno namećeš krizu i izazivaš želju za cigaretom. Ja mislim da je stvar u tome što sve vreme misliš da se odričeš nečega dobrog, pa makar i podsvesno, nisi se reprogramirao. Ne znam kako da ti pomognem i mislim da to niko ne može, moraš sam sa sobom da se suočiš. Ako ne nalaziš drugu motivaciju, neka ti bude motivacija tvoje grlo. Jednom kad zapališ, ubrzo ćeš početi da pušiš i bićeš daleko teži zavisnik nego pre ovog ostavljanja i neka ti te cigarete donesu ne znam kakvo dobro u tvojoj glavi (što realno naravno neće) odneće ti glas. Ne znam koliko godina imaš, ali nadam se da ostatak života želiš da koristiš svoj glas i da imaš još što šta pametno da kažeš.

Ovoga je i mene strah, mislim da ni ja bas kao ni ti nisam poslozila sve kockice u ovoj mojoj glavi. Meni je danas 5 sedmica a desava mi se isto to, mozda ne u tolikoj mjeri ali svakodnevno me hvataju krize. KAo sto rekose ovdje ne pomazu jabuke, grickalice, fizicke aktivnosti ili setnja. Ne znam nista pametno da ti kazem sem mozda da procitas ako nisi vec a i ako jesi jos jednom knjigu Allen C.. Ja sam je procitala na 2 jezika, hahaaa, ali nesto mi ipak nije leglo 100%. I evo, citam je ponovo :think: Ali u svakom slucaju mi je dosta pomogla i iskreno je preporucujem i tebi i svim novim nepusacima.

Ljudi hvala na podrsci. Nemam fizicke krize ali psihicka zavisnost me dovodi do ludila. U pocetku, kad sam imao fizicke krize, koristio sam valerijanu i pomogla mi je da opustim zivce i prebrodim prve dane. Sad vise ne pomaze. Nedavno sam ovde procitao da se krize javljaju u pravilnim vremenskim intervalima, posle 2-3 meseca, pa posle 6 meseci itd. Ne pusim tek 4 meseca i zaista ne znam da li je to tako ili nije jer prvi put ostavljam pusenje ali imam utisak da se uklapam u ovu zloslutnu semu. Prvih mesec dana mi je bilo uzasno, onda je nastupio period kad mi je bilo potpuno svejedno sto ne pusim (to je trajalo oko mesec i po) i pomislio sam da je gotovo, da sam se oslobodio te napasti, mada sam znao da ce se krize tu i tamo javljati i nervirati me. Ali, ne lezi vraze, posle 3 meseca me spopalo i ne pusta vec mesec dana. Ne znam da li to tako treba da bude ali nesto mi dugo traje pa me pomalo i zabrinjava jer ne znam da li cu izdrzati. Ja ne spadam u one koji tvrde da nikad vise nece zapaliti cigaru, nisam taj tip junaka i priznajem da me od same pomisli na to hvata panika. Poceo sam da pusim sa 16 godina i pusio sam 30 godina. Uopste mi nije lako da to zaboravim, to je pola zivota. Proslo je tek 4 meseca i dacu sebi jos vremena ali ako se za 9, 10 meseci ili godinu dana i dalje budem zlopatio kao sad, zaista ne znam da li ima smisla da samog sebe maltretiram i mucim.

Ljudi hvala na podrsci. Nemam fizicke krize ali psihicka zavisnost me dovodi do ludila. U pocetku, kad sam imao fizicke krize, koristio sam valerijanu i pomogla mi je da opustim zivce i prebrodim prve dane. Sad vise ne pomaze. Nedavno sam ovde procitao da se krize javljaju u pravilnim vremenskim intervalima, posle 2-3 meseca, pa posle 6 meseci itd. Ne pusim tek 4 meseca i zaista ne znam da li je to tako ili nije jer prvi put ostavljam pusenje ali imam utisak da se uklapam u ovu zloslutnu semu. Prvih mesec dana mi je bilo uzasno, onda je nastupio period kad mi je bilo potpuno svejedno sto ne pusim (to je trajalo oko mesec i po) i pomislio sam da je gotovo, da sam se oslobodio te napasti, mada sam znao da ce se krize tu i tamo javljati i nervirati me. Ali, ne lezi vraze, posle 3 meseca me spopalo i ne pusta vec mesec dana. Ne znam da li to tako treba da bude ali nesto mi dugo traje pa me pomalo i zabrinjava jer ne znam da li cu izdrzati. Ja ne spadam u one koji tvrde da nikad vise nece zapaliti cigaru, nisam taj tip junaka i priznajem da me od same pomisli na to hvata panika. Poceo sam da pusim sa 16 godina i pusio sam 30 godina. Uopste mi nije lako da to zaboravim, to je pola zivota. Proslo je tek 4 meseca i dacu sebi jos vremena ali ako se za 9, 10 meseci ili godinu dana i dalje budem zlopatio kao sad, zaista ne znam da li ima smisla da samog sebe maltretiram i mucim.

Nemoj sebi da nameces obavezu da nikad neces zapaliti, razmisljaj o tome da samo danas ne zapalis, za sutra ces razmisljati sutra.

I moras hitno da promenis stav, valjda je i pusenje mucenje organizma, i zlopacene, i maltretiranje.

Za pocetak kreni od toga da odredis tacno trenutke kad ti se kriza pojacava. Da li je to uz kafu, da li posle jela, dok cekas autobus, ili na semaforu. Pa onda kad se nadjes u takvoj situciji i kad ti se pripusi, izvadi taj papir gde ces to sve napisati, da se podsetis da je to normalna reakcija tvog organizma na naviku koju si sticao godinama i da ti je potrebno nesto sto ce da zameni tu naviku, znaci zameni je necim drugim. Eto uz kafu mozes umesto cigare da citas novine sto ce ti zauzeti ruke. Pipi je tu bila dosta mastovita, podseti se njenih ranijih postova i primenjuj ih, ipak je ovo zlo dosta gadno i potrebno je dosta truda da ga izbacimo iz nasih zivota, ali definitvno je to moguce, i u to ne treba sumnjati.

A joj ... zao mi je. Recepta nazalost nemam, ja jos uvijek lutam u mraku trazeci nesto sto ce mi ispuniti ovu prazninu kada dodjem kuci poslije posla. Ne mogu reci kako mislim stalno na cigaru i da mi je zapaliti... ali ono nesto , sto ne znam drugacije opisati nego "praznina", nesto sto fali ... e to mi bas ide na zivce. Kako i sto sam kazes,dugo sam pusila, tesko je izmjeniti navike koje sam temeljila toliko godina iz dana u dan.

Ćao svima! Već neko vreme pratim ovaj forum. Poslušala sam savete svih, pokušala sebi na neki način da ''ogadim'' cigare.
Malo mi je glupo da uopšte sebe predstavljam kao ''nepušača'', jer sam ostavila cigare tek pre dva dana, a vidim da ovde ima ljudi koji ne puše po dve godine, pa i više...
Ali dobro, nekako moram početi.

Pušim aktivno već dve godine, ali shvatila sam da mi je draže zdravlje, pa sam rešila da ih ostavim. Po stoti put...
Nadam se da ću ovog puta uspeti.
Rekla sam sebi, čim budem imala želju, pišem poruku ovde, nadam se da ću naići na podršku! :D

Ne razumem ove ljude koji govore da se kriza javlja tek posle 4-5-6 meseci -.- Alo ljudi ja sam bio bivsi pusac i sada sam opet pusac i zelim ponovo da prestanem.Prvi put kad sam prestao kriza se javlja prvi-drugi dan treci tu i tamo,cetvrti vec nema ali zelja za cigarom ima. Nisam koristio nikakva pomagala vec psihicka pomagala.Govorio sam sebi da ne kupujem ta mala olovkasta cudovista u finoj lepoj kutiji i da me ne moze prevariti,govorio sam da mi nije dosadno bez cigara vec da one stvaraju dosadu,govorio sam da mogu uzivati u nekom trenutku sa drustvom duplo vise i bez cigare,govorio sam da cu biti slobodan i uspeo sam.A sad sto sam bio kreten pa opet poceo pusiti to sam ja sam kriv,sad istu metodu koristim i smanjio sam cigare.Morate isprati svoj mozak!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back