Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
8 meseci bez cigareta.

Svaka čast! I kako je sada iz te perspektive? Jel se javlja još uvek želja i koliko dugo traje?

Meni je danas 20.dan. Više ne razmišljam o cigari, nemam potrebu za njom, sem ponekad kad dodje neki trenutak, ali kako vreme prolazi ti trenuci su sve redji i kraće traju.

Ono što mi je sada najveći problem jeste povišen pritisak i glavobolja zbog pritiska. Takodje noću imam čudne bolove u želucu koji se šire ka ledjima. Jel imao neko slične simptome? Mada, možda to i nije uopšte vezano za apstinenciju ko će ga znati.

Svaka čast! I kako je sada iz te perspektive? Jel se javlja još uvek želja i koliko dugo traje?

Meni je danas 20.dan. Više ne razmišljam o cigari, nemam potrebu za njom, sem ponekad kad dodje neki trenutak, ali kako vreme prolazi ti trenuci su sve redji i kraće traju.

Ono što mi je sada najveći problem jeste povišen pritisak i glavobolja zbog pritiska. Takodje noću imam čudne bolove u želucu koji se šire ka ledjima. Jel imao neko slične simptome? Mada, možda to i nije uopšte vezano za apstinenciju ko će ga znati.

Imao sam razne simptome, pa i te koje pominjes. Organizam se vraca u balans. Ne brini.

Vise nemam neke krize kao prvih mesec-dva. Ponekad mi u mislima blicne scena u kojoj kupujem cigarete, zapalim, ali to traje 0,03 sekunde. :D

Jednostavno, pomisao da ponovo pusim mi je jednaka saginjanju do auspuha automobila i udisanja gasova. Ili stajanja nad vatrom i udisanja dima. Dakle, nema sanse. :mrgreen:

Ma ja ne brinem toliko, mada ume ovaj pritisak da smori, kad te onako tupo boli glava celog dana. Devojka me tera da idem kod kardiologa, a meni smesno da se zbog pritiska 150/90 toliko cimam.

Sećam se kada sam ostavio kafu pre par godina, isto sam imao problem s pritiskom, ali je to trajalo 3-4 dana i stabilizovalo se, dok sad traje malo duže.

Ma ja ne brinem toliko, mada ume ovaj pritisak da smori, kad te onako tupo boli glava celog dana. Devojka me tera da idem kod kardiologa, a meni smesno da se zbog pritiska 150/90 toliko cimam.

Sećam se kada sam ostavio kafu pre par godina, isto sam imao problem s pritiskom, ali je to trajalo 3-4 dana i stabilizovalo se, dok sad traje malo duže.

Izadji napolje, kreci se i disi. Zato si prestao da pusis, zar ne? Da bi bio zdrav i u punoj snazi? ;)

organizam se cisti od otrova.... skoro svako ima probleme nakon ostavljanja.... moj organizam je doziveo totalni shock recimo i meni se ispoljilo na urogenitalnom traktu.....isto i mojoj drugarici....

Pozdrav svima. Vec sam nedavno pisao na ovoj temi. Prestao sam pre neka 3 meseca i od prvog dana citam ovu temu pa stoga imam pitanje posto se moja iskustva poprilicno razlikuju nego 90% onoga sto citam ovde. Znaci moguce je da sam ja celu pricu malo drugacije doziveo ali meni je prvih 7-8 dana bilo izuzetno tesko dok su mi ostali dani do dan danas,slobodno mogu reci teski. Dok citam komentare mnogih kako je samo prva nedelja teska a posle toga opusteno,samo povremeno,dok neki cak i ne pomisle na cigaretu stvarno se zapitam koliko sam ja to bio teski pusac kad mi sve ovo pada ovako tesko. Znaci prosto mi je neverovatno da neko ko je pusio kutiju dnevno i to godinama nakon samo par dana toliko izbrise tu naviku iz glave da je se jedva i seti. Znaci kapa do poda i ja bih iskreno mnogo voleo da se menjam sa vama ako je to sto pisete zaista istina a ne hrabrenje sebe. Za kraj,pitanje za one koji su odavno prestali a hoce iskreno da pisu,koliko vremena treba da prodje da mi prva misao ujutru ne bude cigareta i koliko vremena da prode da bih mogao normalno da pijem sa drustvom a da nemam bar 15 minutnu dramu sa samim sobom...znam da je to sve od osobe do osobe ali bi mi mnogo lakse bilo kad bi mi neko rekao posle 6 meseci,godinu,3,5...

Pozdrav svima. Vec sam nedavno pisao na ovoj temi. Prestao sam pre neka 3 meseca i od prvog dana citam ovu temu pa stoga imam pitanje posto se moja iskustva poprilicno razlikuju nego 90% onoga sto citam ovde. Znaci moguce je da sam ja celu pricu malo drugacije doziveo ali meni je prvih 7-8 dana bilo izuzetno tesko dok su mi ostali dani do dan danas,slobodno mogu reci teski. Dok citam komentare mnogih kako je samo prva nedelja teska a posle toga opusteno,samo povremeno,dok neki cak i ne pomisle na cigaretu stvarno se zapitam koliko sam ja to bio teski pusac kad mi sve ovo pada ovako tesko. Znaci prosto mi je neverovatno da neko ko je pusio kutiju dnevno i to godinama nakon samo par dana toliko izbrise tu naviku iz glave da je se jedva i seti. Znaci kapa do poda i ja bih iskreno mnogo voleo da se menjam sa vama ako je to sto pisete zaista istina a ne hrabrenje sebe. Za kraj,pitanje za one koji su odavno prestali a hoce iskreno da pisu,koliko vremena treba da prodje da mi prva misao ujutru ne bude cigareta i koliko vremena da prode da bih mogao normalno da pijem sa drustvom a da nemam bar 15 minutnu dramu sa samim sobom...znam da je to sve od osobe do osobe ali bi mi mnogo lakse bilo kad bi mi neko rekao posle 6 meseci,godinu,3,5...

Evo rposlo je skoro 6 meseci od kada sam ugasila poslednju, bilo je tesko, pusila sam 17 god po 1.5 kutiju i ne budim se vec par meseci sa tom mislju, ali mi je jutro pretrpano, mozda je i to razlog. Cesto mi padne na pamet da zapalim, ali naravno da necu, vise me ne drzi ta ideja dugo i nije tako tesko kao ranije. Nkada prodje ceo dan da se ne setim cigarete, obicno mi padne napamet uvece da zapalim, ali naravno da necu. Kada sam u neoj tezoj akciji prodje i po par dana da se ne setim cigarete. akse je dosta nego na pocetku, ali zelja se jos uvek javlja, mada mi sada cigareta jako smrdi, to je sve izrazenije kako vreme prolazi.

Ja ne pusim dva i po meseca (znaci, obojica smo otprilike na istom) pa mogu da iznesem svoje iskustvo koje ce ti nadam se biti od pomoci. Kada bih sada, posle dva i po meseca rekao da mi je tesko, slagao bih jer mi prva misao ujutru nije cigareta, mada ne mogu da kazem ni da mi je lako i da sam se 100% skinuo sa duvana. Pusio sam 30 godina 20-tak cigareta dnevno i normalno je da mi je duvan kao i svim ostalim pusacima bio ukljucen u 90% dnevnih aktivnosti, jednostavno, stvorile su se jake navike. Fizicka zavisnost koja traje oko dve nedelje je manji problem, organizam se skine sa nikotina i ti vise nemas fizicke probleme tipa, nervoza, svrab, bolovi u misicima, otezano disanje, nesanica, preznojavanje, itd, itd. Posle toga ostaje psihicka zavisnost koja traje mnogo duze i koja moze da stvara neugodnosti jer ti u podsvesti ostaje uzivanje u cigareti i mnoge navike povezane sa njom, kafa, cigarete, dobra klopa, alkohol itd. Primetio sam da neki bivsi pusaci ne priznaju psihicku zavisnost i ignorisu je po sistemu - problem ne postoji ako o njemu ne pricas! Jbg, psihicka zavisnost itekako postoji, pricali mi o njoj, prihvatali je ili ne. Ja ne znam sta ti pijes, ali ja imam problem sa pivom. Pijem ga vec 30 godina i jednostavno ne ide mi bez cigarete koliko god sebe ubedjivao da i dalje mogu u njemu da uzivam. Ne uzivam vise u pivu kao pre. Osim toga, otkad mi se vratilo culo ukusa i mirisa, otkrio sam da domaca piva smrde kao kanalizacija sto nisam osecao kad sam pusio, pa mi je to dodatni problem. Sto se tice tvog pitanja koliko vremena treba da prodje da bi mogao normalno da pijes i ne mislis o cigareti...to je tesko pitanje... i sam sebi ga cesto postavljam. Jedan moj dobar drugar koji je ostavio pusenje jos pre 7 godina mi je jednom prilikom kad sam ga pitao koliko dugo cu imati krize, u sali rekao: ''kriza je trajna samo sto ti posle ocvrsnes''. Kad malo bolje razmislim, mozda je u pravu. Cak i on koji ne pusi vec 7 godina, priznao mi je da mu cesto pada na pamet da zapali cigaretu narocito kad ode na pecanje i kad se uvali u camac i krene da kontemplira. Psiha je cudo :cool:

Evo i ja da se javim , od jutros sam na mukama. Prvi put pokusavam prestati , nakon visegodisnjeg pusenja. Cigara mi je bila sve i sve ... ali eto nekako s vremenom pocinjem misliti drugacije. Cijelo jutro sam ko u nekom polusnu, kavu sam popila standardno odmah nakon buđenja, ali bez cigareta... dosla na posao.. bez cigarete... Najgore u svemu sto i nemam nekog posla, pa onda stalno mislim o tome sto osjecam ... Ne ide mi se pusiti, ali vise se plasim kako ce mi organizam reagirati... Heheheh, kada sada procitam ovo, vidi se da nisam zapalila...Tekst napisan zbrda-zdola :)

@piksla@olja
Hvala na odgovorima. Ja sam se u poslednjih 2-3 dana opet unervozio i imam ponovo taj osecaj kao da sam maltene juce prestao. Znam da ce me to pratiti zauvek ali sam se nadao da ima neki prelaz, kao sto je bio i nakon nedelju dana,pa sve mislim druga faza ce proci nakon 2-3-4 meseca ali nikako da prodje...Meni je u principu od te prve nedelje koja je bila uzasna evo do dana danasnjeg skoro pa podjednako gadno. Dnevno mi vise puta prodje fles kroz glavu a 1-2 puta imam onako lepe napade kad bih ozbiljno zapalio. Ne trudim se uopste da potiskujem nalete misli jer sam skontao da njih jednostavno ne mogu da kontrolisem i zaustavljam sto ne znaci da sam blizu toga da odem do radnje i kupim cigarete. Nemam uopste problem sa tim da li cu ja na kraju zapaliti cigaretu ili ne jer znam da se to nece desiti,vec samo sa tim osecajem koji nikako ali nikako da me se mane...Ni sa kim ne pricam o tome jer su mi u drustvu pusaci i oni koji nikad nisu pusili te stoga ni ne mogu od njih nista pametno cuti...Imam prijatelja koji je prestao tu negde kad i ja ali cim ga vidim da drzi ne upaljenu cigaru i kao simulira pusenje,a prosle kao prosle su ga krize i sve vezano za to,sve mi bude jasno...

@piksla@olja
Hvala na odgovorima. Ja sam se u poslednjih 2-3 dana opet unervozio i imam ponovo taj osecaj kao da sam maltene juce prestao. Znam da ce me to pratiti zauvek ali sam se nadao da ima neki prelaz, kao sto je bio i nakon nedelju dana,pa sve mislim druga faza ce proci nakon 2-3-4 meseca ali nikako da prodje...Meni je u principu od te prve nedelje koja je bila uzasna evo do dana danasnjeg skoro pa podjednako gadno. Dnevno mi vise puta prodje fles kroz glavu a 1-2 puta imam onako lepe napade kad bih ozbiljno zapalio. Ne trudim se uopste da potiskujem nalete misli jer sam skontao da njih jednostavno ne mogu da kontrolisem i zaustavljam sto ne znaci da sam blizu toga da odem do radnje i kupim cigarete. Nemam uopste problem sa tim da li cu ja na kraju zapaliti cigaretu ili ne jer znam da se to nece desiti,vec samo sa tim osecajem koji nikako ali nikako da me se mane...Ni sa kim ne pricam o tome jer su mi u drustvu pusaci i oni koji nikad nisu pusili te stoga ni ne mogu od njih nista pametno cuti...Imam prijatelja koji je prestao tu negde kad i ja ali cim ga vidim da drzi ne upaljenu cigaru i kao simulira pusenje,a prosle kao prosle su ga krize i sve vezano za to,sve mi bude jasno...

Nece.

@piksla@olja

Nadam se da te moj post nije obeshrabrio, nije mi to bila namera. Samo sam izneo svoje iskustvo i iskustvo mog drugara koji vec 7 godina ne pusi a eto jos uvek povremeno pomisli na cigare sto i meni zvuci potpuno neverovatno. Cak i da kriza jeste trajna ''samo posle ocvrsnes'' ko sto je u sali rekao onaj moj ortak, to ne znaci da ces ponovo propusiti. I meni padne na pamet da zapalim ali ipak to ne uradim.

Ne pada samo tebi tesko, svima nama je tesko ali se trudimo da ne razmisljamo u tom pravcu, jer ako pusimo bice nam jos teze. Duvan je lako ostaviti, ali je tesko privici se na zivot bez duvana, tesko je odreci se navike koja nam je usla u svaku poru zivota, kojoj smo tako dugo robovali, a da nismo ni bili svesni toga, sve do trenutka dok nismo resili da je ostavimo.

Zato treba menjati navike, pronaci neke nove, koje ce nas ispuniti, koje ce delovati na nas mozak u pozitivnom smislu.

Meni licno, posle prvih nekoliko dana, zaista nije bilo toliko tesko da ne razmisljam danju o cigareti. Desavaju mi se te senzacije u grlu, i onda krenem da lucim pljuvacku nenormalno, balavim kao ker na kerusu :p i to traje nekih 10-15 minuta, ali dok prodje muka je velika. U zadnjih nekoliko dana pocinju da mi se javljaju neki cudni bolovi, glava me vise boli sada nego kada prepusim, zaista se osecam bezveze jer ne osecam neki benefit od ostavljanja cigara, sem sto ne smrdim. Nadam se da je to prolazno, ne kazem da cu zapaliti jer sam resio da necu, ali ako se ove tegobe nastave mozda i propusim iz zdravstvenih razloga :sad2:

Evo jednog lepog posta odranije, nije zgoreg da se procita.

Ono sto je bitno... (ajoj, postajem ona najgora vrsta dosadnjakovica - bivsi pushac :D) ali stvarno bitno, je da je normalno da mislis na cigarete! Covek ima oko 90.000 misli u toku jednog jedinog dana i ne moze da kontrolise na sta ce u datom trenutku da pomisli.. Ali moze da kontrolise svoju reakciju na njih. Dakle - mislim na cigarete zato sto su do skoro bile deo mog zivota... Deo koji sam mrzela i koga sam zelela da se resim.. Uspela sam u tome, i sad iako mislim na njih, znam da necu - da NE MORAM da zapalim! Zar to nije nesto najlepse u mom zivotu?
E, takav stav je meni pomogao.

@piksla@olja

E ovako, ja sada ne pušim nešto više od mesec dana, a već sam jednom ostavio i nisam pušio oko 3 godine, pa onda pušio godinu dana pre nego što sam sad opet ostavio, ako me razumeš :) Prvi put sam se puno ugojio,a li mi nije nešto bilo preterano teško, čitao Alana Kara, čitao forum i tako.. Te krize posle 7 godina i slične stvari koje ljudi pričaju, a i ti sam trenutno na svojoj koži osećaš ako kažeš da ti je još uvek jednako teško su stvar psihe, psihičke krize ili kako god to želiš da nazoveš.. Fora je u tome da sam sebi to izazivaš jer misliš da mora tako, a ne mora..Prosto ne znam kako bih ti to objasnio, pogotovo ovako preko foruma, ali bukvalno tripuješ sam sebe. Analogija: počni da očekuješ da ti srce ubrzano lupa i vrlo brzo i hoće :) Ja posle 3 godine nepušenja ne da nisam imao krize, nego nisam mogao da se setim kako krize izgledaju. Nisam imao ni želju za cigaretom, propušio sam samo zato što sam negde u podsvesti imao da sam nekada pušio i da će mi pušenje pomoći da se izborim sa stresom ili čim god.. Sada otkad sam ostavio cigare se nisam ni ugojio, čak sam i smršao i počeo da plivam, a nemam ni krize, više imam neku mišićnu memoriju da se uhvatim za džep ponekad ili tako nešto.. Ja ne mogu da garantujem da neću propušiti opet, jer možda će mi psihički sklop opet nekada biti takav da ću misliti da su cugarete rešenje za nešto, ali znam da ću ih opet ostavljati i da neću život provesti u krizama misleći da se odričem nečega vrednog i lepog jer nije tako. Sve je u glavi. A inače sam pušio 12,13 godina, između pakle i po i dve crvenog lakija, da ne misliš da sam bio vikend pušač

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back