Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja cigara koju sam zapalila bila je 26. februara pre dve godine. Pušenje sam ostavila bez ikakvih problema, a mislila sam da je to nemoguće. Nisam bila nervozna, nisam zavidela ljudima koji puše, nisam se ugojila... Zaboravila sam da sam ikada bila pušač.
A onda sam, početkom ove godine, počela da osećam krizu. Postala sam nervozna, svadjalački raspoložena i nisam baš kapirala o čemu se radi, dok nisam shvatila da imam želju za cigarom. I postajala je sve veća. Uplašila sam se da li ću se izboriti sa tim i nisam znala koliko će da traje. A trajalo je jedno desetak dana. I bilo je zaista strašno, ali sam se zainatila. Sada je prošlo, prvu pravu krizu sam nekako pregurala, kako ne znam ni sama, i sada sam ok. Ali, otkud tako jaka kriza posle dve godine? Nadam se da se više neće ponoviti. Svidja mi se da budem nepušač.

Svidja mi se da budem nepušač. :sanke: :bob: z:poz:

Samo da ti kazem koliko se zenama promeni glas godinama..kako zvoni hrapavo..grubo duboko..susti dok disu..kasalj..slajm..1 pakla je previse ceo svet ti se vrti oko njih..tesko je ali ako imas volje ziv si covek
Промени се глас свим пушачима, потамни тен, поцрне зуби...
Крвни судови постану препуни плакова, посебно ситни...
Да не говорим о карциному гласних жица, бронхија, деци астматичарима чији су родитељи пушачи...

Вероватно сви пушачи то знају,али већина иде линијом мањег отпора у стилу " неће баш мени"...

Промени се глас свим пушачима, потамни тен, поцрне зуби...
Крвни судови постану препуни плакова, посебно ситни...
Да не говорим о карциному гласних жица, бронхија, деци астматичарима чији су родитељи пушачи...

Вероватно сви пушачи то знају,али већина иде линијом мањег отпора у стилу " неће баш мени"...

Imam i ja svakakve tegobe ono al borim se sklanjam izbegavavm..ne bi verovao kad obratis paznju da retko ko ne pusi

Imam i ja svakakve tegobe ono al borim se sklanjam izbegavavm..ne bi verovao kad obratis paznju da retko ko ne pusi
Зависност од никотина је на другом месту по степену зависности на наркотике..
Одмах после хероина..
Дакле , врло озбиљна зависност...

Ta 'zvanična lestvica' može da se odnosi samo na jačinu psihičke zavisnosti. Fizička kriza je neuporediva, ko je video čoveka kad se skida sa heroina, neće mu pasti na pamet da pravi takva poređenja.
Mislim da je kod nikotinske (psihičke) krize najveći problem što je pušenje društveno prihvatljivo ponašanje, bez obzira na sve mere koje se uvode i što se, kroz neko vreme, lakše potisne svest da je pušenje autodestruktivno (baš zato što se svuda sreće i što posledice uglavnom nisu bile toliko tragične).

Poslednja izmena:
Ja sam nashla nekoliko tabela u kojima se tvrdi da je zavisnost od nikotina 7 puta jacha od heroinske zavisnosti. Ostavila sam linkove negde na ovoj temi.

EFEKTI NA ORGANIZAM – PRESTANKOM PUSENJA
Ne morate cekati godinama da uocite prednosti nepusenja.
Evo sto Vam se dogadja na samom pocetku:
Þ 20 MINUTA – krvni pritisak i puls se stabilizuju, a periferna cirkulacija se pojacava.
Þ 8 SATI – koncetracija nikotina i ugljen–monoksida se eliminise iz organizma.
Þ 24 SATA – kompletan ugljen-monoksid se eliminise iz organizma.
Þ 48 SATI – je dovoljno da kompletan nikotin nestane iz organizma i da se znacajno poboljsa culo
mirisa i ukusa.
Þ 72 SATA – lakse se dise jer dolazi do relaksacije bronhija.
Þ 3 – 9 MESECI – po prestanku pusenja nestaje sekret u plucima, samim tim i kasalj i
karakteristicno sviranje.
Þ 1 GODINA – rizik od infarkta se smanjuje za 50%.
Þ 15 GODINA – rizik od mozdanog udara je kao kod nepusaca

KOME IDE PROFIT?
U 2002. godini, Japan Tobacco, Philip Morris/Altria i British American Tobacco, tri najveüe svetske
multinacionalne duvanske kompanije, zajedno imaju prihod veüi od 121 biliona ameriþkih dolara - ova
suma je veüa od ukupnog zajedniþkog
dohotka: Albanije, Bahreina, Belizea, Bolivije, Botsvane, Kambodåe, Kameruna, Estonije, Gruzije, Gane,
Hondurasa, Jamajke, Jordana, Makedonije, Malavija, Malte, Moldavije, Mongolije, Namibije, Nepala,
Paragvaja, Senegala, Tadåikistana, Togoa, Ugande, Zambije i Zimbabvea.

Al se bogate na rachun zdravlja...i zzivota...

According to theAmerican Heart Association, nicotine addiction has historically been one of the hardest addictions to break, while the pharmacological and behavioral characteristics that determine tobacco addiction are similar to those determining addiction to heroin andcocaine. Nicotine content in cigarettes has slowly increased over the years, and one study found that there was an average increase of 1.6% per year between the years of 1998 and 2005. This was found for all major market categories of cigarettes.

Ali nije nemoguche pobediti!

A odakle znaš da ti podaci o zavisnosti nisu potekli od duvanskih industrija kako bi obeshrabrili pušače da uopšte razmišljaju o ostavljanju? :)

Nishta nije nemoguche. :) Isto tako, loshe je misliti: "Nije to nishta, nije to nikakva zavisnost, mogu i da nastavim da pushim pa chu lako ostaviti kad budem hteo"
Uglavnom, gotovo u svim istrazzivanjima koje sam videla sam nashla da se tezzina nikotinske zavisnosti poredi sa tezzinom zavisnosti od heroina ili kokaina. To je vech previshe za zaveru, jer nigde nisam nashla podatak da NIJE ozbiljna zavisnost u pitanju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back