Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
opet mi se puši, a ugazio u treći mesec
jedino što nemam želju da uvučem dim, bar mi se tako čini
razmišljam da uzmem cigarilos, pa da pućkam

Koji je smisao u cigareti ako nećeš uvući dim?
Ono šta opušta jeste nikotin, a ako ti ne želiš nikotin, ti onda i ne želiš cigaretu...
Ja imam krize kada me uhvati nervoza ili neko nezadovoljstvo. Bih da bježim od svega, i sjetim se cigarete. Učini mi se blažena ona pauza od svega dok uvlačim dim, malo zadržim i izdahnem. Pa to i uradim, dišem malo dublje. To je samo nakupljena nervoza koja traži odušak.
Nemoj sad da se zezneš. Budi istrajan! Još četrdesetak godina, i biće ti lakše:D

Koji je smisao u cigareti ako nećeš uvući dim?
Ono šta opušta jeste nikotin, a ako ti ne želiš nikotin, ti onda i ne želiš cigaretu...
Ja imam krize kada me uhvati nervoza ili neko nezadovoljstvo. Bih da bježim od svega, i sjetim se cigarete. Učini mi se blažena ona pauza od svega dok uvlačim dim, malo zadržim i izdahnem. Pa to i uradim, dišem malo dublje. To je samo nakupljena nervoza koja traži odušak.
Nemoj sad da se zezneš. Budi istrajan! Još četrdesetak godina, i biće ti lakše:D

nisam ni govorio o cigaretama, već o cigarilosima i cigarama, čije je pušenje drugačiji užitak nego pušenje cigareta
ko ih nije pušio, ne vredi da mu objašnjavam
pušio sam ih ponekad i dok sam pušio cigarete, ali nisam u ovom periodu odvikavanja od cigareta
mada danas jesam
jedan manji cigarilos danas u kafiću i jedan veći večeras na terasi uz kafu
bio mi užitak zaista, ali i dalje nemam želju da uvučem dim cigarete u pluća

Poslednja izmena:
Nemoj maky to da radis! Nema veze da li je cigarilos ili koji djavo, ti moras u glavi da rascistis sam sa sobom: pusac ili ne! Ovako mucis sebe kao sto sam ja radila. Godinu dana pre nego sto sam ostavila potpuno cigarete, stalno sam trazila neka "pomagala". Ne kazem da je to pogresno, daleko od toga samo prenosim svoja iskustva. Trazila sam spas u raznim flasterima, elektronskim cigaretama, nazovi natural cigaretama... mucila sam se trazeci stalno povod da mogu da zapalim uz kafu. Napokon je dosao i taj 09. oktobar prosle godine kada mi je "kvrcnulo" u glavi i nikada vise nisam zapalila cigaretu. Pomislila jesam, ne mogu da lazem, ali to je bilo kao neki tren, manje od sekunde. Istog trenutka sam se zgadila. Pokusaj, sada je psihicka zavisnost. Mozes ti to veruj u sebe!:klap::bye:

nisam ni govorio o cigaretama, već o cigarilosima i cigarama, čije je pušenje drugačiji užitak nego pušenje cigareta
pušio sam ih ponekad i dok sam pušio cigarete, ali nisam u ovom periodu odvikavanja od cigareta
mada danas jesam

Potpuno je svejedno KAKO chesh uneti nikotin. Kako god se zvalo sranjce koje zapalish a sadrzzi nikotin, pushach si. K vragu, m! :aha:
A proshao si najgore!

uh, ne znam da li sam ovim što sam uradio postao ponovo pušač, ali zasad se ništa nije promenilo o mom odnosu prema cigaretama i uvlačenju dima u pluća. dakle, nemam želju da odem i kupim cigarete i onako duboko udahnem dim kao što je bilo kad sam pušio cigarete. štaviše, imam i otpor prema tome i to mi deluje baš gadno. plus što ni u ludilo ne bih voleo da se ponovo vratim u one košmare ovisnosti
ok, pušenjem cigarilosa sam verovatno uneo izvesnu količinu nikotina, ali je to bilo više hedonističko prepuštanje, a ne ovisničko, ko kad uzmem čiz kejk, naravno s drugačijom vrstom užitka pod nepcima
no, da ne širim priču, da ne ispadne da propagiram pušenje...
videćemo kako će se stvari dalje razvijati

mada danas jesam

To ti je kao da si liječeni alkoholičar, pa umjesto da se opijaš vinjakom, ti povremeno popiješ džek denijels : (

U svom prvom pokušaju odvikavanja od cigareta sam imala problem žaljenja zbog ostavljanja, padalo mi je na pamet da želim da zapalim cigarilos, ili da motam duvan. Odjednom mi je sve to postalo sinonim hedonizma, i kao ja bih, da nisam ostavila, uživala kao nikada do tada; skuvam kafu, sjedim na terasi i pušim cigaru koju sam upravo smotala i razmišljam o smislu života:/
I kada sam propušila... nijednom nisam kupila cigaru, pa ni cigarilos. O kupovini duvana da i ne pričam.

Ali nije to bilo dovoljno da propušim, trebalo je da povučem dim na svadbi, pa još jedan i još jedan... i taj jedan dim ti oslabi kontrolu, shvatiš da se ništa zaista i niej desilo da si ti i dalje nepušač i možeš prestati kad god hoćeš, samo što ćeš iskoristiti tu priliku pa povući jop jedan dim, samo da se prisjetiš kako je... i u povratku kući na trafici uzimaš paklicu.
Narednog dana te grize savjest.
To je kriza. To je ono šta se mora prebroditi. Nije kriza kada svi u kafiću puše pa ti lomiš prste, to je krizica, kriza je kada pomisliš da i dalje držiš konce u svojim rukama i da možeš ostaviti kad god hoćeš, samo ćeš napraviti taj jedan izuzetak.

Ti si maki poklekao. Nepušač ne pućka. Ako želiš da ostaviš duvan, ti ostavljaš duvan. Ne cigarete, ne cigarilose... duvan. On je glavni u svim tim proizvodima.
Još to prevaziđi i bićeš superiška!

hvala, pipi
ja na sve ovo gledam kao na pokušaj oslobađanja ropstva ovisnosti i svih loših stvari koje ono nosi
lično, ne pokušavam da ostavim duvan, već ovo gore što sam spomenuo
i dok sam pušio, nosio sam se mišlju da pokušam da pušim samo cigare, ili cigarilose, ali to nikad nisam sproveo u delo
a kad sam prestajao da pušim, govrio sam da ne bih ni prestajao da sam pušio umereno
sad ne bih voleo da pušim cigarete nikako, pa ni to "umereno". em mi se ne puši više to smeće, em rekoh već koje to posledice vuče, jer ovisnost je nemoguće kontrolisati
e sad, ako s vremena na vreme zapalim neki cigailos ili cigaru, mislim da ne bi bio problem
osim toga, ko zna kad ću i njih ponovu zapaliti...
bitno mi je da sam skapirao i osetio koliko je život kvalitetniji bez cigareta i da ga se ne bih tek tako odekao

Pa razumem ja tebe, ali ima tu jedna kvaka...nisi ti ovisan od cigareta kao takvih, vech od nikotina koji je sastavni deo i njih, ali i cigara, cigarilosa, duvana za lule, nikotinskih zzvaka...
Znachi, ako hochesh da se oslobodish ropstva ovisnosti, borish se protiv nikotina kao takvog - jer on te chini ovisnim.
Tvoj mozak ti je smestio zachkoljicu...ubedio te je kod prve krize da je ok da pushish cigarilose....zapravo ti nalazi reshenje kako da ipak dodje do svoje doze droge - nikotina.
Pa sad, verujem u tebe da to nechesh dozvoliti. :)

ma gde prva kriza....
ne računajući one u prvih 10 dana, imao sam dosad 3-4 ozbiljnije krize, koje su trajale po nekoliko dana
izgurao sam ih na mišiće nekako
ne kažem, bilo je i sada krize, dobrim delom uzrokovane ličnim dešavajima
ali sam ovog puta hteo da vidim prirodu te krize, tj. treba li mi nikotin, ili taj neki momenat uživanja, ma šta to značilo
možda sam otišao predaleko, ali mi se i dalje čini da nisam pogrešio, jer se u mom odnosu prema cigaretama ništa nije promenilo
znam sigurno da neću sutra potrčati na trafiku da ih kupim
nego, dosta mene na ovoj temi do daljnjeg...

Ja sam nepusac nesto manje od godinu dana. Imao sam pre par pokusaja od po par meseci do pola godine ali uvek se nekako zavrse isto, sa cigarom u ustima. Iz tih pokusaja sam naucio jedno, uvek sam se vracao cigaretama kada sam bio blago depresivan, neraspolozen, dokon .. nadajuci se da sam u tom stanju zato sto se previse odricem svog zadovoljstva - cigareta. Posle toga svatim da se osecam jos gore jer na sve to dolazi jos salva grize savesti. I sada posle godinu dana dodje mi na kratko da kazem sebi " ma boli me q ima da zapalim jednom se zivi ... " i onda se setim prethodnih iskustava ... okrenem se nekim vedrijim temama, odem da se prosetam , istrcim koji krug na igralistu i posle sam sebi cestitam na ispravnoj odluci i osecam se SJAJNO. Jedini moj neuspeh je sto gledam svoju zenu kako vari svaki dan. Pokusavam da joj prenesem svoje iskustvo, da joj pomognem da promeni misaoni obrazac o cigaretama ... Drugi pusaci mi ne smetaju. Krize, kad ih imam, nikad nisu bile vezane zato sto sam u pusackom drustvu. Krivo mi je jedino za one do kojih mi je stalo i koje volim. Da se oslobode, da progledaju ... Ostaje mi samo da se nadam jer znam da na silu nista ne vredi. Idem metodom tiha voda breg roni :)
Svim nepusacima u pokusaju zelim svu srecu

Isti sluchaj...nego, sad gledam neke prijatelje, odluchili su da motaju duvan. Kazzu, suvishe su veliki ovisnici da bi odjednom presekli i prestali da pushe, ali kao medjufazu su izabrali ovo. Razlozi: mnogo manje pushe jer im treba vremena da smotaju, ne pushe napolju iz istih razloga, pa je to josh pola pakle manje,
Po njima, duvan u kesicama je "zdraviji" jer je chist, bez svih onih dodataka u cigaretama, koshta manje, i smanjila im se zavisnost, pa im je lakshe da prestanu skroz.
Zapravo: kazzu da su u pochetku krizirali za cigaretama dok pushe duvan! (Shto meni samo potvrdjuje onu informaciju da se cigaretama dodaju neke supstance koje formiraju jedinjenje slichno kreku)
E sad, ja nemam nikakvo lichno iskustvo s tim, mislim o tome isto shto i o cigarilosima, lulama, biljnim cigaretama - pushenje je pushenje - ali, mozzda mozzemo da preporuchimo kao nachin razbijanja "rutine" kod okorelih pushacha koji ne zzele da prestanu da pushe, shto bi stvorilo time neke preduslove za eventualno razmishljanje o prestanku.
\Odluchila sam da muzzu, koji pushi abnormalno i misli da ne mozze da prestane, kupim opremu za duvan. Nema se shta izgubiti....

Isti sluchaj...nego, sad gledam neke prijatelje, odluchili su da motaju duvan. Kazzu, suvishe su veliki ovisnici da bi odjednom presekli i prestali da pushe, ali kao medjufazu su izabrali ovo. Razlozi: mnogo manje pushe jer im treba vremena da smotaju, ne pushe napolju iz istih razloga, pa je to josh pola pakle manje,
Po njima, duvan u kesicama je "zdraviji" jer je chist, bez svih onih dodataka u cigaretama, koshta manje, i smanjila im se zavisnost, pa im je lakshe da prestanu skroz.
Zapravo: kazzu da su u pochetku krizirali za cigaretama dok pushe duvan! (Shto meni samo potvrdjuje onu informaciju da se cigaretama dodaju neke supstance koje formiraju jedinjenje slichno kreku)
E sad, ja nemam nikakvo lichno iskustvo s tim, mislim o tome isto shto i o cigarilosima, lulama, biljnim cigaretama - pushenje je pushenje - ali, mozzda mozzemo da preporuchimo kao nachin razbijanja "rutine" kod okorelih pushacha koji ne zzele da prestanu da pushe, shto bi stvorilo time neke preduslove za eventualno razmishljanje o prestanku.
\Odluchila sam da muzzu, koji pushi abnormalno i misli da ne mozze da prestane, kupim opremu za duvan. Nema se shta izgubiti....
Dodaci u cigaretama dovode do toga da "prevare" bronhije i da se one prilikom udisaja rasire kao da udisemo cist vazduh. Inace odbrambeni mehnizam je da prilikom nadolaska otrova bronhije se zatvaraju i tada uzimaju minimum vazduha koliko im treba za nesmetan rad.
Motanje duvana u tom slucaju ima efekat da ce unositi manje nikotina i ovo sto ti kazes mozda ce smanjiti ali to svakako ne znaci da ce biti podsaknuti na ostavljanje. Znam iz licnog iskustva, motao sam ja duvan i stvarno sam smanjio ali posle izvesnog vremena sam poceo da motam po par komada unapred, jer me smaralo da motam stojecki na pauzi. Onda smotam po po 5-6 i na kraju se svelo da ujutro kad ustanem uz jutarnju kafu smotam moju dozu od 20-tak komada. Kupovinom opreme zavaravas i sebe i njega, nazalost.

Svesna sam da nije reshenje...ali za osobu koja pushi 4 do 5 paklica na dan mozzda mozze biti bar to razbijanje navike, za pochetak i svako smanjenje je znachajno...

Kako stigne sa ovim novim zakonom da izduvani 4-5 pakli ...
Moja preporuka je da iz tog pribora izbacis barem mashinicu za zavijanju. Ja kad se malo izvesio mogao sam da zamotam cigaretu za 10-tak sekundi :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back