E ovako sam i ja razmishljala pa se vishestruko zeznula. Motivaciju i entuzijazam vezano za nepushenje treba konstantno odrzzavati chak i kada nam se chini da nema nikave potrebe...
Jedan od nachina je da ostanesh na temi i pomazzesh drugima. Na taj nachin prozzivljavash s vremena na vreme taj period odvikavanja ponovo (samo bez fizichkih neugodnosti) i ne zaboravljash zamke pushachkog mozga...a to je jako vazzno, jer chim smo nespremni, umorni ili na bilo koji nachin neoprezni, javlja se "glasich"...
Vishe puta sam propushila nakon par godina nepushenja, i to svaki put onda kada sam se u potpunosti opustila, kao sad sam nepushach. Ovog puta razumem da vishe nikad nechu biti nepushach u istom smislu kao neko ko nikad nije bio pushach, jer su moji receptori trajno modifikovani nikotinom. Ova tvrdnja che se mnogima mozzda uchiniti ekstremna, ali je nazzalost tachna. ( svi smo chuli bar za jedan sluchaj kada chovek koji je prestao da pushi propushi ponovo posle 10, 15 ili vishe godina)
Jako je bitno da to ne zaboravimo, jer to che nas sachuvati u kasnijem periodu kada budemo bili bivshi pushachi koji vishe ne pushe i ne zzele vishe ikad da propushe.
Obichan nepushach mozze da povuche jedan dim na nekoj zabavi i da mu ne bude nishta. Bivshi pushach ne mozze i ne sme osim ako nije odluchio da bude ponovo pushach. Svaka, pa i najmanja kolichina nikotina rushi nashu odbranu, shto fizichku shto psihichku.
Drugo, ako ste pozzeleli posle duzze vremena da zapalite jednu, ili da povuchete samo jedan dim i slichno, ako vam takva ideja nije ODBOJNA, treba da znate da niste reshili sasvim psihichku zavisnost i da tu josh ima posla za vas kako bi oslobodili um u potpunosti ovog zla.
Pipi vidim da si ovu temu apsolvirala i mislim da bi mogla komotno da otvoris neki tecaj, skolu ili sta vec za ostavljanje cigareta. To bi bogami bila jedna od najuspesnijih skolica. Stvarno to mislim.
Rekla bih da nema sanse da te vise taj zlostavljac uhvati pod svoje

. Vratila sam se malo unazad i iscitala razne, a narocito tvoje postove i eto to zakljucila. Stvarno si velika podrska ovde. Da sam ja u fazi ostavljanja mnogo bi mi znacila.
Kada sam napisala da ti posle izvesnog vremena nisu potrebni motivacija i entuzijazam veruj mi to sam i mislila. Naravno sve je individualno.
Ja sam vec pisala koliko sam pusila, i kako su i drugi palili jer ih je moje uzivanje navodilo na to.
Podvlacim da nikada u zivotu nisam nikaoga, ni pusaca ni nepusaca ponudila cigaretom, dok mi ne bi sam zatrzio. Uvek sam, cak i u onom periodu od nekada kada se cigarete nisu smatrale tolikim zlom, smatrala da bih time cinila nesto lose. Jednostavno oduvek sam imala taj minimum osecaja odgovornosti prema drugima.
Elem. Motivacija i entuzijazam.
Dakle da ponovim. Ne pusim vise od tri godine (prestala 17.02.2007. - dan nakon svog rodjendana). Uz pomoc Zibana. Pre toga pokusavala u vise navrata - neuspesno. (Da je lako uspelo bi mi iz prve zar ne?).
BILO JE TESKO

pa

, ali neuporedivo lakse nego sto sam ocekivala. I ne kazem da mi nikada ne padne na pamet onaj cuveni JEDAN DIM, ali verujte mi da mi to brze izadje iz glave nego sto se tu zadrzi. Eto kod mene je tako.
Jednostavno hocu da kazem svima onima koji ostavljaju, da ne zamisljaju svoj zivot od sad pa zauvek kao neprekidnu 24-casovnu borbu sa zavisnoscu. Bilo bi strasno da je tako, ali ljudi zaista nije. Ta potreba (odnosno vise secanje na potrebu), je toliko retka i slabasna u odnosu na ono vreme kada se tek ostavljaju cigarete da je to smesno. A nepusacko zadovoljstvo je OGROMNO. OGROMNO I VISESTRUKO.
I jos ovo. Razumem ja sta Pipi hoce da kaze. Razumem da hoce da kaze da nakon svega teba biti oprezan i spreman na neke situacije i iskusenja. NARAVNO. Mnogi ponovo ulete u to jer ... svasta nesto.....
Zato ljudi malo (

) se namucite i OSTAVITE onda UZIVAJTE i nikada vise NE POKUSAVAJTE. A moguce je verujte mi. Pa primer sam vam i ja, ali i mnogi drugi, zar ne? Jer neki zaista jesu ponovo propusili, ali mnogi NISU VISE NIKADA. Zato cemo se na NJIH ugledati