Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo dete mi upravo pročita ovo iznad ,,nepušački kutak,, i kaže:-Bravo,mama! Baci 5! :)

Sve je to lepo,samo mi u četvrtak idemo na more,a ja sam se ugojila nekih 5-6 kg za ovih mesec i nešto više.Naravno da se bez cigareta puno bolje osećam.Krize postoje,ali su puno,puno blaže ,ali najradije bih se kupala i sunčala u ronilačkoj opremi. Baš sam bila zadovoljna kilažom pre ovoga,a sad... :besna: Malo me plaše i iskušenja u vezi cigareta, a njih će sigurno biti,i to ne malo.
Huh, ono što je valjda i najveći problem kod bolesti zavisnosti jeste to što pri odvikavanju uvek nekako balansiraš između ,,baš je jednostavno,, i ,,užasno je teško,, Kad bi čovek mogao nekako da se odredi u tome, ali čini se da nema opuštanja i predavanja da nas vode instikti. Prepustimo li se, preti nam povratak na stare,utabane staze koje su nam samo loše donele.
A da je lepo ovako,bez cigareta,jeste!Na to me najviše podseti jutro,kad otvorim oči i zadovoljno udahnem punim plućima.Nema bola u grudima,i što je najvažnije: nema onog ružnog osećanja u duši da sam i prethodnog dana,po ko zna koji put, odložila odvikavanje za neka ,,bolja vremena,, i tako još jednom povredila sebe.Sumnjam da postoji pušač koji ne oseća zbog toga grižu savesti,ma koliko bio fizički vitalan.Kako god pravdali želju za cigaretom, treba biti potpuno iskren i priznati da je pušenje samoubijanje u malim dozama.
Uživajmo u samopoštovanju, dragi moji! :)

e step; tako sam i ja mislila da ce mi izlasci biti problem; a ispalo je sasvim suprotno...u kafichu kad god pomislim e sad bih zapalila; ja pogledam u nekog ko upravo pali cigaretu ili pushi i kazzem: aha, obavljeno je...
najvechi i najtvrdokorniji problem su mi bile "semaforske" cigarete; a njih nisam svesno ni bila registrovala kao bitne...znash ono kad vozish; pa ne palish cigaretu dok vozish; ali chim stanesh na semaforu iskoristish tih par sekundi da upalish:dash:

PUŠENJE

Uvod u epidemiologiju
- Korištenje duvana jedan je od vodećih uzroka smrti u Kanadi
- 70% pušača iz studije se izjasnilo da želi prestati
- 30% smrtnosti srčanih bolesnika povezano je sa pušenjem
- preko 80% oboljelih od raka pluća i COPD-a pušači
- Rizik od srčanog udara i apopleksije smanjuje se u toku 24h po prestanku pušenja
- Lakše se diše u toku tri dana od prestanka
- Kašalj prestaje u roku od 2 nedjelje
- Rizik od KVB se smanjuje za 20% u toku 1 godine po prestanku pušenja
- Rizik od apopleksije normalizuje se kao kod nepušača
Kada je moguće pomoći pacijentu:
1. Savjetovanje tokom periodičnih pregleda
2. Tokom trudnoće, postpartalnih posjeta roditelja i djeteta
3. Tokom ponavljanih RES problema, srčanih bolesti i po život opasnih stanja.
Korisnosti pušenja:
1. Smanjuje napetost
2. Povećava koncentraciju
3. Kontroliše apetit
4. Osjeća se dobro
Svi efekti se postižu 7-10 s nakon inhalacije duvanskog dima
Terapija: zamjenski preparati (nikotinske zamjene); pomoć kod odvikavanja, ali nisu efikasna upravo iz tog razloga što nijedna zamjena nema tako veliku brzinu prodiranja u mozak (kraću od 7-10 s)
- cigareta ima 400 raznih supstanci od toga 40 kancerogenih (formaldehid, benzen, arsen)
- Šta pušače čini zavisnicima?
Korištenje cigareta više puta dnevno, čime se održava nivo nikotina u mozgu i žele se postići navedeni efekti, što otežava odvikavanje.
Relapsi se javljaju kao i kod drugih zavisnosti (alkohol, droga)
- Pušači teško prestaju i pored drugih motivacija
- Pušenje je način života koji je većnaučen (stečen).
Tokom odvikavanja trebamo znati nivoe promjena u procesu odvikavanja
Stadijumi moraju biti praćeni:
1. PREKONTEMPLACIJA - ne razmišlja o prestanku u narednih 6 mjeseci. Ovakvu osobu je teško odviknuti od pušenja
2. KONTEMPLACIJA - razmišlja da prestane u narednih 6 mjeseci
3. PRIPREMA- priprema plana za prestanak pušenja - želi da prestane u narednih mjesec dana. Savjet: da se odredi datum prestanka, razlozi za njegovi zbog kojih je odlučio prestati na taj dan
4. AKCIJA - prestao pušiti u zadnjih 6 mjeseci, on je u procesu odvikavanja i postoji velika opasnost od relapsa
5. FAZA ODRŽAVANJA -prestao pušiti pre 6 mjeseci i duže. Ako traje više od 1 god. može se smatrati bivšim pušačem.
Svi stadijumi su međusobno povezani:
54% pacijenata 1 stadijum
35% pacijenata 2 stadijum
11% pacijenata 3 stadijum
FARMAKOTERAPIJA:
- Nikotin iz cigarete postiže u mozgu veoma visok nivo i za 7 s nakon udaha dima cigarete
- Nakon upotrebe žvake 20-30 min se postiže nikotinski efekat
- Nakon upotrebe flastera 2-6h je potrebno za to
Nikotinska zavisnost se može procjeniti na osnovu nekoliko parametara, ali se najrelevantnijim smatra vrijeme koje prođe od ustajanja (buđenja) do momenta paljenja prve cigarete
- Kad neko puši u društvu i ne uvlači dim ne smatra se ovisnikom
- Ko puši makar i pola kutije dnevno, a jako uvlači dim smatra se ovisnikom
Simptomi odvikavanja:
- iritabilnost
- promjene koncentracije, sna
- povećanje apetita
- glavobolja
- vrtoglavica
- žudnja za cigaretom
Simptomi traju 7 dana. Naglasiti pozitivnu stranu tj. da se ne javljaju kod svih pušača
Th: Nikotinska zamjena ima više efekata od placeba
A kombinacija nikotinska zamjena + bihejvioralna terapija =bolji efekat
Tokom 1 godine 3-4% ljudi prestane pušiti. Nakon razgovora od 2-5 min broj se povećava na 6-8%. Razgovor od 15-30 min tokom 4-8 sesija povećava procenat na 12-16%
Ako se uz navedeni postupak koristi nikotinska zamjena u vidu terapije procenat se povećava duplo tj. od 12-16% na 25-32% tokom jedne godine
Žvakaće gume od 2mg su za pušače koji puše manje od 30 cigareta dnevno, a od 4 mg za one koji puše više od 30 cigareta dnevno
- Tehnika žvakanja:
Par puta se sažvaće pa se gurne ispod obraza i tako svaki put kad nam padne na pamet cigareta, sažvaćemo par puta i opet je vratimo na mjesto. Treba 20-30 min. da se postigne pik djelovanja, pacijent mora savladati želju za cigaretom u tom vremenskom periodu
- Tehnika odgode:
Nakon što se javi želja za cigaretom to odgoditi na 2-3 min i time se nagon za cigaretom smanji. Ovom tehnikom frekvenca javljanja želje da se zapali se smanjuje.
Upaljena cigareta ima 1-3 mg nikotina, u prosjeku je to 2mg nikotina puta 20 cigareta=40mg nikotina
Koristiti 12 nedjelja žvake nakon čega se smanjuje i broj žvakaćih guma
Farmakoterapija:
Bupropion - (bolji je od fluoxetina u odvikavanju)
Kako se koristi nikotinski flaster?
1. Sa upotrebom početi već od prvog dana sa prestankom pušenja
2. Aplicirati svakog jutra drugi flaster
3. Ako se koristi 24h on se mjenja svakog jutra
4. Ako se koristi 16h skinuti ga uveče pre spavanja a ujutro staviti novi
5. Aplicirati flaster na suvu, neoštećenu kožu bez malja, u predjelu trupa, (između vrata i struka), gornji deo ramena i butine.

:
Sve to manje-vishe ok, al ovo je zzeshcha glupost:

Naravno da JESTE ovisnik. E sad dal che dobiti rak na pluchima jer uvlachi dim ili usne duplje jer puchka i pri tom ima publiku, je savrsheno svejedno.

Potpuno se slazem sa Pipi. Hajde sada neka mi neko dokaze da ja koja sam pusila 17 god. necu uvuci dim cigarrete ako je zapalim:hahaha:
Pa nema sanse da ne dodjemo u to iskusenje. Cigareta u svakom slucaju nije dobra ni u okolini, a kamoli u ustima!:eek:

Osećam da se ovog puta javljam sa potpuno drugačije tačke gledišta na proces odvikavanja...Jer, najzad, ceo dan se osećam sjajno!!!
Možda i jesam dva, tri puta pomislila na cig., ali nema one unutrašnje nervoze, napetosti i osećanja nemoći. Prva poboljšanja su tu. Ukusi, mirisi, jak osećaj životne energije,i naravno već sam dobila kompliment vezan za sjaj u očima:rumenko: Doduše, užas iz očiju koji sam imala pre dva dana nije niko video, pošto sam sebe držala u karantinu...:whistling:

No, eto želela sam da podelim ovo, da kažem onima koji se odlučuju i ne smeju još, da se život promeni za 180 stepeni, ali da vredi...I ona obična narodna posle kiše dolazi sunce, uf...baš se tako osećam;)

I da, moja prijateljica i njen muž su odlučili da postanu nepušači, vođeni mojim entuzijazmom, pa mi sledi da ih motivišem u narednom periodu... I to mislim da će i meni držati motivaciju, pored toga što motivaciju sada gradim na ovim pozitivnim efektima koje najzad osećam...

Hvala vam puno drugari, i vi ste deo tima sa kojim se uspinjem uz ovu strmu planinu:zag:

Danas je peti dan! Bravo za nove clanove. Ima ovde ljudi koji znaju kako da pomognu nama koji smo malo labilniji, (sto rece neko prepoznace se) uz duzno postovanje svih ostalih. Jutros mi je bas nedostajala cigareta uz kafu, ali nekako sam to prevazisla upravo tako sto sam odmah pocela da citam vase komentare. Zadnjih par puta kada sam prestajala istu stvar sam uradila, prestala sam bez ikakvih "pomagala"(flastera, zvaka, tableta, blagih sedativa) i nisam izdrzala. Posle mesec dana sam se vratila na staro. Jutros me je uhvatila panika da mozda opet necu uspeti zbog toga. Da li neko moze da mi da li je imao slicno iskustvo da ama bas nista nije koristio i ostavio je na suvo. Javite se! Pozdrav!!!

Danas je peti dan! Bravo za nove clanove. Ima ovde ljudi koji znaju kako da pomognu nama koji smo malo labilniji, (sto rece neko prepoznace se) uz duzno postovanje svih ostalih. Jutros mi je bas nedostajala cigareta uz kafu, ali nekako sam to prevazisla upravo tako sto sam odmah pocela da citam vase komentare. Zadnjih par puta kada sam prestajala istu stvar sam uradila, prestala sam bez ikakvih "pomagala"(flastera, zvaka, tableta, blagih sedativa) i nisam izdrzala. Posle mesec dana sam se vratila na staro. Jutros me je uhvatila panika da mozda opet necu uspeti zbog toga. Da li neko moze da mi da li je imao slicno iskustvo da ama bas nista nije koristio i ostavio je na suvo. Javite se! Pozdrav!!!

Bravo za 5.dan! Još jedan dan-još jedna pobeda:klap:

Ja sam počela sa Zibanom, al samo par dana i prekinula sam (jer sam imala žešća preskakanja srca), pa sam odlučila samo da pijem čajeve (biljne mešavine). To i nije skroz na suvo, ali čajevima uvek dajem prednost...
Nadam se da će se javiti oni sa dužim nepušačkim stažom, a da su se skinuli na suvo...

Drži se Vendi, najveća snaga je u spoznaji da mi to možemo, da možemo sebi pomoći i istrajati...Mislima, lekovima, čajevima, nebitno. Nama cigare ne trebaju ni za šta, a ta pomagala nam samo jače "pridržavaju" tu misao...

Dobro veče svima!
Pa nisam baš skroz na suvo,ali moglo bi se reći.Ostalo mi je više od pola kutije nikotinskih žvaka.Znači,potrošila sam možda 11-12 kom.ukupno i to je sve. Mislim da je to sasvim individualan osećaj.Nekima pomaže,a nekima i ne baš.Čuj,ako to nekom pomaže, ne vidim razloga da se ne koriste, pa makar bio i placebo. Bitno je naći nekakav oslonac, bilo šta što je od koristi kad naiđu krize. :)

Prestajala sam bezbroj puta na suvo i nekoliko puta uz tablete, zzvake, biljne cigarete itd. Sve sam bre probala :lol:
Imajte u vidu da to pomazze samo sa reshavanjem fizichke zavisnosti. Naravno, olakshava nam da izdrzzimo tih prvih mesec dana..a onda...
da bi ostali nepushachi potrebno je da reshimo psihichku zavisnost, tj neophodno je da poprichamo sami sa sobom o uzrocima zbog kojih smo propushili i zbog kojih smo pushili...pushenje je posledica, moramo reshiti uzrok, a uzrok je u nama, u nashoj glavi.

Za sada i ja pokusavam na suvo, jer ne vidim svrhu ako ne pusim a zalepim npr. flaster koji je pun nikotina. Mislim i dalje kao i mnogi drugi da je to u nasoj glavi, a flaster pomaze psihicki iz razloga sto na njemu stoji upozorenje da ako se stavi ne sme nikako da se zapali cigareta, iako se skine ne sme da se zapali narednih 12 sati. Tako da ja nisam htela ni ranije a ni sada da pokusavam nista da koristim. Od svih pomagala pri ruci mi je caj od nane koji popijem 2 puta dnevno i isto toliko puta vezbam. E dokle li cu ovako ne znam ni sama, ali evo prodje i peti dan. Pozdrav! A zapalila bih...

Za sada i ja pokusavam na suvo, jer ne vidim svrhu ako ne pusim a zalepim npr. flaster koji je pun nikotina. Mislim i dalje kao i mnogi drugi da je to u nasoj glavi, a flaster pomaze psihicki iz razloga sto na njemu stoji upozorenje da ako se stavi ne sme nikako da se zapali cigareta, iako se skine ne sme da se zapali narednih 12 sati. Tako da ja nisam htela ni ranije a ni sada da pokusavam nista da koristim. Od svih pomagala pri ruci mi je caj od nane koji popijem 2 puta dnevno i isto toliko puta vezbam. E dokle li cu ovako ne znam ni sama, ali evo prodje i peti dan. Pozdrav! A zapalila bih...

Ne znam da li kod tebe ima da se kupi Tabex ali on je dobro resenje. Meni je puno pomogao. U njemu nema nikotina sto je jako bitno, nego supstanca citizen koja deluje kao nikotin. Ja uopste nisam imala nikotinske krize i cak ga nisam do kraja popila i evo skoro 4 meseca kako ne pusim. Inace Tabex kod nas kosta 800 din sto je super, a onaj drugi Zyban je nesto mnogo skup i sto je jos gore mnogo jak lek. Dosta ljudi se zali da ima zdravstve probleme od Zybana (nekima je i on pomogao), a od Tabexa nisam cula da neko ima problem. U svakom slucaju kako god ti odlucis. Bitno je da ostavis, a ja ti ovo od srca preporucujem da se ne bi mucila ovih prvih par nedelja.

Ja sam na suvo uz dosta kafe. E sad nekome kafa ne odgovara, a nekome bas odgovara tako da to moras sama da vidis.

Da i meni se pije kafa vise nego obicno, iako nikada nisam bila ljubitelj kafe iako sam bila strastveni pusac. Malo cudno ali istinito.Vidim da mi pomaze vezbanje, tusiranje, pranje zuba, gledanje filmova, i sve to kada me uhvate krize. Moj muz i dalje pusi u stanu i to mi dodatno otezava, ali sa druge strane necete verovati i daje snagu da sam ja sada ovih 5 dana pobedila cigarete iako svakodnevno pored sebe imam coveka koji pije kafu i zapali cigaretu sa uzivanjem i to od prvog dana od kada sam ja resila da ostavim duvan. Bravo ja za sada, ali opet kazem djavo ne spava!!! Pozdrav i pisite sa svima vama je mnogo lakse.:klap:

Ne znam da li kod tebe ima da se kupi Tabex ali on je dobro resenje. Meni je puno pomogao. U njemu nema nikotina sto je jako bitno, nego supstanca citizen koja deluje kao nikotin. Ja uopste nisam imala nikotinske krize i cak ga nisam do kraja popila i evo skoro 4 meseca kako ne pusim. Inace Tabex kod nas kosta 800 din sto je super, a onaj drugi Zyban je nesto mnogo skup i sto je jos gore mnogo jak lek. Dosta ljudi se zali da ima zdravstve probleme od Zybana (nekima je i on pomogao), a od Tabexa nisam cula da neko ima problem. U svakom slucaju kako god ti odlucis. Bitno je da ostavis, a ja ti ovo od srca preporucujem da se ne bi mucila ovih prvih par nedelja.

Hvala ti mnogo na savetu! Ali kod mene postoji drugi problem, ja sam alergicna bukvalno na sve lekove sem vitamina. Tako da ne smem da uzimam nista ni kada me nesto boli, a kamoli lekove te vrste. Flastere i zvake smem, ali ih ja izbegavam. Zbog toga je verovatno meni mnogo teze jer ne mogu ni na sta da se oslonim da olaksam sebi kada me uhvate jake krize. U svakom sluscaju mnogo ti hvala i svi ste ovde divni ljudi!:zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back