Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam na pocetku malo i patila... vodila sam se mislju da mi treba cigareta i pokusavala nju necim da zamijenim... i dok je to trajalo bas sam se lomila

A onda sam pocela da razmisljam drugacije... ne u smislu da mi treba cigareta i zamjena za nju, vec trazenje onoga sto mi zaista treba.

Cigareta je samo zamka. Jedan impuls koji uskace uvijek pri stresu i maskira stvarnu potrebu.

Samo treba otkriti sta je ono sto nam treba. To nije cigareta. Nije ni hrana kao zamjena. Ne treba nam zamjena, vec ono sto nam organizam odista trazi.
To moze biti odmor, moze biti plaza... a zamjena za to je nekoliko minuta cistog vazduha na terasi, masaza ledja i vrata... a ne davljenje u dimu.

Borba protiv nikotina se bas sastoji u dovodjenju organizama u stanje da izignorice tu masku.

Nikotinska zavisnost upravo tako funkcioniše. Naime, nikotin baš ima osobinu da se maskira. Jednostavno se ubacuje (Infiltrira,veže) u mozgu na mjesto pravog enzima, koji je normalno potreban čovjeku i otud lažno signalizira, kad ga nema dovoljno, da postoji potreba za njim tj. za nikotinom, a ne za ovim pravim enzimom. Tako čovjek ima lažni osjećaj da mu je pušenje potreba.

Nikotinska zavisnost upravo tako funkcioniše. Naime, nikotin baš ima osobinu da se maskira. Jednostavno se ubacuje (Infiltrira,veže) u mozgu na mjesto pravog enzima, koji je normalno potreban čovjeku i otud lažno signalizira, kad ga nema dovoljno, da postoji potreba za njim tj. za nikotinom, a ne za ovim pravim enzimom. Tako čovjek ima lažni osjećaj da mu je pušenje potreba.

a koji je to enzim? Za čega je zadužen?

Izvitopere se receptori u mozgu i nikotin se vezuje za nosach impulsa koji treba da signalizira glad, zzedj, umor itd. Na taj nachin vegetativni nervni sistem koji je zaduzzen za opstanak kao univealno reshenje za opstanak i preku potrebu javlja potrebu za nikotinom, umesto za hranom, vodom ili snom. To nam i stvara ogroman strah od prestanka pushenja, kao da nam neko kazze "prestani da dishesh, biche ti super" jer nam je to nezamislivo, poshto se nikotin ubacio u automatske radnje koje su neophodne za prezzivljavanje.

Zato i nije toliko u pitanju volja ili karakter za prestanak pushenja, koliko da doskochimo podsvesnom mehanizmu koji inache sluzzi da nas odrzzi u zzivotu.

Ja sam prestala uz pomoch Zybana. Nisam imala nikakve nuspojave i mnogo mi je pomogao u smanjenju fizichkih simptoma apstinencije. Iz mog iskustva, preporuchujem. Konsultacija sa lekarom naravno ne mozze biti losha, pogotova ako koristite i neke druge lekove na redovnoj bazi.

Da li ti je lekar konstatovao alergiju na neki sastojak Zybana, Alexis?

Nije konstantovao alergiju na neki poseban sastojak, vec sam odmah prekinula sa Zybanom i prepisao mi terapiju za lecnje te alergije. Problem je sto sam tad bila u inostranstvu, i kad sam se vratila trebalo je tacno da odem da ispitam sta je to u Zybanu izazvalo tu alergiju, ali nisam, mrzelo me, pocela sam da pusim ....

Moja drugarica je isto pokusala da ostavi sa Zybanom ali nije joj uspelo, i dalje je imala zelju za cigaretama, naravno ona kao da se borila za to da pobedi Zyban a ne on nju :confused:

Bilo koji lek je samo pomocno sredstvo, treba promeniti nacin razmisljanja.

Ja samo da podelim moje iskustvo i ljudi koje znam za Zybanom.

Lek ima prilicno jake sastojke, a svi koji smo ga koristili na kraju nismo ostavili pusenje uz pomoc Zybana.
Ja sam dobila tako jaku alergiju, po celom telu, nadule su mi se ruke, da sam morala da pijem kortikosteriode. Oporavila sam se posle 15 dana. Sto je najgore to mi se desilo na putu, uzas. Inace, uopste nisam sklona alergijama, tako da sam bila u soku kako je to uopste moglo da se desi.

Tako da vam preporucujem da se prvo konsultujete sa lekarom oko uzimanja Zybana.

Ja sad koristim Tabex- citizin, koji samo zamenjuje nikotin tj zamenjuje fizicku zavisnost, i za sada sam zadovoljna. Inace Tabex kosta 800 din u apoteci (cela kutija koja je potrebna za terapiju) tako da je dosta jeftiniji od Zybana.

Naravno odluka je na vama, ja samo da podelim svoja iskustva, mozda nekom pomogne.

Nema magicnog delovanja nijednog leka, to je samo neko pomocno sredstvo, knjiga je zakon :)

Slazem se. Zyban je mnogo jak i mnogo skuplji od Tabex-a. Ja sam ostavila uz pomoc Tabex-a i stvarno pomaze sto se tice nikotinske krize. Sve probleme koje ljudi pominju da imaju pri ostavljanju cigara ja nisam imala. Cak sam se zabrinula sto sam tako lako ostavila. Znate da svi kazu kako su tesko ostavili i da ne bi opet prosli kroz taj pakao, pa sam se ja istripovala da cu da razmisljam u fazonu - ako sam ovako lako ostavila moci cu opet. Prosao me taj trip. Cudno je kako uvek imamo najcrnje scenarije u glavi kada ostavljamo cigare. To je verovatno taj strah, ali stvarno nema potrebe za tim. Ne pusim i osecam se divno!!! I pijem kafu, i izlazim i uzivam u jelu i sve ostale stvari koje nisam mogla da zamislim bez cigare i uopste mi ne nedostaju.

a065.gif
Samo iskuliraj. Prođe za par minuta,pa kasnije opet,pa opet,... pokušava na milion načina i tebe i sve nas da vrati na stari put. Ne daj se! :)

yebte koliko smo mi (bivši) pušači ispranih mozgova
naime, juče mi bio rođendan i 4. dan kako sam odlučio prestati sa pušenjem
i kaže meni onaj pušač u meni; zapali jednu, rođ ti je, počasti se!
ma taman da se za rođ častim trovanjem, mislim se ja :mrgreen:

Sretan rodjendan - i nemoj plasiti decu ;)

Kako meni ne poadaju na pamet cigare- nista pozitivno u njima ne vidim ???
A bila sam strastveni pusac, od najgore vrste :mrgreen:

U prvoj godini odvikavanja sam zapalila par cigareta, svaku sam zapisala u onu knjizicu ( ocenila potrebu za cigarom, da li sam odolela iskusenju ili ne, koliko zapaljenih cigareta ), a to sam uradila svaki put na sahrani ili slicno ... - eto, priznah svoj odvikacki greh! Ali, to je bila samo emotivna potreba, nista drugo u veoma kriznim situacijama ...

Zadovoljstvo je drugde :bye:

yebte koliko smo mi (bivši) pušači ispranih mozgova
naime, juče mi bio rođendan i 4. dan kako sam odlučio prestati sa pušenjem
i kaže meni onaj pušač u meni; zapali jednu, rođ ti je, počasti se!
ma taman da se za rođ častim trovanjem, mislim se ja :mrgreen:
Eh, djavolja posla (mislim taj glasic sto iskusava)

Srecan rodjendan!:) Dobrodosao!:zag:

Citaj temu, od prve stranice, ne daj se uplasiti njenom velicinom i nacices mnogo odlicnih saveta i razmisljanja.

Ostajanje na ovoj temi znatno povecava sanse da istrajes. Nije rec samo o tome da citas sta drugi pisu, vec i da sam pises o svojim iskustvima i osecanjima u veci sa ovim problemom. Ta preispitivanja i razmena misljenja i te kako pojacavaju motivaciju.

Na taj nacin ti je stalno u svesti zasto treba da izdrzis.

Na prvi pogled je rec o tome kako da prevazidjes krizu. I jeste, to je za pocetak veoma vazno, ali sustina problema je u tome da shvatis sustinu svog problema, zasto si autodestruktivan, sta su za tebe cigarete... I tu svako mora da nadje svoj licni odgovor i razlog. Nismo svi iz istog razloga ni poceli ni prestali da pusimo.

Ako ostanes sa nama, neces se pokajati :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back