@ Cruella i @Pipi
U pravu ste...mozda sam se malo zaneo. I ne nikako ne pokusavam da ovako nesto preporucim bilo kome kao metod ostavljanja pusenja. Samo sam podelio svoje iskustvo sa vama...nista vise. Mislim,postepeno smanjenje nekom moze da pomogne(ali ne da ga rastegne kao ja) ali neko jednostavno ne moze tako.
Da li se plasim da skroz ostavim cigarete? Mislim da je odgovor potvrdan. Kada sam pricao o toj psiholoskoj granici kod mene nisam zavrsio(odlutale su mi misli). Naime,ja je jesam sada postavio na 1 cigaretu dnevno(nekad i preskocim) i jedini razlog sto prolongiram pusenje je zapravo sto znam da kada budem prebacio tu brojku,to ce biti kraj za "druzenje" cigarete i mene(bar na neki duzi period) jer vise ne mogu da smanjujem. Da se razumemo,lepo je meni ovako ali realno,ja znam da postoji opasnost da pocnem da pusim vise.
Fizicke zavisnosti nemam vise...odavno. Ostaje ova psihicka. Da li cu da je savladam,tek cemo da vidimo. U svakom slucaju,kada popusim vise cigareta od te jedne nesto ce se desiti...il' opet 15 il' kraj.
I da,jedno pitanje. Kako to da sam posle godinu dana ponovo poceo? I to vise puta./QUOTE]
Pa zato sto kad prestanes, sebe i dalje vidis kao pusaca. U svojoj glavi ti si pusac koji trenutno apstinira. Psiholoska zavisnost moze neograniceno da traje.
To je ono sto sam pisala. Zene prestanu da puse dok su trudne i dok doje, i kada se ta faza zavrsi odmah nastavljaju sa pusenjem, iako je nikotinska zavisnost nestala u prvih 20 dana. Jer one su u svojoj glavi i dalje pusaci.
Da bi prestao, tvoje vidjenje cigareta mora da se promeni. One ti nisu, prijatelj, drustvo, uteha, ne smiruju te i ne lece dosadu (ova dva poslednja su potpuno kontradiktorna)...pusaci cigarete vide kao multipraktik..ili resenje za sve probleme.
Kad prestajes, ne rastajes se sa voljenom osobom nego se oslobadjas robovanja nikotinu i cigaretama...robovanja pusenju kao aktivnosti.
I kada zaista prestanes...osecaj slobode je neverovatan

Kao da te je neko pustio iz kaveza, sunce zasijalo, naprosto prodises. Imala sam osecaj kao da sam godinama zivela nekim poluzivotom, jer su moj zivot i moja sreca bili podredjeni tom zlu.
I sto kaze Pipi, hvala Bogu pa to vise ne moram da radim! ...
P.S. Nemoj da mislis da fizicke zavisnosti kod tebe nema. Samo si navikao svoj organizam da duze trpi krizu...