Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
OK onda puši i uživaj
ako možeš da uživaš "umirući" za još,bar jednom ,cigaretom :mrgreen:

Pa videcemo. Dok sam "presecao" imao sam stvarno problem. Sada mi je lakse(za sada). Samom cinjenicom da sam pusenje ogranicio na jednu paklu mesecno sam zadovoljan. A druga stvar,sada vec nemam onoliku zelju za pusenjem....odnosno,sve je manja i manja.E tu dolazimo do moje teorije(koja naravno ne mora da bude tacna).
Prvo,to delovanje nikotina koje izaziva zavisnost se zasniva na njegovoj slicnosti sa acetilholinom. Da ne ulazim u detalje sada ali pusenjem,nikotin dospeva do mozga i vezuje se za nikotinske receptore na celijama umesto acetilholina(a oni su u stvari jonske pumpe) i remeti funkciju tih celija. Dalje,u mozgu se pod njegovim ali i uticajima drugih materija stvara velika kolicina dopamina(pa 'ajd' nazovimo ga "HORMONOM SRECE"). To sve utice na poboljsanje naseg razpolozenja. Vremenom,mozak ne moze da "podnese" uvecanu kolicinu dopamina jer su naruseni i sistemi njegove razgradnje i pocinje da dezintegrise receptore preko kojih dopamin ostvaruje svoje dejstvo(na taj nacin se "brani" od viska ovog hormona). Zato pusaci sada,da bi osetili "blagodeti" duvana,pocinju da konzumiraju vise cigareta da bi stvorili vecu kolicinu dopamina.
E zasto sam ovo napisao? Logicno je zakljuciti sta se desi kada pusac naglo prestane da konzumira nikotina nakon velike redukcije receptora za dopamin(koja je nastala dugotrajnim konzumiranjem duvana). Postaje depresivan,nervozan,nesrecan...... Ovo je jako tesko da se prevazidje jer je u pitanju bio-hemizam a ne stvar volje. Tada se uglavnom poseze za drugim supstancama koje mogu da izazovu slican efekat(secer,alkohol...).
Po mom misljenju,bolje je postepeno smanjivati kolicinu nikotina dok se ne uspostave bio-hemijski odnosi u organizmu koji su koliko-toliko blizi prirodnim nego odmah uskratiti organizmu to veliko zadovoljstvo(moze da prica ko sta hoce ali to jeste veliko zadovoljstvo). Vremenom,organizam vraca ravnotezu na relaciji neurotransmiteri-receptori sto olaksava ostavljanje cigareta. Ne kazem da je ovo lak nacin za ostavljanje pusenja jer takav ne postoji i covek lako sklizne ali uz dozu samokontrole i volje moze da se uspe bez teskih kriza. Ja ovo ne bih nazvao mazohizmom i mucenjem jer takav stav dozivljavam kao pomirenje sa neistinom da je cigareta jedini izvor srece i da je ostavljanje cigareta zavrsetak jednog prelepog poglavlja u zivotu-sto nikako nije istina! To je zapravo samo jedan proces dovodjenja u normalu narusene ravnoteze biohemijskih procesa u organizmu...i nista vise.
Postoji jos jedan aspekt u ovoj prici. To je drustveno-socijalni aspekt...odnosno stav okoline u kojoj se krecete na naviku pusenja duvana. Kao i ritualnost vadjenja cigareta,paljenja,drzanja,nacina na koji uvlacimo dim.... Zaista je otezavajuca okolnost sto je pusenje drustveno prihvatljiva a negde cak i pozeljna pojava. Sa ovim sam se najvise mucio.

Necu vise vas gnjavim...i ovim sam preterao. Uglavnom,ostacu tu pa se cujemo povremeno da vam javim kako napredujem.

Po mom misljenju,bolje je postepeno smanjivati kolicinu nikotina dok se ne uspostave bio-hemijski odnosi u organizmu koji su koliko-toliko blizi prirodnim nego odmah uskratiti organizmu to veliko zadovoljstvo(moze da prica ko sta hoce ali to jeste veliko zadovoljstvo). Vremenom,organizam vraca ravnotezu na relaciji neurotransmiteri-receptori sto olaksava ostavljanje cigareta.

Sa ovim se slazzem, ali samo dva-tri dana, ne duzze. Inache je kontraproduktivno, posebno u psiholoshkom smislu, a ta zavisnost je mnogo jacha: Stvara nam subjetkivni osechaj da je cigareta "nagrada" dakle neshto vredno, pozzeljno i samim tim osechaj "gubitka" i odricanja. A cigareta to nije. Ona je obichan smotuljak duvana natopljen raznim hemikalijama. Nema tu nishta dragoceno niti vredno, naprotiv.
Uostalom, problemi izazvani naglim presecanjem nikotinskog snabdevanja su kratkotrajni i bezopasni, a muchenje odrzzavanjem nikotinske zavisnosti je mnogo tezze i ometa konachni cilj- da prestanemo pushiti.

Jer po meni, bolje je ili pushiti ili ne pushiti.
Pushach koji ne pushi pati, a nepushach ne pati shto ne pushi.

A zbog cega su opasni i dugotrajni ...........kad se vec ne slazes?

Nisam se bas najsretnije izrazio. Nije da se ne slazem u potpunosti ali ne mogu bas da tvrdim da nagli prestanak nema lose posledice po organizam.
Evo kako ja to vidim. Ljudski organizam ne funkcionise poput mehanicke naprave...da kada se pokvari neki deo jednostavno izvadis taj deo,turis drugi pa ce da nastavi da shljaka kao da se nista nije desilo.
U toku pusenja dolazi do pojave brojnih adaptacionih mehanizama kojim se organizam brani od agensa koji su narusili njegovu ravnotezu. Tim adaptacionim mehanizmima,organizam uspostavlja ravnotezu i pocinje da funkcionise na novom nivou. E kada mu se posle ko-zna-koliko pusackog staza i ko-zna-koliko popusenih cigareta uskrati taj faktor koji je inicirao sve te promene,ti mozes da tvrdis da se nista lose nece desiti? Ja ne mogu.

Ja sam dao jedan primer redukcije dopaminskih recepotora u mozgu pod uticajem nikotina i drugih agenasa duvanskog dima. Da li znas odgovor na pitanje,koliko treba organizmu vremena da izvrsi restituciju tih receptora na raniji nivo? Ja ne znam.
Da li znas odgovor na pitanje,koje je sve promene samo nikotin izazvao medju receptorima na ostalim celijama i kako ce se oni ponasati kada njega ne bude bilo? Ja ni to ne znam. A isto tako ne znam,u kojoj se meri smanjilo/povecalo lucenje acetil-holina pod dejtvom nikotina(on i nikotin deluju na iste receptore u organizmu-nikotinske receptore) i kako ce se na ovo odraziti nagli prestanak unosenja nikotina.

Tvrdnja ili misljanje?

Misljenje,naravno. Nisam se bavio toliko detaljno efektima duvanskog dima na organizam da bi nesto tvrdio.

Zelela bih da znam opasnost od prestanka pusenja...i koliko je to dugotrajno :neutral:

Placam pice ako mi nadjes gde sam napisao da je opasno ostavljanje pusenja

Pa nisi se slozio sa misljenjem da je bezopasno, samim tim mislis da jeste opasno. Tu sredine nema.

Slazem se da nagli prestanak pusenja dovodi organizam u neko kratkotrajno stanje soka, to je logicno, ali ne bih rekla da postepeno smanjivanje ima dugorocnog efekta.

Pusenje stvara dve vrste zavisnosti...fizicku i psiholosku.
Smanjivanjem se boris sa fizickom zavisnoscu, ali je ne pobedjujes, a efektivno podhranjujes psiholosku zavisnost koja je daleko jaca od ove prve.

Da nije, nijedna zena ne bi ponovo pocela da pusi posle trudnoce i dojenja...gde je fizicka (nikotinska) zavisnost nestala odavno. Ali dokle god one sebe vide kao pusace i dalje su zavisnici... ne od nikotina, nego od cigareta....

E zato ne smemo da dozvolimo da postanu dragocene....

Inace, svaka cast na karakteru. Mnogo je lakse prestati nego smanjivati u toj meri.

U mom slucaju se to granicilo sa mazohizmom.

@i Goxy
Poznat mi je mehanizam dejstva nikotina,pored toga sto sam bivsi pusac i dr sam :)
Ono sto je zeznuto je psihicka zavisnost,zelja za cigaretom onaj osecaj da je moramo imati....droga-narkoman ... da ne ulazim u dubiozu.
Odluka da se ostave cigarete mora doci iz glave,covek potpuno mora da promeni ugao gledanja na ceo koncept pusenja,da svede to uvlacenje dima na besmislenu,nepotrebnu radnju...onda kriza ni nema.
Poenta ostavljanja cigareta je da ih se oslobodimo u svakom smislu.Tvojim zivotom cigareta i dalje upravlja,ti razmisljas o onoj jednoj koju ces zapaliti kao nagradu,dragocena ti je,ti si i dalje pusac a potpuno je nebitno da li pusis jednu ili 30 dnevno.Tvoja teorija nije tacna jer ti sam sebi povecavas vreme trajanja nikotinske krize na ceo dan jer pusac pusi samo zato sto oseca nikotinsku krizu koju mu je izazvala prethodna cigareta,pa zamisli koliko se sati ti dnevno mucis zeleci i razmisljajuci o sledecoj cigareti....meni to lici na mazohizam.Ja nemam tih problema jer ne pusim,vrlo jednostavno,ja sam slobodna,ne robujem nikotinu,mene cigarete vise uopste ne interesuju.
Tebi je potrebno da se oslobodis straha od bacanja te jedene cigarete dnevno,tebi nikotin nije ni potreban,ti samo imas odgroman strah od ostavljanja cigareta u potpunosti i grcevito se drzis jedne.Taj strah je normalan,moze se uporediti sa panikom svi smo ga imali i tesko ga je prevazici.
Preporucujem od srca Alen Carr "Lak nacin da ostavite cigarete" za mene prosvetljujuce :)

Pa videcemo. Dok sam "presecao" imao sam stvarno problem. Sada mi je lakse(za sada). Samom cinjenicom da sam pusenje ogranicio na jednu paklu mesecno sam zadovoljan. A druga stvar,sada vec nemam onoliku zelju za pusenjem....odnosno,sve je manja i manja.E tu dolazimo do moje teorije(koja naravno ne mora da bude tacna).
Prvo,to delovanje nikotina koje izaziva zavisnost se zasniva na njegovoj slicnosti sa acetilholinom. Da ne ulazim u detalje sada ali pusenjem,nikotin dospeva do mozga i vezuje se za nikotinske receptore na celijama umesto acetilholina(a oni su u stvari jonske pumpe) i remeti funkciju tih celija. Dalje,u mozgu se pod njegovim ali i uticajima drugih materija stvara velika kolicina dopamina(pa 'ajd' nazovimo ga "HORMONOM SRECE"). To sve utice na poboljsanje naseg razpolozenja. Vremenom,mozak ne moze da "podnese" uvecanu kolicinu dopamina jer su naruseni i sistemi njegove razgradnje i pocinje da dezintegrise receptore preko kojih dopamin ostvaruje svoje dejstvo(na taj nacin se "brani" od viska ovog hormona). Zato pusaci sada,da bi osetili "blagodeti" duvana,pocinju da konzumiraju vise cigareta da bi stvorili vecu kolicinu dopamina.
E zasto sam ovo napisao? Logicno je zakljuciti sta se desi kada pusac naglo prestane da konzumira nikotina nakon velike redukcije receptora za dopamin(koja je nastala dugotrajnim konzumiranjem duvana). Postaje depresivan,nervozan,nesrecan...... Ovo je jako tesko da se prevazidje jer je u pitanju bio-hemizam a ne stvar volje. Tada se uglavnom poseze za drugim supstancama koje mogu da izazovu slican efekat(secer,alkohol...).
Po mom misljenju,bolje je postepeno smanjivati kolicinu nikotina dok se ne uspostave bio-hemijski odnosi u organizmu koji su koliko-toliko blizi prirodnim nego odmah uskratiti organizmu to veliko zadovoljstvo(moze da prica ko sta hoce ali to jeste veliko zadovoljstvo). Vremenom,organizam vraca ravnotezu na relaciji neurotransmiteri-receptori sto olaksava ostavljanje cigareta. Ne kazem da je ovo lak nacin za ostavljanje pusenja jer takav ne postoji i covek lako sklizne ali uz dozu samokontrole i volje moze da se uspe bez teskih kriza. Ja ovo ne bih nazvao mazohizmom i mucenjem jer takav stav dozivljavam kao pomirenje sa neistinom da je cigareta jedini izvor srece i da je ostavljanje cigareta zavrsetak jednog prelepog poglavlja u zivotu-sto nikako nije istina! To je zapravo samo jedan proces dovodjenja u normalu narusene ravnoteze biohemijskih procesa u organizmu...i nista vise.
Postoji jos jedan aspekt u ovoj prici. To je drustveno-socijalni aspekt...odnosno stav okoline u kojoj se krecete na naviku pusenja duvana. Kao i ritualnost vadjenja cigareta,paljenja,drzanja,nacina na koji uvlacimo dim.... Zaista je otezavajuca okolnost sto je pusenje drustveno prihvatljiva a negde cak i pozeljna pojava. Sa ovim sam se najvise mucio.

Necu vise vas gnjavim...i ovim sam preterao. Uglavnom,ostacu tu pa se cujemo povremeno da vam javim kako napredujem.

Lak nacin za ostavljanje pusenja postoji a volja nema nikakve veze s tim :)

DANAS MI JE DVA MESECA!!!!!!!!!! JUPI, JUPI, JUPI!!!

Što se tiče ovog postepenog ostavljanja cigara moja drugarica je tako ostavila. Pušila je prvi dan 20 cigara pa 19,18,17,... i tako dok nije stigla do jedne i od tada dve godine više ni jednu nije zapalila. Meni je to lično mučenje. Probala sam taj njen princip i nema šanse. Valjda svako ima svoj način. Bitno je ostaviti a neka svako odluči kako mu je najlakše. Meni je pomogao Tabex. Sa njim sam imala jako blage nikotinske krize samo prvih par dana i to je to. U glavi sam rasčistila još prvog dana da mi to zlo ne treba i ne rešava ni jedan problem, a Tabex je bio fino pomagalo i super mi je.

Tvoja teorija nije tacna jer ti sam sebi povecavas vreme trajanja nikotinske krize na ceo dan jer pusac pusi samo zato sto oseca nikotinsku krizu koju mu je izazvala prethodna cigareta,pa zamisli koliko se sati ti dnevno mucis zeleci i razmisljajuci o sledecoj cigareti....meni to lici na mazohizam.

To je opet tvoje misljenje. Vidis,kod mene je uvek postojala psiholoska granica za stvari koje radim. Tako mi je i 15-ta cigareta na dan bila ta psiholoska granica. Kada sam poceo da je probijam,ostavljao sam cigarete istog trena...zguzvana paklica bacena u djubre i cao....
Problem je sto sam se vracao i posle vise od godinu dana....jer sam pusac i znam to...a pusac sam postao onog trenutka kada sam zapalio prvu cigaretru....verovatno cu ostati pusac celog zivota(bez obzira da li pusim ili ne).
Kada sam video da mi takvo ostavljanje ne ide,krenuo sam da smanjujem...polako... Mislio sam "O.K. ne mozes da ostavis,bar onda smanji malo" I tako sam dosao do granice od 5 cigareta na dan(prestao sam da pusim na poslu,pa kuci,pa dok sam sa devojkom...) i toga sam se drzao od kraja leta 2009 do kraja januara ove godine kada sam poceo da pusim po jednu cigaretu(jednostavno se desilo,nije bila neka cvrsta odluka). Ali da se razumemo,ja sad ne pusim svaki dan.

I verovala ili ne,uopste se ne mucim. Ne mogu da kazem da mi ne padne po nekad na pamet u toku dana cigareta ali tako sam se osecao i kada sam bio "cist" vise meseci.
A sta ce biti dalje,to ne znam. Da li cu poceti da pusim 100 cigareta na dan...da li cu da pusim 1 cigaretu na dan...ili cu da ostavim u potpunosti....videcemo. Trenutno mi ovako odgovara i zadovoljan sam osecajem koji imam(na samo dok pusim nego i dok ne pusim).

Ja nemam tih problema jer ne pusim,vrlo jednostavno,ja sam slobodna,ne robujem nikotinu,mene cigarete vise uopste ne interesuju.

Svaka cast...ali ja to i pricam...svako sebe moze da ubedi u sta zeli...samo mora da nadje nacin :mrgreen:

Preporucujem od srca Alen Carr "Lak nacin da ostavite cigarete" za mene prosvetljujuce :)

Ne mogu da kazem da je znam na pamet,ali procitao sam je vise puta. Moj drugar,sto bi se reklo "my smokin' buddy" je ostavio pusenje ubrzo nakon citanja knjige(2 pakle besta na dan,vise godina). Tvrdi da nije zbog knjige...ali sam gotovo siguran da jeste.
I on mi prica tu istu pricu o "mazohizmu pusenja limitiranog broja cigareta"...odnosno pricao mi je. I sada tvrdi da,kada bi zapalio jednu,sutradan bi bila pakla.

Cerka mog bivseg mentora,recimo pusi tri cigarete na dan otkad je ja znam...

Moja keva je pusila 2-3 cigarete na dan godinama...sada vise ne pusi...

Moja poenta je,ne mora da ono sto je nemoguce i neostvarivo za nekog da bude nemoguce i neostvarivo za drugog :roll:

Vechini jeste, i zato je jako opasna teorija o "smanjenom pushenju"
Probala sam i ja, funkcionishe neko vreme, da, a onda se broj popushenih cigareta povecha.
A ono shto me je najvishe nerviralo, to je da sam i dalje razmishljala o njima.
Kad gde koje kupiti, da li imam, da li je prilika da sad zapalim ili chu posle itd.

Marioneta na shtapichu.

P.S. Nemam nishta protiv ako ti hochesh da nastavish da pushish, ali imam neshto protiv da sa takvom teorijom sa kojom "opravdavash" pushenje dolazish medju ljude koji zzele da ostave i koji se bore upravo sa takvim izgovorima da ne bi propushili ponovo, predstavljajuchi se kao uspeshan nepushach. Jer to nisi.
Jer ti si i dalje pushach koji je samo nashao nachin da umiri svoju savest i samoobmane se "da se i ne truje tako puno"
Mi zzelimo postati nepushachi, oslobodjeni ovakvih autosugestija, chiste glave i plucha.
Nechu da troshim enrgiju i misli na cigarete. Ni novac ni z\dravlje ni kiseonik ni vreme.
To je moje vlasnishtvo, a ne vlasnishtvo kompanije "Marlboro" ili drzzave koja podstiche prodaju ove visokoprofitabine droge.

Poslednja izmena:
To je opet tvoje misljenje. Vidis,kod mene je uvek postojala psiholoska granica za stvari koje radim. Tako mi je i 15-ta cigareta na dan bila ta psiholoska granica. Kada sam poceo da je probijam,ostavljao sam cigarete istog trena...zguzvana paklica bacena u djubre i cao....
Problem je sto sam se vracao i posle vise od godinu dana....jer sam pusac i znam to...a pusac sam postao onog trenutka kada sam zapalio prvu cigaretru....verovatno cu ostati pusac celog zivota(bez obzira da li pusim ili ne).
Kada sam video da mi takvo ostavljanje ne ide,krenuo sam da smanjujem...polako... Mislio sam "O.K. ne mozes da ostavis,bar onda smanji malo" I tako sam dosao do granice od 5 cigareta na dan(prestao sam da pusim na poslu,pa kuci,pa dok sam sa devojkom...) i toga sam se drzao od kraja leta 2009 do kraja januara ove godine kada sam poceo da pusim po jednu cigaretu(jednostavno se desilo,nije bila neka cvrsta odluka). Ali da se razumemo,ja sad ne pusim svaki dan.

I verovala ili ne,uopste se ne mucim. Ne mogu da kazem da mi ne padne po nekad na pamet u toku dana cigareta ali tako sam se osecao i kada sam bio "cist" vise meseci.
A sta ce biti dalje,to ne znam. Da li cu poceti da pusim 100 cigareta na dan...da li cu da pusim 1 cigaretu na dan...ili cu da ostavim u potpunosti....videcemo. Trenutno mi ovako odgovara i zadovoljan sam osecajem koji imam(na samo dok pusim nego i dok ne pusim).

Svaka cast...ali ja to i pricam...svako sebe moze da ubedi u sta zeli...samo mora da nadje nacin :mrgreen:

Ne mogu da kazem da je znam na pamet,ali procitao sam je vise puta. Moj drugar,sto bi se reklo "my smokin' buddy" je ostavio pusenje ubrzo nakon citanja knjige(2 pakle besta na dan,vise godina). Tvrdi da nije zbog knjige...ali sam gotovo siguran da jeste.
I on mi prica tu istu pricu o "mazohizmu pusenja limitiranog broja cigareta"...odnosno pricao mi je. I sada tvrdi da,kada bi zapalio jednu,sutradan bi bila pakla.

Cerka mog bivseg mentora,recimo pusi tri cigarete na dan otkad je ja znam...

Moja keva je pusila 2-3 cigarete na dan godinama...sada vise ne pusi...

Moja poenta je,ne mora da ono sto je nemoguce i neostvarivo za nekog da bude nemoguce i neostvarivo za drugog :roll:

Za bodovano

Ti si sebe ubedio da si pusac, i da ces uvek to da ostanes...to je ono o cemu sam ja govorila ...tu prestanka nema, jer se odrzava psiholoska zavisnost.

Svaka cast, ali ako je tvoj nacin laksi, zasto jos uvek pusis...?:dontunderstand: Predugo si na toj jednoj da bi se to racunalo kao smanjivanje pre prestanka. Ako ti to odgovara...cemu ovo pisanije?

Da ubedis one koji prestaju da je tvoj nacin pusenja bolji? Da ne prestaju jer ce im se nesto lose desiti?

I ne znam cemu kolutanje ocima, mi smo ovde da pomognemo, i pomogli smo koliko smo mogli onima koji su hteli da im se pomogne.

Ja ponosno o sebi mislima kao o nepusacu...nema tu ubedjivanja....pusis=pusac...ne pusis=nepusac. (eventualno bivsi pusac, sa naglaskom na bivsi).

Oni koji su ubedjeni da ostaju pusaci iako ne puse...imaju problem.

Moja poenta je,ne mora da ono sto je nemoguce i neostvarivo za nekog da bude nemoguce i neostvarivo za drugog

Moja poenta je da nechu da pushim.
Ni mnogo ni malo. Zashto bih to uopshte htela? Chemu?
Ako odluchim da pushim, pushichu koliko mi se hoche jer sam onda pushach.
Ne mozzesh biti malo pushach kao shto ne mozzesh biti npr. Malo trudan ili malo mrtav.
Ili jesi, ili nisi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back