Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Питање са све старије непушаче. Да ли вам и даље пријатно мирише дувански дим? Ја не пушим 5 месеци, али када неко запали цигарету у мојем присутству мени замирише још увек. :( Да ли је то нормално? :confused:
da :rumenka:. Pisala sam o tome vise puta. Kao kad se posle dugog puta vratis kuci :roll: Vise nego prijatno iako su svi govorili da ce mi se gaditi...
To je retka prilika u mom slucaju zato sto u mojoj kuci vise nema pusaca, kao ni na poslu, ali kad udahnem mislim da mi se raduje ceo CNS :neutral: (i dalje posle 7 godina, i verovatno ce tako biti uvek)

One mentol cigare primamljivo mirišu:rumenko:

E kada sam prvi put ostavila pushenje, ja se hvalila od sreche svima...i jedan drugar bio u grchkoj i kazze e sad chu i ja da prestanem, kad si ti uspela, mogu i ja...i tako, on nije uspeo jer mu je motiv bio pogreshan, ali je zato meni doneo ceo boks tada omiljenih Salem mentol cigareta. Ja ga isbacila iz kuche i iz zzivota istog momenta, ali je boks ostao u kuchi...i tako posle par meseci setim se ja da imam to sranjce u kuchi da izvinesh i krenem da bacim...pa mi zzao pa zapalim pa propushim...:evil:
Idiot kompletan. Umesto da sam ga gadjala sa poklonom dok sam ga izbacivala iz kuche :mrgreen:

..mirisale su mi cigare dugo,sad je vec staduijum ne definisan,ali to ruzno zuto po prstima,taj ,bicu nezan...miris iz usta na potroseni duvan,ubije i to malo mirisa cigarete.Drzite se ,moze se zasigurno,setim ih se po nekad i pomislim na trenutke gde ne mogu da zapalim uz kafu ,uz bilo sta i kako mi to smori dan..i opet pocnu da mi se gade.Prolaze meseci i godine i tvrdim da se moze i da je lepse.Osecam neke druge mirise,ne gulim makazicama zuto sa noktiju,ne smrdi mi iz ormana,rostilj mirise lepse,Aleksej mirise lepse,imam vise vremena,manje sam nervozan,stalozenije razmisljam,mogu slobodno svaki dan da kupim Alekseju neku glupost za te pare,Moja Mila me ne psuje zbog zavesa ,ne mrzim prijatelje ne pusace koji mi ne daju da zapalim kod njih u stanu,imam pregradu vise u autu umesto pepeljare,nisam seljacina koja krisom na semaforu izbacuje pepeljaru da ne vide drugi i jos gomila predivnih stvari koja se ocituje u slobodi,vremenu ,mirisima,postovanju drugih,bistrijem pogledu.Odluka je super i posle prve godine sve je lakse,nije sve proslo ni posle druge ,ali je lakse.Samo napred!

..mirisale su mi cigare dugo,sad je vec staduijum ne definisan,ali to ruzno zuto po prstima,taj ,bicu nezan...miris iz usta na potroseni duvan,ubije i to malo mirisa cigarete.Drzite se ,moze se zasigurno,setim ih se po nekad i pomislim na trenutke gde ne mogu da zapalim uz kafu ,uz bilo sta i kako mi to smori dan..i opet pocnu da mi se gade.Prolaze meseci i godine i tvrdim da se moze i da je lepse.Osecam neke druge mirise,ne gulim makazicama zuto sa noktiju,ne smrdi mi iz ormana,rostilj mirise lepse,Aleksej mirise lepse,imam vise vremena,manje sam nervozan,stalozenije razmisljam,mogu slobodno svaki dan da kupim Alekseju neku glupost za te pare,Moja Mila me ne psuje zbog zavesa ,ne mrzim prijatelje ne pusace koji mi ne daju da zapalim kod njih u stanu,imam pregradu vise u autu umesto pepeljare,nisam seljacina koja krisom na semaforu izbacuje pepeljaru da ne vide drugi i jos gomila predivnih stvari koja se ocituje u slobodi,vremenu ,mirisima,postovanju drugih,bistrijem pogledu.Odluka je super i posle prve godine sve je lakse,nije sve proslo ni posle druge ,ali je lakse.Samo napred!

Bravo za komentar! To nama treba!:klap:

U junu punim 33. Pusim od srednje skole. Na pakli sam od fakulteta. A strastven pusac zadnjih 8 godina. Zadnje godine i lancani pusac (znaci palila jednu za drugom)

Samo jednom sam pila Zyban ali bez trunke dobre volje. Ovaj put, ostavila sam ih - prvi i poslednji. Knjiga Alana Kara, Lak nacin da ostavite pusenje, mi je mnogo pomogla. Mislim da bez nje ne bih uspela. ALI - nju sam procitala 2 puta... godinu dana pre ostavljanja! Nisam tada bil aspremna da se borim sa zavisnoscu.

Prvi mesec je bio tezak, ali sam dosla do kraja kada nisam vise mogla tako da zivim. Bila sam lancani pusac na 2 pakle dnevno. Znala sam da polako idem ka nekom oboljenju...
Uvek sam mislila da ce dan kada ostavim biti neki poseban ... nije. Bio je neki glupi utorak, 23. februar, kada sam konacno sebi rekla da necu vise da zivim kao smrdljiva narkomancina (jer odavno pusenje nazivam narkomanijom, a ne losom navikom).

Bilo je uzasno tesko samo 10-ak dana. Imala sam 2. dan kiks i ispusila jednu. A 5. i 8. dana sam povukla po neki dim. Nisam to tretirala kao neuspeh - nastavila sam sa ostavljanjem. Znala sam da moram da kiksnem, jer sam bila previse strastven pusac. Nisam tome pridavala znacaj. Tih prvih dana sam jela makrobioticku hranu (nisam makrobioticar ali volim) jer je blaga i nije me terala da zapalim. Isla sma u duge setnje i nikad anisma bila beez mandarina i vode.

A onda, nakon par dana, pocela sam da osecam pusace. Znala sam da to smrdi, ali nisam ni sanjala koliko! To je bio momenat dodatne motivacije. Kada su mi ljudi po prvi put zasmrdeli na duvan, znala sma da cu uspeti :) Da... kada sam ostavila, bacila sam se na jos zdraviju ishranu (prvih dana sam prozdirala mandarine, sargarepu, jabuke... bukvalno na kilograme... ali nisam pojela ni jedan slatkis i ni jednu jedinu grickalicu!) i lagano pocela da vezbam.

Rekla sam sebi, bicu prvi pusac koji je ostavio cigarete i nije ugojio ni gram. Ta dodatna misija mi je bila od velike pomoci.

Mesec dana pre ostavljanja radila sam lagane vezbice. Nisam nista trenirala 3 godine, kondicija mi je bila uzas, ali nisam imala visak kg. Onda sam krenula sa treniranjem. Kada sam prvi put odradial pristojan trening mojoj sreci nije bilo kraja... Odjednom umesto osecaja da mi nedostaje duvan, pocela sam da osecam ponos.

U martu su treninzi postajali bolji... i samo odjednom, shvatila sam krajem marta da sam jaka, da se ne zamaram vise, da polako pocinjem da budem zdrava.

Mesec dana nakon ostavljanja cigareta, dobila sam i posao. Bez veze, preko Infostuda. Kaze vecina da kada bace cigaretu, da se desavaju neeke lepe stvari :)

U aprilu sam promenila nacin ishrane i pojacala treninge. Danas, 3 meseca od kako ne pusim, imam fenomenalnu liniju, iz aviona se vidi da vezbam i kondicija mi je odlicna. DISEM. Toliko sam ponosna da bih eksplodirala...

I imam jedan problem. Kada vidim jednu svoju koleginicu koja pusi kao turcin, a mlada je... podseti me na mene nekada. I kada je gledam, ne mogu sebi da oprostim zbog onoga sto sam sebi radila godinama. Secam se i kada je moja snaja bila trudna, pa sam palila cigaretu u prostoriji gde ona sedi jer nisam mogla da izdrzim... Stoka nadrogirana! Eto to sam bila. Kao da mi se mozak razbistrio i ne mogu da verujem sta sam radila!

Znam da nikada vise necu da propusim. Slobodna sam konacno!

Pre 2 nedelje sam na keju vozila rolere 4 sata. Radim kardio na step-klupi sa nekoliko kg tegova na sebi... Pre nisam mogla da izadjem do 2. sprata...

Ono zbog cega sam godinama mrzela sebe - vise ne postoji :) Priustila sam sebi veliku srecu, a zavisila je samo i jedino od mene.

Svi koji ste ostavili... ne zavidite pusacima. Oni treba da zavide VAMA!

Zelim svima koji ostave ili pokusavaju da se ovako osecaju!

SRECNO!

Dobro moj otac kaže da su bivši pušači gori od ovih koji nikad nisu pušili:lol:...i on je takav pušio je preko 30 godina po kutiju- dve.... i samo jednog dana kupio kutiju cigareta koje nikad nije popušio... tek tako... bez ikakvoga razmišljanja...a sad ‚‚mast cedi‚‚ pušačima.:lol:

Nije to zato sto zeli da zapali opet... nego kada shvatis sta si sebi radio... skoro da ne mozes sebi da oprostis.

Ja se sada suocavam sa tim. Non stop sam ljuta na sebe.. sto sam bila glupa, sto nisam pokusala, sto sam mislila da malo smrdljivo djubre bas toliko kontorlise...
Sto sam sebi oduzela uzivanje u mirisu, vazduhu, sportu, ukusima... sto sam mozda napravila stetu svom organizmu...

Kada ti nikotin izadje iz sistema - kao da se probudis iz dugogodisnje nocne more - i ne mozes da verujes sta je ostalo iza tebe.

Znam da ce me to proci, ali trenutno me svaki pusac podseti kolike sam godine svog zivota bila ovca ispranog mozga koja je mislila da bez nikotina ne moze da zivi.

Dragi moji,
Evo mene, brisem kolena.....
Bila sam dobra preko nedelju dana, onda sam kupila malu paklu i palila po jednu do dve dnevno nekolikodana, i evo sad bacih ono sto je preostalo u pakli i krecemo ispocetka.
Nekoliko zapazanja.
Tih nekoliko cigareta sto sam popusila u ovih prethodnih 3 dana mi nisu prijale. Nisu mi bile ni grozne, ali sam ih prvi put u svom zivotu pusila sa jakom grizom savesti, sto mi je automatski ubijalo uzivanje. Cigarete se ne smeju imati u kuci, jer da ih nisam imala, ne bih ih ni pusila, ali eto odose sad u kantu najzad.
Da me neko pita sto sam ih uopste kupovala- ne znam. Tacnije, mislim da kad sam prestala prosle nedelje, prestala sam citajuci forum, bez ocekivanja da cu uspeti, i kako sam, vidi cuda, izdrzala nedelju dana, ipak nisam u glavi bila rascistila sa njima. Tacnije, jedan dan sam s uzivanjem pusila, a vecsledeci nisam mogla, pa je taj osecaj odricanja bio veliki.
Poslednja tri dana sam pusila s mislju "vidi budale" i samo po inerciji ih ne bacih pre.
A ono sto me najvise drmnulo je sto sam juce zapalila jednu ujutru, popusila je do pola, bacila, i u 7 sati uvece me decko pita da li sam pusila jer oseca miris. A sto je najgore, i ja sam osecala miris duvana na sebi 12 sati kasnije. Ne toliko miris, koliko onaj grozni osecaj kad se pusi po vrucini i jako vlaznom vremenu, pa se osetis sav ulepljen nekako..
Tako da je vreme da se resetuje quitcounter, da se resetuje mozak, i da se gura dalje.
Koliko god vam zvucalo besmisleno to sto sam ja kao izdrzala 7 dana pa pusila tri dana po dve cigare i sad kao odmah nasla da tupim i da smisljam opravdanja, meni je ovo veliki pomak pre svega u tome sto prvi put u svom odraslom zivotu ja postajem svesna da cigare nisu deo mog ideniteta, i da ne samo da se to moze, nego da i ja to mogu, i sto je naaaaajbitnije od svega da ja to HOCU!
Veeeliki pozdrav za sve

Bravo, Pipi, prerasla si cigarete:D

Meni se nedavno desila slicna situacija; sjedim sa sestrom i njenim drugaricama, i one opet duvane kao da im zivot zavisi od toga... jedino sam mamu gledala da pusi sa toliko strasti... i jedna od njih meni nudi cigaretu... ja odbijem, ne pusim... posle opet ona nudi, ja opet odbijem... ponudi ona meni i treci put, ja uzmem. Otkunula sam filter i igrala se raslojavanja niti... klinka kad je vidjela sta radim, razgoracila oci... kaze, zasto joj unistavam cigaretu, mogla sam lijepo odbiti, ostalo im jos samo nekoliko, a ja je bacam:D

Ne mogu da se sjetim kada sam ih ostavila. Znam da sam za NG pusila, a kada sam rekla da ih vise ne zelim, toga ne mogu da se sjetim. Voljela bih da znam, da mogu da racunam, a opet, ni ovako nije lose... kada omatorim, pricacu kao i svi stari... bilo je to davne 2010.:D

Evo novopecenog nepusaca. Sada je upravo 24 h kako nisam zapalila cigaretu. Zelim da se zahvalim svima na forumu, jer citam vec dosta dugo ali nikako da se usudim da Vam se pridruzim.Konacno me je podstaklo da bacim prokletstvo koje me izjeda poslednjih 18 godina. Zahvaljujuci svima Vama koji ste uspeli i svesrdno pruzali podrsku onima kojima je bilo tesko i ja sam dobila potrebnu snagu da se zauvek resim ropstva zvanog cigareta. Dugo sam razmisljala da ih ostavim ali sam uvek to ostavljala nekako za sutra ili neki drugi dan. Uveravala sebe i druge da sam ja strastven pusac koji pusi po 2 kutije dnevno i da ja to jednostavno ne mogu. Zahvaljujuci Vasim savetima procitala sam knjigu Alena Kara . Zanimljivo da sam nedelju dana odlagala da je procitam i shvatila da me je strah od citanja iste. Konacno sam skupila snagu i procitala je juce ujutru i mogu samo toplo da je preporucim svima koji se jos uvek dvoume. Kao slag na torti da konacno ubijem to malo nikotinsko cudoviste u sebi bila je i tahikardija koja je bila sve cesca kao i cinjenica da nemam daha dok dodjem do drugog sprata. Zato se pridruzujem majskoj klasi nepusaca i potrudicu se da uspem zarad sebe i svoje dece.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back