Draga Kajo
Nadam se da nije kasno sa preporukom i informacijama o knjizi koju sam spominjao. Pisac se zove
Allen Carr i knjiga se u originalu zove The Easy Way To Stop Smoking. Ja sam je pročitao na španskom jer sam živeo tada u Španiji,a izdata je i kod nas. E sad. Ja sam ranije napisao kakav je moj stav prema problemu ovikavanja od pušenja jer sam se mnogo namučio pre otkrivanja intelektualnog pristupa problemu u vidu gore pomenute knjige. Naravno, ne mogu da negiram uspešne poduhvate drugačijih metoda, ali imam razloga da verujem da je korov najbolje iščupati iz korena!
"Brat" Džajpur gore piše da treba imati pre svega jaku volju i želju, ali o tome i ne raspravljamo. Onaj ko nešto hoće, on to i uradi. Hoću reći, ljudi koji žele najčešće ne znaju kako to da postignu. Na sreću, danas imamo internet, forume... Ja sam, naime probao na razne načine koje neću nabrajati jer su često smešni (mislim na crni humor) i borba je trajala godinama jer nisam znao kako da se oslobodim zla - daleko od toga da nisam hteo. Dakako, padalo mi je na pamet da zamolim prijatelja da me veže lancima nekoliko dana u nekoj šupi dok ne prođe kriza, ali sam na sreću odustao od tako nesrećnog metoda, a najviše zbog toga što mnogi ljudi koje poznajem i ostavili su duvan "na mišiće" skoro uvek su se vraćali staroj ljubavi, neki čak i posle 10 godina nepušenja. S druge strane, svi ti nadomesci cigareta, kao što su lažne cigarete(od raznih trava koje ne sadrže nikotin), tablete, nikotinski flasteri i slično samo su igra i trovanje organizma kroz neka druga vrata. Mnogi moji poznanici dolazili su sa trivijalnom pričom: "Ja više ne pušim! Samo po nekad "dunem" džoint" Pritom to po nekad je najčešće bilo i po 15 - 20 džointova dnevno! Pa šta smo onda uradili?
U svakom slučaju, ja knjigu preporučujem čak i onima koji nikad nisu pušili, ne kao prevenciju, već zato što je to knjga primenjene psihologije i, osim na problem adikcije, može čoveku da otvori oči šta još sve radi pogrešno u životu. Pisac ove knjige, gospodin Carr, naime po profesiji nema nikakve veze sa medicinom ili psihologijom. Čovek je , jadan bio zagriženi pušač koji, pušeći po 3 pakle dnevno nije uspevao da se izbori decenijama sa duvanom, dok se jednog dana nije " prosvetlio"!
Ja se baš raspisah!
Evo još nešto za Pipi.
Vidim da te muči što je i kćer "pala". Koliko god se slagao da je to strašno, mladost jednostavno traži eksperimentisanje i, hvala bogu to je odlično! To se uglavnom prećutkuje, ali većina ljudi kojoj se divimo po načinu života koje danas vode, do juče su bili ovisnici o raznim stvarima; dotakli su dno i krenuli da izranjaju. Po meni, samo iskreni: razumevanje, ljubav i prijateljstvo uvek pomažu! Ako, na primer odlučiš da nabaviš knjigu o kojoj sam pisao, možda se i ona zainteresuje, ali nikako ne bi trebalo da je siliš ili savetuješ da je pročita, bar ja tako mislim.
Uzgred, hvala za onu informaciju za Kajak klub u Zemunu - otići ću ovih dana u izvidnicu. S druge strane, ne slažem se da kafana kao institucija može da propadne - kod nas je to najvažnija grana privrede! U svakom slučaju, nisam mislio da MI otvaramo neku novu kafanu, već da vidimo ima li neki vlasnik interes da svoj lokal 2 - 3 puta nedeljno proglasi nepušačkom zonom. Tako sam nešto imao u glavi. Vidim da osim tebe niko nije reagovao.
Ima li interesenata, predloga?