JA OSTAVIO CIGARETE! :grin:
Pušio sam od svoje 13. godine. Od 16. pa do sredine avgusta, dakle četvrt veka, pušio sam dve pakle dnevno.
Mislim na ostavljanje cigareta već oko četiri godine. Osnovni motiv mi je svest da sam sebe trujem. Iako se (rekreativno) bavim sportom, počeo sam da osećam posledice. Doveo sam sebe u apsurdnu situaciju da mogu da npr. plivam određenim ritmom 3km, a ako malo pojačam ritam ostanem bez vazduha posle 100m.
Pripremao sam se dugo za ostavljanje duvana. Glavni problem mi je bio taj što duvan OBOŽAVAM od malih nogu, neke od prvih prijatnih uspomena u životu su mi vezane za miris duvana. Za razliku od mnogih koji su počeli da puše zbog radoznalosti, ili društva, ja sam jedva čekao da malo porastem da bih propušio. Ne znam ni kako sam izdržao do 13. godine, valjda sam se plašio roditelja... par pokušaja ostavljanja pušenja završilo se debaklom. Zadnji put sam izdržao 16 sati, posvadjao se sa svima s kojima sam došao u kontakt, na kraju su mi deca rekla da ih više ne maltretiram, nego da odem i da kupim sebi cigarete. Zato mi je bilo neophodno da se dobro pripremim i da dobro isplaniram svoje ostavljanje cigareta.
Cigarete sam ostavio na moru. Iskoristio sam to što sam sam, bez obaveza (i bez žrtava koje bi trpele moja kriziranja), pa sam mogao da se posvetim sebi. Na more sam pošao sa paklom cigareta, uz odluku da ih više ne kupujem. Tu paklu sam onda čuvao i razvlačio, štedeo da mi traje što duže - kao svaki zavisnik teško sam se opraštao od svoje droge. To je imalo svoju dobru stranu - nisam prekinuo prebrzo, imao sam par dana prelaznog perioda.
Sve vreme boravka na moru bio sam polulud. Puno sam plivao, šetao, trčao. Pročitao sam oko 1500 strana. Čim bih seo, osetio bih želju da zapalim. Strašno. Kriza je malo popustila pred kraj, posle desetak dana. Međutim, po povratku kući, ponovo sam pao u krizu. Deca su mi pomogla da ne zapalim, inače ne bih izdržao.
Prošlo je skoro mesec dana kako ne pušim. I dalje bar nekoliko puta dnevno dobijem želju da zapalim, ali mislim da je sad već malo lakše...
Znam da sam vas udavio ovim pisanijem, ali morao sam da ovo podelim s vama i da se pohvalim! :grin: