Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
.....evo me, da vas podržim,......stojim na raspolaganju,....
izgrađujte se u čvrstoj volji,....ovo je ljuti neprijatelj,...
ovde se dozvoljava i inat,.....za dolazak do pobede!!
I inat, zasto da ne?
Ma kako bio nepozeljan u drugim zivotnim oblastima ovde moze da koristi!:)

Nisam inadzijski tip, niti takmicarski tip generalno, ali sam prestala da pusim onog dana kada sam svojoj kumi (koja je pusac) sedeci kod nje na slavi i paleci ko zna koju cigaretu rekla:"prestacu da pusim", a ona je rekla "nemoj". To nije bio jedini motiv, ali jeste bilo jos ono perce koje je bilo potrebno da tas prevagne na pravu stranu.

Kao i svi mi i motivi su nam svima razliciti i mislim da bi trebalo vise da govorimo o tome.
Pusacima ne nedostaje informacija (znali smo svi da ne treba ni da pocinjemo da pusimo), ali je problem motivacija.
Prakticne strane odvikavanja su manje-vise poznate i treba ih ponavljati povremeno zbog novih clanova, ali su motivi kljucno pitanje.
Prosto se nekada desi da se prepoznamo u necijoj poruci, da i nas "ubode" neciji razlog da uradimo pravu stvar!

Cao svima!
pre mesec ipo dana sam odlucila da ostavim cigare zbog supruga da bih njemu pomogla da ostavi cigare.Medjutim posle 5 dana uhvatila me kriza i morala sam kupiti nesto za odvikavanje.U apoteci sam nasla tabex i mogu vam reci da je super dok sam ih pila nisam imala potrebu za cigaretama.
Medjutim,kada sam prestala sa terapijom ponovo sam imala zelju da zapalim i zelja je nadvladala.
Cula sam da se mora praviti pauza izmedu terapija.Interesuje me kada mogu ponovo da pokusam sa tabexom i zasto mora da postoji razmak izmedu dve terapije?
Pisi i ako ne uspevas. Znacice ti da sa nekim podelis razmisljanja, a i stalno ce ti biti u svesti potreba da ostavis cigarete.

....možda će ovo biti zanimljiv komentar,...
....bliskom rođaku, nedavno, iznenada strašno pozli,...prebace ga u hitnu sa krvnim pritiskom, gornjim preko 200 a donjim, ....ne verujem mu, kaže da je bio 160,....
ili nije dobro čuo ili laže,....mislim da je bio oko 130,...visok bre,....elem,...uplašio se jako, kao strasni pušač,...taj dan sam ga video,...na sve je bio spreman, te ostaviće cigareta, te ovo, te ono,.....dobio lekove, počeo piti iste, stanje se poboljšalo,....i eno ga, opet puši ko smuk,...
šta reći,....treba li sledeći put da ga iznesu iz hitne sa nogama napred?
,...tad ne mora ni da ostavlja cigarete,....a jasno je kao dan da su problemi, koje je imao, velikim delom uzrokovani prekomernim pušenjem i trovanjem nikotinom,....

Ovo je drastican primer, ali je sustina uvek ista.
Sta nas tera da unistavamo sebe?
Zasto ne volimo sebe dovoljno i ponasamo se autodestruktivno.
To je pitanje na koje svako mora samom sebi da odgovori, da objasni sebi da vredi, da zasluzuje samo najbolje i onda resenje dolazi samo od sebe.
Tako je sa svim takozvanim porocima - covek jednostavno radi na svom unistenju i nisu retki primeri da se oslobodivsi se jednog poroka predje na drugi.

E zaista ne mogu da razumem ljude kojima je zivot ugrozen i nece da se odreknu cigarete. Da li oni ako ne vole sebe, pomisle na porodicu, na nekoga ko voli njih. I sama sam kao sto rekoh da se ne ponavljam nekoliko puta padala, ali sam se uz pomoc ovog foruma, divnih ljudi koji su ovde, podrske moje cerke, uvek iznova podizala i govorila sebi:"ja to mogu i hocu"!
Hajde narode uz pomoc Harmoni, Lamar, Pipi i nas ostalih samo napred, zajedno smo jaci!

Vendika, to sto ti pises je potpuno logicno, ali pokusaj da se setis koliko nam je bilo potrebno godina da nadjemo pravi motiv i dovoljno snage da uspemo. Sa ove tacke gledista i ja sa tugom gledam kako neko sebe unistava, a moze toga da se resi, ali ne mogu da kazem da se cudim.

Kazes zar ne vole dovoljno porodicu ako ne vole sebe...
Malo je stvari kojih se stidim u svom zivotu, ali se stidim sto sam trovala svoje (tada) malo dete, sto sam pusila cak i u kolima, sto mi njegove suze i molbe da prestanem (bio je u predskolskom uzrastu) jos uvek nisu bile dovoljne da prestanem. Krila sam se od njega i pusila i dalje.

Valjda svako ko je nekada drzao dijetu zna koliko to nekada izgleda tesko i kako se lose oseca kada krsi obecanje dato sebi, a to ipak radi. A onda jednog dana jednostavno uspe. Prodje nekoliko dana i ne moze da veruje kako nije uspelo i ranije.

Ja ovo sa cigaretama gledam na isti nacin. Nalazis se u mraku, ne vidis izlaz i to traje, traje, traje... Odjednom neko iznenada upali svetlo i sve je jasno. Zelim da verujem da je za nekoga ova tema bila to svetlo koje se pali ili bilo koji post, necije razmisljanje, necije iskustvo.

I sam tvoj uspeh uz ovu temu, tvoje iskustvo i entuzijazam su jako dragoceni.
Ja ne znam kako ova tema deluje na ljude jer sam prestala da pusim mnogo pre njenog nastanka, ali pozitivni komentari mi daju nadu da ovo sve ipak nije uzaludno.

Ljubim vas sve!:heart:

...da li je to nedostatak kulture, ili šta li je,....ko bi ga znao,....no, uđe neki vrag u vas pušače, pa više i ne pitate gde i kad zapaliti možete,....ajde što obzira prema sebi nemate, no ste postali potpuno bezobzirni prema svojim bližnjima i široj okolini,....Naj bliži kad mi dođu, odmah pepljaru traže, iako znaju da se kod mene ne puši,...šta ti smeta, izdržaćeš, nisam ti svaki dan gost,....i slične fraze da opravdaju nesvesnost drskosti, bezobrazluka, nekulture, osionosti u bezobzirnosti,....Koliko god da se borimo za nepodeljeno društvo, pušači ga počeše deliti na njih i one koji nih mrze.Svojom mržnjom to počeše raditi,....a gde je krivica nepušača u svemu ovome?
Samo u tome što vape u njihovom prisustvu za čistim dahom!
I ni jedan pušač ne veruje nepušaču.Ne veruje!Svako ima priču o glumi i drskosti onih što ne puše, bezobrazluku njihovom što lažu da im smeta.
Voleo bih da o ovome kažu nešto oni, koji su duvan ostavili,...da kažu da li sam u pravu ili ne,....niko ne traži pravdanje i izvinjenja, nego samo malo kritičnosti i iskrenosti u odnosu na nas, koji smo odjednom pravi problem, jer se borimo za svoj deo čistog vazduha,....kao da nam svim ostalim već nije dovoljno zagađen,....
Nadam se da gadljivi pušači ovo ne čitaju, jer ne bih voleo da mi mama bude psovana, jer ona nema ništa s ovim,....

Poslednja izmena:
Zapravo, dr.art, idesh tezzim putem...mnogo je tezze smanjiti nego ostaviti, ali obzirom na kolichinu, mozzda to i jeste dobar nachin za tebe. Mada, morash biti svestan da smanjivanje jacha psihichku zavisnost, tako shto ti chini cigaretu dragocenom, odnosno jedva chekash da dodje vreme da je zapalish :confused: Ako ne zzelish da koristish lekove za odvikavanje, kao shto su to tabex ili Zyban, preporuchila bih ti da pijesh puno vode, koristish persen za smirivanje, biljne cigarete i nikotinske zzvake dok ne svedesh stanje na takav nivo da budesh spreman da se uhvatish u koshtac sa konachnim ostavljanjem. Ovaj period ne bi trebao da ti traje duzze od recimo dve nedelje, inache chesh ubrzo biti na pochetku osechajuchi se kao inferiorniji u odnosu na nikotin.
Ako si zaista tako tezzak pushach, zaista bih ti preporuchila da koristish neki od lekova i fokusirash se na motivaciju, kako bi izbegao zamke psihichke zavisnosti.
Obavezno napravi popis svih "stanja" u kojim osechash potrebu da zapalish i smisli i zapishi alternativno ponashanje.
npr. : "osecham potrebu da zapalim kad treba da pozovem nekoga telefonom" alternativa: umeto paljenja cigarete imati spremnu olovku i blokche pa sharati neshto" i slichno.

Ono shto je harmony ovde vech napisala je zaista presudno...da otkrijemo uzroke zashto pushimo i da otklonimo te uzroke, strahove, inate, nesigurnosti i slichno. Kada ustanovimo uzrok, mozzemo da se izlechimo kompletno od zavisnosti, jer fizichka potreba za cigaretom je samo posledica psihichke slabosti u nekom trenutku nasheg zzivota kada smo po prvi put i zapalili. Sigurno da je taj "problem" koji smo reshavali? tako shto smo propushili odavno rershen ili prevazidjen.
SVE mozzemo da radimo bez cigarete, to shto kao pushachi u to prosto ne mozzemo da poverujemo to je zato shto smo u mozgu stvorili slike nas sa cigaretom u raznim situacijama. Treba da reprogaramiramo mozak i izbacimo dimne signale iz slike. ♥

Vendika, to sto ti pises je potpuno logicno, ali pokusaj da se setis koliko nam je bilo potrebno godina da nadjemo pravi motiv i dovoljno snage da uspemo. Sa ove tacke gledista i ja sa tugom gledam kako neko sebe unistava, a moze toga da se resi, ali ne mogu da kazem da se cudim.

Kazes zar ne vole dovoljno porodicu ako ne vole sebe...
Malo je stvari kojih se stidim u svom zivotu, ali se stidim sto sam trovala svoje (tada) malo dete, sto sam pusila cak i u kolima, sto mi njegove suze i molbe da prestanem (bio je u predskolskom uzrastu) jos uvek nisu bile dovoljne da prestanem. Krila sam se od njega i pusila i dalje.

Valjda svako ko je nekada drzao dijetu zna koliko to nekada izgleda tesko i kako se lose oseca kada krsi obecanje dato sebi, a to ipak radi. A onda jednog dana jednostavno uspe. Prodje nekoliko dana i ne moze da veruje kako nije uspelo i ranije.

Ja ovo sa cigaretama gledam na isti nacin. Nalazis se u mraku, ne vidis izlaz i to traje, traje, traje... Odjednom neko iznenada upali svetlo i sve je jasno. Zelim da verujem da je za nekoga ova tema bila to svetlo koje se pali ili bilo koji post, necije razmisljanje, necije iskustvo.

I sam tvoj uspeh uz ovu temu, tvoje iskustvo i entuzijazam su jako dragoceni.
Ja ne znam kako ova tema deluje na ljude jer sam prestala da pusim mnogo pre njenog nastanka, ali pozitivni komentari mi daju nadu da ovo sve ipak nije uzaludno.

Ljubim vas sve!:heart:

Upravu si Harmony, ali ja se nisam izgleda dobro izrazila. Mislila sam na coveka i njemu slicne koji je zavrsio u bolnici zbog cigareta, zivot mu je bio ugroen i dalje je nastavljao. A ne na sve nas koji smo bili kod kuce sa svojima, veseli sto uz kafu trujemo i sebe i druge. Nista zlonamerno niti pogresno, jednostavno svesna sam da smo svi bili takvi, ali bas da me iznesu na nosilima i da i dalje nastavim sa tim djubretom e to ne mogu da svahim. Pozdrav svima i idemo dalje!

:)
Evo odlučila sam da se upišem na ovu temu :D

Objavljujem da sam već puna tri dana nepusac:D

Ali mnogo mi je teško :rumenko: hiljadu puta sam pomislila da mi je samo jedan dim :rumenko: nemam pojma kako izdržavam. Tješim se svaki dan izzdrži, sutra će ti biti lakše, ako zapališ opet će biti gora kriza :besna:
Ne mogu da spavam i užasno sam nervozna :sad2:

Ali ovaj put to je to, konačno, i nema nazad :worth:

Idem da pokušam da zaspim, sutra me čeka još jedan nadam se bar malo bolji dan :bye:

Evo da citiram samu sebe, ovo sam pisala 19.05.2010 godine i USPJELA SAM :worth::worth:
Sada poslije nesto vise od 8 mjeseci tvrdim i stojim iza toga da je najvaznije pregurati 10 dana, ustvari prva 3 su najgora, dan mi je i pocinjao i zavrsavao se sa da li da zapalim, a da uzmem jedan dim...:evil: do sedmog dana hajde da kazem da se razmisljanje o cigaretama smanji za nekih 20%, a poslije desetog dana ja sam smatrala da sam uspjela :D
I danas ponekad pomislim da li bi mi smetalo da uzmem dim, da vidim kakav je ukus sada ali vrlo brzo me te misli prodju jer sada mi cigarete smrde. Nije da mi smetaju, druzim se sa ljudima koji puse, dolaze mi u kucu ali poslije mi smrdi soba, gardaroba i tek tada mi smeta :)
Sada sam ubjedjena da svako moze uspjati i cudno mi je kada moja sestra kaze da je za mene mislila da nikada necu prestati pusiti, i ja sam tako mislila eli eto nesto me natjeralo da pokusam poslije 13 godina i kutije svaki dan.
Rascistila sam sama sa sobom, ubjedila sam sebe da sam nepusac, svima sam objavila da vise ne pusim (da bi me bilo sramota ako zapalim) i tako je proslo tih 10 dana.
Pozdrav svima i zelim vam uspjeh u odvikavanju

bravissimo!:D
ostani sa nama :)

svaka cast. to je i poenta teme naci svoj post i citirati ga...iali ovaj put kao SRECAN NEPUSAC !

:pivce:

Svaka cast Daisy:klap:

Meni 10 meseci!!! Skroz se osecam kao nepusac. Ne mogu da verujem sta sam radila sebi 12 godina i zasto. Nije tesko ljudi. Vi to mozete!!!

Sve pohvale Daisy!

Hvala vam svima :hvala: Ja prestanak pusenja stvarno smatram jednim od vecih ako ne i najveci uspjeh u zivotu (za sada) i stvarno sam srecna svaki put kada me neko pita da li pusim ili da li zelim da zapalim a ja mogu da mu odgovorim da vise ne pusim :D

@boske666 :super::pivce: samo tako nastavi, najgore je proslo i svaki put kada pozelis da zapalis reci sebi da ne zelis da se vratis na pocetak, tako sam ja sebe ubjedjivala i zamisljala kako se nivo nikotina u mom organizmu smanjio i ako uzmem samo jedam dim da cu sve morati ponovo i to mi je pomoglo da guram dan po dan :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back