Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pushaci nisu nekulturni i bezobzirni ljudi koji pale cigaretu kad god hoce i gde god hoce bez obzira na druge. Pushaci su ljudi koji MORAJU da puse, jer ih nikotin drzi u vlasti. Vecinom se i sami osecaju grozno kad pushe tamo gde znaju da nije bas prihvaceno. Pusiti ili nepusiti nije stvar izbora i volje ako si pusac. Pushac ima samo jednu mogucnost: da pushi. Zato prestati sa pushenjem nije stvar jake "volje" i "karaktera". Naprotiv-mnogi lako prestanu kad su slabi-zbog bolesti i straha.
Mnogo vise snage volje treba da se propusi ili nastavi sa pusenjem nego da se prestane. Da bi se prestalo sa pusenjem potrebno je samo da shvatimo da mi to mozemo da uradimo NAJLAKSE NA SVETU. Zato sto mozemo. Sve mozemo da radimo bez cigarete bolje i lakse. I da-svi pushaci ZNAJU da to nije zdravo. Zato je besmisleno kriviti pushace za ugrozavanje svog i tudjeg zdravlja. Svaki pushac potajno zeli da prestane, ali veruje da ne moze. U to ga nikotin ubedi, jer se oseca jako lose kad ne dobije dozu. Samo treba prevariti krizu-3 minuta i gotovo: mi smo nepushaci.

Evo da se citiram, da ne kucam ponovo.
Iskreno izvinjenje nepushachima, ali niko od nas nije pushio da vama napakosti. To je teshka bolest, razumite, nikotin je droga.

Da uzmemo i u obzir licemerje drzzava, koje dozvoljavaju da se to proizvodi, prodaje i uzima porez od toga, ne preduzima efikasne mere u borbi protiv pushenja, a uvodi zabrane, koje samo pogorshavaju i diskriminishu ljude.

Besplatno lechenje od te bolesti, zabrana proizvodnje i distribucije kao i edukacija bi morali da prethode kao masovna dugogodishnja akcija zakonskim merama.

Da uzmemo i u obzir licemerje drzzava, koje dozvoljavaju da se to proizvodi, prodaje i uzima porez od toga, ne preduzima efikasne mere u borbi protiv pushenja, a uvodi zabrane, koje samo pogorshavaju i diskriminishu ljude.

Baš me interesovalo pa sam računala. Na kutiju cigareta koja u prodavnici košta 100 dinara država uzme 56 dinara i to 15 dinara PDV i 41 dinar akcize. E pa ja više ne dam pare za to. :D

Preko 50%, znachi nisu ludi da reshe problem, samo ga podstichu perfidnijim metodama, adolescenti na zabrane reaguju buntovnichki i u inat, juhu, eto nama novih generacija pushacha a oprali smo ruchice...zalepili umrlice na kutije koje samo pojachaju stres kod pushacha a zna se kako pushach reshava stres...zapali cigaretu, i eto, i vuk sit i ovce na broju. :evil:

Evo i mene dragi moji prijatelji! Ja sam preduzela jos neke mere.Pisala sam vam vec o tome d ne mogu d se zaustavim da jedem, a vidim da je vrag odneo salu, jer ionako imam jedno 5 kg viska pa sam resila ovako problem. Ovde u Americi je odlazak kod dr katastrofalno skup, pa sam ja zamolila jednu moju prijateljicu koja je nutricionista da mi napravi jelovnik kako da se zdravo hranim, da skinem koji kilogram uz vezbanje, a da normalno nikako ne zapalim cigaretu. Pozdravljam vas sve i drzite se!
P.S i knjigu dobijam u petak tako da cu ja verujem i uz pomoc nje lakse prebroditi ove krize! POZDRAV

Evo i mene dragi moji prijatelji! Ja sam preduzela jos neke mere.Pisala sam vam vec o tome d ne mogu d se zaustavim da jedem, a vidim da je vrag odneo salu, jer ionako imam jedno 5 kg viska pa sam resila ovako problem. Ovde u Americi je odlazak kod dr katastrofalno skup, pa sam ja zamolila jednu moju prijateljicu koja je nutricionista da mi napravi jelovnik kako da se zdravo hranim, da skinem koji kilogram uz vezbanje, a da normalno nikako ne zapalim cigaretu. Pozdravljam vas sve i drzite se!
P.S i knjigu dobijam u petak tako da cu ja verujem i uz pomoc nje lakse prebroditi ove krize! POZDRAV

Tek sad kapiram da ne zivis u Srbiji :eek: Ocigledno ne pratim na casu........:lol:

Samo napred sa svojim planovima. :super::ok:

Samo jedno malo upozorenje u vezi te dijete....opasno je voditi bitku na dva fronta....pogotovo kad se boris sa tako opasnim protivnikom (kao sto je nikotin) na jednom frontu.
Polako...

Naravno da ne treba da se ugojis, nemoj me pogresno shvatiti, ali neki dodatni kilogram ces dobiti sigurno kad prestanes da pusis. Organizam tako reaguje na odsustvo otrova. ;)

Tek sad kapiram da ne zivis u Srbiji :eek: Ocigledno ne pratim na casu........:lol:

Samo napred sa svojim planovima. :super::ok:

Samo jedno malo upozorenje u vezi te dijete....opasno je voditi bitku na dva fronta....pogotovo kad se boris sa tako opasnim protivnikom (kao sto je nikotin) na jednom frontu.
Polako...

Naravno da ne treba da se ugojis, nemoj me pogresno shvatiti, ali neki dodatni kilogram ces dobiti sigurno kad prestanes da pusis. Organizam tako reaguje na odsustvo otrova. ;)

Da znam, hvala ti mnogo, zato cu polako i pazljivo sa ovom dijetom, ali ta zena mi tvrdi da ne bi trebala da imam problema, i da cemo da pratimo sve pa ako mi ne bude odgovaralo, ona ce da promeni jelovnik.VIDECEMO ISHOD! Ali potpuno si u pravu, borba na dva fronta, neka mi je Bog u pomoci!:dash:

Neche biti problema ako je preporuchen rezzim zdrave ishrane, onda se ne gladuje kao kod ovih restriktivnih dijeta za brzo mrshavljenje.
Meni je zapravo pomoglo, jer me je nateralo da se uobrochim, da jedem cheshche a manje...
jer
receptori u mozgu pushacha za sva "krizna" stanja u organizmu nude kao reshenje cigaretu. Moramo znati da je to u pitanju i da nam taj "glas opstanka" ne funkcionishe bash kako treba.
Elem, kad smo gladni, zzedni, umorni, nervozni, nash mozak kazze treba ti nikotin umesto treba ti odmor, hrana, voda...
E zato se mnogo lakshe prestane i bez kriza kada se o tome vodi rachuna, cheshchi a manji obroci, da nikad ne budesh gladan, ali da se i ne prejedesh, bar 8 chasha vode na dan, izbegavati prvih dana da se nochu "vileni" i onda je sve lako. Tako da u tom smislu rezzim zdrave ishrane mozze samo pomochi...
Ne sme se gladovati, zato cheshche pomalo jesti.
Bonbone bez shechera su takodje dobar asistent. :ok:

vendika kazes zivis u usa a pusila si kutiju di kutije ipo pa kako kad je svuda zabranjeno bas cudno gde si stigla toliko da ispusis ozbiljno mislim tebi je lakse ako si u usa da ostavis[/QUOTE

Evo da odgovorim. Dosla sam ovde pre 5,5 godine. Nisam znala jezik i taman kada sam zavrsila taj pocetni kurs da bih mogla nekako da se sporazumevam, spopali su me zdravstveni problemi, i to dosta ozbiljni. Kako je ovde radno vreme i skola od ujutru do uvece, cerka i muz su bili ona u skoli a muz na poslu, tako da sam ja do dana danasnjeg sma kod kuce.Sama sa svojim mislima i problemima. Necu da apatisem, ali i dalje je stvar ista, tako da iako su mi svi lekari( narocito ovde) predlagali da moram da ostavim cigarete prvenstveno zbog svog zdravstvenog stanja ja to nisam mogla. D a vas ne bih vise davila jer ovo nije ispovedaonica za tudje nesrece nego forum gde bih trebali jedni drugima da budemo podrska da ostavimo to zlo. Izvinite jos jednom ali ponela me prica. Nije mi ni sada lako sve ovo da prebrodim i imam uzasne krize, verovatno is tih razloga jos vece! Sve vas pozdravljam i nadam se da cemo uspeti.:cmok2:

Pre neki dan pitam drugaricu koliko popusi cigara dnevno(posto sam primetila da non-stop kupuje cigare)kaze ona meni kutiju.Aaaaa,kad sam cula doslo mi da je zgromim,sa 23 god.ona celu kutiju za dan sljusti.Najgore je sto njoj ta cinjenica uopste ne smeta i pitam je da sad moze da bira da nikada nije cigare okusila,da ne zna za tu zavisnost da li pristala da joj izbrisu taj deo pamcenja,kaze ona meni ne znam.Svasta...

za 20 god.pusenja u plucima se natalozi 6kg katrana

Pre neki dan pitam drugaricu koliko popusi cigara dnevno(posto sam primetila da non-stop kupuje cigare)kaze ona meni kutiju.Aaaaa,kad sam cula doslo mi da je zgromim,sa 23 god.ona celu kutiju za dan sljusti.Najgore je sto njoj ta cinjenica uopste ne smeta i pitam je da sad moze da bira da nikada nije cigare okusila,da ne zna za tu zavisnost da li pristala da joj izbrisu taj deo pamcenja,kaze ona meni ne znam.Svasta...

Zasto bi je ti zgromila,,jel tera tebe da pusis tu kutiju cigareta? :dontunderstand:

Ja sam sa 23 godine pusila 2 kutije. Sa 33 godine...3 kutije.

I hoces da kazes da sam bila teza 6 kilograma zato sto sam bila pusac. Znas li sta je 6 kilograma bilo cega?:eek: Da svaki pusac ima i kilogram katrana na plucima, ne bi disao uopste.

Ovo je tema za podrsku onima koji zele da prestanu da puse, a ne za isticanje tvoje licnosti kao superiorne zato sto igrom slucaja ne pusis.

Otvorite temu podrske za nepusace pa kukajte koliko vam drago :roll:

Zasto bi je ti zgromila,,jel tera tebe da pusis tu kutiju cigareta? :dontunderstand:

I hoces da kazes da sam bila teza 6 kilograma zato sto sam bila pusac. Znas li sta je 6 kilograma bilo cega?:eek: Da svaki pusac ima i kilogram katrana na plucima, ne bi disao uopste.

Ovo je tema za podrsku onima koji zele da prestanu da puse, a ne za isticanje tvoje licnosti kao superiorne zato sto igrom slucaja ne pusis.

Otvorite temu podrske za nepusace pa kukajte koliko vam drago :roll:

Dobronameran nepushach ne omalovazzava i ne optuzzuje.
Ako zaista zzeli da pomogne, a nikad nije bio pushach pa da zna kako stvari funkcionishu, slushache i pitache i pokushache da razume, zato da bi zaista bio podrshka choveku koji ulazze ozbiljne napore da se oslobodi ove bolesti, i u tim naporima nema nikakvu drushtvenu podrshku jer se nijednoj drzzavi ne isplati da se pushachi izleche, naprotiv.

Znas zasto,zato sto joj verovatno zelim sve najgore,zato sto me bas briga sto ima sve simptome da jednog dana oboli od srcane bolesti,zato sto kad se prepusi ne bude joj dobro,kad zapali prvu cigaru zavrti joj se u glavi zbog toga sto unosi nikotin koji joj je opao u toku noci,zato sto obozavam kad krizira a nema trenutno cigare,zato sto vidim koliko je to stetno a krivo mi je sto njoj nije stalo ne da prestane ako ne moze nego da bar smanji.Ono je podatak sa predavanja,mnogo mi je zao sto sam prospekt dala inace bih ga slikala i nalepila ovde,nisam pusac tako da sigurno ne bih pisala podatke napamet:rtfm: a ne mozes ni reci da ti je u plucima med i mleko posle tolikih kutija ispusenih cigara!Sta treba da joj kazem na taj komentar "svaka cast"ili "pa ti sebe unistavas tim cigarama,a tako mlada"!Isto bih rekla i tebi sa 33 god. po tri kutije dnevno pa naravno da bi bliznji prokomentarisali,ako im je stalo.

a krivo mi je sto njoj nije stalo ne da prestane ako ne moze nego da bar smanji.

Evo u ovoj rechenici ti je sva poenta. Ti je optuzzujesh da joj nije stalo, ti sebe uzdizzesh da ti je vishe stalo nego njoj itd itd...
Ako hochesh da joj pomognesh, morash prvo da znash neshto o psihologiji pushacha. Inache chesh ovakvim nastupima napraviti samo vishe shtete nego koristi, a verujem da ti je stalo dovoljno da tako neshto ne zzelish. Prochitaj ovu temu pazzljivo pod uslovom da tvoja prijateljica zzeli da prestane da pushi sada pa da vidish kako joj mozzesh biti od koristi a da joj ne minirash napore.

Inache, ne mozzesh je naterati da prestane. To nije stvar hochu-nechu, ona je ovisnik i tu odluku mora sama da donese. A kada je donese, ti treba tachno da znash shta pomazze pri odvikavanju, shta je podrshka, a shta samoreklamiranje i kamen oko vrata.

Osim toga, ne znash osnovne mehanizme kod odvikavanja od pushenja.
Lakshe je prestati nego smanjiti npr.
Put do pakla je poplochan najboljim namerama.
Morash znati dobro o chemu se radi ako mislish da se meshash. Znash, ako nekome iz tvoje okoline treba medicinska pomoch, verujem da bi se informisala pre nego shto bi zasukala rukave da izvrshish operaciju srca jer vidish da treba.:)

Poslednja izmena:
Znas zasto,zato sto joj verovatno zelim sve najgore,zato sto me bas briga sto ima sve simptome da jednog dana oboli od srcane bolesti,zato sto kad se prepusi ne bude joj dobro,kad zapali prvu cigaru zavrti joj se u glavi zbog toga sto unosi nikotin koji joj je opao u toku noci,zato sto obozavam kad krizira a nema trenutno cigare,zato sto vidim koliko je to stetno a krivo mi je sto njoj nije stalo ne da prestane ako ne moze nego da bar smanji.Ono je podatak sa predavanja,mnogo mi je zao sto sam prospekt dala inace bih ga slikala i nalepila ovde,nisam pusac tako da sigurno ne bih pisala podatke napamet:rtfm: a ne mozes ni reci da ti je u plucima med i mleko posle tolikih kutija ispusenih cigara!Sta treba da joj kazem na taj komentar "svaka cast"ili "pa ti sebe unistavas tim cigarama,a tako mlada"!Isto bih rekla i tebi sa 33 god. po tri kutije dnevno pa naravno da bi bliznji prokomentarisali,ako im je stalo.

Ne vrti joj se u glavi od nikotina, nego verovatno od ugljen monoksida. I najteze je smanjiti, kao sto rece Pipi.
Kakvo god da je predavanje, podatak ne moze biti tacan. U plucima ne moze biti ni meda ni mleka;)...ima katrana, ali sigurno ne toliko. Mozda se unese velika kolicina, ali se ne zadrzi... Talog od 6 kila:roll:

A sto se tice komentara, kada covek zeli nekome dobro, ne ponasa se na taj nacin. Meni su moji bliznji mnogo pomogli, ali tek kada sam JA to htela.

Niko nije malouman, pusaci znaju koliko je stetno, a tvoje osudjivanje nema znacaja. Zanovetanje, napadi i propovedi imaju kontra efekat. Nije tvoje da hvalis ili sudis, nego da pomognes onda kad se pomoc trazi i ocekuje od tebe, a ne kada TI mislis da treba.

Ja se ne raspravljam sa tobom zbog sebe, nego ne zelim da time sto nerviras drugaricu, postignes da ona zapali jednu vise...

Poslednja izmena:
ja sam citala da se za 20 godina pusenja u plucima nakupi katrana dovoljno da se ofarba jedan omanji camac(ne znam sad tacnu meru,kad pogledam u informatoru javicu vam tacno).

za 20 god.pusenja u plucima se natalozi 6kg katrana

Šta zna dete šta je 100 kg .....

Razumem animozitet prema pušačima i opravdan je. Ali u ovoj meri je preterano. Zaista bi na ovoj temi trebalo bar malo razmisliti pa napisati post. Ovde se pruža podrška svima koji se bore sa zavisnošću i ovakvi komentari su nepotrebni (o tačnosti ovih tvrdnji je besmisleno polemisati).

Šta zna dete šta je 100 kg .....

Razumem animozitet prema pušačima i opravdan je. Ali u ovoj meri je preterano. Zaista bi na ovoj temi trebalo bar malo razmisliti pa napisati post. Ovde se pruža podrška svima koji se bore sa zavisnošću i ovakvi komentari su nepotrebni (o tačnosti ovih tvrdnji je besmisleno polemisati).

mislim da nisam ni prva ni poslednja koja je napisala podatak koji bode oci,ja sam tu informaciju dobila,napisala vi rekli nema sanse i to je to.Pre toga sam trazila na internetu ali posto slabo ima napisanog o tome odustala sam.Ne znam ni ja sta sam se javljala ovde kad nisam pusac.Srecno svim pusacima u odvikavanju kao i bivsim pusacima i nadam se da ce to i ostati.Drugaricu cu uputiti na ovu temu ako ikada bude zelela da prestane sa pusenjem mada ja ne verujem da ce ona to ikada pozeleti na zalost,al dobro njen zivot njena stvar.

Приметио сам да људи из моје околине, са посла, познаници.. када чују да више не пушим, као да хоће да ми набаце неки осећај кривице.:confused: Као да би требало да ме је срамота што не пушим. :eek: Данас ме је један тип на послу злонамерно пецкао: Ускоро ћеш ти поново почети пушити и насмејао се. А ја онако, ни пет, ни шест рекао њему: боље да се си ставио г... у уста него ту цигарету.:D Човек се наљутио, а ја схватио да сам реаговао на превише агресиван начин.:rumenko: Тај мој приступ, реаговање, неће помоћи да људи оставе цигарете, већ ће их само учврстити у инату.

To je mene najviše nerviralo i kao da mi je davalo za pravo što nastavljam da pušim.:roll: Glupo, ali je bilo tako. Kad sam ja odlučila da više neću da zapalim, nisam se obazirala više na to šta ko priča. ;) Možda sam imala sreću što sam se ovih dana sretala uglavnom sa umerenim pušačima i onima koji su me stvarno podržavali.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back