Нepatitis C

Pozdrav svima. Kod mene, poslije 8 primljenih injekcija, situacija je manje - vise dobra. Standardne nus pojave, nista pretjerano ozbiljno da se ne da izdrzati. Ali evo u zadnjih 5, 6 dana osjecam da mi je jetra natekla i onako tupo boli, bas kao u vrijeme kada nisam vodio racuna o njoj ni najmanje. Strasno mi to sad smeta, jer sam se odvikao od tog osjecaja. Ne trebam ni reci da nisam imao nikakvih rizicnih poteza u zadnje duze vrijeme ( jos prije pocetka terapije), cak sto vise maximalno zdrav zivot vodim. Pitam vas, da li je normalno da se to desava u toku terapije i ako da, koji bi mogao biti razlog tome? Sami lijek? Stres i nervoza (toga mi ne fali u zadnje vrijeme, nazalost)? Nesto trece? Unaprijed hvala i svako dobro svima na terapiji, sto brzi pocetak terapije za one koji jos cekaju, a izlijecenima da uzivaju u slobodi. :D

Pozdrav! Imam devojku koja ima hepatitis C i skoro je sasvim slucajno to otkrila, transaminaze su ok tako da ne mora na biopsiju jetre nego samo prati stanje. Zanima me kolika je sansa da se zarazim, da li treba da idem da se testiram i da li ima nekog ovde ko je na taj nacin dobio hepatitis jer sam citao da je najcesci prenos kontaktom krvi zdrave osobe sa krvlju zarazene? Imali smo odnose i uvek smo koristili kondom(osim pri oralnom sexu). Citao sam i ranije postove ali sam nailazio na neka prilicno razlicita misljenja da ne treba da budem zabrinut ako koristim zastitu ali i da postoji mogucnost i da se zarazim na mnoge druge nacine i da to ne mogu uvek da kontrolisem tako da bi mi znacilo misljenje nekoga ko je strucan i savet sta da radim.
Neka se javi ako ima neko ko je bio u vezi sa nekim ko ima hepatitis i zna da se verovatno na taj nacin zarazio.

Takodje zelim da kazem da se zaista divim psihickoj snazi svih vas koji se borite sa hcv-om, jer kada sam procitao neke ranije postove (a i sam sam imao dosta zdravstvenih problema) bolje razumem kroz sta prolazite.
Nastavite da se borite, svima vam od srca zelim ozdravljenje i sto brzi oporavak!

Pozdrav! Imam devojku koja ima hepatitis C i skoro je sasvim slucajno to otkrila, transaminaze su ok tako da ne mora na biopsiju jetre nego samo prati stanje. Zanima me kolika je sansa da se zarazim, da li treba da idem da se testiram i da li ima nekog ovde ko je na taj nacin dobio hepatitis jer sam citao da je najcesci prenos kontaktom krvi zdrave osobe sa krvlju zarazene? Imali smo odnose i uvek smo koristili kondom(osim pri oralnom sexu). Citao sam i ranije postove ali sam nailazio na neka prilicno razlicita misljenja da ne treba da budem zabrinut ako koristim zastitu ali i da postoji mogucnost i da se zarazim na mnoge druge nacine i da to ne mogu uvek da kontrolisem tako da bi mi znacilo misljenje nekoga ko je strucan i savet sta da radim.
Neka se javi ako ima neko ko je bio u vezi sa nekim ko ima hepatitis i zna da se verovatno na taj nacin zarazio.

Pozdrav Dusane:) moj momak ima Hcv,razumem sta te zanima,sanse su male ali sanse uvek postoje tako da treba voditi racuna,ja sam dva puta bila na testiranju i negativna sam,brinula sam kao i ti ali lekari kazu da nema razloga za tolikom brigom,ne treba koristiti pribor za higijenu zarazene osobe,dobro je koristitit kondome i to je otprilike to,da sam na tvom mestu otisla bih da se testiram cisto radi provere ali nemas potrebe za preteranom brigom,pozdrav.

Hvala puno, pricao sam i sa doktorom i on me uverava da nemam razloga za brigu ali mi ipak nije svejedno, posebno sto sam jednom dosao slucajno u kontakt sa njenom krvlju, toga sam se tek kasnije setio. U svakom slucaju testiracu se i nadam se da ce sve biti ok, ako ima jos nekog ko moze da podeli iskustva sa mnom bio bih mu zahvalan da se javi jer me iskreno cela situacija plasi...

Hvala puno! Razgovarao sam i sa doktorom i on mi je rekao da nemam razloga za brigu ali mi ipak nije svejedno, narocito zbog toga sto sam se tek kasnije setio da sam jednom prilikom slucajno bio u kontaktu sa njenom krvlju. Ja cu u svakom slucaju da se testiram a ako postoji jos neko ko moze da podeli svoja iskustva sa mnom znacilo bi mi da se javi jer me iskreno cela situacija pomalo plasi...

Hvala puno, pricao sam i sa doktorom i on me uverava da nemam razloga za brigu ali mi ipak nije svejedno, posebno sto sam jednom dosao slucajno u kontakt sa njenom krvlju, toga sam se tek kasnije setio. U svakom slucaju testiracu se i nadam se da ce sve biti ok, ako ima jos nekog ko moze da podeli iskustva sa mnom bio bih mu zahvalan da se javi jer me iskreno cela situacija plasi...

Razememo te Dusane,iako si dosao u kontakt sa njenom krvlju,njena krv je morala da dodje u kontakt sa tvojom da bi se virus preneo,idi testiraj se i otkloni svaku sumnju,bez straha,testiraj se cisto radi potvrde,pozdrav:)

Molim vas ako je neko proso ovo sto ja sad prolazim da pise..:(
Saznao sam prosle godine u oktobru da imam hcv,nikakve simptome nisam imao niti imam sada bogu hvala..radim normalno,ozenjen sam,ali odkad sam to saznao jako sam zabrinut:(neznam puno o tome ..u februaru su mi radili biopsiju jetre i pcr,lezao sam na 11 odeljenju,fibroza pocetna,10 miliona kopija..alt i ast blago poviseni
i terali su me da kopiram dokumenta za komisiju..ljudi moji sve sam to uradio u martu..rekli su idi kuci javicemo..nista od tog ja odem slucajno tamo da proverim oni zaturili u fijoci dokumenta nisu ni slali.....kao sve iz pocetka..sestra je jako nervozna i neljubazna,svaki put kad odem ona nezna ko sam,,svaki put drugi doktor kad odem...ljudi moji molim vas pisite mi da li je to tako bilo i vama :(

medo,veruj mi nisi jedini.ali glavu gore, najbitnije ti je da psihički ojačaš, i ja sam čekala terapiju ali je u ns drugačija situacija.ovde su dr potpuno posvećeni nama i našim problemima.
ne možeš da spavaš, a umoran si kao pas, teško ti je i da dišeš, nervozan si... misli samo na to da sve izguraš, posveti se malo više sebi. šetaj, bavi se sportom, uživaj u trenutku.
ja sam imala sreće pa sam započela terapiju ( saznala da sam + u aprilu prošle godine ). nije lako kako svi misle. najbitnije je kako ćeš sa sobom da rešiš neke stvari.
srećno na komisiji...

CITAM SADA VASE KOMENTARE I MOLIM DA ODGOVORITE I MENI..Jer sam sada u takvom psihickom haosu da nemogu disati

Moj ti je savet da se ne nerviraš toliko jer i to utiče na zdravlje a verovatno i na trenutnu bolest. Mošda jesu malo konfuzni ali će sve biti ok. Probaj da razgovaraš sa lekarom koji te je prvi primio (Delić, Simonović, moguće da ima još neki).

Medo bez sikiracije. I ja ima hcv ko zna od kad, no na moju srecu upao sam u maju ili junu 2009god na terapiju. i sad sam kao negadivan od 5 maja 2010.
Ta terapija mi je ubila virus, ali ni mene nije postedela ni malo. Bez antidepresiva ne mogu da funkcijonisem, a zivi se normalno i sa virusom, nisi ti neki izvor zaraze da trebash da se bojish toliko, povedesh rachuna o stvarima za licnu higijenu i gledaj uvek da previjesh posekotinu i neku ranicu, ne bash bubuljicu... Samo krvarenje da zaustavis. To ti pricam zbog porodice jer verujem da su ti oni na prvom mestu. Sto se tice tebe, uz pravilnu ishranu,neke lekice i preteranog fizickog napora mozes ziveti bez ikakvih problema. Iskreno da ti kazem, ja kada sam saznao bio sam pogubljen dok nisam saznao sta je i kakva je to bolest posle toga sam nastavio normalno da zivim, kao i pre toga. Svi imaju svoja iskustva, najbolje procitaj sve postove i videces da to nije nista toliko strasno. Vidim da si predao sve za komisiju, zelim ti da upadnes i resis se toga, da skines taj teret shto te proganja. Samo napred, vise brini na porodicu, svoju bolest malo potisni u glavi
Nisam citao bas sve postove od kad me nema, ali sam video da je ultraH u uspela terapija, prostao NEGATIVNA. Svima koji se dokopaju terapije zelim isto.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Hocu jos nesto da dodam sa cim se ne slazem sa @sofijom. Zubari nisu za pocenjivanje, ja jesam bio i.v. zavisnim, ali skoro sam ubedjen da sam dobio to kod zubara. Nesavesni zubari su vellika pretnja za prenoshenje virusa.
A sto se tice prenosenja sex ualnim putem, gotovo sam siguran da je nemoguce, jedino neki extremni sex... lose su mi misli.
Sto se tice apetita treba probati onaj b vitamin ili pivski kvasac, ja sa uz to imao apetit extra, u toku cele terapije mozda sam oslabio 3-4kg
@deltoid zanima je shta je stobom brate, shta si uradio! voleo bih da se javis na pvt pa da se vidimo, koliko se secam ti si iz bgd a.
Hteo sam jos nekog da pomenem ali sam zaboravio, nece mi zameriti niko nadam se... kao sto sam rekao zeleo bih svima da se rese toga zacina c

Hocu jos nesto da dodam sa cim se ne slazem sa @sofijom. Zubari nisu za pocenjivanje, ja jesam bio i.v. zavisnim, ali skoro sam ubedjen da sam dobio to kod zubara. Nesavesni zubari su vellika pretnja za prenoshenje virusa.
A sto se tice prenosenja sex ualnim putem, gotovo sam siguran da je nemoguce, jedino neki extremni sex... lose su mi misli.
Sto se tice apetita treba probati onaj b vitamin ili pivski kvasac, ja sa uz to imao apetit extra, u toku cele terapije mozda sam oslabio 3-4kg
@deltoid zanima je shta je stobom brate, shta si uradio! voleo bih da se javis na pvt pa da se vidimo, koliko se secam ti si iz bgd a.
Hteo sam jos nekog da pomenem ali sam zaboravio, nece mi zameriti niko nadam se... kao sto sam rekao zeleo bih svima da se rese toga zacina c

Za sada jos uvek nista,redovne kontrole i to je to

Hvala puno! Razgovarao sam i sa doktorom i on mi je rekao da nemam razloga za brigu ali mi ipak nije svejedno, narocito zbog toga sto sam se tek kasnije setio da sam jednom prilikom slucajno bio u kontaktu sa njenom krvlju. Ja cu u svakom slucaju da se testiram a ako postoji jos neko ko moze da podeli svoja iskustva sa mnom znacilo bi mi da se javi jer me iskreno cela situacija pomalo plasi...

Dusane da li si se testirao?

Molim vas ako je neko proso ovo sto ja sad prolazim da pise..:(
Saznao sam prosle godine u oktobru da imam hcv,nikakve simptome nisam imao niti imam sada bogu hvala..radim normalno,ozenjen sam,ali odkad sam to saznao jako sam zabrinut:(neznam puno o tome ..u februaru su mi radili biopsiju jetre i pcr,lezao sam na 11 odeljenju,fibroza pocetna,10 miliona kopija..alt i ast blago poviseni
i terali su me da kopiram dokumenta za komisiju..ljudi moji sve sam to uradio u martu..rekli su idi kuci javicemo..nista od tog ja odem slucajno tamo da proverim oni zaturili u fijoci dokumenta nisu ni slali.....kao sve iz pocetka..sestra je jako nervozna i neljubazna,svaki put kad odem ona nezna ko sam,,svaki put drugi doktor kad odem...ljudi moji molim vas pisite mi da li je to tako bilo i vama :(

Ne gubi snagu na nerviranje,jer ce ti trebati,predaj dokumenta i izbori se za terapiju,kazes ozenjen si da li ti se zena testirala na virus i da li imas dece,pitam to cisto zbog prenosa i statistike o kojoj se govori,pozdrav:)

Ух, ја сад не знам где сам написала то за зубаре али не мислим да је немогуће запатити вирус код њих.
Ја сам се свачег нагледала и у државним установама, како се не води рачуна о хигијени...ал' не бих о томе.
У сваком случају, верујем ти да је зубар могао бити пресудан.

pozdrav svima na forumu.Danas mi je dr javio da mi je odobrena terapija koju cu verovatno poceti da primam krajem iduce nedelje.Terapija neci biti sa Pegazisom nego Pegintron + ribavirin,navodno u rzzo nema pegazisa vec duze vreme.Dali neko zna kakav je ovaj novi lek i dali je adekvatna zamena za pegazis.Danijela030 zelim ti da psr bude negativan i svima zelim da terapija bude uspesna.pozz

pozdrav svima na forumu.Danas mi je dr javio da mi je odobrena terapija koju cu verovatno poceti da primam krajem iduce nedelje.Terapija neci biti sa Pegazisom nego Pegintron + ribavirin,navodno u rzzo nema pegazisa vec duze vreme.Dali neko zna kakav je ovaj novi lek i dali je adekvatna zamena za pegazis.Danijela030 zelim ti da psr bude negativan i svima zelim da terapija bude uspesna.pozz

Pozdran nik.jer to neki novi lek poceo da se daje kao terapija,o cemu se radi?

Back