Нepatitis C

Poz. svima! Nova sam ovde. Hitno mi treba vaša pomoć, odnosno odgovori, vaša mišljenja , tražeći po netu o hep C naisla sam na ovaj forum. Problem je sledeći, moj dečko ima hepatitis C, a ja znam da se prenosi direktno krv zaražene osobe kad dodje u kontakt sa krvlju zdrave osobe. Prije 10 -ak dana ja sam imala herpes na usni, kad je on bio pri kraju, mislim prolazio je, mi smo se ljubili i povrsinski sloj herpesa je otpao, ne čitav, mali dio, ali ja nisam nista osjetila, to sam tek posle videla. Mozda sam ga tako dok mi je bila ta ranica par puta poljubila u vrat (mislim da jesam koliko se sjecam) gdje je imao iritiranu kozu od brijanja, za koju kaze da mu uopste prilikom brijanja nije krvarila,niti mu krvari, nego one kao bubuljice se pojavljuju na iritaciju koze i ne krvare, a koristi i alkohol i losione posle brijanja i kaze da je nemoguce da je negdje mozda ostalo osusene krvi koja bi dosla u kontakt sa mojom krvlju sa te ranice kad sam ga ljubila. Sve ovo mi je doslo u glavu posle 2 dana da se to moglo desiti, mislim tek tad sam povezala sve ovo.Ja sam preplasena posle ovoga, trudim se da mu verujem da nije bilo nikakvog krvarenja, ali opet sumnja je u meni sta ako ovo, sta ako ono i tako ludiiiiim..... Interesuje me sta vi mislite kolika je mogucnost da sam se zarazila ukoliko je slucajno neka od tih bubuljicica tokom brijanja krvarila? Ono sto me najvise interesuje je : koliko vremena prezivi virus van tijela? Ovo je bilo dan posle brijanja. Znam da cete reci da se testiram i ostalo, koliko vremena treba da prodje pa da uradim te testove da znam sigurno jesam li zarazena ili ne ( Mislim da cu do tada da poludim :( ) ? Koje testove da uradim i posle koliko vremena?
Molim za odgovore, jer sam ocajna, verujte citam po netu o ovome i ludim. Kako ste se vi zarazili, kakva su vasa iskustva? Jel se nekome nesto slicno desilo? Jel vas ima koliko da ste se izlecili? Da li mozete sa tom bolešću da zivite koliko toliko normalno, porodica i ostalo? Kolika je prednost da se izlečim ako ovako rano otkrijem ne daj Boze da sam zarazena, a imam 20 godina, citala sam da se lakse leči dok si mladji? Vidim da je vecina vas ovde vec na lečenju i da nije nimalo lako i da se borite. Svaka vam cast! Ja imam osjecaj da bih poludjela ako bih bila zarazena. Koliko je vama tesko bilo to prihvatiti kad ste saznali? Ako mozete podelite sa mnom ta iskustva.
Hvala unaprijed!

Pozdrav mislim da nemas potrebe da se mnogo sekiras oko tog herpesa male su sanse da si zarazila,ali posto je decko Hcv pozitivan ti si u svakom slucaju po saznanju toga trebala da se testiras jer pretpostavljam da imate odnose i naravno da si trebala da proveris to,uvek postoji neka sansa mada je ona mala,sve najbolje:)))

dobar dan svima,zanima me nekoliko stavri i molila bih nekoga da mi objasni ako zna i kaze svoje misljenej.Nadjena su mi antitela na hcv i imam veoma blago povisene transaminaze ,aniktericna (ma sta to znacilo),jetra se ne palpira,.Medjutim danas sam primetila po licu i slepocnici nekakve zute fleke mestimicno,nepravilnih oblika ,da li su te fleke znak da je vreme da se pozdravljam sa najblizima ili da ne dramim?

zdravo svima,izgleda da sam nesto pogresila pa sanm pogresno poslala poruku.Molim vas da mi kazete ako znate sta se desava sa mnom?Pre mesec dana su mi otkrili antitela na hcv i blago povisene transaminaze ALT - 56 AST -73 GAMA GT- 32.Dr. Delic mi je rekao da na dva meseca radim kontrole ovih parametara i da za sest meseci idem na biopsiju etre.PCR test je rekao da ne treba da radim jer je skup,i da je to sigurno hepatitis.Danas sam na licu primetila neke zute fleke nepravilnog oblika sto okruglaste sto linijaste.Da li te fleke znace da je vreme da se pozdravim sa najblizima tj.da je to znak raka i nekroze i ako jetra ne palpira i ja sam aniktericna ma sta to bilo.?Drugo pitanje je da li su svi dr na infektivnoj neprijatni kao Delic ili se meni cini?

zdravo svima,izgleda da sam nesto pogresila pa sanm pogresno poslala poruku.Molim vas da mi kazete ako znate sta se desava sa mnom?Pre mesec dana su mi otkrili antitela na hcv i blago povisene transaminaze ALT - 56 AST -73 GAMA GT- 32.Dr. Delic mi je rekao da na dva meseca radim kontrole ovih parametara i da za sest meseci idem na biopsiju etre.PCR test je rekao da ne treba da radim jer je skup,i da je to sigurno hepatitis.Danas sam na licu primetila neke zute fleke nepravilnog oblika sto okruglaste sto linijaste.Da li te fleke znace da je vreme da se pozdravim sa najblizima tj.da je to znak raka i nekroze i ako jetra ne palpira i ja sam aniktericna ma sta to bilo.?Drugo pitanje je da li su svi dr na infektivnoj neprijatni kao Delic ili se meni cini?

Рак јетре је нешто веома болно и непријатно, тако да засигурно рак немаш.
То што си аниктерична значи да немаш жутило коже и беоњача које је карактеристично за хепатитис А највише али и за одмакле фазе хепатитиса Б и Ц.

do neba hvala za ovaj odgovor ! Jedino mi nije jasno to sto sam postala danas aniktericna (to je na dva tri mesta samo po neka mrljica ,neobicno,ali nikad vidjeno igde i ikada) da li to znachi ta poodmakla faza i sta zapravo ta poodmakla podrazumeva.meni je sve zbrkano od iscitavanja svega o ovom problemu .Hvala jos jednom pa ako nekom nije tesko da mi objasni ovo ,a i sta god zna o tim flekama zutim, da li ce se to povuci ili ce se siriti ili da li mogu mnesto da preduzmem da dotoga ne dodje?uh

@ meda dida nemoj da se brines, kada je neko ikterican to je jasno vidljivo zutilo cele povrsine koze i beonjaca a ne neke mrljice po kozi. To sto je doktor napisao da se jetra ne palpira znaci da nije uvecana, sto je naravno dobar znak jer verovatno nemas nikakve upalne procese na jetri. Da imas rak, cirozu ili nekrozu osecala bi ozbiljne zdravstvene probleme!

hvala ti Medpac, od kad sam saznala ovu strahotu brinem toliko da cu samu sebe da unistim ako ovako nastavim.Te zapravo fluorescentne mrljice su se povukle i moguce je da imaju veze sa nekim preparatom koji sam pila ,a zove se zeolit,navodno taj moze sve da sredi (psihu narocito),izbaci sve toksine i slicno.Nista ja to ne verujem ,pa sam obustavila i mrlje se povukle.Dr kaze da moguda zivim i sto godina,ali da moze da se desi i da za godinu dana dodje do ciroze ..od cega to zavisi?ne pijem,ne drogiram se ,pusim,pazim sta jedem..nerviram se i stalno placem,valjda je to svima tako u pocetku dok ne prihvatimo cinjenice..

do neba hvala za ovaj odgovor ! Jedino mi nije jasno to sto sam postala danas aniktericna (to je na dva tri mesta samo po neka mrljica ,neobicno,ali nikad vidjeno igde i ikada) da li to znachi ta poodmakla faza i sta zapravo ta poodmakla podrazumeva.meni je sve zbrkano od iscitavanja svega o ovom problemu .Hvala jos jednom pa ako nekom nije tesko da mi objasni ovo ,a i sta god zna o tim flekama zutim, da li ce se to povuci ili ce se siriti ili da li mogu mnesto da preduzmem da dotoga ne dodje?uh

Жутило се развија кад је јетра већ добрано захваћена упалом или цирозом. ;)
Пошто ти је дијагностикован Хепатитис Ц, битно је да знаш да он код тебе није у акутној форми, што је очигледно. Јер да јесте, не сад могла да пишеш по интернету него би лежала тамо код Др Делића. :)

Ево ти основно о хепатитису Ц, прочитај: http://sr.wikipedia.org/sr/Хепатитис_Ц

Питај шта ти није јасно.

hvala puno,ali zaista vise ne znam sta da mislim.Uopste ne kapiram razliku izmedju akutnog i hronicnog,ali to sad nije bitno vec imam jedno pitanje ,neznam kada sam to zaradila ,mozda 2004 ,a mozda i kad sam bila dete,a mozda i oko 20 godine,mene zanima da li sam u boljoj poziciji ako je to manje vremena u meni ,sta ako sam dobila kao dete ili sa 20,sada imam 45? I da li iko zna da li ista utice na mogucnost da odjednom dobijes cirozu ,da li ishrana ima veze sa tim,psiha, karma,??? bas mi je tesko da zivim sa idejom da u bilo kom trenutku moze u meni nesto da bukne i da me nema ocas posla ,ne ide mi se odavde ,ali uopste - ) pozdrav svima i hvala na savetima od srca ,a da zanima me jeste da je jos rano,ali razumecete,da li ako krenem na tu uzasnu terapiju,pa to ne uspe da li mi je onda od nje jos gore?da li biopsuija moze da bude opasna ,sa ako nesto neko pogresi ? jooooj!!!

hvala puno,ali zaista vise ne znam sta da mislim.Uopste ne kapiram razliku izmedju akutnog i hronicnog,ali to sad nije bitno vec imam jedno pitanje ,neznam kada sam to zaradila ,mozda 2004 ,a mozda i kad sam bila dete,a mozda i oko 20 godine,mene zanima da li sam u boljoj poziciji ako je to manje vremena u meni ,sta ako sam dobila kao dete ili sa 20,sada imam 45?
Хепатитис Ц се преноси крвљу или крвним дериватима (нпр. плазмом). Показале су студије да се сексуалним контактом преноси у мање од 0,5% случајева.
За разлику од Хепатитиса Б који се најлакше преноси сексуалним путем.

Самим тим, рачунај кад и како си могла доћи у контакт са нечијом крвљу или крвним дериватом.

Кад је хронична форма у питању, брзина развоја је индивидуална, али сигурно је стрес значајан фактор.
Пробај тог ''тихог убицу'' да елиминишеш из живота.

I da li iko zna da li ista utice na mogucnost da odjednom dobijes cirozu ,da li ishrana ima veze sa tim,psiha, karma,???
Цироза је једина сигурна последица Хепатитиса Ц. Дакле, она се развија засигурно, уколико се не будеш лечила. Слушај др Делића, он је наш највећи стручњак за лечење вирусних болести јетре. ;)

bas mi je tesko da zivim sa idejom da u bilo kom trenutku moze u meni nesto da bukne i da me nema ocas posla ,ne ide mi se odavde ,ali uopste - ) pozdrav svima i hvala na savetima od srca ,a da zanima me jeste da je jos rano,ali razumecete,da li ako krenem na tu uzasnu terapiju,pa to ne uspe da li mi je onda od nje jos gore?da li biopsuija moze da bude opasna ,sa ako nesto neko pogresi ? jooooj!!!
Код тебе је, очито хронични облик у питању, рекох ти већ. Акутни облик је праћен тешком клиничком сликом. ;) Код хроничне форме не може ''да букне'' цироза, а код акутне не стигне, већ настаје акутна декомпензација (отказивање) јетре. :)
Само елиминиши срес и иди на терапију. Колико сам ја упозната терапија нема неке страшне нежељене ефекте. Прочитај ову тему од почетка, има ту доста корисних информација.

sve shvatila,hvala opet ,jedino sto me je taj Delic bas nekako ubedacio,pogledao je rezultate elisa testa i video blago ,ali bas blago povisene transaminaze i kao da na dva meseca radim te krvne analize,a za sest meseci biopsija,pri tom je bas nekako grub,cula sam da je fenomenalan strucnjak,ali ja malo taj odnos moze da ubije u pojam,mada opet ,kapiram da on zna bolje od mene sta treba da se radi,nisam bas razmazena osoba,ali u nekim trenucima je bas vazno da ti neko pridje sa malo vise topline,a ne tako tras-bum.Posle onih fluorescentnih fleka sam brzo pohitala kod dr. i zatekla Simovicku,ona je dosta toplija,ma neznam ..trebalo bi d ame se to ni ne tice

sve shvatila,hvala opet ,jedino sto me je taj Delic bas nekako ubedacio,pogledao je rezultate elisa testa i video blago ,ali bas blago povisene transaminaze i kao da na dva meseca radim te krvne analize,a za sest meseci biopsija,pri tom je bas nekako grub,cula sam da je fenomenalan strucnjak,ali ja malo taj odnos moze da ubije u pojam,mada opet ,kapiram da on zna bolje od mene sta treba da se radi,nisam bas razmazena osoba,ali u nekim trenucima je bas vazno da ti neko pridje sa malo vise topline,a ne tako tras-bum.Posle onih fluorescentnih fleka sam brzo pohitala kod dr. i zatekla Simovicku,ona je dosta toplija,ma neznam ..trebalo bi d ame se to ni ne tice

Па тако је то код хепатитиса. Мора редовно да се прати да би знали како да ти помажу. Није иста помоћ ако су ти трансаминазе пет пута повећане или ако су повећане сто пута. ;)
А биопсија мора да се зради да би се најјасније видело колико је цироза напредна. ;) јер и од тога зависи терапија. :)

Ako paziš šta jedeš i ne opterećuješ jetru (alkohol, gazirano, puno masno i začinjeno), zaboravi na cirozu, to je daleka budućnost jer ćeš biti izlečena do tada. Iz tvojih nalaza se vidi da je sve tek na početku, ako ne akutno, a ono bar virus radi veoma usporeno.
Delić je takav, ima puno pacijenata i zamisli da svima posveti puno vreme, verovatno ne bi išao kući sa klinike.
Samo ga ti slušaj šta ti govori i tako radi, opušteno.

e blago tebi ,i hvala ti sto si tu da nam pomognes,meni ovo znaci sta si rekla da mogu da zivim normalno,a za Delica sam mislila da sam mu se ne svidjam (valjda jer sam i samoj sebi takva od kad sam saznala),ma svasta se desi u glavi kad saznas ovako nesto,a opet pomislim da nemam OVO mozda bi me strefio i neki infarkt ili neka druga bolest pa mi dodje na isto ,nikad mira pod kapom nebeskom ,hvala ti mnogo i svako dodbro ti zelim

Evo jednog malo glupavog pitanja :/
Da li je za jetru gori alkohol (recimo pivo) ili koka kola? Pitam cisto iz znatizelje, pivo sam nekako navikao da ne pijem, ali moram kolu povremeno. U pitanju je hepatitis b, ali pitam ovde jer su teme za b slabo posecene...

I vidim da je napisano da se hepatitis c leci, a ja sam mislio da je c gori od b, sta je sad tu tacno?

Da li je za jetru gori alkohol (recimo pivo) ili koka kola? Pitam cisto iz znatizelje, pivo sam nekako navikao da ne pijem, ali moram kolu povremeno. U pitanju je hepatitis b, ali pitam ovde jer su teme za b slabo posecene...

Ne valja ni jedno ni drugo

I vidim da je napisano da se hepatitis c leci, a ja sam mislio da je c gori od b, sta je sad tu tacno?

Leči se i B i C

Не смеш ни једно ни друго. :) Оба оптерећују јетру.

Leči se i B i C

Чиме се лечи хепатитис Б ?

Pa primao sam neki interferon.
A cime se C leci?

Аха, нисмо се разумели. ;)
Ја сам мислила да си ти тврдио да хепатитис Б може да се излечи. Али на жалост, углавном не може. :(

Хепатитис Ц може да се излечи. Излечење се постиже чак код 20% пацијената. За сада се лечи леком ''Пегазис'' (Pegasys- peginterferon alfa-2a).
Имена лекова није дозвоњено писати, али име овог лека сам навела јер га је, иначе, немогуће добити без требовања клинике. Тј. могуће је, али ако има 15-ак хиљада евра.:neutral:

Аха, нисмо се разумели. ;)
Ја сам мислила да си ти тврдио да хепатитис Б може да се излечи. Али на жалост, углавном не може. :(

Хепатитис Ц може да се излечи. Излечење се постиже чак код 20% пацијената. За сада се лечи леком ''Пегазис'' (Pegasys- peginterferon alfa-2a).
Имена лекова није дозвоњено писати, али име овог лека сам навела јер га је, иначе, немогуће добити без требовања клинике. Тј. могуће је, али ако има 15-ак хиљада евра.:neutral:

Na svim zvanicnim sajtovima pise da se hcv uspesno leci kod 50 do 60 posto pacijenata kod gen 1 a kod gen 2 i 3 oko 70 posto.Koja grupa spada u ovih 20 posto.

Могуће је да сам погрешила. ;)
Нисам се у скорије време интересовала о проценту излечења.

Супер је то што си написао. Значи, напредовала је наука у позитивном смеру. :)

Back