Нepatitis C

Могуће је да сам погрешила. ;)
Нисам се у скорије време интересовала о проценту излечења.

Супер је то што си написао. Значи, напредовала је наука у позитивном смеру. :)

ja sam se izlecio od chr hep b, imas druge forume o hep b, bio sam na pegasysu + lamividin 48, nedelja, procenat izlecenja ti je posle god dana 3%, a posle 4 godine 11%, sve zavisi od genotipa. Imas i novije terapije, istrazivanja pokazuju i do 30 % posle tri godine. Ali *** to nasa drzava ne finansira, ja sam morao sam sebi da placam pegasys, a imao sam srece, mnogo srece, 4 nedelje posle terapije sam anti-Hbs poz, titar>1000/

хвала. :)
За хепатитис Б знам да има неки јако низак степен излечења, У време кад сам ја учила било да код хроничне форме до 5% случајева.

Poz. svima!
Molim vas za odgovor ukoliko znate, jel se moze hepatitis C lečiti u akutnoj fazi, jel imam veće šanse za izlečenje tada ili ne? Pretpostavljam da je većina vas ovde u hroničnoj fazi, pa me interesuje samo da mi opišete ukoliko imate bol u području jetre, kako to izgleda, mislim boli li vas to stalno ili ponekad i jel samo sa desne ili i na levoj strani? Mene boli na obe strane, da nije malo rano za to, ipak sam u akutnoj fazi ?
Hvala unapred!

ljudi zanima me da li se hepatitis c moze preneti ako sam koristio brijac zarazene osobe?? (uzimam u obzir da se posekao prilikom brijanja) (da li ima neke veze vremensi period koji je prosao izmedju njegovog i mog koriscenja?) i da li virus i koliko opstaje na takvim povrsinama??..(naravno brijac je izgledao potpuno normalno i cisti i ne korisceno).. uputili su me na studentsku polikliniku da se raspitam ali oni ne rade do 4 maja...a do tada cu umreti od neizvesnosti i straha... tako da bih bio veoma zahvalan onome ko bude bio violjan da mi odgovori na ovih par pitanja. s obzirom da o ovome stavarno malo znam...

Poz. svima!
Molim vas za odgovor ukoliko znate, jel se moze hepatitis C lečiti u akutnoj fazi, jel imam veće šanse za izlečenje tada ili ne? Pretpostavljam da je većina vas ovde u hroničnoj fazi, pa me interesuje samo da mi opišete ukoliko imate bol u području jetre, kako to izgleda, mislim boli li vas to stalno ili ponekad i jel samo sa desne ili i na levoj strani? Mene boli na obe strane, da nije malo rano za to, ipak sam u akutnoj fazi ?
Hvala unapred!
Уплашена, како си у акутној фази, у болници си? И који је вирус хепатитиса у питању? :)

ljudi zanima me da li se hepatitis c moze preneti ako sam koristio brijac zarazene osobe?? (uzimam u obzir da se posekao prilikom brijanja) (da li ima neke veze vremensi period koji je prosao izmedju njegovog i mog koriscenja?) i da li virus i koliko opstaje na takvim povrsinama??..(naravno brijac je izgledao potpuno normalno i cisti i ne korisceno).. uputili su me na studentsku polikliniku da se raspitam ali oni ne rade do 4 maja...a do tada cu umreti od neizvesnosti i straha... tako da bih bio veoma zahvalan onome ko bude bio violjan da mi odgovori na ovih par pitanja. s obzirom da o ovome stavarno malo znam...

Хеп. Ц се преноси преко крви и крвних деривата. Значи, сваки контакт са туђом крвљу је могао да узрокује обољење, па и бријач, одлазак код стоматолога због неке отворене интервенције и сл. ;)
Живорни век тих вируса (ХИВ, Хеп. Б, Хеп. Ц) није дугачак ван организма....чак ни један дан.

Ma nisam u bolnici. Nego imam akutni hepatitis C oko 2 meseca, malo sam nesto pobrkala izgleda to sa akutnom fazom. Ne snalazim se bas sa ovim pojmovima. Koliko dugo se moze da zivi sa hepatitisom C ? Je li ima ikakve vaznosti sto sam ovo otkrila odmah ili je ipak bilo bolje da nisam, jer cu ovako psihicki da poludim vrlo brzo? Postoji li neka terapija koja se sada moze ukljuciiti?
Nisam isla doktoru, niti namjeravam, jedino ukoliko imam neke šanse da sad pokusam da se lecim nekako.

Ma nisam u bolnici. Nego imam akutni hepatitis C oko 2 meseca, malo sam nesto pobrkala izgleda to sa akutnom fazom. Ne snalazim se bas sa ovim pojmovima. Koliko dugo se moze da zivi sa hepatitisom C ? Je li ima ikakve vaznosti sto sam ovo otkrila odmah ili je ipak bilo bolje da nisam, jer cu ovako psihicki da poludim vrlo brzo? Postoji li neka terapija koja se sada moze ukljuciiti?
Nisam isla doktoru, niti namjeravam, jedino ukoliko imam neke šanse da sad pokusam da se lecim nekako.

Па како знаш да си у акутној фази ако ниси ишла доктору?

Хепатитис Ц је озбиљна болест и јави се доктору што пре.
Терапија постоји и то сасвим лепо може да излечи пацијента, чак је проценат излечења прилично висок....али ОДМАХ код доктора! ;)

Па како знаш да си у акутној фази ако ниси ишла доктору?

Хепатитис Ц је озбиљна болест и јави се доктору што пре.
Терапија постоји и то сасвим лепо може да излечи пацијента, чак је проценат излечења прилично висок....али ОДМАХ код доктора! ;)

Nisam isla doktoru, ali imam neke simptome evo 20-ak dana, odnosno boli me bas bas ispod rebarnih lukova,posebno desnog i tj se bol siri do ledja, izgubila sam apetit, imam mucnine( a to su simptomi hepatitisa, ostale simptome nemam), a ljubila sam se prije 2 meseca sa deckom koji ima hepatitis, to nisam znala tada, a ja sam imala ranicu na usni od herpesa, poljubila sam ga par puta po vratu, gde je imao one kao bubuljice od brijanja. Znam ja da se prenosi krv na krv ovaj virus i sumnjam da je bilo negde mozda ostataka krvi, da se mozda posjekao prilikom brijanja ili su krvarile te bubuljice ( mada on tvrdi da nije bilo nikakvog krvarenja , odnosno ranica kod njega, nego da se te bubuljice tako stvore od iritacije). Ako je i bila neka ranica nasla sam na netu da i posle umivanja vodom i posle stavljanja alkohola na to virus ostaje ziv i to me je istraumiralo i zakljucila sam da i ja imam to i da sam tako to dobila. Ako taj virus tako ostaje na licu cesto sam ga dirala po licu, pa je moguce onda i da sam tako mozda prenela sebi jer cesto znam sebi bubuljice na licu koje se pojave nekad da raskrvarim, pa eto moguce je i tako ako sam njega dotakla rukama po licu prije toga, pa onda te moje bubuljice. Mozda su ove moje teorije glupe, ali su jedine koje ja imam, istraumirala sam se kad sam saznala da on ima to, posle sam sve ovo skontala, ubrzo su poceli i simptomi i od tada ne znam za sebe.Testiracu se uskoro da potvrdim sve ovo, zivim u malom gradu i nemam mogucnost to ovde da uradim, a doktoru ne mislim ici jos, trenutno radim i ne zelim da izgubim posao zbog toga ako se to sazna, bar ne jos par meseci dok ne dobijem posao za stalno, a na ovom poslu ne dolazim u kontakt toliko s ljudima da bi im to prenela, tako da cu paziti sto se toga tice najvise sto mogu. Interesuje me jel tih par meseci toliko bitno za lecenje, jel bas moram ODMAH kao sto ti kazes doktoru? Procitala sam da ljudi zive s tim, a da ne znaju za to, pa me interesuje jel mogu i ja bez doktora ovih par meseci ili imam neku terapiju ili nesto za ovaj akutni hepatitis, pa da idem odmah kao sto ti kazes?

Nisam isla doktoru, ali imam neke simptome evo 20-ak dana, odnosno boli me bas bas ispod rebarnih lukova,posebno desnog i tj se bol siri do ledja, izgubila sam apetit, imam mucnine( a to su simptomi hepatitisa, ostale simptome nemam), a ljubila sam se prije 2 meseca sa deckom koji ima hepatitis, to nisam znala tada, a ja sam imala ranicu na usni od herpesa, poljubila sam ga par puta po vratu, gde je imao one kao bubuljice od brijanja. Znam ja da se prenosi krv na krv ovaj virus i sumnjam da je bilo negde mozda ostataka krvi, da se mozda posjekao prilikom brijanja ili su krvarile te bubuljice ( mada on tvrdi da nije bilo nikakvog krvarenja , odnosno ranica kod njega, nego da se te bubuljice tako stvore od iritacije). Ako je i bila neka ranica nasla sam na netu da i posle umivanja vodom i posle stavljanja alkohola na to virus ostaje ziv i to me je istraumiralo i zakljucila sam da i ja imam to i da sam tako to dobila. Ako taj virus tako ostaje na licu cesto sam ga dirala po licu, pa je moguce onda i da sam tako mozda prenela sebi jer cesto znam sebi bubuljice na licu koje se pojave nekad da raskrvarim, pa eto moguce je i tako ako sam njega dotakla rukama po licu prije toga, pa onda te moje bubuljice. Mozda su ove moje teorije glupe, ali su jedine koje ja imam, istraumirala sam se kad sam saznala da on ima to, posle sam sve ovo skontala, ubrzo su poceli i simptomi i od tada ne znam za sebe.Testiracu se uskoro da potvrdim sve ovo, zivim u malom gradu i nemam mogucnost to ovde da uradim, a doktoru ne mislim ici jos, trenutno radim i ne zelim da izgubim posao zbog toga ako se to sazna, bar ne jos par meseci dok ne dobijem posao za stalno, a na ovom poslu ne dolazim u kontakt toliko s ljudima da bi im to prenela, tako da cu paziti sto se toga tice najvise sto mogu. Interesuje me jel tih par meseci toliko bitno za lecenje, jel bas moram ODMAH kao sto ti kazes doktoru? Procitala sam da ljudi zive s tim, a da ne znaju za to, pa me interesuje jel mogu i ja bez doktora ovih par meseci ili imam neku terapiju ili nesto za ovaj akutni hepatitis, pa da idem odmah kao sto ti kazes?

Одш у лабораторију и кажеш им да желиш да се тестираш на хепатитис Б и Ц. ;)
Уради то што пре.
Лично мислим да си тако тешко могла да се заразиш. Вероватноћа је заиста у домену статистичке грешке, значи минимална.
Можда је у питању нешто друго?
То о чему пишеш личи и на болове жучне кесице. Нађи средину кључне кости и одатле спусти праву линију на доле...тамо где та линија пресече десни ребарни лук изврши притисак...ако те ту заболи јако, онда имаш један сигуран знак да је жучна кесица. Она такође боли јако, бол је под десним ребарним луком, манифестује се боловима који се шире и у леђа, мучнинама и повраћањем посебно након јела масне хране, јаја или чоколаде. ;) И губитком апетита...
Можда имаш каменчиће у жучној кесици. ;)
Шта се одмах ухвати за хепатитис! :lol:

Одш у лабораторију и кажеш им да желиш да се тестираш на хепатитис Б и Ц. ;)
Уради то што пре.
Лично мислим да си тако тешко могла да се заразиш. Вероватноћа је заиста у домену статистичке грешке, значи минимална.
Можда је у питању нешто друго?
То о чему пишеш личи и на болове жучне кесице. Нађи средину кључне кости и одатле спусти праву линију на доле...тамо где та линија пресече десни ребарни лук изврши притисак...ако те ту заболи јако, онда имаш један сигуран знак да је жучна кесица. Она такође боли јако, бол је под десним ребарним луком, манифестује се боловима који се шире и у леђа, мучнинама и повраћањем посебно након јела масне хране, јаја или чоколаде. ;) И губитком апетита...
Можда имаш каменчиће у жучној кесици. ;)
Шта се одмах ухвати за хепатитис! :lol:

Probala sam ovo gore sa pritiskom, zaboli, ali ne bas jako.Jel to mora zaboleti kad izvrsim pritisak i kad nemam bolove inace, jer od sinoc nisam imala bolove, a probala sam ovo i ne zaaboli bas jako? A, za sta drugo da se uhvatim kad sam se istraumirala od hepatitisa :-( . Jel treba nesto da znaci ovo cim nesto pojedem muka mi je i najdalje za 5-10 min imam stolicu, koja je vecinom smedje boje, ali se desava i da je tamnija, jednom sedmicno bude svetlija, jutros je npr bila od smedje ka zutkastoj boji. Imam osecaj da sve to sto pojedem kroz mene prodje za par minuta . Gore sam negde procitala da si ti doktor i zato te sve ovo ispitujem. Dal ova bol moze da ima veze sa kicmom, nekad me boli i na levoj strani gde je rebarni luk, a imam problema i sa kicmom. Da dodam samo i ovo, zadnjih par meseci sam imala skroz neredovnu ishranu, jela oko 12 pa nekad navece,pa pred spavanje oko 1 i cesto sam i tada osecala mucnine kad jedem i ujutru kad se probudim bol u zelucu. Ujutru mi je bio dovoljan jedan zalogaj da pojedem pa da imam stolicu isto kao i sada. Koliko je ovo sve moguce da je nesto drugo,npr ti kamencici u žuči, da bi se iskljucio taj hepatitis C?

Тешко ћемо ти овде поставити дијагнозу. :)

Битно је да сад имаш и наду да није то на шта си прво посумњала. Чак сам уверена да није, ако је ситуација баш била таква каквом си је описала.
То што описујеш личи и на жутицу (хепатитис А).
У сваком случају, мораш отићи доктору.

Тешко ћемо ти овде поставити дијагнозу. :)

Битно је да сад имаш и наду да није то на шта си прво посумњала. Чак сам уверена да није, ако је ситуација баш била таква каквом си је описала.
То што описујеш личи и на жутицу (хепатитис А).
У сваком случају, мораш отићи доктору.

Sve je bilo kako sam opisala, a otkad sam pocela da razmisljam o tome, da se deprimiram, dozivljavam stresove zbog toga poceli su i ovi simptomi. Cak sam pocela da mislim da umisljam bolove, jer cim malo zaboravim na to ne boli, a cim se iznerviram i pocnem misliti na to ili traziti po netu o hepatitisu, pocne i da boli... Interesuje me od cega zavisi to da li ce se pojaviti simptomi kod akutnog hepatitisa?
Koliko sam skontala simptomi se javljaju ukoliko je jetra ostecena. Ja imam 20 godina, ne verujem da imam kakvo od pre ostecene jetre, mozda sam nekad vikendom popila po par pića, a masno , začinjeno, ljuto nikad ne jedem inace, pa me jos vise istraumira to kad pomislim da mozda imam hepatitis C i vec ove simptome, pa pomislim necu ja dugo sigurno ako me boli posle 2 meseca :-(((((((. Inace sam veliki panicar, pa samo razmisljam o ovome i brinem.
Valjda skupim snage da odem da uradim te testove, moracu koliko vidim, da ne unistavam sebi zivot bzv razmisljajuci jel imam to ili ne. Daj Boze da nije hepatitis. Nesto razmisljam da sam ga dobila ovako, odnosno da se tako lako prenosi masu ljudi bi ga imalo.

Tebi hvala punoooo na svim ovim odgovorima! Mozda smaram sa svim ovim sto pisem, ali sve ovo drzim u sebi, pa mi je nekako lakse kad ovde bar napisem. Vec si mi pomogla na neki nacin.Evo od sinoc mi je dosta lakse, uopste me ne boli na desnoj strani otkad sam procitala da mozda nije hepatitis i da to mogu biti simptomi neceg drugog. Kod mene psiha bas ima veliki uticaj na sve, nije mi ovo prvi put da tako umislim da sam bolesna nesto.
Hvala jos jednom na odgovorima!

Види, акутни хепатитис није наивна болест. Има тежу клиничку слику, а посебно кад је у питању форма изазвана вирусом хепатитиса Б или Ц.
Увек иде уз високу температуру, изражену малаксалост, жутило и оток јетре уз туп бол под десним ребарним луком.
Испољавање акутне форме код сваког је исто, без обзира на године.
И не би ти могла сад тек тако да куцкаш по форуму да ти се развила акутна форма хепатитиса.

И то што пишеш о утицају психе, управу си, огроман је.;)
Готово сам сигурна после свих ових постова да је код тебе баш то у питању.

У сваком случају, уради тестове, а видећеш да ће све бити у реду. :)

dobro zdravlje svima,da li neko zna sta tacno NE SME da se jede sa hepatitisom c ,a sta SME.Sudeci po onome sto ima na internetu -ne sme nista,pa ni vlaknasto povrce.Da li su jaja ,beli ,mlad luk i sirevi 25 posto masti stetni?Sta je sa mlekom ili jogurtom,gde moze da se nadje OBRANO ,svuda je delimicno obrano .Ako neko zna ista ...hvala

Slučajno sam, tražeći neke članke o astronautici i astronomiji, naišao na jednu zanimljivu novu terapiju za hepatitičare, pa pogledajte je.
Dakle matične ćelije i primena:http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15048167,00.html?maca=ser-TB_ser_politka1_naslovna-4944-html-cb

Hvala ti, lepo od tebe, bilo je juce u Blicu, bas sam danas pitala mog doktora o tome, kaze da je to mnooogo daleko i da se previse ocekujee od toga....

Btw. zanima me sto svi moderatori imate nesto o Oluji crvenim slovima na kraju posta, jel to neki znak, direktiva, poruka, hajde molim te objasni.

dobro zdravlje svima,da li neko zna sta tacno NE SME da se jede sa hepatitisom c ,a sta SME.Sudeci po onome sto ima na internetu -ne sme nista,pa ni vlaknasto povrce.Da li su jaja ,beli ,mlad luk i sirevi 25 posto masti stetni?Sta je sa mlekom ili jogurtom,gde moze da se nadje OBRANO ,svuda je delimicno obrano .Ako neko zna ista ...hvala

Verovatno zavisi od stanja jetre, ali ovako uopsteno, koliko je meni rekao dr Delic dok sam cekala terapiju, ne sme samo gazirano i masno, sve ostalo sme. Nemoj se mnogo opterecivati sa hranom sta sme sta ne sme, izbaci otrove i jedi i pij sa sto manje aditiva i hemije. I sve umereno.

Hvala ti, lepo od tebe, bilo je juce u Blicu, bas sam danas pitala mog doktora o tome, kaze da je to mnooogo daleko i da se previse ocekujee od toga....

Btw. zanima me sto svi moderatori imate nesto o Oluji crvenim slovima na kraju posta, jel to neki znak, direktiva, poruka, hajde molim te objasni.
Рекла администрација да то поставимо, инче ће нам поздравити маму и сесетру,:sad2: а њима стигло одгоре....:mrgreen:

Cao nik018, jos nisam zavrsila terapiju, pcr radim na kraju, posle poslednje injekcije i 6 meseci posle. Onaj pcr posle 12 sam radila i bio mi je ok, inace mi ne bi ni dozvolili da nastavim terapiju. Kako si ti? Kada ces ti krenuti sa terapijom, jel imas nekih novosti. Izgleda da su se ovi u fondu ustipsarili zesce, ali zdravstvo nam je u totalnom kolapsu. Meni juce nisu hteli da prepisu lek za astmu za dete u domu zdravlja, kao nije vam dobar izvestaj specijaliste iz bel medika (inace specijalista je branimir nestorovic koji je zakon, ali stvarno, nacelnik u tirsovoj), inace do njega je u tirsovoj tesko doci zato ja vodim dete privatno u bel medik, a i tako zakazujes 2 nedelje u napred! To kao da ti kazu da delic nije dao dobar izvestaj iz oblasti infektologije, ma strasno, onda kao ne postoji ta doza leka koju je lekar prepisao, ja odem kuci i donesem potrosenu kutiju i pokazem, vidite da postoji. Usput razmisljam koja sam ja ludaca da cuvam potrosenu kutiju leka ali znam gde zivim, moras da budes spreman na svaku budalastinu. 3 puta sam isla jer sam se zainatila, i na kraju kod nacelnice, na kraju su mi dali naravno, jer moraju po zakonu ali ja sam izgubila ceo dan i iznervirala se onoliko, lek kosta 3.000 dinara. To se sve dogadja na pedijatriji. Sta onda da ocekuju oboleli od hep c cije lecenje kosta i 15.000 e? Nasima je ova postojeca terapija skupa a kamoli novi lek, koji krece u svetu ove godine. Moj doktor se upravo vratio iz barselone sa kongresa o hep c, kaze nece novi lek skoro kod nas, skup je. Jedini savet koji imam za sve, i mislim da je to jedina sansa da se bukvalno sedne lekarima na kicmu i da ih pritiskom terate da se oni bore za lecenje. Jer pojedinac sam ni ne dodje na komisiju. Lekar mora da se bori za njega. A to znaci da moraju da pritiskaju fond za zdravstveno osiguranje da bi relaksirali uslove za dobijanje terapije, a ne poostravali. Kod nas sve kontra, strasno! Samo ne sme da se odustaje.

Ako imas hep c, cak i bez fibroze smeta ti sunce i toplota. Nije dobro za jetru, tako da izbegavaj. Pozdrav!

Pozdravljam sve na forumu,kako napreduju vase terapije,avala001 dali si radila kontrolni psr,sta mislite o suncanju koje trebamo da izbegavamo,pozdrav

avala001.Pozdrav za tebe i ostale na forumu.Dosta se dobro osecam s obzirom da imam 11000000 kopija,oko dece sam se iskulirao sve je uredu sa bebom tako da je i meni mnogo bolje.Terapiju mi jos uvek nije odobrena,pre neki dan sam se interesovao na infektivnom ali niko nema sta bitno da mi kaze,izgleda da u ovoj propaloj zemlji odobre po par lecenja godisnje.Doktor mi sinoc kaze telefonom da postoji i lokalna komisija koju sam proso zahvaljujuci njemu a da na republickoj on nema nikakve ingerencije,i kaze da se nada da cemo na jesen da krenemo sa lecenjem.Meni jedino smeta brzo zamaranje i ne prija mi kada sam na suncu vise mi odgovora hladovina.Planiram da odem more zbog dece,za terapiju cu sacekati do septebmra,ukoliko mi ne odobre placacu lecenje,vec sam poceo da skupljam novac a prodacu i motor.Kako ti podnosis terapiju dali normalno mozes da funkcionises,dali te smori sunce kada si duze od pola sata napolju.pozzz

avala001.Pozdrav za tebe i ostale na forumu.Dosta se dobro osecam s obzirom da imam 11000000 kopija,oko dece sam se iskulirao sve je uredu sa bebom tako da je i meni mnogo bolje.Terapiju mi jos uvek nije odobrena,pre neki dan sam se interesovao na infektivnom ali niko nema sta bitno da mi kaze,izgleda da u ovoj propaloj zemlji odobre po par lecenja godisnje.Doktor mi sinoc kaze telefonom da postoji i lokalna komisija koju sam proso zahvaljujuci njemu a da na republickoj on nema nikakve ingerencije,i kaze da se nada da cemo na jesen da krenemo sa lecenjem.Meni jedino smeta brzo zamaranje i ne prija mi kada sam na suncu vise mi odgovora hladovina.Planiram da odem more zbog dece,za terapiju cu sacekati do septebmra,ukoliko mi ne odobre placacu lecenje,vec sam poceo da skupljam novac a prodacu i motor.Kako ti podnosis terapiju dali normalno mozes da funkcionises,dali te smori sunce kada si duze od pola sata napolju.pozzz

Super za decu, dobro je!! Ja na sunce uopste ne mogu, kakvih pola sata. Cim vidim sunce moram da stavim sesir ili kacket i naocare za sunce. Cak mi je malo gore na terapiji, jer imam probleme sa ocima i vidom od terapije. I vrucina mi smeta. Mada sam ja prosle godine, dok sam cekala terapiju isla na more.Terapija mi tesko pada, ali sta da radis, ipak sam srecna sto sam na terapiji i savetujem ti da ukoliko ti ne odobre sam placas, nema druge u ovoj drzavi!
Videces, jeste teska terapija i jedva cekas da prodje ali nije neizdrzljivo, nemoj da se plasis toga, posle nekog vremena se naviknes. To zamaranje sto i meni najteze pada isto je i tokom terapije, malo gore. Ali valjda ce da prodje, nema druge,

Back