Нepatitis C

Ljudi, saznala sam da sam u drugom stanju, ne znam shta da radim...Padam u depresiju, mnogi mi kazhu da moram abortirati(a to najvishe mrzim u zhivotu-abortus)...josh nisam bila kod ginekologa, plashim se shta ce mi reci..ovo mi je gore nego kad sam saznala da imam hep.c :(

Jesi li na terapiji? Ako nisi - guraj trudnocu.

123.83
pa kad nismo normlani. ja sam bio u tripu kao ma nema leka, tako mi je sudjeno. sad mi je krivo sto ranije nisam obracao paznju na to.

dao sam krv, otisao po rezultate. u utorak imam zakazano za ultra-zvuk. kako se zove simpaticni doca sa dugackom bradom na prijemnom u ambulanti? kaze da mi je pojacana infekcija, kao imuno sistem je ok. pitao me za neke ranije nalaze. kazem mu da nemam nista sem te slike skenera donjeg dela stomaka. kazem mu da sam se sinamo 2005. god, i da mi je jetra bila izrazito masna. on kao, ma samo da nije otekla slezina, to je zajebano. tada je bilo ok, ali sad?!?! jel se na ultra zuvuku gleda ceo stomak ili samo donji deo? mislim, da li snimaju i zeludac mozda? i sa tim imam gadnih problema. danas, okrenem ortaka da vidim kako je. isto ima C, ali su mu rekli kao da je jako malo ostecenje i da nastavi da zivi zdravo. medjutim, on meni danas prica kako su mu bubrezi otkazali. prica: otisao sam za jetru, a otkrili mi da su mi bubrezi otisli skroz. uzas.

Na ultrazvuku oni vide sve ali ako je doktor trazio da se vidi jetra onda gledaju samo nju i pisu izvestaj sta su videli.U donjem delu trbuha su creva i bubrezi.To nece gledati ako u uputu nepise da treba.Tako da oni izvestavaju sta vide u vezi sa jetrom,a ako te zanima stanje bubrega moras da odes kod drugog specijaliste da ti izda uput sa drugim sadrzajem i siframa.Generalno oni bace pogled na sve da vide da nema nekih uocljivih,drasticnih oboljenja.Mene vec godinama salju na te preglede.Bio sam u domu zdravlja,privatno,jos na nakom mestu ali tek na infektivnoj su za 5 sekundi videli pravo stanje stvari i to da imam uvecanu slezinu.Ako neko zna sta to znaci moliobi da mi pojasni.

KIWI-

tvoja je odluka sta ces da radis u vezi trudnoce.
Sanse su male, ali ipak postoji rizik ( makar on bio i veoma mali,ali ipak postoji) da preneses infekciju na dete.
Moj ti je savet da radjas decu kad zavrsis terapiju i kad budes bila zdrava, da ne dovodis dete u opasnost.
Opet kazem , to je samo moje misljenje, ipak si ti koja odlucuje sta ce da radi.

hep-c,
samo hrabro, sve je bozja volja.

danas sam dobio rezultate krvi i ultra zvuka. 12. aprila sam na XI. odeljenju. biopsija. nista meni Perunicic nije konkretno rekao. pojacana infekcija samo.
AST: 157 ALT: 362 GAMA-gt: 131 verujem da je to mnogo poviseno, zar ne? jel ima neko strucniji da mi objasni sta je sve to?
kakvo je stanje ko vas?

Trusto1 Nisam strucnjak, ali su ti alt i ast dosta poviseni,kod mog momka koji nije na terapiji a skoro je bio na 5 kontroli sve je u granicama normale i tako bi i trebalo da bude, sacekaj da ti urade biopsiji i samo hrabro.

da li je pametno precutati uzimanje droga?

Nazalost...DA!....lakse prodjes komisiju,ali narawno zbog sebe nesmes vise ni da pomisljas na bilo koju vrstu droge....svim snagama moramo protiv virusa.

Evo ja sam danas primio 23cu,znaci sledece nedelje sam pregurao polovinu...ide vreme ljudi,bas leti...proci ce sve,samo moramo ostati pribrane glave...glavu gore i samo pozitiva!!!

hvala na odg
vec tri i po godine sam strejt nemam problema sa tim hvala bogu vise niti imam nameru da se vracam takvom zivotu ikada cak i ne pijem
al opet mi je bilo frka da kazem ne jer otkud znam mozda im to nesto znaci
ipak sam zakljucujuci iz vasih komentara skapirala da se tako bolje prolazi
cekam rezultate uh...

Nazalost iskrenost se neceni onako kako treba ali nesmes da dozvolis da to od tebe napravi iskvarenu osobu.Koj pregled vise i ti si sa svim tim rezultatima ravnopravan kandidat,doduse sa jednim minusom ali to nije neka bitna razlika.Ustvari je na neki nacin dobro sto si to rekla jer postoje razne situacije u kojima dolazi do nuzefekata.To ce ti sve objasniti.Samo hrabro.

Pre par dana saznala sam da mi sestra ima hepatitis C.Ima 32 godine i što je bio još jedan šok za mene od pre godinu dana se drogira,tako je i dobila virus.Već duže vreme pati od teške depresije i anksioznog poremećaja.Trenutno je na odelenju za lečenje bolesti zavisnosti.Vidim iz čitanja vaših postova da su sve ovo otežavajuće okolnosti za ulazak u program za besplatno lečenje hepatitisa C.Da li mi neko može reći da li i ovakvi slučajevi mogu da uđu u program?

da li je pametno precutati uzimanje droga?

prećutkivanje sa sociološke tačke gledišta ni u kom slučaju nije pametno, zar ne?
i u svakodnevnom životu pojedinačno i subjektivno ne volimo da budemo žrtva prećutkivanja
ne volimo da nam se pojedine činjenice prećutkuju i da o tim, nekim, činjenicama ne znamo ništa :)

tako je i u ovom slučaju sa hcv
prvo nije pametno prećutkivati, medicinskim rečnikom rečeno, Zloupotrebu PAS (psiho-aktivnih supstanci)
iz dva vrlo logična i jednostavna razloga.
prvi je; zloupotrebom pas naš organizam je oštećen, zdravlje narušeno i imunitet oslabljen,
osećali mi to ili ne, svi znamo da heroin nisu vitamini, minerali i proteini, već uslovno rečeno otrov,
i supstanca koja negativno utiče prvo na naš mozak, pa potom i na ostale organe,
prvenstveno na srce, bubrege i jetru.
što je u lečenju hepatitis c virusa sve jako važno, rad ovih navadenih organa,
kao i kompletnog organizma je u lečenju hcv virusa od presudnog značaja.
i potrebno je da oboleli iskreno i otvoreno razgovara sa svojim lekarom infektologom kako bi doktor imao predstavu kako,
uopšte, da pripremi obolelog za lečenje i terapiju.
svako prećutkivanje može biti od kobnog značaja po tok terapije i naposletku po izlečenje od hcv.

drugi je; statistika, koliko kod smešno da zvuči, komisija se prolazi i terapija dobija prvenstveno ako se oboleli,
uklapa u trenutnu i aktuelnu statistiku kod nas,
a u Srbiji je statistika obolelih od hcv ubedljivo na strani bivših narkomana,
pa tek potom dijaliza i najmanje transfuzije krvi.
ubedljivo najmanji procenat obolelih ne zna odakle mu hcv, jer nisu ni u jednoj od ovih grupa.

tako da je moj savet da se svakako koristenje heroina mora priznati svom lekaru,
pogotovo ako se spremate za lečenje i antivirusnu terapiju Pegasys + Copegus Ribavirin,
koja uopšte nije laka, nije aspirin ili andol i tekako se oseća.
Vaš organizam i imutitet u toku terapije mora biti jak i izdržljiv,
a biće snažan tako što ćete se pridržavati opšte prihvaćenih pravila ponašanja tokom terapije
koje će vam do tančina objasniti Vaš lekar.

ne znam po meni je to budalastina idalje
da neko saznaje nesto sto je bilo odavno i najverovatnije nema nikakve veze sa trenutnim stanjem
uopste sta to njima znaci samo da bi odugvlacili sa nekim pitanjima potvrdama od psihijatra i sl
mislim ja sa tim zivotom nemam nista niti razmisljam o tome zaista ne zelim da me neko o tome opet smara
svejedno hvala za misljenje
al ja ipak mislim da je pametno cutati ionako oni nemaju bas nikakve sanse da saznaju....

@sajmmon
Potpuno podrzavam sve iz gore navedene preporuke iako mi se cini da je u mom slucaju iskrenost u vezi sa PAS samo odmogla bez obzira sto nikada nisam bio sklon opijatima i iglama vec samo zaista aktivnim supstancama a i sa time sam zavrsio pre tri godine.

Back