Нepatitis C

Sazeto, ja sam depresivan, pijem jedan antidepresiv dnevno. E da se ta moja depresija ne bi sabrala sa eventualnom depresijom izazvanom terapijom dobio sam crveni karton uz pricu da se ceka novi lek koji nema takvu nuzpojavu i koji cu moci da dobijem. Ma, ne verujem vise nikome nista.

jedino na osnovu psihickih problema mogu da te odbiju. npr. da si se lecio od nekih psihickih poremecaja i sl. ne znam. secam se dok sam bio na azilu u inostranstvu da sam se folirao da sam istraumiran od ratova u Yu, kako bi na tu foru jurio pozitivan odgovor u vezi mog statusa boravka. posto sam ja tu pricu svim lekarima prosipao kazao sam to i doktoru koji mi je radio ultra-zvuk jetre posle saznanja da sam HCV+ i rekao mi je da mi on ne preporucuje tu terapiju jer moze da izazove teske psihicke poremecaje kod depresvinih osoba. ja sam sam odustao od te terapije iz drugih razloga. jer pojma nisam ni imao sta je sve to i koliko sam zapravo bolestan. klinac sa 22 god. u belom svetu. sad mi je krivo.

Ja se, licno, terapije i plasim iz tih razloga - psihicke prirode. Lako cu i sa drhtavicom, i sa temperaturom, i sa bolom u kostima, ali se psihe plasim vise nego icega... Mada me Delic ubedjuje da "to bas nije tako..." po nekim istrazivanjima, cak 10% ljudi pod terapijom stigne do nervnog (ne bukvalno, ali...), suicidalni nagoni, ma, haos u glavi... Toga se ja plasim, niceg drugog.

I u mom slucaju je slicna prica. Lecio sam se svojevremeno zbog akutnih psihickih problema izazvanih PAS (ne opijatima) ali u ovom slucaju sam odbijen na osnovu moje izjave o tome a ne pregleda i eventualne dijagnoze o hronicnom poremecaju. Istina je da me je i samo saznanje o nuzpojavama anti-HCV terapije dosta uznemirilo i uplasilo. Ipak, mislim da sam zasluzio detaljno psihijatrisko ispitivanje koje bi dalo odgovor na pitanje da li sam sada sposoban da primim terapiju. Koliko ti nade polazes u taj najavljeni novi lek?

Zelenovicu,
slazem se sa tobom. ne moze doktor na osnovu tvoje izjave da odlucuje da li moze ili ne. u svakom slucaju se pitas i ti, a na kraju krajeva i psihijatar ako vec mora da dodje do toga. ali nikako on sam! stvarno nije u redu. moja keva je nesto cula da ce jos malo svi imati pravo na lecenje. pritiskaju ovi iz EU valjda. to je samo tvoja licna odluka da ili ne i nema sta ko da odlucuje o tome. koliko su para bacili na vakcinu protiv svinjskog gripa. bolje da su te pare dali za nas i nama slicnim. uostalom, sta nam je drzava donela dobro u zadnjih 20 god? nista. cemer, jadu, bedu. kupovali su tenkove i avione, a pogledajte bolnice na sta nam lice? svajcarska nema ni tenk ni avion, ali zato zive zivot. otisao sam predaleko. samo mi je krivo sto ne mogu svima da pomognu. razumem za neizlecive bolesti, transpaltacije organa i sl. ali ovo su lekovi koji se prave i kupuju i nisu preterano skupi za drzavu! realno!

Sazeto, ja sam depresivan, pijem jedan antidepresiv dnevno. E da se ta moja depresija ne bi sabrala sa eventualnom depresijom izazvanom terapijom dobio sam crveni karton uz pricu da se ceka novi lek koji nema takvu nuzpojavu i koji cu moci da dobijem. Ma, ne verujem vise nikome nista.

tačno je da pegasys izaziva depresivno stanje, a već postojeću depresiju kod pacijenata
dodatno pojačava, ali nije mi jasno kako zbog toga da te odbiju...
i sam sam pola svoje terapije pio Cipralex i išao na redovne sastanke kod psihijatra.
to oni znaju, depresija je jedna od nuspojava zbog toga se ne odbija terapija !!!

savetujem ti da budeš uporan, idi kod svog psihijatra, razgovaraj otvoreno sa njim/njom
zamoli da ti napiše svoje mišljenje o tvojoj antivirusnoj terapiji, ako je njegov/njen stav pozitivan
moraju da te uvrste u program.

Takvu nekakvu ideju imam ali sam pri tome stvarno i uplasen od mogucih komplikacijama. Pri tome nisam siguran da ce psihijatar da preuzme odgovornost za eventualnu frku. Ne znam. Tesko mi je. A virus zam dobio kod zubara. Ni kriv ni duzan. Nikakvo rizicno ponasanje, promiskuitet, igle.

Ja se, licno, terapije i plasim iz tih razloga - psihicke prirode. Lako cu i sa drhtavicom, i sa temperaturom, i sa bolom u kostima, ali se psihe plasim vise nego icega... Mada me Delic ubedjuje da "to bas nije tako..." po nekim istrazivanjima, cak 10% ljudi pod terapijom stigne do nervnog (ne bukvalno, ali...), suicidalni nagoni, ma, haos u glavi... Toga se ja plasim, niceg drugog.

:) ma jock
zaboravi na to, nema ništa od toga...kakvi psihički problemi kakvi bakrači
u prva tri meseca terapije organizam doživljava šok, zato jer su
pegasys+ribavirin kombinacija vrlo surov udar na virus, a samim tim i na ceo organizam.
psihički: najčešće se manifestuje kao pad koncentracije, blaga depresija, neraspoloženje, umor...
već posle tih prvih tri meseca organizam se navikava na terapiju, i ceo taj kompleks
tzv. psihičkih problema nestaje :)

nemaš razloga za strah, pa čak i da ti se desi nešto od toga, postoje vrlo efikasni
antidepresivi koji ne stvaraju zavisnost i koji nisu štetni, a koje ljudi na terapiji već
godinama piju

Takvu nekakvu ideju imam ali sam pri tome stvarno i uplasen od mogucih komplikacijama. Pri tome nisam siguran da ce psihijatar da preuzme odgovornost za eventualnu frku. Ne znam. Tesko mi je. A virus zam dobio kod zubara. Ni kriv ni duzan. Nikakvo rizicno ponasanje, promiskuitet, igle.

ja sam pred krajem terapije
primio sam sveukupno 41 injekciju pegasysa, što znači da sam
41 nedelju pod terapijom
ostalo mi je još 8 nedelja ili injekcija

primao sam prvih 20 nedelja pune doze lekova
Pegasys 180mcg
Ribavirin 2+0+3

sve vreme mi je krvna slika odlična
imam 33 godine i oduvek se rekreativno bavim sportom
tako da mi je i pre terapije imunitet bio prilično jak
Pegasys izaziva poremećaj rada Štitne žlezde - između ostalog
to se je meni desilo, izazvan mi je tzv. Hashimoto sindrom zbog toga mi je terapija smanjena na
Pegasys 135mcg
Ribavirin 2+0+2

ranije (pre 10 godina) su kod pojave Hashimota prekidali terapiju
tokom godina su shvatili da nema potrebe za prekidanjem terapije
zato jer se Hashomoto sam povlači posle terapije, osim ako nije bio prisutan
i pre same terapije.

za komisiju se obavezno donose rezultati hormona Štitne žlezde
tako da sam pacijent zna da li ima taj problem pre terapije.

šta je sve potrebno za komisiju:

1. rezultati biopsije jetre
2. ultrazvuk abdomena
3. PCR test na hepatitis c (kvallitativni PCR test)
4. PCR test na broj kopija virusa HCV (kvantitativni PCR test)
za terapiju je potrebno minimum 2 miliona kopija virusa u krvi
5. PCR test Genotipizacija, kako bi se ustanovio Genotip HCV
6. kompletna krvna slika
7. biohemijska laboratorija: ALT, AST, bilirubin
8. analize hormona štitaste žlezde: TSH, FT3, FT4, TGAT, anti-TPO itd.

za prikupljanje svih ovih rezultata potrebno je oko 3 meseca
ako ste baš ažurni i potpuno se povesvetite tome kao prioritetnom.
3-6 meseci u svakom slučaju prikupili ste kompletnu dokumentaciju.

možda sam nešto propustio, ali generalno to je to
svi ovi rezultati se predaju lekaru, koji ih dostavlja komisiji za terapiju
i na osnovu tih rezultata komisija odobrava i ne odobrava terapiju.

@ sajmon
Receno mi je da zakon zabranjuje primenu terapije u ovakvim slucajevima.

možda si u pravu, ali ja to prvi put čujem
znam da su nekima, koje sam upoznao na Infektivnoj
tražili mišljenje psihijatra tj. ocenu psihijatra, ali
ne znam da je neko odbijen zbog loše ocene.
antidepresivi nisu toliki problem da bi terapija bila odbijena ili obustavljena
kažem ti da sam i sam pio 6 meseci Cipralex (antidepresiv) 10mg

možda odbijaju ako je psihijatrijska slika ozbiljnija
ali depresija
pa svi smo po malo depresivni, aj pa ne budi depresivan
u ovom društvu :lol:

sajmmon,
auu kolika lista potrebne dokumentacije. koliko li to sve (ili barem deo) kosta na privatnim klinikama? mislim na analize i snimanja? kako moze najbolje da se iskombinuje da bude brzo, a sto jeftinije?
moja sestra pije ciplarex samo pod drugim se nazivom vodi preko, zar ne? zaboravio sam kako, a ne mogu sada da je pitam. znam samo da je ona odusevljena tim lekom. skroz se promenila sto sam i ja primetio. neverovatno.

sajmmon,
auu kolika lista potrebne dokumentacije. koliko li to sve (ili barem deo) kosta na privatnim klinikama? mislim na analize i snimanja? kako moze najbolje da se iskombinuje da bude brzo, a sto jeftinije?
moja sestra pije ciplarex samo pod drugim se nazivom vodi preko, zar ne? zaboravio sam kako, a ne mogu sada da je pitam. znam samo da je ona odusevljena tim lekom. skroz se promenila sto sam i ja primetio. neverovatno.

nije to skupo, i sve se lako zavrsava ako ce covek tome posveti.

biopsiju radiš na infektivnoj klinici, to je obavezna procedura za nas sa HCV
na osnovu biopsije jetre utvrđuje se njeno oštećenje ili fibroza.
sama biopsija ne boli, radi se pod lokalnom anestezijom i ništa ne ne boli
posle biopsije neko vreme imaš osećaj probadanja u tom delu stomaka i to je to :)
mada, je stvar individualna neko ima veće bolove koji traju duže, a pak neko nema
nikakve bolove posle biopsije.

ultrazvuk abdomena takođe se radi u nekoj od klinika, ili privatno
mada svaka klinika pored aultrazvuka abdomena o teretu fonda za zdravstveno osiguranje
radi isto to za novac, cenovnik je različit od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove
ali kreće se oko 3000 dinara.

kvalitativni PCR test, to je test koji tačno utvrđuje prisustvo HCV virusa u krvi
PCR metoda gađa RNK virusa, i ako je PCR test pozitivan to znači da osoba ima Hepatitis C virus
razlika između ELISA testa ili WESTERN BLOT testa i PCR-a je u tome što ova prva dva
gađaju antitela HCV u krvi, a PCR gađa direktno sam RNK (ribonukleinsku kiselinu) virusa
i to se zove PCR RNK i može da se radi privatno ili u infektivnoj klinici,
ne znam da li sada rade taj prvi PCR o teretu budžeta, ja kada sam prikupljao dokumentaciju nisu radili.
PCR RNK test može privatno da se radi u Institutu Vinča i košta oko 10.000 dinara.

sve hormonske analize, analize rada Štitaste žlezde mogu da se urade u
Institutu Inep u Zemunu i koštaju oko 5000 dinara

kvantitavni PCR test je test koji utvrđuje broj kopija HCV virusa u krvi i radi se o teretu
zdravstvenog fonda u Infektivnoj klinici, u sklopu kvantitativnog PCR testa takođe se
radi i GENOTIPIZACIJA, metod koji se ustanovljava genotip HCV virusa
ranije sam pisao ima 4 genotipa HCV virusa, Genotip 1, 2, 3 i 4 takođe se radi
o teretu zdravstvenog fonda republike srbije u Infektivnoj klinici.

hematologija je kompletna krvna slika podrazumeva količinu u krvi:
Eritrociti, Leukociti, Hemoglobin,Hematokrit,Trombociti, MCV, MCH, MCHC,
obično se uradi i Leukocitna Formula koja čini: Segmen, Limfociti, Monociti,
Eozinofili, Bazofili...ove analize mogu da se urade u bilo kom domu zdravlja ili privatno,
privatno koštaju oko 500 dinara.

biohemijska analiza podrazumeva test transeminaza ALT i AST, obično traže i Ukupni Bilirubin
i ove analize mogu da se urade u bilo kom domu zdravlja ili privatno i košta oko 400 dinara.

Poslednja izmena:
E, ovako...
pocetak - Alt i Ast losi, za 10-15 jedinica iznad normale
trazim da se ispita sta je
posalju me da se testiram na HIV, Hepatitis C i B.
Elisa test pokaze pozicitvan C, ovo dvoje negativno.
Uput za Infektivnu Bgd.
Odem tamo sa rezultatima (utorak), ponovo mi uzimaju krv da se RIBA testom proveri, jer ELISA ima % greske, mada mi je Simonovicka na prvu rekla da se ne nadam mnogo, jer su mi vrednosti jetre malo poremecene.
Te analize krvi jesu potvrdile C, ali su i pokazale da su Alt i Ast vracene u normalu. Dakle, sve je OK, ali je C pozitivan. (naredni utorak).
Tu samo saopste sta su videli, i posalju te kuci, daju ti br. tel. koji da zoves da ti se zakaze kada ces doci radi biopsije.
Mene uhvatilo vreme epidemije svinjskog gripa, te su me odlagali i odlagali i odlagali... Uglavnom, kada mi je napokon zakazano, niko ne zna da ti kaze koliko se dana ostaje u bolnici. Znaju da moras biti tu do 8 ujutru, jer ako stignes kasnije, mozda nece moci da ti odrade krv istog dana, pa ti se za 1 dan sve produzava...
Elem, dodjem ja u (opet) utorak, uzmu mi krv (opsta krvna slika) i smeste me na odelenje. Sutradan ujutru biopsija. Biopsija je... necu ni komentarisati. Uglavnom, taj sam dan imala manjih problema (istini za volju nisam ni odlezala kako je trebalo nakon biopsije), ali sutradan - kao nova.
Dr. Delic je imao dobru volju da mi ubrza citav proces, pa su mi ve u cetvrtak uzeli krv za PCR i genotip, s' tim da su rezultati za par nedelja.
U petak - kuci.
U tih par nedelja do rezultata biopsije treba da povadis gomilu rezultata krvi (napisu ti to na otpusnoj listi), od kojih su samo 4 nesto sto drzava ne placa, i to kosta 4.100 din - faksiran primerak. Sve ostalo - odes kod lekara opste prakse, das mu otpusnu listu i kazes: "Treba mi ovo" (oni se svi specijalista plase, pa bespogovorno rade sve sto im pise, osim sto te pitaju: "A sto se nisi vakcinisala protiv hepatitisa C? Ma, nemas ti pojma, ima vakcina..." Samo mi krivo sto joj ne trazih uput...)
Zoves s' vremena na vreme da pitas da li su gotovi rezultati biopsije, samo ti kazu "jesu" ili "nisu" - nista dalje. Kada cujes "jesu", odes do klinike (bez zakazivanja, cini mi se), daju ti rezultate u ruke i cekas dr. Delica za razgovor.
Ukoliko JESI kandidat za lecenje (ja nisam, jetra poprilicno zdrava, 14000 kopija, genotip nemoguce odrediti), svi rezultati ostaju kod njega, on to podnosi komisiji, onda samo zoves jednom sedmicno da ti kazu da li je bila komisija...
Eto.

oko 4100 dinara za ono sto ne spada u zdravstveni fond, kul! bas ima dosta cimanja. ali sta da se radi, moram da krenem. ja u pon idem da konacno izvadim knjizicu, pa kod lekara opste prakse pa na infektivnu. dal cu moci sve za jedan dan pitam se ja. jel problem ako dodjem do 12 na infektivnu u ponedeljak ili?

to za sake prvi put cujem. ja, za sada, nisam imao tih problema.
mada, logicno je prvo da se manifestuje na licu, bledilo, zutilo, podocnjaci, pa onda iscrpljenost, svrab itd.

oko 4100 dinara za ono sto ne spada u zdravstveni fond, kul! bas ima dosta cimanja. ali sta da se radi, moram da krenem. ja u pon idem da konacno izvadim knjizicu, pa kod lekara opste prakse pa na infektivnu. dal cu moci sve za jedan dan pitam se ja. jel problem ako dodjem do 12 na infektivnu u ponedeljak ili?

to za sake prvi put cujem. ja, za sada, nisam imao tih problema.
mada, logicno je prvo da se manifestuje na licu, bledilo, zutilo, podocnjaci, pa onda iscrpljenost, svrab itd.

u ponedeljak uzmi uput za infektivnu
u utorak idu na infektivnu...ne mora sve isti dan : )

utorkom u ambulanti dezura Simonovićka, ponedeljkom je Delić (govorim za Inf u Beogradu)
oboje su dobri, čak odlični...mene kroz terapiju vodi Simonovićka
pa ne mogu biti objektivan

važno je da ti uradiš prvi korak, pa polako, korak po korak :)

sajmmon,
problem je jer sam slobodno uzeo samo za ponedeljak pa se pitam da li moze to sve u jednom danu da se zavrsi. mislim na taj prvi korak:)
probacu tako, pa ako nista ne uradim, onda sledeci dan. sta da radim.
jos samo da objasnim na poslu zbog cega cu izostajati hahaha. moracu da prevalim preko usta, uz neku dobru pricu. pa nije bas pametno sve iskreno reci, zar ne.

sajmmon,
pa nije bas pametno sve iskreno reci, zar ne.

Zavisi od gazde. Ukoliko je imao u svojoj okolini slucajeve (a ti to ne mozes da znas, zar ne?), shvatice i pomocice ti. Ako je neki zatucan, bolje ne pominji, jer ces 'ladno dobiti nogu...
Mene moj prijatno iznenadio, na prvu iskulirao, pitao da li moze da mi pomogne i precutao sve ostalo. A onda dosao nakon 7 dana i poceo da nabraja: zena tog-i-tog, sestra tog-i-tog, taj-i-taj... svi prosli terapiju, bilo "gusto", ali sada je dobro, da ne bih ja brinula vise nego sto moram...
Prijatno iznenadjenje, on se, bre, raspitivao! Sada, ja, naivna, volim da mislim da je to zbog brige o meni, medjutim, kada ovako stavim sve na papir, vise mi lici da je proveravao koliko ce moci racunati na mene, tj. da li da trazi zamenu... C c c...

Prijatno iznenadjenje, on se, bre, raspitivao! Sada, ja, naivna, volim da mislim da je to zbog brige o meni, medjutim, kada ovako stavim sve na papir, vise mi lici da je proveravao koliko ce moci racunati na mene, tj. da li da trazi zamenu... C c c...[/QUOTE]

upravo to. ja sam u petak rekao preko tel. da cu morati da uzmem slobodno da idem kod doktora, a on kao sto, sta ti je? i ja onako nervozno: ne znam jos nista, imam problema sa jetrom. svratio do kanca, naravno nismo bili sami i ja kao nije sad vreme ni mesto da pricamo o tome. danas me je zvao, medjutim nisam se javio. verovatno da bi i on znao sta i kako zbog posla. ma uzas stvarno. em nema ko da radi, em sam ja u k.... film ***.
mada, mislim da cu mu reci, boli me uvo. na kraju krajeva mozda ispadne ok i ima razumevanja. samo zadrzavam pravo da to ostane izmedju nas jer sta ima ko drugi da zna.

Back