Нepatitis C

Zelenovicu,

ja licno mislim da te je jedna izjava kod lekara ( da si koristio antidepresive) skupo kostala i zbog toga ti nije odobrena terapija.

To je jedan klasican primer kako pogresno izgovorena rec u pogresno vreme, na pogresnom mestu moze skupo da kosta .

U papiru koji se nalazi u kutiji Pegasys-a , tj> u specifikaciji tog leka , pored puno nus-pojava stoji i da postoji mogucnost da pegasys izazove ozbiljne poremecaje depresije i cak , u nekim slucajevima, do suicida. To se desava kod veoma malog procenta pacijenata ( oko 0,1 posto).Cak i ako se to desi , uz terapiju za hep c se dodaju antidepresivi , tako da nema problema. Tvoj hepatolog , koji je trebao da bude zaduzen za tvoju terapiju, je sigurno to znao, i onda se uplasio da ti ne spadas u tih 0,1 posto i zato ti je odlozio terapiju. ( mozda je ubacio nekog " preko reda" na tvoje mesto , ali necu da zapocinjem tu temu ).

Mislim da si trebao da precutis sve to , i sad bi vec bio na terapiji.

Sto se tice kopija pcr, neka sredina, ni malo ni mnogo> vaznije ce ti biti da vidis koji stepen fibroze imas>

Ali ni biopsija jetre nije siguran pokazatelj stepena fibroze , i na zapadu su odavno prestali da prave biopsiju, vec stepen fibroze odredjuju preko FIBROTESTA, jednostavnim uzimanjem krvi i merenjem odredjenih parametara u krvi , a u zadnje vreme se koristi i FIBROSKOM , koji putem ultrazvuka odredjuje stepen ostecenja i elasticnosti jetre.

Zasto biopsija nije siguran pokazatelj stepena fibroze ?

Zato sto se moze desiti da ti iglom ubodu deo jetre koji je zdrav i koji fibroza( koja nije ravnomerna po celoj povrsini jetre) nije zahvatila, i onda misle da nemas uopste fibrozu.

A isto tako se moze desiti da imas samo malo ostecenje jetre na jednom delicu , i oni mogu bas tu da ubodu iglom i rezultat ce biti veliki stepen fibroze, a u stvari 99 posto jetre je totalno zdravo !

To je tako.....

Kile77.
Hvala na opsirnom mada ne i optimistickom pismu.
Neko je jednom rekao da se iskrenost ne prasta.
Ja nisam precutao koriscenje antidepresiva izmedju ostalog i zato sto mi je prilikom pretraga
zdravstvenog stanja otkriveno da moram da izvadim zucnu kesu. Pre operacije su me pitali koje lekove koristim i ja sam rekao za antidepresiv tako da je to uslo u papirologiju.
Iz tog razloga su me na par dana pred operaciju poslali kod nacelnice Psihijatriskog Instituta
radi procene mogucnosti da podnesem operaciju. Procena je bila da mogu da me operisu. Samu operaciju i postoperativni period sam podneo izuzetno lako.
E sada, zbog jednog antidepresiva dnevno ne mogu da dobijem terapiju za hepatitis.
Jedino sto mi preostaje je lecenje depresije kod psihijatra i eventualno dobijanje uverenja da sam sposoban da podnesem to sto me ceka. Licno, mislim da mogu to ali nazalost, ja se ne pitam.
Jos jednom, hvala.

G. Zelenovicu ,

to sto uzimas antidepresive nije nikakav medicinski ni zdravstveni razlog da se odbije ili zabrani terapija. Radi se o tome da pegasys moze ( a ne mora) ,kod nekih pacijenata,da izazove neke oblike depresije u toku terapije , a ako se to desi , jednostavno pacijent koji primeti pojavu depresije o tome obavesti svog hepatologa koji prati njegovo lecenje i onda taj hepatolog ( uz misljenje psihijatra) ubacuje u terapiju za hep c i odredjene antidepresive , koji nista ne smetaju terapiji za hep c, vec naprotiv , pomazu pacijentu da lakse psihicki izgura terapiju do kraja.

Ja znam mnogo primera pacijenata koji su uz pomoc antidepresiva izgurali terapiju do kraja, a bez njih mozda ne bi uspeli nego bi prekinuli.

Moje licno misljenje ( sto ne mora da znaci da je tacno) je da tvoj hepatolog nije bas neki strucnjak i da ne zna u potpunosti kako ide terapija za hep c i ostalo sto ide uz nju,i verovatno je procitao negde i cuo da pegasys moze da izazove suicidne namere , pa se uplasio da to ne bude bas kod tebe posto si ti vec imao depresiju pre terapije. Ili je ubacio nekog " preko reda" ( ali necu da pocinjem tu temu...)

Ja bi na tvom mestu pisao onom odboru za zastitu prava pacijenata , i da neka lekarska komisija utvrdi da li je taj tvoj doktor doneo pogresnu odluku. Jer u igri je terapija koja , ako je budes placao privatno, moze da kosta oko 10 000 evra ( mrzi me da racunam tacnu cifru). I naravno, tvoje zdravlje.

>

@deltoid:
Mislim da je malo moguce da se virus prenese sexualnim putem ukoliko se koristi zastita.A za testiranje,da sam na tvom mestu i slucajno planiras da imas decu jednog dana treba da radis test svakih 6 meseci.Lekari i dalje ne znaju sigurno sve o prenosenju.Ja sam bio sa devojkom 4godine i cesto nismo koristili zastitua kad smo prekinuli,ona se testirala i bila minus.Voditi racuna o svom zdravlju nije sramota...
Aleksandar.

Naravno da planiram decu jednoga dana,pretpostavila sam da bi trebalo da ponovim test,ali ovo na svakih 6 meseci nisam cula do sada,cak mi je i lekar rekao da nema potrebe vise da se testiram,toliko....

Pa ti nemoj,to je moje razmisljanje.Virusi se prenose na razne nacine,ako zivite zajedno,ali kazem ja bih sada sa novom devojkom sigurno voleo da se cesce proverava.To je samo moje misljenje,a lekari bi voleli da imaju manje posla,pa te u skladu stim i savetuju...pozz

evo i mene. istraumirao sam se u bolnici pa se nisam javaljao jedno vreme:((
uradili su mi biopsiju, uzasno iskustvo. svi oni pacijenti. polu zivi:( uslovi losi, prao sam non stop ruke, a i zbog tripa da ne zakacim B. nije bilo saha, ni karata. TV bez zvuka, bez DVD. nista!
prvo su me cimali za visoke transminaze. kao ako se ne spuste nece mi raditi. spustile su se u odnosu na prvo vadjenje krvi.
AST116 ALT283 GAMA GT 106 pritisak mi je nizak 100/60 a biopsija prica za sebe. daje mi anesteziju, posle toga grebuckanje krece igla. osecam sve ono sto sam vec cuo od vas. mejdutim, kada sam mislio da ce izaci, igla krece dublje i osecam uzasan pritisak u zeludcu. izgubio sam svu snagu u sekundi. nije mi uzela uzorak iz prve. nesto sapucu i cujem njega kako kaze: zabolelo ga je. sugerise je da uzme neki stit za dublje. krece drugi put, sva sreca uspesno i ne previse bolno kao prvi. ustajem jedva posle izvesnog vremena i ostajem da lezim na krevetu isrped ordinacije. tek onda frka. em mi se slosilo, em gubim vazduh, em me boli ranica, zeludac, ko zna sta vec. dobro su mi prodrmali sve organe. napokon posle 10-ak minuta se smirujem i odlazim posle 2 sata u sobu. ceo dan sam bio sjeban. trauma drugari, trauma !

Jao Trustno1 bilo ti je bas gusto,ali sto pre zaboravi na to, ja nikada nisam bila na biopsiji, ali moj momak jeste i ukljucena sam u pricu kako sve to izgleda,nije prijatno i nema laganja u vezi toga,vrlo je bitno da si to zavrsio jer je to bitan korak u postavljanju dijagnoze i svega sto kasnije ide,sada se odmori i iskuliraj kako treba od svega.

evo i mene. istraumirao sam se u bolnici pa se nisam javaljao jedno vreme:((
uradili su mi biopsiju, uzasno iskustvo. svi oni pacijenti. polu zivi:( uslovi losi, prao sam non stop ruke, a i zbog tripa da ne zakacim B. nije bilo saha, ni karata. TV bez zvuka, bez DVD. nista!
prvo su me cimali za visoke transminaze. kao ako se ne spuste nece mi raditi. spustile su se u odnosu na prvo vadjenje krvi.
AST116 ALT283 GAMA GT 106 pritisak mi je nizak 100/60 a biopsija prica za sebe. daje mi anesteziju, posle toga grebuckanje krece igla. osecam sve ono sto sam vec cuo od vas. mejdutim, kada sam mislio da ce izaci, igla krece dublje i osecam uzasan pritisak u zeludcu. izgubio sam svu snagu u sekundi. nije mi uzela uzorak iz prve. nesto sapucu i cujem njega kako kaze: zabolelo ga je. sugerise je da uzme neki stit za dublje. krece drugi put, sva sreca uspesno i ne previse bolno kao prvi. ustajem jedva posle izvesnog vremena i ostajem da lezim na krevetu isrped ordinacije. tek onda frka. em mi se slosilo, em gubim vazduh, em me boli ranica, zeludac, ko zna sta vec. dobro su mi prodrmali sve organe. napokon posle 10-ak minuta se smirujem i odlazim posle 2 sata u sobu. ceo dan sam bio sjeban. trauma drugari, trauma !

Bas nisi imao srece... Koliko si dana bio tamo?

Jel' bio neko ko je krenuo sa terapijom?

ove godine jos niko nije krenuo sa terapijom, čoveče
bile su tri komisije i oko (ugrubo) 100 ljudi je proslo komisiju, ali jos niko nije krenuo sa terapijom
nikako da prođe tender za nabavku kombinovane terapije...
presaviti tabak i nayebati se mile mame ministarstvu zdravlja

na google kucaj hronos.rs (da ovde ne reklamiram sajt)
to je udruženje obolelih od HCV koje deluje u Srbiji
komunicirajte sa njima, možda ima neka akcija, nešto se mora preduzeti !!!

prošle godine u ovo vreme već je četvrta komisija bila zakazana
i stotine ljudi je započelo terapiju

Poslednja izmena:
Pricalo se da ce od 2011. biti uveden neki novi lek sa kojim ce terapija biti laksa i kraca.Na njega cekaju vec stotine ljudi od mnogo pre.Mene zanima kada se ocekuje pojavljivanje tog leka i u slucaju da moze da se samostalno kupi; koja je cena i kako se zove?I sto se tice osnovne terapije,kad ce otprilike poceti?Vala nacekasmo se (( :)

123.83,
jos samo malo! go, go go!
sta radite ljudi? sta se desava kod vas? meni su rezultati biopsije gotovi. zvao sam da zakazem za kontrolu, odnosno sta dalje kada oni me prebacuju sa lokala na lokal. prvo okrenem lokal 52. na tom sam odeljenju valjda lezao. kaze idi na 42. ja na 42 oni pa koji te je dr. lecio? ja kao pa valjda brmbolic, on je bio na mom odeljenju koliko znam. kaze lokal 52. onda zovem lokal 52 i niko se ne javlja, pa se onda javi neko i spusti slusalicu. i ja se smorim i nisam ni zvao posle vise. sutra cu. bas su kreteni. pa niko ih ne bije da rade taj posao. stvarno se lose ponasaju.

123.83 Idemo hrabro samo napred do pobede....

Trustno1 Bas sramota kako se ponasaju zaposleni na Infektivnoj klinici, ako se uopste tamo lecis, Na Vma nisam jos uvek cula da se neko tako ponasao prema pacijentima.

Ja sutra idem na testiranje posle godinu i nesto dana,,ponovljam test, prvi put sam bila negativna, a sada idem na svoju ruku da ponovim test.Uh vec mi nije dobro......

@deltoid
Verujem, ma bice sve ok 100% ;)
@Trustno1
Brate najbrze cesh doci do rezultata ako odesh i iscimash se... a to "alo pozega, javi se..." ne prolazi, mrsko im je dizat guzice shto bi rekli bosanci.
Mene ubi ovaj pegi, kad pomislim da mi je josh samo jedan ostao, uhhhh.... A ne znam kako ce se okonchati, misim da li cu ostati "negativac", mada jedno znam 100% pegi vishe nikada kako god se okoncha.

Zavrsila testiranje, rezultat testa negativan po drugi put,ipak su izgleda doktori bili u pravu kada su rekli da se Hcv seksualnim putem veoma,veoma retko preno si ,takoreci samo u teoriji

123.83 Ajde javljaj nam lepe vesti,ja se molim iskreno i nadam i verujem da ce biti lepe,

Trustno1 Koji bezobrazluk tih idiota tamo, stvarno nema smisla za takvo ponasanje prema ljudima, dosadjuj im dok ti nezavrse posao.

ja sam pozitivna, ovog meseca cu na biopsiju, svi ostali rezultati su mi normalni, bas svi...
meni je doktorka rekla ovim recima: opusteno zivi normalno dodji na biopsiju kad imas vremena mozes i za 2-3 godine, budi trudna radjaj decu...znaci tim recima...naravno to je zvucalo divno, ali ja svasta citam i tri meseca samo o tome razmisljam, mislim da ludim koliko se opterecujem sa tim, to prenosenje me toliko smara, sta ako sam nekom nesto i sve te price znaci haos...eto ne znam ni sto pisem ovde ovo al nekako mi je lakse...pozz svima

Back