Нepatitis C

Zdravo narode i srecan Badnji dan.
Sto ja sigurno znam da testove na auto antitela radi laboratorija Paster odmah iza Hrama. ( ANA, AMA, ASTMA, LKM1 ) Isto je oko 4.000, i bez obira kada das krv u toku nedelje, rezultati se izdaju u subotu, ali petkom moras doci do 12h.

Znaci tako oni rade -nek se zna!Ja cu u tu lab. kod hrama.Prosli put kad sam radio neke analize u heksolabu kod cvetnog trga prijavili me.Drugim recima vene su mi povucene i jedino na sakama imam po koju i pored toga sto su me nestrucno izrovarili i iskasapili jos su me na kvarno prijavili.Ovi su me prisluskivali i pratili ali posle jedno dve dine kad su videli da sam cist i vise neradim nista jedan kompsija mi isprica za to.Nek se zna i treba da se zna!Jos im platis masno za to...

@hepdecko81 Danas sam primio 11tu,za 2ned ide kontrolni pcr,pre primanja 13te,znaci posle 12 nedelja,bas sam pricao sa prof.o tome.Ti kako si,kako guras? Nema te na MSN-u,a ti tvoj mob nemam,pusti por.ili ovde na priv ili na mob pa da se cujemo nekad....

@carobnjak Ni ja te nista ne razumem,bas si konfuzan...Cia snajka,cia...upropastili su pola sveta :))))

Obecala sam pre neki dan da cu napisati nesto o pratecim efektima jahanja na Krilatom konju, ali sam zaboravila da cu primiti TH i da necu biti u stanju ni da zucnem.Znaci,primam TH ponedeljkom.Sada je cetvrtak popodne i malo sam digla glavu..
Kod mene je to islo ovako: prvih nedelju dana - nezaboravno! Prvi dan nesnosna glavobolja, bolovi u misicima i zglobovima - jezivi.Okretala sam se po krevetu ceo taj prvi dan i noc kao u paklu.Nijedan polozaj mi nije odgovarao,nikako nisam mogla da zaspim...Kad te nesto mnogo boli vreme nikako da prodje.Taj prvi dan trajao mi je nekih pet dana...Ona niska temperatura me skroz isusila.Tako,samo malo blaze bilo mi je i naredna dva dana.
Onda sam cetvrtog dana imala pravu provalu emocija.Sve mi je bilo naopako,plakala sam i plakala i svadjala se,i trazila odgovore na sustinska pitanja o zivotu i smrti,i zasto se to meni desilo,i kako,i kako cu ja da podnesem godinu dana ovog pakla,i sta je to,jel to kazna za nesto,i zasto mene da kazne,ima mnogo gorih od mene,i ja sam se trudila da zdravo zivim,i zasto ja sad sve to da trpim...I necu ja Pegazis,i ko zna sta je to u stvari,i ko mi garantuje da cu se izleciti...I sve u tom stilu.Ja i inace nisam neka vedra pticica,ali tih dana sam ,priznajem,prevazisla sebe.Na kraju je moj zivotni drugar puko i rekao mi: Pa ti vrati ljudima terapiju! Odi lepo tamo i kazi necu ja ovo ljudi,nije ovo za mene,probala sam,ne svidja mi se,dajte nekom drugom da se muci..! On je to smesno rekao, nakon celodnevnog ubedjivanja sa mnom nije vise znao sta bi.Ja sam onda krenula histericno da se smejem,i za pet minuta bila u sasvim drugoj prici...Sta da vam kazem...Te promene raspolozenja od samoubilackog do :-D postale su moja svakodnevica.
E,to je bila ta prva nedelja.Nadalje je ili malo bolje ili se ja malo privikavam.To sto se tice promena raspolozenja,ucim polako da lovim samu sebe u tome i da se sklanjam od dragih ljudi kad sam uzasna.U stvari,generalno sam depresivna i umorna,pospana i tuzna,nemam snage da bilo sta preduzmem...Ali,stegla sam zube...
Prvih mesec dana smrsala sam pet kila.Nisam mogla bas nista da jedem,sve mi je bilo grozno.Onda su mi smanjili dozu Ribavirina na 4 kom dnevno i apetit mi se malo vratio.
Sad kao jedem .Mada mi sve ima los ukus.
Privikavam se polako.Racunam s tim da sam prva 3 dana posle injekcije potpuno neupotrebljiva! Znaci - boli me glava :roll: (imam mracnu plocicu u glavi),umorna sam,tuzna :cry: ,bezvoljna,ne mogu da radim,ne mogu da kuvam,ne mogu da trpim svetlost,buku,ljude :evil:,sebe ...
Drugu polovinu nedelje lakse podnesem.Malo mi bude jasnije u glavi.Kao planiram nesto da radim...Malo se kao dignem...A onda, zadnji dan pred injekciju, osecam se bas normalno.Sasvim mi se vrati energija i pokusavam da uradim sve sto nisam ovih dana,pa se totalno fizicki iscrpem..! Cesto i ne spavam te noci. Ujutro idem po TH sasvim istrosena - to je prosto postalo pravilo!
I tako. Krvna slika mi je naravno losa,ali ne previse.Ovih dana sam imala neku infekciju na kozi sake koja evo jedva zaceljuje.Mnogo sam,najvise od svega,uuuuumornaaaaa...
Inace,imam 36 god i punu kucu dece! Pozdrav svima! ;-)
Ja samo da potpišem ovo. Meni je tek 7 nedelja i kažu biće lakše- Ima ljudi oko mene koji me pitaju a zašto se uopšte lečiš lol- Koga više zanima - tu smo.

E, toga se ja plasim!
I, ako neko moze da mi objasni - ako covek nije ni za sta tih par dana nakon Pegasys-a, kako, bre, radite? Kako idete na posao? Moj posao trazi 120% mene u svemu, moram da budem 120% prisebna, na zemlji, mozak mora da radi 300 na sat, iskljucujem sve spoljne faktore, jer, ako samo u momentu ukljucim misao o bilo cemu sto nije moj posao - ode koncentracija, posrnuh, izgubih silne novce poslodavcima... I, kako da ja histericna (ni privatno nisam mnogo bolja, samo se suzdrzavam) idem na posao i odradjujem kako valja. Tj, moj posao nije samo u firmi, moj je posao i telefon, tako da zvoni i u pola noci i nedeljom, i na Bozic... I kako da funkcionisem?!

By the way - Hristos se rodi, srecan vam Bozic!

Ma ljudi,efekti su sve slabiji i slabiji vremenom...meni je bilo najteze od 4-8,juce sam primio 11tu i nista posebno tesko mi nije,jeste lakse se umaram,ali izdrzi se to...nadam se da nece da se pogorsa ponovo,da je najgore proslo....dobro kasnije dolaze svrab i mozda opadanje kose malo,ali to je sve trenutno,sve prodje...cilj je bitan...bitno je probati....najlakse je odustati i predati se,nema potrebe za tim....samo gurajte gurajte gurajte....dani prolazi bas brzo,evo kao juce da sam lezao kad sam prvu primio a vec 11a,tako da....samo glavu gore sve ce biti ok!!

@123 znam,pretpostavljam,ali prof.mi je rekao da kad dodjem na kontrolu kod njega za 2ned da cemo tad pcr i glupo je sad da probam bilo sta...ma kako bude...a bice valjda sve ok....;))) hvala na savetu u svakom slucaju!!!

SRECAN BOZIC SVIMA KOJI GA SLAVE!!!

@deltoid
ja imam hepatitis b, a pegasys nije na pozitivnoj listi za hep b, pa ga ja placam.

@UltraH
jel tebi radi onaj telefon sa onim sesticama, da ti pustim poruku, meni su transeminaze odlepile na 800 sada, delic mi je rekao da je to za b ok, tako se cisti organizam.?!

@ ultraH
Ipak mislim da je najgluplje ostati bez terapije, razlika je velika, a vremenski period je mali!
Zelim ti puno srece u svakom slucaju.
Ja sam na primer ishao posle 15te, jeste bilo malo kritika zbog toga, ali vazno mi je da su mi rezultati bili ok i da sam nastavio sa terapijom

Za NinaG: Posle koliko si pocela da primas terapiju od kako si saznala da si hcv pozitivna i uopste pitanje za sve koji imaju vremena na odgovor, koliko vremena je proslo od saznanja da ste hcv pozitivni do pocetka terapije?

Smem li da pitam nesto u vezi hep C a nisam hcv+:

Da li su transaminaze uvek povisene ako se radi o hcv infekciji ili one skacu nakon nekog vremena? Ako je neko hcv- znaci li to da su mu jetrenji enzimi u redu?

Da li se neko ponovo testirao na hep C a primao najjacu terapiju? Da li postoji mogucnost da je tada hcv-? to jest smanje mu se antitela u krvi?

@deltoid
Ja sam krenuo sa terapijom posle 15-16meseci od kad sam saznao
@kristianN82
da jetrini enzimi su uvek povecani, a ako su povecani znaci da nisu u redu. I za vreme terapije i posle terapije se testira na hcv, samo shto se radi pcr test, odnosno test na virus a ne na antitela. Antitela ostaju ali virus, u puno srece, uspe da se izbaci

@ ultraH
Ipak mislim da je najgluplje ostati bez terapije, razlika je velika, a vremenski period je mali!
Zelim ti puno srece u svakom slucaju.
Ja sam na primer ishao posle 15te, jeste bilo malo kritika zbog toga, ali vazno mi je da su mi rezultati bili ok i da sam nastavio sa terapijom

Cekaj druze,pa bas sam pitao i rekli su mi da nema vise skidanja sa programa kao ranije,da se ide do kraja,a da je ovaj kontrolni pcr vise informativno,neka statistika za roche????

Drugari, stigli rezultati biopsije i PCR! Da ne davim detaljima (a volela bih da mi neko objasni sta je sta), prekucacu samo najosnovnije:

BIOPSIJA JETRE
"ZAKLJUCAK
Hronicni C virusni hepatitis.
Lakostepene aktivnosti.
Bez fibroze.
Ima se utisak da je doslo do akutizacije hepatitisa, pa patohistoloska slika dosta lici na akutni hepatitis u kasnoj fazi razvoja."

PCR: 14.285 k/ml
malo za genotip

Dakle, kontrola za 3 meseca! Cekamo da virus nagrize, pa tek onda da ga lecimo. Nelogicnost!

Iskreno, ne znam da li da se radujem, ili da kukam...

Pitala sam dr. Delica i za novu terapiju koja se ocekuje 2011. Kaze: 2011.-2012. ce biti u Zapadnoj Evropi. Samo se na Pegasys i Ribavirin dodaje jos jedan lek (a ja razumela da se Ribavirin izbacuje). Sto se Srbije tice, malo ce to potrajati, naime, potrebno je prvo da se odobri lek (sto zna da potraje), a zatim da ga Fond stavni na pozitivnu listu (sto ce tek potrajati)... Tako da... Ne vredi cekati...

@hep-c
Pa ne znam shta da ti objasnim? Nemash uslove za terapiju za sada. Bash su ti chudni rezultati. Vidish da imash mnogo malo kopija da ne mogu ni genotip da ti odrede :( Bash bzvz. morace opet da ti rade pcr i biopsiju kad budu mislili da treba. A kada si ti saznala za virus? Vidish da kao kazu da se stice utisak da je virus u kasnoj akutnoj fazi.
A shto se tice tog novog leka, naravno da ne vredi cekati, ali neko na zalost mora.
O kako divan dan :)
Pozdrav

Pa ne znam shta da ti objasnim?

Mislila sam na detalje vezane za biopsiju jetre, ali me mrzi da prekucavam sve.

Za virus saznala 22.09.2009.
A kako je moguce da je doslo do "akutizacije" virusa? Nema sanse da iz hronicnog predje u akutni. I sta znaci "kasna akutna faza"? Jel' to "poodmakla", pa cekamo da svakog momenta predje u hronicnu?
Na moje pitanje da li je moguce da se sama izborim sa virusom, obzirom da je akutna varijanta, da ga organizam sam izbaci, Dr. Delic mi je rekao da postoji sansa, ali veoma mala... Dakle, osim ako se ne desi cudo...

Na koliko vremena oni smeju da rade biopsiju? Nece mi valjda za 3 meseca, ako PCR pokaze veliki rast opet cupati utrobu? Jos me "seva" od ove prethodne...

@deltoid
Ja sam krenuo sa terapijom posle 15-16meseci od kad sam saznao
@kristianN82
da jetrini enzimi su uvek povecani, a ako su povecani znaci da nisu u redu. I za vreme terapije i posle terapije se testira na hcv, samo shto se radi pcr test, odnosno test na virus a ne na antitela. Antitela ostaju ali virus, u puno srece, uspe da se izbaci

E jedno pitanje: ako se neko leci od hep C i virus mu skoro nestane u krvi logicno je da nece biti ni antitela posle nekog vremena. Kada bi se takva osoba testirala klasicnim Elisa testom na hep C bila bi sigurno negativna. Nesto slicno sam procitao i sa hiv virusom i terapijom za to. Ako mu u krvi opadne koncentracija Elisa test nije presudan. Inace, mozda malo skrecem temu, ali Elisa testovi su pouzdani do nekog praga osetljivosti od pa nadalje.

Back