Нepatitis C

Posto nisi rizicna grupa ne znam zasto bi se vakcinisao.
Mi koji jesmo rizicna grupa (zdravstveni radnici koji svakodnevno dolaze u kontakt sa krvlju bolesnika i istovremeno sa ostricama i secivima kontaminiranim tom krvlju) primamo vakcinu Euvax "B"

@average
Moze se dobiti od zubara, nikakav problem. A shto se tice vakcinacije, i ako zdravstveni radnik kaze NE, ja bih ti preporucio da se vakcinises. Ne koshta puno, nishta strashno, a ne daj boze moze ti sutra biti krivo shto to nisi obavio. Shto se tice vakcine, ja sam uzeo neku eugenix b ako se dobro secam. Prima se 0,1,6 meseci. Pozdrav i hvala na podrshci.
@Carobnjak iz voza
Ne znam kako virus moze da se dobije od alkohola :S Mozes zaraditi fibrozu ili cirozu jete ako preterujesh sa alkoholom, ali virus, gotovo sam siguran da ne moze da se dobije.
Genotip 1 se smatra za jedan od tezih za lecenje, zato se i leci 48 nedelja.
Fokalna nekroza na parenhimu, ako sam u pravu mislim da znachi prerano odumiranje celija za apsorpciju vode i mineralnih materija, ali nisam siguran, najbolje je da pitash chika docu. Parenhim ti je tkivo, vrsta tkiva, nekroza je prerano odumiranje celija i tkiva.

Ama, posao mi ne dozvoljava da odem do lekara, a zivo me interesuje sta znaci:
"Punkciona biopsija jetre odgovarajuce velicine, ocuvane gradje.
Portalni prostori su obicne velicine. Lako su infiltrisani limfocitima, a ima dosta i DPAS+ makrofaga. Nema granicnog hepatitisa.
U parenhimu se vide umereno brojne fokalno slivene nekroze.
U sinusoidima se vide brojni fokusi DPAS+ makrofaga.
Bojenje na gvozdje je negativno.
Bojenje na protein udruzen sa bakorm je negativno.
Nema DPAS+ granula koje se javljaju kod deficita α-1-antitripsina."

Znaci, razumem prvu recenicu.

Parenhinom znaci tkivo?!Meni su rekli da je to nekakva resica u jetri???Onda parenhinom zrnaste strukture znaci da je tkivo ne ravno nego zrnasto kao kod ciroze ciji se pocetni stadijum zove fibroza sto na Srpskom znaci da smo gotovi...

Poslao: Sub Feb 07, 2009 12:01 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Danas samsaznala da moj sin koji ima 18 godina ima hepatistis C......ocajna sam.....
Davao je dobrovoljno krv....tet pokazao da je pozitivan. Testirao se na infenktivnoj, tst bio negativan na sve hepatite i na hiv. Nakon mesec dana ponovljeno testiranje, opet pozitivan. Vodila sam ga u privatnu laboratoriju dok cekamo ponovo rezultate sa infektivne i test je pozitivan....kako je to moguce??????
Cekam iduce nedelje rezultate sa infektivne klinike....ali kako da objasnim jednom hiperaktivnom, extrapozitivnom, nadasve duhovitom momku da mora da menja zivot.....da mora da menja snove.......
Ako je neko cuo za bilo koji lek bilo gde u svetu neka mi se javi....ako neko zna gde se mogu sve informisati o nacinu lecenja...neka mi javi...
Da li je biopsija neophodna??? Da li je bolna???? Da li ostavlja posledice???? Da li nosi rizik?????
Hvala svima unapred....
muka nas je naterala da se kontaktiramo,i interesujeme,do kakvih saznanja ste dosli,dali ste saznali za neki lek koji se moze naci u inostranstvu.jel me plasi ovo cekanje na terapiju...unapred zahvalan

Evo da se pohvalim,jos mi skocili leukociti,pa mi je prof.vratio terapiju na maximum i sad sam happy ;))) Pre terapije bili 8,3 posle nedelju dana pali na 5.3,pa posle 3 nedelje na 4.1 i tada mi je smanjen pegy na 135 a tabl. sa 3-0-3 na 2-0-2.Posle 4 nedelje nova kontrola leukociti na 5.1 pa posle jos 4 nedelje na 6.2 i terapija mi je vracena na full...Eto rekoh da to podelim sa vama...kontrolni pcr sam radio pretprosle srede nadam se uskoro da budu rezultati i nastavku terapije posto se vratilo na stari sistem da ako ne reaguje organizam odustaje se od lecenja i stavlja za listu za novi trojni program 2012-13 pegy-copeg.-telaprevir....koja inace traje 6 meseci umesto sadasnjih 12 za gen1 koji ja nosim...toliko od mene,pozdrav svima......;)))

@ultraH odlichno ti je ovo za leukocite. Verovatno ti je smanjio terapiju zato shto su naglo opadali, mislim da je to bitnije nego koliko su trenutno, ako se drze stalno na isto to je ok. meni su npr uvek oko 3, i primam 135 od pocetka.
a sto se tice testa drzim ti palceve brate, iskreno bih voleo da ovog puta budesh NEGATIVAC :)
pozdrav

ewo ovako.... kao dobrovoljan davaoc krvi u novembru 2009,otkili su mi da imam anti tela hcv,tj radili su mi tri testa,Bioelisa- jako slabo pozitivna,tako isto i Biomerieux,a na glavni lincencirani test ABBOT sam bio negativan.... Transaminaze su mi bile AST- 14,ALT- 16,y-GT- 11,sto je sve u granicama normale... imam tek 18 ipo godina,nemam nikakve simptome,jedino sto imam ponekad bol sa desne strane blize ka sredini,ali to mi se desava od kad sam saznao za to... nista,u glavnom ja sam po njima negativan i zakazali su mi kontrolu za 6 meseci.. onda sam ja dosta citao o HCV-u,i saznao mnogo toga,nije mi bilo svejedno,pa sam odlucio da budem siguran 100 posto sta je u pitanju. Posetio sam hepatologa,i on mi je rekao da je najbolje da idem u INSTITUT ZA VIROSOLOGIJU-TORLAK u Beogradu da bih uradio Western blot test,koji treba da uradim sledece nedelje.... sta vi mislite o svemu ovome,kako treba postupiti,i sta raditi?? Jer svi znamo da nam je najvaznije zdravlje u zivotu,ili uskoro to saznamo kad nam se nazalost nesto desi.. Pozdrav svima,svi ste jako divni,i puni znanja,stvarno ste super,samo tako nastavite !!! :)

Pa ti iz transfuzije su mi rekli,tj doktorka i nacelnica da sam ja negativan,po njima,a ja sam ih pitao da li mogu da budu 100 posto sigurni,oni su rekli da mogu,ali da me posalju na WESTERN BLOT,ali rekli su da nema potrebe,jer su zvali tamo neke njihove prijatelje,i oni su rekli da nema potrebe,i kao kontrola za 6 meseci... ali ipak ja sa tim ne zelim da se igram,pa sam opet otisao kod njih na razgovor,i na razgovor kod hepatologa,i odlucili su da me posalju na western blot test,da se uverim,tj da budem sigruan da li jeste ili nije... ne znam,meni je sve ovo nekako ne ozbiljno sto se desava... koda je to mala stvar HCV... :confused:

@SasaSale
Idi uradi test. Ovi testovi shto su ti radili ne mogu da otkriju virus ako je u inkubaciji. Zato su ti rekli za 6 meseci kontrola. najbolje ba uradish pcr test na virus.
Mozda si samo doshao u kontakt sa antitelima. Ako hoces da si miran, uradi pcr i znacesh.

Back