Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aesir nisu bogovi rata, vec bogovi muskog pola, dok su bozanstva zenskog pola Asinjur. Vanir nisu bogovi blagostanja, nego carobnjastva i magije. Frigg nije boginja mudrosti vec ljubavi, plodnosti, seksualnosti, smrti i rata, a identifikuje se sa principom Zemlje kao Majke. Rat izmedju Aesira i Vanira izbio je upravo zbog prelepe Frigg, koja je odbila da Aesirima oda tajnu magije, a rat se zavrsio tako sto su tri najvaznija Vanira, upravo Frigg i njeni otac i majka, Njord i Nerthus, presli u zajednicu sa Aesirima u Asgardu.

Inace je Asatru prica sastavljena od mnogo medjusobno suprotstavljenih grupa, od kojih neke smatraju da Asatru religija pripada samo Skandinavcima, druge smatraju da u Asatru treba primati samo evropske narode, trece odbijaju da prime Slovene, americke grupacije su napravile papazjaniju, a islandska grupa odrice pravo nasledja svima izuzev sebi. Bilo je pokusaja da se Asatru ozivi i u Srbiji, ali bezuspesno.

Asi su bogovi rata u nordijskoj mitologiji a logično je da su bili muškog pola. A Vani su bogovi blagostanja ili i mudrosti....ali i proricanja budučnosti pa stoji da t u ima čarobnjaštva i magije. A kakva bi mitologija bila bez tako toga. A što se ostalog napisanog tiče biva da je tako.

Predrasude da su svi nordijski muski bogovi rata nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti isto kao i potpuno pogresna ideja da su vikinski slemovi imali rogove. Tyr je bio bog rata, i bog neba. Thor bog groma, Braggi bog poezije i mudrosti, Ull bog zime, Kvasir bog poezije i muzike... dakle nisu svi bili bogovi rata.

Poslednja izmena:
Predrasude da su svi nordijski muski bogovi rata nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti isto kao i potpuno pogresna ideja da su vikinski slemovi imali rogove. Tyr je bio bog rata, i bog neba. Thor bog groma, Braggi bog poezije i mudrosti, Ull bog zime, Kvasir bog poezije i muzike... dakle nisu svi bili bogovi rata.

Da li su Nordijski bogovi medjusobno ratovali. Jedna grupa bogtova je ratovalaprotiv druge. I šta je bilo na kraju. Sklopili su primirje. I onda šta bejaše. Neko je nekog prevario. Prevareni su oni da kažem miroljubljivi bogovi. I šta su uradili. Odsekli su glavu Mimiru koji je od onih bogova rata predat miroljubljivima kao garancija primirja. Naravno nije predat samo on ali da ne dužim. I tu glavu su poslali Odinu koji je nešta uradio s njom uz pomoć neke čarolije i magije pa je ta glava mogla da govori i da ga savetuje.

I zašto bi sklapali primirje ako medjusobno nisu ratovali...Bog Odin je pored ostalog bio i bog magije a i rata...

odin.jpg

Odin_card.jpg

To sto su međusobno ratovali ne čini ih bogovima rata. U nordijskoj mitologiji ne postoji bog rata u smislu Marsa/Aresa. Najbliže takvom poimanju su Valkyre. Odin je vrlo kompleksno božanstvo. Jeste bio bog rata, bitke, pobede, borbe, ali isto tako i mudrosti, runa, i magije. On je vrhovni i vrhunski Helrunar. Da ne pominjem elemente samospoznaje i al hemijski princip žrtvovanja ega zbog dobitka mudrosti koji je oličen u Odinu koji visi na Yggdrasilu.

Poslednja izmena:
Pogledaj ....ovde...
a i ...ovde...

a i ...ovde...

pa i ...ovde...

Da li je potrebno da ti postavim još gomilu linkova da bi ti shvatio da je smešno tvoje insistiranje na onom Sunna...

Па добро негде Сол негде Суна. Негде Донар негде Тор. Све зависи од твог избора. Сол ми некако више звучи римски.

- - - - - - - - - -

Da li su Nordijski bogovi medjusobno ratovali. Jedna grupa bogtova je ratovalaprotiv druge. I šta je bilo na kraju. Sklopili su primirje. I onda šta bejaše. Neko je nekog prevario. Prevareni su oni da kažem miroljubljivi bogovi. I šta su uradili. Odsekli su glavu Mimiru koji je od onih bogova rata predat miroljubljivima kao garancija primirja. Naravno nije predat samo on ali da ne dužim. I tu glavu su poslali Odinu koji je nešta uradio s njom uz pomoć neke čarolije i magije pa je ta glava mogla da govori i da ga savetuje.

I zašto bi sklapali primirje ako medjusobno nisu ratovali...Bog Odin je pored ostalog bio i bog magije a i rata...

odin.jpg

Odin_card.jpg

Добро то је тачно и шта са тим? Ја не говорим да је Асатру религија мира и љубави. Мени смета што се хришћанство приказује као таквом а уопште није такво.

To sto su međusobno ratovali ne čini ih bogovima rata. U nordijskoj mitologiji ne postoji bog rata u smislu Marsa/Aresa. Najbliže takvom poimanju su Valkyre. Odin je vrlo kompleksno božanstvo. Jeste bio bog rata, bitke, pobede, borbe, ali isto tako i mudrosti, runa, i magije. On je vrhovni i vrhunski Helrunar. Da ne pominjem elemente samospoznaje i al hemijski princip žrtvovanja ega zbog dobitka mudrosti koji je oličen u Odinu koji visi na Yggdrasilu.

Valkire nisu boginje rata. Valkire su ratnice koje su neprekidno uz njhovog boga rata Odina. A izvršavale su Odinovu naredbu da nakon svakog rata odu na bojište i pokupe časno izginule ratnike.

A sa ostalim se u potpunosti slažem jer u tom smislu i kazivah u prethodnim postovima.

Па добро негде Сол негде Суна. Негде Донар негде Тор. Све зависи од твог избора. Сол ми некако више звучи римски.

Pa nisi onda morao da mi napišeš ono
Једино је тачно што си написао за њеног брата Манија

No pa dobro. Važno je da si shvatio.

Добро то је тачно и шта са тим? Ја не говорим да је Асатру религија мира и љубави. Мени смета што се хришћанство приказује као таквом а уопште није такво.

Zašto ti smeta kakvo je hrišćanstvo kada više nisi hrićšanin već sledbenik Asatru religije.

Pa nisi onda morao da mi napišeš ono

No pa dobro. Važno je da si shvatio.

Zašto ti smeta kakvo je hrišćanstvo kada više nisi hrićšanin već sledbenik Asatru religije.

Зато што сам погледао само један извор али је сасвим друго када ми понудиш више извора.

Ради се манипулацији и то ми смета.

Зато што сам погледао само један извор али је сасвим друго када ми понудиш више извора.

Pa dobro...vremenom će od tebe biti solidan Asatru vernik...

Ради се манипулацији и то ми смета.

Zašto bi ti to smetalo...

Ako ti se nešto ne dopada, promeni ga. Ako ne možeš da promeniš, onda promeni svoj stav prema tome, da se sa tim ne bi opterećivao.

I eto vreme je da hvatam tutanj prema krevetu pa ću ti poželeti laku noć.

Pa dobro...vremenom će od tebe biti solidan Asatru vernik...

Zašto bi ti to smetalo...

Ako ti se nešto ne dopada, promeni ga. Ako ne možeš da promeniš, onda promeni svoj stav prema tome, da se sa tim ne bi opterećivao.

I eto vreme je da hvatam tutanj prema krevetu pa ću ti poželeti laku noć.

Хвала на корисном предлогу. Лаку ноћ и теби.

Postoji mnogo mitologija u kojima je predmet obozavanja Mesec, a ne Sunce. Starosedeoci Kariba, recimo, od pamtiveka slave pojavu mladog Meseca, dok im Sunce nije nimalo bitno.

Da bi nešto bilo mitologija potrebno je da ima neka božanstva. U ovom slučaju nisi naznačio koje je to božanstvo meseca kod starosedeoca Kariba...

Dogoni obozavaju (odredjene) zvezde i Mesec, kao i Joruba narod i plemena u Gani i Beninu.

Dogonima u njhovoj mitologiji predmet obožavanja je samo ....Sirius..

a kako su za tu zvezdu znali a na okolnost da je nevidljiva golim okom...to je neka druga priča...

A što se tiče Joruba naroda i kulta Ogboni to ne bih nazvao mitologijom. Biće da je to pre magijski kult u kojem je Ornumil zaštitnik veštica i gatara. A meni je nekako zanimljiv onaj niži duh Esu kojem je simbol ono...penis uvek u stanju erekcije. No da ne smaram. Ta Joruba priča nema veze sa simbolima ni sunca ni meseca.

Majmonid tvrdi da su drevni Semiti obozavali Mesec, pa cak kaze da je rodonacelnik lunarne religije sam Adam. U tom smislu treba obratiti paznju na tvrdnju da je Jevrejima bilo bolje dok su kadili Kraljici Nebeskoj, sto je, kako dokazuje cuveni dr Goldziher, epitet kojim se opisuje Mesec iz cega se logicno zakljucuje da su Jevreji pre Jahvea obozavali Lunu, mozda u obliku Astarte.

Mnogi su pa i neki Jevreji na neki način obožavali Astartu-Aštarotu-Ištar ili ti Inanu. Ima da se pominje i u Bibliji u vezi sa Valom. Inače taj Majmonid je proglašen jeretikom kada je pokušao da vodjen Aristotelovim idejama religiju uokviri u ...razumske okvire...

Arapska plemena su pre primanja islama obozavali Lunarnu trijadu. Cak i danas mladi Mesec je na zastavi islama, a muslimani i danas pljescu rukama pri izlasku mladog Meseca...Ne treba mnogo dokazivati ni drevno obozavanje Meseca u Kini. Dakle, Mesec je u smislu obozavanja stariji od Sunca. Nije stariji od zvezdanih kultova, ali to je sasvim dtuga prica.

Sumerski bog sunca Nanar je za simbol imao ....polumesec..pa vidi odakle potiče simbol polumeseca.A važniji bog od njega je bio Sumerski bog sunca Šamaš. Dakale, mesec nije stariji u smislu obožavanja od sunca...

A što se tiče obožavanja meseca u Kini verovatno nisi znao da je Gavran u toj istoj Kini simbolizovao upravo sunce...

- - - - - - - - - -

Хвала на корисном предлогу. Лаку ноћ и теби.

A sada ide...Dobro veće...

Poznato ti je da se Odin prikazuje ovako...

odin_22123_sm.gif

i da je uvek bivao sa dva vuka i dva gavrana. Interesuje me ovo u vezi sa simbolom gavrana od kojih je jedan bio Hugin-misao a drugi Munin-pamćenje koji si malo obletali svet da bi ga obaveštavali o tome šta se dešava ži šta su videli.

I pitao bih te. Zašto su u pitanju baš gavrani...Ima li to možda neke veze sa onim da je upravo Gavran spašavao proroka Iliju koji je bio bez hrane bežeći od kralja Ahaba...

A posebno me interesuje da li to možda ima neke veze sa onim Apolonovim gavranom koji je bio Apolonov glasnik.
I da li možda ima neke veze sa gavranom boginje Atine koja bejaše boginja mudrosti a to tim više jer je gavran u nordijskoj mitologiji...simbol mudrosti...

Da bi nešto bilo mitologija potrebno je da ima neka božanstva. U ovom slučaju nisi naznačio koje je to božanstvo meseca kod starosedeoca Kariba...

Dogonima u njhovoj mitologiji predmet obožavanja je samo ....Sirius..

a kako su za tu zvezdu znali a na okolnost da je nevidljiva golim okom...to je neka druga priča...

A što se tiče Joruba naroda i kulta Ogboni to ne bih nazvao mitologijom. Biće da je to pre magijski kult u kojem je Ornumil zaštitnik veštica i gatara. A meni je nekako zanimljiv onaj niži duh Esu kojem je simbol ono...penis uvek u stanju erekcije. No da ne smaram. Ta Joruba priča nema veze sa simbolima ni sunca ni meseca.

Mnogi su pa i neki Jevreji na neki način obožavali Astartu-Aštarotu-Ištar ili ti Inanu. Ima da se pominje i u Bibliji u vezi sa Valom. Inače taj Majmonid je proglašen jeretikom kada je pokušao da vodjen Aristotelovim idejama religiju uokviri u ...razumske okvire...

Sumerski bog sunca Nanar je za simbol imao ....polumesec..pa vidi odakle potiče simbol polumeseca.A važniji bog od njega je bio Sumerski bog sunca Šamaš. Dakale, mesec nije stariji u smislu obožavanja od sunca...

A što se tiče obožavanja meseca u Kini verovatno nisi znao da je Gavran u toj istoj Kini simbolizovao upravo sunce...

- - - - - - - - - -

A sada ide...Dobro veće...

Poznato ti je da se Odin prikazuje ovako...

odin_22123_sm.gif

i da je uvek bivao sa dva vuka i dva gavrana. Interesuje me ovo u vezi sa simbolom gavrana od kojih je jedan bio Hugin-misao a drugi Munin-pamćenje koji si malo obletali svet da bi ga obaveštavali o tome šta se dešava ži šta su videli.

I pitao bih te. Zašto su u pitanju baš gavrani...Ima li to možda neke veze sa onim da je upravo Gavran spašavao proroka Iliju koji je bio bez hrane bežeći od kralja Ahaba...

A posebno me interesuje da li to možda ima neke veze sa onim Apolonovim gavranom koji je bio Apolonov glasnik.
I da li možda ima neke veze sa gavranom boginje Atine koja bejaše boginja mudrosti a to tim više jer je gavran u nordijskoj mitologiji...simbol mudrosti...

Добро вече или добро јутро :)

Не видим неку везу, а Гаврана имаш по целом свету. Рецимо баш због овога ја верујем да је проклетство убити гаврана јер сам можда убио неког од Одинових.

Добро вече или добро јутро :)

Не видим неку везу, а Гаврана имаш по целом свету. Рецимо баш због овога ја верујем да је проклетство убити гаврана јер сам можда убио неког од Одинових.

Nisi shvatio poentu mog kazivanja.Nije suština u tome što gavrana kao ptica ima po celom svetu. Poenta je u simboličnom značenju gavrana. Ima i svraka kao ptica pa zašto onda Odin nije prikazan sa dve svrake...Poenta je u tome da je mnogo pre Nordijske mitologije gavran u nekim drugim mitologijama nešta simbolizovao a da je kao sasvim slučajno simbol gavrana kao mudrosti to preuzeto u nordijskoj mitologiji.

A što se tiče tvog mišljenja da je prokletstvo ubiti gavrana to je zanimljivo jer Haidi inddijanci gavrana obožavaju kao svetu pticu.

Ali ima i ono da je staro slovenska boginja rata i smrti Morigan za simbol imala upravo gavrana pa se je ponekad i pretvarala u gavrana ali da ne gnjavim...zbog čega.

I da...pokušaj da malo razmisliš o nečem što ti napišem kako ne bi odgovaro brzopleto.

Mogao bih da gnjavim sa delima dr Goldzihera i drugih cenjeni autora koji tvrde da je kult Meseca stariji od kulta Sunca. No, kad si u okviru rasprave na ovoj temi izričito tvrdio da kod ranih gnostika nije bilo pomena o magiji, predočio sam ti izuzetno obimno delo priznatog autora koji upravo iznosi, konkretnim primerima, postojanje praktične magije u ranim gnostičkim spisima. Tvoja reakcija na to je bila čuđenje da kako se ne sećaš da smo razgovarali o tome. Dakle, neću ponoviti istu grešku.

Exu nikako nije niži duh, nije ni duh, ali da ne gnjavim... I njegov simbol nikako nije penis u erekciji. Mitologija je Mitologija, religija je religija, a praksa obožavanja unutar njih je potpuno magijska.

Morrigan SLOVENSKA boginja? Pa stvarno... guglaj pažljivije.

Exu nikako nije niži duh, nije ni duh, ali da ne gnjavim... I njegov simbol nikako nije penis u erekciji. Mitologija je Mitologija, religija je religija, a praksa obožavanja unutar njih je potpuno magijska.
.

Duh Exu ili ti Esu ili Ešu ili Oriša kako god bio je niži duh jedan od mnogih koji su nastali tako što je boginju Jemoju oplodio njen sin Orungan. No da ne detaljišem jer je ta priča tebi nepoznata. Probaj malo guglati...

I ne moraš biti u uverenju da baš sve znaš...

esu.gif

- - - - - - - - - -

Permutovao si za Exu-a, permutovao si za Aesire, za Vanire, za magiju kod ranih gnostika... nije strasno.

Exua nisam permutovao. To je isto kao i Esu, Ešu, Oriša i to je jedan od nižih duhova u Joruba kultu...I samo mi reci da si i kod njih iniciran...

Mogao bih da gnjavim sa delima dr Goldzihera i drugih cenjeni autora koji tvrde da je kult Meseca stariji od kulta Sunca.

A da taj madjarski stručnjak za islam je autoritet kome moraš slepo verovati...

A da li bi mogao da kažeš koja je najstarija mitologija u kojoj je obožavanje meseca starije od obožavanja sunca...baš me interesuje...

Misliš boginja Yemanye. To je priča vezana za Exu-a u Yoruba paradigmi. Exu nije "Eshu ili Esu ili Orisha", Exu jeste Orisha. Međutim, u Quimbandi je sasvim druga priča. Nije takav stručnjak kao ti, ali moj prijatelj Nicholas de Matos Frisvold je napisao knjigu "Exu and the Quimbanda of night and fire", pa bi bilo dobro da je pročitaš. Baš smo razgovarali o tome kako ljudi pogrešno shvataju Quimbandu kad je bio u Beogradu. Doduše uvek je tako kad homens rispetados razgovaraju o mišljenju neiniciranih u Exu-a.
Btw, na kojeg Exu-a si mislio u svom postu?

Iniciran sam u Quimbandu. Tu je Exu, da se izrazim narodski, glavni.

Jok, tebi ću da verujem.

Pročitaj ponovo moj post o kultu Meseca.

Poslednja izmena:
Nisi shvatio poentu mog kazivanja.Nije suština u tome što gavrana kao ptica ima po celom svetu. Poenta je u simboličnom značenju gavrana. Ima i svraka kao ptica pa zašto onda Odin nije prikazan sa dve svrake...Poenta je u tome da je mnogo pre Nordijske mitologije gavran u nekim drugim mitologijama nešta simbolizovao a da je kao sasvim slučajno simbol gavrana kao mudrosti to preuzeto u nordijskoj mitologiji.

A što se tiče tvog mišljenja da je prokletstvo ubiti gavrana to je zanimljivo jer Haidi inddijanci gavrana obožavaju kao svetu pticu.

Ali ima i ono da je staro slovenska boginja rata i smrti Morigan za simbol imala upravo gavrana pa se je ponekad i pretvarala u gavrana ali da ne gnjavim...zbog čega.

I da...pokušaj da malo razmisliš o nečem što ti napišem kako ne bi odgovaro brzopleto.

Погледај нешто о гаврану као симболици. http://www.artnit.net/urbane-životinje/item/214-simbolika-gavrana.html

Misliš boginja Yemanye. To je priča vezana za Exu-a u Yoruba paradigmi. Exu nije "Eshu ili Esu ili Orisha", Exu jeste Orisha.

Da na tu. I ta boginja je imala seksualni odnos sa svojim sinom Orunganom pa su tako nastali svi niži duhovi u Joruba kultu.

Međutim, u Quimbandi je sasvim druga priča. Nije takav stručnjak kao ti, ali moj prijatelj Nicholas de Matos Frisvold je napisao knjigu "Exu and the Quimbanda of night and fire", pa bi bilo dobro da je pročitaš. Baš smo razgovarali o tome kako ljudi pogrešno shvataju Quimbandu kad je bio u Beogradu. Doduše uvek je tako kad homens rispetados razgovaraju o mišljenju neiniciranih u Exu-a.

Ne znam da li ta pitam njega ili tebe ovo. Kako je to boginja Onajl kao velika majka boginja porodila ceo svet konji se sastoji od ona tri dela Ile,Orun i Aiye......Pa biblija dodje još i pondnošljiva u smislu stvaranja sveta...

Btw, na kojeg Exu-a si mislio u svom postu?

Na onog kojeg simboliše penis u erkeciji. U jednom mzeju ima ovakva simbolika...

1930.jpg

Iniciran sam u Quimbandu. Tu je Exu, da se izrazim narodski, glavni.

A u vezi sa tim zanimljivo mi je ...ovo...

Ali onako posebno i mnogo više biva zanimljivo ...ovo..

Pročitaj ponovo moj post o kultu Meseca.

Ništa mi ne znači to što si naveo onog madjarskog stgručnjaka za islamsko učenje.
Značilo bi mi kada bi mi predočio u kojoj je to većoj drevnoj mitologiji obožavanje meseca bilo važnije od oboožavanja sunca...

Ima u Grčkoj mitologiji ono da je Selena boginja meseca ali ima i ono da je nešta drugo bitnije. A kako je Selena bila zaljubljena u Endumiona pa kako je to bila malo strasnija ljubav poželela je da njen voljeni ne umre pa je zamolila Zevsa koji joj je ispunivši molbu učinio da joj dragi bude u nekom večnom snu. I onda je ona svake noći odlazila u pećinu gde je u večnom snu bio njen dragi šaptala mu da ga voli a da on to nije mogao čuti. I tako je zbog toga mesečeva svetlost nekako slabašna i nekako tužna.

No da ne gnjavim...ako može predoči mi gde je to i u kojoj većoj mitologiji obožavanje meseca bilo prioritetno a obožavanje sunca onako zanemarljivo...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back