NEĆEMO U EU BEZ KOSOVA?!

Lakovernost je verovati da izolovani mozemo protiv EU.I ekonomski i politichki a pogotovo vojno.
Ili si stvarno toliko naivan da verujesh da ce Rusi zaratiti sa zapadom oko Kosova?
Shta je toliko loshe u EU i po chemu ce nam se tamo stvari prmeniti na gore ako uspemo da udjemo bez ultimatuma u vezi priznavanja Kosova?A ako bi se to desilo da vidimo kako i kada(ikada?) bi Kosovo moglo d apostane chlanica..mnogo teze nego ako smo van EU.
Mi ako smo pametni mozemo EU integracije da iskoristimo kao vid jachanja nashe strrane u Kosovskom sporu,ako ne budemo bili samoizolovacemo se.Ulazak u EU nije u konfliktu sa Ruskom podrshkom jer Rusima EU kao politichki oponent nije pretnja vec samo njen NATO ogranak.

Lakovernost je verovati da izolovani mozemo protiv EU.I ekonomski i politichki a pogotovo vojno.
Ili si stvarno toliko naivan da verujesh da ce Rusi zaratiti sa zapadom oko Kosova?
Shta je toliko loshe u EU i po chemu ce nam se tamo stvari prmeniti na gore ako uspemo da udjemo bez ultimatuma u vezi priznavanja Kosova?A ako bi se to desilo da vidimo kako i kada(ikada?) bi Kosovo moglo d apostane chlanica..mnogo teze nego ako smo van EU.
Mi ako smo pametni mozemo EU integracije da iskoristimo kao vid jachanja nashe strrane u Kosovskom sporu,ako ne budemo bili samoizolovacemo se.Ulazak u EU nije u konfliktu sa Ruskom podrshkom jer Rusima EU kao politichki oponent nije pretnja vec samo njen NATO ogranak.

Sta je to toliko dobro u toj EU?
Sta ima tamo bolje za nas.
Vise para?Kako i po koju cenu?
Da dirincis po ceo dan,da imas para,a da nemas kad da ih potrosis.Da zivis za vikend da se odmoris.
Kazes i sad tako zivis?A zasto tako zivis?Kakav je sistem sada u Srbiji?Kako je bilo pre toga?I to ubrzo posle rata,'96,97.Sve do kraja '98.Kad smo im opet zasmetali.Sad zbog Siptara.
Ko nas je bomardovao i zasto?
Ko i dalje radi protiv nas,podrzava nase otvorene neprijatelje,za koje,i oni kao i mi,dobro znaju ko su i sta su?
Zasto sve to?
Milosevic?Odavno ga nema u Srbiji.
?

EU i NATO su dve stvari.EU je pre svega ekonomsko-politichka unija kojoj streme sve zemlje okruzenja,okruzeni smo EU i NATO zemljama.NATO je vojna unija.Ne bi nam bilo bog zna kako bolje ali ni gore.Ja chak verujem da bi sigurno bilo bolje nego danas.Veca konkutentnost,nemogutjnost monopola lokalnih lopova(Mishkovic&Co.)..itd.Uveli bi se neki kapitalistichki standardi koji vaze za ceo kapitalistichki svet.A mi valjda vishe ne zelimo komunizam nego kapitalizam je l tako ili nije?Ima i negativnih efekata ulaska ali je sigurno da bi nam popravilo i poziciju u odnosu na kosovski problem ako smo drzava chlanica a ne priprtjak ruske spoljne politike na Balkanu.Treba da koristimo sve shto mozemo ne samo"majchicu"Rusiju..jer ako se samo na Ruse oslonimo sve shto je trenutno"pozitivno"u vezi Kosova za nas(ne priznavanje Kosova u SB i neke medjunarodne organizacije a samim tim i par zemalja koje zbog toga a i sebe nece priznati) ce nestati chim se Rusi i Ameri dogovore u nekom shirem paketu.

EU i NATO su dve stvari.EU je pre svega ekonomsko-politichka unija kojoj streme sve zemlje okruzenja,okruzeni smo EU i NATO zemljama.NATO je vojna unija.Ne bi nam bilo bog zna kako bolje ali ni gore.Ja chak verujem da bi sigurno bilo bolje nego danas.Veca konkutentnost,nemogutjnost monopola lokalnih lopova(Mishkovic&Co.)..itd.Uveli bi se neki kapitalistichki standardi koji vaze za ceo kapitalistichki svet.A mi valjda vishe ne zelimo komunizam nego kapitalizam je l tako ili nije?Ima i negativnih efekata ulaska ali je sigurno da bi nam popravilo i poziciju u odnosu na kosovski problem ako smo drzava chlanica a ne priprtjak ruske spoljne politike na Balkanu.Treba da koristimo sve shto mozemo ne samo"majchicu"Rusiju..jer ako se samo na Ruse oslonimo sve shto je trenutno"pozitivno"u vezi Kosova za nas(ne priznavanje Kosova u SB i neke medjunarodne organizacije a samim tim i par zemalja koje zbog toga a i sebe nece priznati) ce nestati chim se Rusi i Ameri dogovore u nekom shirem paketu.

Ko pored Amerike cini NATO?Engleska?Ko su zemlje clanice?Nisu iz Afrike?!
Ovo sto se kod nas desava vodi ka EU i njenom kapitalizmu,zato i imas Miskovica.
Rusi su jedini koji nas podrzavaju u vezi Kosova,i ti bi da ih se odreknes?!

Ne kapirtash.
Necemo se mi oderci Rusa nego oni nas..i onda nam dzaba sve ako se samo u njih uzdamo..treba se slizati sa Rusima shto vishe ali se ne vezivati samo za njihovu dobru volju i trenutni interes nego traziti i altrenative da ne ostanemo sami na vetrometini ako/kada nas Rusi odyebu kao shto se vec deshavalo 90-tih.

Ne kapirtash.
Necemo se mi oderci Rusa nego oni nas..i onda nam dzaba sve ako se samo u njih uzdamo..treba se slizati sa Rusima shto vishe ali se ne vezivati samo za njihovu dobru volju i trenutni interes nego traziti i altrenative da ne ostanemo sami na vetrometini ako/kada nas Rusi odyebu kao shto se vec deshavalo 90-tih.

Ko je vodio,i kakva je bila Rusija tada?
Ta se Rusija mnogo razlikuje od ove danas.
Treba imati alternativu,ali ne po svaku cenu.

Evo Derer je sve lepo objasnio ,al nekima izgleda nikako da dodje iz dupeta u glavu ,ukoliko bi se okrenuli nekom antiEU putu cekala bi nas sudbina Enver Hodzine Albanije koja se oslanjala na hiljadama kilometara udaljenu Kinu pa je jako lepo zivela .Isti bi bio slucaj i sa nama ako bi prekinuli kompletne odnose sa svim drzavama u sirem okruzenju a sve su u EU i NATO ili na tom putu ,mozemo komotno da pravimo kolhoze i gradimo bunkere za svak,u porodicu po jedan .

П. С.

И, схватите најзад:

Улазак у ЕУ, уз све мане, има много несумњивих предности.

А не значи да неће бити сарадње, и то врло интензивне, и са свима осталима, тако и Русијом.

Да поновим - и Русија сама је део те Европе. И не противи се нашем уласку у ЕУ.

Дакле, не будите "већи православци од Васељенског патријарха". ;)

НЕ СЕЋАМ СЕ ДА ЈЕ ИКО ОД ПОЛИТИЧАРА У ОВОЈ ЗЕМЉИ БИЛО КАДА ПОМИЊАО ИЗОЛАЦИЈУ! А то што си ти "навијач" из само теби познатих разлога и што живот посматраш искључиво у црно-белој техници па констатујеш да ако се Србија изјасни ДА НЕЋЕ У ЕУ и НАТО - то значи уједно и изолацију, то је проблем твоје кратковидости.

СРБИЈА ТРЕБА ДА ИСПУНИ СВЕ СТАНДАРДЕ који важе и за ЕУ и за НАТО.

СРБИЈА ЋЕ БИТИ НЕУТРАЛНА И НЕЋЕ УПАСТИ НИ У ЕУ НИ У НАТО! А о томе ће се грађани изјаснити на референдуму, буди сигуран.8-)

ТИ, на моју велику жалост, (и не само ти) уопште НЕ СХВАТАШ шта "запад" жели и хоће и покушаваш(и не само ти) да се са њима "џораш" - СМЕШНО да смешније не може бити. Да ли ви уопште схватате да је Косово само почетак али не и крај - ЗАПАД НЕ ЖЕЛИ ДА СРБИЈА УОПШТЕ ПОСТОЈИ! Зато се иде на уништење СУВЕРЕНИТЕТА и од тог тренутка НЕ ПОСТОЈЕ ВИШЕ ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ и то НИ ЈЕДНА а територија је "иди ми - дођи ми"! Само је питање ко ће шта да "штрпне". Не могу да схватим оволику непромишљеност и лаковерност.

Mitke, daj nam samo dva razloga zbog kojih "zapad" ne želi da Srbija uopšte postoji??:confused: Eto, samo dva, a imaš ih ti, sigurno, sijaset.

Mitke, daj nam samo dva razloga zbog kojih "zapad" ne želi da Srbija uopšte postoji??:confused: Eto, samo dva, a imaš ih ti, sigurno, sijaset.

Mogu ja umesto njega?

1.Teritorijalno najbliža pravoslavna zemlja katoličkom Vatikanu.
2.Želi da bude kontrolisana raskrsnica.A oni đavolji neposlušni Srbi stalno se nešto bune.
3.I još hoće da pređu Drinu kao neformalnu granicu pravoslavlja i katoličanstva.
.....

Sve je ovo jedna očigledna zamena teza. Imalo bi to smisla kad bi mi odustajanjem od EU sprečili veliki deo zemalja EU i SAD da priznaju Kosovo, ali od toga nema ništa. Znači, na nama je izbor između lošeg i još goreg.

Nekome ko celu stvar posmatra sa strane mora biti čudno i duboko nepravedno to što neki narodi (recimo Kurdi) nemaju nijednu državu, a Albanci su na pragu da dobiju i drugu. Zašto se to dešava? Naravno, idealne pravde nema, ali izvesne zakonomernosti se mogu uočiti. Naime, pomenuti Kurdi godinama pokušavaju da dobiju svoju državu, ali ih najviše ima u Turskoj koja je dugogodišnja članica NATO. Turska je kao što znamo početkom 20. veka bila suočena s priličnim gubitkom teritorije, ali od pre nekoliko decenija nema više taj problem, pogađate već zašto.
Naši Albanci su se takođe trudili da s NATO imaju dobre odnose. Rezultat toga se vidi. S druge strane, da smo mi ušli u tu priču recimo pre 15 godina, naravno da se sad ne bi raspravljalo o nezavisnosti Kosova, kao što se ne raspravlja ni o odvajanju Kurda od Turske. Tu Albancima lobiranje ne bi bilo od posebne koristi, jer bi mi kao država član svakako imali prednost.
Shvatate li poentu? Ako neko sad napiše kako ne voli NATO zato što su nas bombardovali, odmah ću se složiti s njim, ali ovde se ne radi o ljubavi. To čuvajte za svoje porodice. Država se vodi razumom. Da li bi naše okretanje prema evroatlantskim integracijama zadržalo Kosovo? Ne verujem, stvari su tu otišle predaleko, a to je trebalo biti jasno još pre nekoliko godina kad su sve članice kontakt grupe (da, i Rusija) jasno rekle da nema povratka na stanje pre 1999. odnosno na puni suverenitet Srbije nad Kosovom. Tako gledano nekome će se činiti da je sve uzaludno. Mora nam međutim biti jasno da se u daljoj budućnosti mogu pojaviti novi teritorijalni problemi (Sandžak, Toplica, Vojvodina). Članstvo u EU i NATO ja doživljavam kao efikasnu branu tim budućim problemima. O ekonomskim posledicama je već dosta napisano, pa sad ne bih.

ТИ, на моју велику жалост, (и не само ти) уопште НЕ СХВАТАШ шта "запад" жели и хоће и покушаваш(и не само ти) да се са њима "џораш" - СМЕШНО да смешније не може бити. Да ли ви уопште схватате да је Косово само почетак али не и крај - ЗАПАД НЕ ЖЕЛИ ДА СРБИЈА УОПШТЕ ПОСТОЈИ! Зато се иде на уништење СУВЕРЕНИТЕТА и од тог тренутка НЕ ПОСТОЈЕ ВИШЕ ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ и то НИ ЈЕДНА а територија је "иди ми - дођи ми"! Само је питање ко ће шта да "штрпне". Не могу да схватим оволику непромишљеност и лаковерност.
Tačno tako.
Ne postoji za džabe ona priča o svodjenju Srbije na Beogradski pašaluk.

Derer, za Ruse, Kosovo je veoma bitno strateško pitanje.
Rata neće biti samo ako Amerikanci odustanu od Kosova.
Zna se šta je Ruski interes, zna se šta je Američki.
Pazi, nije realno razmišljati o tome kako se mi pozicioniramo negde na sredini, nema sredine za nas, mi smo pukli.
Jedino što je u našoj moći je da izaberemo onu stranu koja je za nas povoljnija.
Tak kad se nekoj strani priklonimo ( naravno, onoj boljoj po nas) mi stičemo uslov da počenemo da radimo na svom jačanju i na odmicanju od jedne krajnosti ka sredini.

СРБИЈА ТРЕБА ДА ИСПУНИ СВЕ СТАНДАРДЕ који важе и за ЕУ и за НАТО.
Тачно. Ту ни нема спора.

СРБИЈА ЋЕ БИТИ НЕУТРАЛНА И НЕЋЕ УПАСТИ НИ У ЕУ НИ У НАТО! А о томе ће се грађани изјаснити на референдуму, буди сигуран.8-)
Прво, и даље тврдим да не треба у истом "пакету" посматрати чланство у ЕУ, иу НАТО.

Друго, наравно, на референдуму.

Треће.

Што се тиче те "неутралности" ... (кад говоримо о тзв. "малим" државама).

Треба само пажљивије анализирати које су државе неутралне, или су то биле.

Види се да је то заправо много мање нека њихова воља, а много више, у ствари - договор "великих", који им, из ових или оних разлога, то "допуштају".

Дакле, ми ћемо заправо то моћи бити тек ако нам допусте.

Zašto mi treba da "podižemo standarde", kad i ove koje imamo ne poštujemo ?

Ako je "podizanje standarda" prepisivanje normi koje važe u EU - onda ye8i ga. Naša ekonomija ni slučajno nije u stanju da podnese more njihovih standarda.

Back