Nećemo prihvatiti odvajanje RS iz BiH

Ja znam i svi u EU da Turska nikad nece uci u EU :P hehehehe zato tih 20tak% ce da ostane PRKNO EVROPE i jedna mala balijska enklava kao sto sam rekao nesto nalik zoloskom vrtu ili nacionalnom parku sa retkim zivotinjama zvanim "bosnjaci", ako se do tada svi ne isele za milu im Tursku....ili naravno ne dodje do neke "ekoloske" katastrofe gde ce da izumru kao dinosaurusi :D :D :D hahahahahhhah

Marin55:
E prevario si se malo!! Turska je razvijena drzava i ona ce uci u EU ako Bog da!!.E tad cik neka neko dirne BiH?! Tada ce Turska imati legitmno pravo da vojno intervenise ako im neko takne milu Bosnu.
Znate li vi da je Bosnjacka majka Turska!!

Sa sledecim tekstom cu da zavrsim ovaj razgovor sa tobom....

Mesa Selimovic o "Bosnjacima"....

"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo.
Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije.
Drugi nam čine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća.
Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazada, a nemamo kad da gledamo unaprijed.
Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto?
Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!"

Mesa Selimovic (Dervis i smrt)Sarajevo 1967 godina Trece izdanje

p.s. toliko o vama i vasoj "majci" Turskoj ;)

Naciona|demokrata:
Mesa Selimovic o "Bosnjacima"....

"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo.
Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije.
Drugi nam čine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća.
Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazada, a nemamo kad da gledamo unaprijed.
Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto?
Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!"

Mesa Selimovic (Dervis i smrt)Sarajevo 1967 godina Trece izdanje

Bojim se da će neko danas u naletu ljubavi da kaže da je Meša bio četnik. :?

Rainbow Six:
Idi pa se malo načitavaj, a zatim se ovdje vrati da ponovo pokušaš da napišeš našto pametno! Knjige nisu skupe (a naročito one koje ti očigledno fale u vlastitom obrazovanju), a postoji i biblioteka! Sve ostalo ti je pitanje ličnog psihološkog karaktera, ambicija i intelektualnog potencijala!
Pa nije sva literatura knjige laznog vojvode od Haga i drugarice Markovic ima nesto i vise od toga .

Marine nije 1993 evo ima tome 14 godina. Nedavno sam bio u Sarajevu i tuga me uhvatila koliko ti ljudi zive u proslosti. Fini ljudi, lepa atmosfera, ali svi casopisi i novine samo o ratu pisu po 70% tekstova. Mnogi tako kukaju za Kosovom u Srbiji takodje ali je realnost ono sto dodje na vrata. Realnost je da Kosovo nikad nece biti srpsko i da Republika Srpska ce se kad tad mirnim putem odvojiti. Verujem da ce to biti za jedno 30 godina, ali bice. Kao sto sad mirise da ce Skotska da se otcepi. Neke stvari jednostavno ne funkcionisu. A posebno je ruzno videti da licemeri koji zastupaju Boshnjacku drzavu unitarnu koja bi prostim argumentom brojeva uvek bila muslimanska su pocetkom devedesetih propagirali otcepljenje od YU jer nisu hteli da budu pod srpskom hegemonijom. Znaci ono sto vazi za mene ne vazi i za druge.

Pa vi ljudi stvarno niste normalni. Nakon sto su vasi drzavni aparati organizovali i pocinili nevidjene zlocine i izgubili svaki rat u koji su se upustili i pored vojne nadmoci, vi jos uvjek sanjate o nekim dobro smanjenim Velikim Srbijama. Realna situacija je da ako ovako nastavite mozete pobuditi i Vojvodjane da se odcjepe jer sa ovom mitomanskom Srbijom koju vi predstavljate nema nikakvih pomaka u smilu napretka i planiranja normalnog zivota gradjana.
Moracu vas malo spustit na zemlju u vezi Bosne i Hercegovine i dati vam nekoliko temeljnih informacija koje ce vam pomoci da razumijete (ne sanjam o tome da cete i prihvatiti) koliko su te vase fantazije odsanjani snovi.

1. Republica Srpska je entitet unutar Republike Bosne i Hercegovine. Ona u nazivu sadrzi rijec Republika,ali u pravnom smislu ona to nije (jasno formulisano u Dejtonskom sporazumu potpisanom i zapecacenom).
Posto vidim da ne znate sta u pravnom ili drzavotvornom smislu znaci „Entitet“ poducicu vas. Entiten je NISTA. Zbog toga je i izabrana ova formulacija prilikom sklapanja ugovora.

2. Sa pocetkom Europskih i NATO integracija definitivno su okoncani pokusaji prekrajanja granica Bosne i Hercegovine. To znaju i Dodik i gradjani RS, samo vama to jos nije uslo u glavu. Vrijeme je da se navikavate na cinjenicno stanje, velikosrpska idea je dozivila definitivni krah. Posvetitie se svojim zivotima i organizovanju drzave na normalnim osnovma kako bi u buducnosti mogli imati kave takve normalne odnose sa svojim okruzenjem.

3. Nekoliko puta sam se sreo sa tvrdnjama o navodnih 2/3 BiH gradjana koji ne zele opstanak BiH. Te tvrdnje su smijesne i ja bih zamolio nekoga ko ima ovo misljenje da mi obrazlozi na osnovu kojih informacija i proracuna je dosao do te idee. Vasa zelja da bar malim teritorijalnim dobitkom opravdate stotine hiljada mrtvih koji su pali zbog mitomanskih planova vasih vodja nije argumenat, to je emocija.
Ovo ce vas mozda sokirati, ali u svim dosadasnjim anketama koje je proveo UNDP se pokazalo da svega 30-40% gradjana Republike Srpske zeli odvajanje od Bosne i Hercegovine. O procentima unutar Federacije Bosne i Hercegovine necu ni da govorim. HDZ i SDA danas ne predstavljaju ni polovinu Hrvatskih ili Bosnjackih gradjana Bosne i Hercegovine (jasno iz izbornih rezultata) i nemaju nikakav mandat da govore u njihovo ime, kao sto ni SDS nekada ili Dodik danas nemaju mandate da predstavljaju Srpski narod u Bosni i Hercegovini. U svim ovim slucajevima se radi samo o politickim nacionalnim partijama, ne o potparolima svojih naroda.

4. Za sve vas koji huskate taj nesretni narod u RS, pogledajte kartu. Uz napomenu da su devedesete proslost i da danas niko na balkanu nije vise naoruzan kasikama, moram vam dati do znanja da bi bilo kakav ponovni oblik vojne ili paravojne intervencije na teritorij BiH od strane vase drzave zavrsio brzo i neslavno. S druge strane bi se svaki pokusaj odvajanja BiH teritorije koji je izvan zakonskih okvira od strane grupa i pojedinaca unutar BiH (dakle pobuna) takodje zavrsio brzo i neslavno. Ovako nesto bi vjerovatno i ubrzalo proces konacnog izlaska iz status quo i omogucilo Bosni i Hercegovini da sprovede neophodne ustavne i regionalne reforme u vrlo kratkom roku.
Medjutim s obzirom na vjerovatne ljudske zrtve pri takvom jednom scanariu, sreca ja da niko u Bosni i Hercegovini vise ne razmislja o rjesavanju situacije van okvira zakona ili silom.
A cinjenica stoji da je bilo kakva secesija djela teritorije u Bosni i Hercegovini unutar zakonskih okvira nemoguca, jer jednostavno ne postoje zakonske uredbe koje bi tako nesto dozvolile (takodje Dejtonski sporazum, potpisan i zapecacen).

Zato prestanite sa rezanjem, za razliku od prije deceniju i po dans izgledate smijesni.

Ako vas bas interesuje o cemu se radi u vezi posljednjih politickih nesuglasica, sprema se novi u stav i reforma policiskih snaga (uslov za napredak procesa pridruzivanja EU). Dobar dio politickih snaga u BiH pokusava da ukine Entitete i da regionalnu podjelu primjeni na nenacionalnom principu te da objedini policiju i jos neke elemente unutar drzave. Reforma vojske u tom smislu se vec desila. Sta to znaci slikovito govori cinjenica da je jedan od tri Predsjednika Predsjednistva BiH Zeljko Komsic, inace istaknuti borac Armije BiH u ratu i dobitnik ordena Zlatni Ljljan u svom svojstvu Vrhovnog Komadanta Oruzanih Snaga prije nekoliko dana postrojio jedinice Vojske u Banjaluci.
Dodik se pokusava suprotstaviti i ocuvati entitete jer bi njihovim ukidanjem povratak izbjeglih lica bio ubrzan sto bi danasnju Republiku Srpsku dovelo u velike probleme, ako nista a ono na sektoru stambene politike. Naravno da bi se potegla i druga pitanja i da bi u politickom zivotu drzave elemenat nacionalnih stranaka i zaplasivanje ljudi onim drugim naglo izgubio na znacaju.
Dakle legitimna politicka borba.

Zivite zadovoljno i pravite sretnu djecu
Vas Dzina :wink:

PS
Nema smisla da mi replicirate na ovaj text, slucajno sam nasao vas forum i spontano odlucio da vas edukujem. Nemam namjeru da se vracam i diskutujem.

i moja zelja je RS i SRB zajedno.... ali realno, RS treba prvenstveno da se bori da sacuva svoju posebnost u okviru BIH... sto vise moze..... a poznajuci taj narod, mislim da ce i uspeti.... jos je jedino RS mesto gde Srbi izvan Srbije mogu da zive mirno i bez pretnnje smrcu i maltretiranja...

a dace Bog, doci ce nekad i vreme da se desi ujedinjenje... do tada, neka RS zadrzi autonomiju od sarajeva i dobro je

giovaniI:
a WIBU,ti si u velikoj zabludi,.
evo da te pitam:EU postoji koliko 50-60 godina?
navedi mi jednu EU drzavu koja se za to vrijeme odrekla svoje teritprije ili granice?
Granica se odriču svi u manjoj ili većoj meri. Prelazak iz Belgije u Francusku nećeš ni primetiti.
Marin55:
Srbija sada ide putem demokratije i ekonomskog prosperiteta. Srbija ce mozda jos sljedece godine da udje u EU.Ako bog da.
Bog s tim nema ništa, a EU neće dati bar do 2015.

kololoco:
Marine nije 1993 evo ima tome 14 godina. Nedavno sam bio u Sarajevu i tuga me uhvatila koliko ti ljudi zive u proslosti. Fini ljudi, lepa atmosfera, ali svi casopisi i novine samo o ratu pisu po 70% tekstova. Mnogi tako kukaju za Kosovom u Srbiji takodje ali je realnost ono sto dodje na vrata. Realnost je da Kosovo nikad nece biti srpsko i da Republika Srpska ce se kad tad mirnim putem odvojiti. Verujem da ce to biti za jedno 30 godina, ali bice. Kao sto sad mirise da ce Skotska da se otcepi. Neke stvari jednostavno ne funkcionisu. A posebno je ruzno videti da licemeri koji zastupaju Boshnjacku drzavu unitarnu koja bi prostim argumentom brojeva uvek bila muslimanska su pocetkom devedesetih propagirali otcepljenje od YU jer nisu hteli da budu pod srpskom hegemonijom. Znaci ono sto vazi za mene ne vazi i za druge.

Kako mozes tako da pricas? Pa bio je rat. Nisu ubijane macke nego ljudi.Ljudska bica.200000 zivota je izgubljeno i ti se nadas da te doceka atmosfera od prije rata.Bosnjaci se dobro ponasaju kako bi se ponasali na primjer Albanci.Albanci vam ne bi dali da privirite u Sarajevo da umesto Bosnjaka zive Albanci. I umjesto da se rane zacjeljuju, mi sa ovog foruma zaticemo nasladjivanje Srpskim zlocinima, ruzenje Bosnjaka, ponizavanje itd.I kako na kraju da se nadate necem dobrome.Naravno da ne moze.

Back