(Ne)očekivani razvoj situacije u RS

Vidiš valjda da ne brišem ni njegovo vređanje, koje je konstantno. Moguće da je mod sa ovog ptf brisao, po nekoj prijavi. A već sam ti pisala nego si ti bio u banu :( ponoviću ti taj post jer sam te tagovala a nisam videla da si već ''otišao''. Sada ću te ponovo tagovati, pa čitaj ;)
Ma nije mi preterano bitno, da se sad time zamaraš. Samo sam bio malo kuriožan...

A koji si ti tek fenomen, neviđeno, kada bih sabirala sve postove na bilo kojim temama u kojima ti je jedini argument bio navodni nedostatak empatije tvojih neistomišljenika, bila bi to jedna povelika zbirka. Jedno drugarsko pitanje, imaš li ti još ponešto izjaviti ili ovom floskulom objašnjavaš sve nedaće zemlje Srbije, koje su, kada smo već kod toga, izazvane moralnim i svakim drugim padom pospešenim i podržanim do strane sns vlastodržaca?
Jedno je nedostatak empatije a drugo korišćenje tih tragedija za tako prizeman cilj kao što je borba za vlast.

Humanitarna i izbeglička pomoć (1941–1944)

Nakon progona i masovnih ustaških zločina u NDH, na stotine hiljada Srba bežalo je u Srbiju.
Beogradska i srpska pravoslavna crkva, Crveni krst i brojne humanitarne organizacije (npr. Kolo srpskih sestara) pomagale su izbeglicama hranom, odećom i smeštajem.
Kraljevska vlada u Beogradu (do kapitulacije aprila 1941.) i kasnije Nedićeva kolaboraciona vlada organizovale su sabirališta i smeštaj za izbeglice.
Procene kažu da je oko 200.000 ljudi iz NDH utočište našlo u Srbiji tokom rata.

Vojna pomoć i ustanak 1941.​

Ustanak u istočnoj Bosni (jul 1941) – Srbi su masovno dizali ustanke protiv NDH, a oružje i ljudi iz Srbije prelazili su Drinu da pomognu.
Četnički pokret Draže Mihailovića imao je jake veze sa istočnom Bosnom, slao kurire, oficire i logističku podršku.
I partizani (komunisti) iz Srbije prelazili su u Bosnu – naročito iz Sandžaka i zapadne Srbije – i učestvovali u osnivanju Užičke republike i kasnijih partizanskih ofanziva.

Posleratne posledice​

Nakon 1945, kada je formirana socijalistička Jugoslavija, mnogi izbegli Srbi iz Bosne nisu se vratili, već su ostali u Srbiji, posebno u Vojvodini.
Tito je promovisan kao vođa zajedničke borbe svih naroda, a uloga Srbije u pomaganju Srbima iz Bosne delimično je potisnuta u javnom sećanju (naročito četnička pomoć).
@aleksije radicevic
Ah, ovo si tagovala, a ja sam mislio nešto vezano za žalbu na izbrisani mi post.

A i ovo nije bio odgovor na moje pitanje. Pitao sam za koje vlasti si bila, a da su one ispružile ruku Srbima iz BiH a u koju su oni, po tvojim rečima pljunili...

No svejedno, ima li neko od tih Srba da je izjavio kako je on pružio ruku a oni pljunuli? Nedić, crveni krst, Draža, pa i Milošević... je li neko od njih ikada rekao da su mu Srbi iz BiH pljunuli u ispruženu im ruku?
Ne sećam se! Pa u tom smislu, nije li malo bezveze da ti izmišljaš tu pljunutu ruku, ako je sami akteri nisu spominjali?
To je moja poenta.

Ah, ovo si tagovala, a ja sam mislio nešto vezano za žalbu na izbrisani mi post.

A i ovo nije bio odgovor na moje pitanje. Pitao sam za koje vlasti si bila, a da su one ispružile ruku Srbima iz BiH a u koju su oni, po tvojim rečima pljunili...

No svejedno, ima li neko od tih Srba da je izjavio kako je on pružio ruku a oni pljunuli? Nedić, crveni krst, Draža, pa i Milošević... je li neko od njih ikada rekao da su mu Srbi iz BiH pljunuli u ispruženu im ruku?
Ne sećam se! Pa u tom smislu, nije li malo bezveze da ti izmišljaš tu pljunutu ruku, ako je sami akteri nisu spominjali?
To je moja poenta.
Ja sam ti ovde navela da je narod sa ove strane nevezano za vlast prihvatao sve Srbe u svakom velikom ratu. Znaš koji su pljunuli? Oni koji su pobegli odatle, ostavili svoj narod da se zlopati, došli ovde, avanzovali i glumili velike junake.

Ja sam ti ovde navela da je narod sa ove strane nevezano za vlast prihvatao sve Srbe u svakom velikom ratu. Znaš koji su pljunuli? Oni koji su pobegli odatle, ostavili svoj narod da se zlopati, došli ovde, avanzovali i glumili velike junake.
Koliko se sećam, nisi baš precizira da se tvoj upis odnosi na takve, nego se pre moglo odnositi na sve Srbe preko Drine, pa i one koji su ostali da se bore.

Koliko se sećam, nisi baš precizira da se tvoj upis odnosi na takve, nego se pre moglo odnositi na sve Srbe preko Drine, pa i one koji su ostali da se bore.
U pravu si, u tom postu nisam, to sam navela tek posle, jer sam shvatila da nisam bila precizna na koga se to odnosilo. Imaš taj moj upis negde ovde, nekom od članova odgovor.

U pravu si, u tom postu nisam, to sam navela tek posle, jer sam shvatila da nisam bila precizna na koga se to odnosilo. Imaš taj moj upis negde ovde, nekom od članova odgovor.
Pa pazi ubuuće. Mnogi tvrde da uvek tako nešto napišeš, pa posle tumačiš drugačije. Nisu svi fini kao ja... Ako te gosn Bren spopadne, može da bude nezgodno. :mrgreen: :mrgreen:

Pa pazi ubuuće. Mnogi tvrde da uvek tako nešto napišeš, pa posle tumačiš drugačije. Nisu svi fini kao ja... Ako te gosn Bren spopadne, može da bude nezgodno. :mrgreen: :mrgreen:
Pokušavam da pazim ali nekada u brzini, ne napišem detaljno, smatrajući da će sagovornik razumeti šta sam htela. Nemam baš neko iskustvo dugo sa komunikacijom na forumu, tek sam par godina ovde pa mislim da svi razumeju šta sam ja htela reći, moja greška. Nije pravdanje nego da razjasnim svoje propuste ponekad :(

Ajde? Znači moguće da su empatični al koriste tragediju? Shvataš li kako ovo budalasto zvuči?
Nisam napisao niti moja poruka implicira da se može zaključiti da mislim sa su oni koji koriste tragedije u borbi za vlast empaticni.Moguce je sa i ima i takvih ali su toliko dnevnopoliticki ostrasceni da je ta empatija sasvim potisnuta inace bi se sramili toga što rade.
Napisao sam da treba razlikovati nedostatak empatije u odnosu na korišćenje tragedija u borbi za vlast jer nedostatak empatije može imati brojne uzroke odnosno razloge.

Poslednja izmena:
Nisam napisao niti moja poruka implicira da se može zaključiti da mislim sa su oni koji koriste tragedije u borbi za vlast empaticni.Moguce je sa i ima i takvih ali su toliko dnevnopoliticki ostrasceni da je ta empatija sasvim potisnuta inace bi se sramili toga što rade.
Napisao sam da treba razlikovati nedostatak empatije u odnosu na korišćenje tragedija u borbi za vlast jer nedostatak empatije može imati brojne uzroke odnosno razloge.
A ja ću ponoviti pitanje : kako je moguće da neko, ko je empatičan, koristi tragediju zarad lične koristi?Niko ko je empatičan ne može biti toliko zaslepljen idejom da zaboravi da je empatičan. Zar tebi to ne zvuči kontradiktorno?? Ili si hteo da kažeš da tvoji neistomišljenici, tj, ljudi koji su za smenu ove vlasti nemaju uopšte empatije?

Navodiš mi reči izgovorene u skupštini kao moje?? Pa ti si neprevaziđen manipulator, bezobrazni čovečuljak kome se svi pokušaji komunikacije svode na vređanje sagovornika. Insinuacije da brišem postove koji mi se ne svide, neće ti ni ovaj put proći, jer bi ti davnooo bio obrisan, nego te puštam da ljudi vide koliko može biti nečija mržnja samo zato jer ima drugačije mišljenje. Kako se stalno prpisuje neka mržnja nama, evo lepog primera kako čovek na osnovu upisa konstrušie neko govor mržnje.I ovime bih završila svaku raspravu sa tobom, jer je spam a i ne želim ti više davati na značaju jer nisi vredan toga.

Netačno. Pominjala si rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije a ne neke pojedinačne diskusije kojih se niko i ne seća. Zaključak, slagala si. Što se vređanja tiče pogledaj ovo boldovano pa zaključi ko koga ovde vređa. I prošli post ti je bio sličan. Lično , za tebe sam rekao da lažeš, podmećeš i unazad brišeš postove a iza čega stojim.Ništa drugo. Davno bih te stavio na ignore listu ali ne mogu jer si, na žalost, neki moderator. No paziću šta pišeš jer ti si ipak "moderator".
P.S. Jesi li saznala šta je projekcija?

Netačno. Pominjala si rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije a ne neke pojedinačne diskusije kojih se niko i ne seća. Zaključak, slagala si. Što se vređanja tiče pogledaj ovo boldovano pa zaključi ko koga ovde vređa. I prošli post ti je bio sličan. Lično , za tebe sam rekao da lažeš, podmećeš i unazad brišeš postove a iza čega stojim.Ništa drugo. Davno bih te stavio na ignore listu ali ne mogu jer si, na žalost, neki moderator. No paziću šta pišeš jer ti si ipak "moderator".
P.S. Jesi li saznala šta je projekcija?
Je l ti stvarno misliš da ćeš na ovaj način da me iznerviraš il omalovažiš moju inteligenciju? :mrgreen: Mislim, sasvim je ok ako ti nije dosadno :D

Cesto su osećanja medjusobmo suprostavljena ali isto tako često jedno osećanje prevlada nad drugim.U ovom slučaju dnevnopoliticka ostrascenost koja se uglavnom ogleda u vidu mrznje prema Vucicu u potpunosti potiskuje empatiju prema žrtvama u smislu odbacivanja obzira prema žrtvama odnosno odbacivanja etičke neprihvatljivosti korišćenja tragedija za tako prizemam cilj.
Za takvu jedinku taj cilj nije prizeman nego uzvisen..Tako ga opaza jer ga silno želi .
Kad je reč o tome dovoljno je pogledati komentare takvih na vesti o pomenutim tragedijama.Na društvenim mrezama,portalima,forumima... To je jedna euforija vrlo bliska radosti .

Je l ti stvarno misliš da ćeš na ovaj način da me iznerviraš il omalovažiš moju inteligenciju? :mrgreen: Mislim, sasvim je ok ako ti nije dosadno :D
Dobro, ajde da otklonimo neodumice, odgovori nam: Da li misliš da se u Srebrenici desio genocid?

Uzgred, stradalo je 8000 muslimana, pri čemu je nekim sluajevima kršena Ženevska konvencija, a u nekim nije- Što znači da izvestan broj stradalih nije izguvio život time što je izvršen ratni zločin nad njima.

Opet, ova slovenačka opajdara nagoveštava da će sprečiti genocid u Gazi, u kojoj je poginulo već skoro deset puta više nego u Srebrenici.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...ci-moramo-zaustaviti-genocid-u-gazi/250923192
Znači, čim će ga sprečiti znači da se po njoj još nije desio.
A u Srebrenici, sa deset puta manje stradalih - desio.

Oni valjda sprečavaju genocid tako što odbiju da ga označe genocidom, a ne sprečavaju tako što ga proglase genicidom.

Dobro, ajde da otklonimo neodumice, odgovori nam: Da li misliš da se u Srebrenici desio genocid?

Uzgred, stradalo je 8000 muslimana, pri čemu je nekim sluajevima kršena Ženevska konvencija, a u nekim nije- Što znači da izvestan broj stradalih nije izguvio život time što je izvršen ratni zločin nad njima.

Opet, ova slovenačka opajdara nagoveštava da će sprečiti genocid u Gazi, u kojoj je poginulo već skoro deset puta više nego u Srebrenici.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...ci-moramo-zaustaviti-genocid-u-gazi/250923192
Znači, čim će ga sprečiti znači da se po njoj još nije desio.
A u Srebrenici, sa deset puta manje stradalih - desio.

Oni valjda sprečavaju genocid tako što odbiju da ga označe genocidom, a ne sprečavaju tako što ga proglase genicidom.
Ma daj bre, bio rat, ubijali se međusobno, da nije bilo propusta međunarodnih trupa, koje su trebale da navodno čuvaju taj deo, i to bi se nazivalo ratnim zločinom. Ovime ne umanjujem krivicu i našeg naroda, ali ja ne razumem kriterijume po kojima se nešto naziva genocid jer bi onda i sva ubistva Srba i uništavanje čitavih naselja srpskog naroda trebalo da se zove genocid. Naš usud je što smo mi večito kontraprotivni da smo se malo smirili i koristili diplomatiju umesto što smo postavljali na vlast pogrešne, nikada se to ne bi pomenulo kao genocid. Već sam negde pominjala, da bi došli do pravde, moraćemo da progutamo i neke gorke pilule :(

A ja ću ponoviti pitanje : kako je moguće da neko, ko je empatičan, koristi tragediju zarad lične koristi?Niko ko je empatičan ne može biti toliko zaslepljen idejom da zaboravi da je empatičan. Zar tebi to ne zvuči kontradiktorno?? Ili si hteo da kažeš da tvoji neistomišljenici, tj, ljudi koji su za smenu ove vlasti nemaju uopšte empatije?
Cesto su osećanja medjusobmo suprostavljena ali isto tako često jedno osećanje prevlada nad drugim.U ovom slučaju dnevnopoliticka ostrascenost koja se uglavnom ogleda u vidu mrznje prema Vucicu u potpunosti potiskuje empatiju prema žrtvama u smislu odbacivanja obzira prema žrtvama odnosno odbacivanja etičke neprihvatljivosti korišćenja tragedija za tako prizemam cilj.
Za takvu jedinku taj cilj nije prizeman nego uzvisen..Tako ga opaza jer ga silno želi .
Kad je reč o tome dovoljno je pogledati komentare takvih na vesti o pomenutim tragedijama.Na društvenim mrezama,portalima,forumima... To je jedna euforija vrlo bliska radosti

A koji si ti tek fenomen, neviđeno, kada bih sabirala sve postove na bilo kojim temama u kojima ti je jedini argument bio navodni nedostatak empatije tvojih neistomišljenika, bila bi to jedna povelika zbirka. Jedno drugarsko pitanje, imaš li ti još ponešto izjaviti ili ovom floskulom objašnjavaš sve nedaće zemlje Srbije, koje su, kada smo već kod toga, izazvane moralnim i svakim drugim padom pospešenim i podržanim do strane sns vlastodržaca?
Društvo koje ima tako mnogo jedinki koje zarad dnevnopolitičkih ciljeva manipulišu tragedijama tako što krivicu za tragedije podmeću svojim političkim protivnicima,nije zdravo društvo.To je jedan oblik društvene patologije rekao bih.
Pojava te vrste postoji samo u Srbiji i u Srpskoj.Dakle samo u Srba i nigde više.Endemska pojava koja plašim se potvrđuje osnovanost onoga što kako zgleda pogrešno nazivamo predrasudama i stereotipima o Srbima,koji su prisutni među svim Srbima susednim narodima ali i šire.Čak i u globalnim okvirima.
Zato je važno da se ukazuje na neprihvatljivost te pojave koja na žalost jeste samo simptom.I to je mišljenja sam mnogo važnije nego da li je na čelu Srbije Vučić ili neka druga njuška.Otići će jednog dana i Vučić kao što su otišli Milošević,Koštunica i Tadić ali to će biti još samo jedna personalna promena.

Back