Ne želim u EU, zato jer ...

:hahaha::hahaha:
Tebi puno toga nije jasno!
Ni jedna država ne gubi državnost stupanjem u EU!

Nije uopće stvar u tome da li bi Srbija napravila "grešku" (mada bi jedva dočekala da se ujedinjuje s nama), nego je Hrvatska ustavom zabranila bilo kakvo ujedinjavanje sa balkanskim zemljama i to za vjeke vjekova!

Tako da ste od sada prepušteni sami sebi! :bye::bye:

Naravno,to zato sto se oteli maksimum sto se oteti moze,pa neko pametan u vas skapirao da bi svako sledece ujedinjenje moglo imati za cilj od Srbije i ostalih vasih nocnih mora da vrati svoje/tudje teroitorije,pocev od primorja itd.

od 5og oktobra na ovamo pominju se neke grdne milijarde kapitala koji je usao u zemelju pa koliko smo samo kredita uzeli od MMF-a..

Gde su pare?

u vreme pre ratova na teritiriji sfrj ekonosmiti su govorili o 7 milijardi dolara potrebnog kapitala da bi se cela sfrj rekonstruisala..
u srbiju je posle 5og uslo navodno oko 22 mijijarde..a nigde ih nema

Naravno,to zato sto se oteli maksimum sto se oteti moze,pa neko pametan u vas skapirao da bi svako sledece ujedinjenje moglo imati za cilj od Srbije i ostalih vasih nocnih mora da vrati svoje/tudje teroitorije,pocev od primorja itd.
usoatlom ako cemo po nacionalizmu..kad bi hrvatska bila zaisat konstituosana od hrvatskog naroda cela bi se mogla videti iz zagreba i po malo okolo beca

male zemlje mogu da opstanu samo i iskljucivo ako se zakovu za svoje interese

nacionalni interes srbije ulazak u EU nacionalni interes srbije ulazak u rusiju ..kako to sve zvuci nebulozno ..

nacionalni inters srbije je jaka stabilna i ekonomski razvijena zemlja a jaka stabilna i ekonomski razvijena zemlje ne postaje tako sto ce drugi da joj kroje sudbinu..
vec tako sto ce sama da uzme svoju sudbinu u svoje ruke..

kapital i investicije idu sa profitom..strani kapital dolazi da uzme profit..
ako se taj profit umanji porastom zarada radnika kapital ce se preseliti tamo gde su zarade manje..

tokovi kapitala su prosti..u zemlji gde je gro kapitala stran u toj zemlji se radi za dzaba za dan komat..tu se profit iznosi iz zemlje i zemlja samo siromasi..
moze li zemlja iz koje se profit iznosi biti bogatija od zemlje u kojoj profit ostaje ?
ajde ekonosmisti da vas cujem
aaaaa da srbija je u 20 veku htela da bude nezavisna po tvojim kriterijumima pa znamo kako je prosla i koliko je to platila ????/
a sad uporedi politiku bugarske pa vidi ko je bio mudriji ??? ili hrvatska koji je jos bolji primer !!!!
a snagu srbije diktiraju takodjer uveliko drugi kao i vecinu malih drzava !!!

od 5og oktobra na ovamo pominju se neke grdne milijarde kapitala koji je usao u zemelju pa koliko smo samo kredita uzeli od MMF-a..

Gde su pare?

u vreme pre ratova na teritiriji sfrj ekonosmiti su govorili o 7 milijardi dolara potrebnog kapitala da bi se cela sfrj rekonstruisala..
u srbiju je posle 5og uslo navodno oko 22 mijijarde..a nigde ih nema

Pa lepo isparile :mrgreen:
Kralo se dok se moglo :D

aaaaa da srbija je u 20 veku htela da bude nezavisna po tvojim kriterijumima pa znamo kako je prosla i koliko je to platila ????/
a sad uporedi politiku bugarske pa vidi ko je bio mudriji ??? ili hrvatska koji je jos bolji primer !!!!
a snagu srbije diktiraju takodjer uveliko drugi kao i vecinu malih drzava !!!
prosal je kako je prosala jer je 5og oktobra odustala na korak pred ciljem ako i uvek.vecita boljka u srba ..uvek odustanemo na korak pred ciljem i sami se be s j eb emo

sad ulazimo opet u klize ds i pljuvacinu po mracnim recedivima devedesetih..spare me

Možemo da ga tupimo do sutra zašto da, a zašto ne, ulazak je neminovan. Razlog je prost - nema nazad (na preusmeravanje), samo napred ili u mestu...
Ko to ne vidi, slep je kod očiju.

Neko spominje teritorije... Pa da li iko zaista misli da možemo da biramo? Šta, ako ne odemo u EU, reći će "Izvinjavamo se zbog nesporazuma, evo vam Kosovo nazad"? 'Oće mojega... Možemo da biramo ili da uđemo u klan i odreknemo se onoga za šta nam traže da se odreknemo ili da ne uđemo, a da se ipak odreknemo - gde smo tu mi na dobitku (u drugom slučaju)?
Znači, pitanje je samo da li smo spremni da izgubimo manje ili više ulaskom, odn. neulaskom u EU... respektivno.

Onaj ko kaže da naša privreda ne može da se takmiči sa njihovom ne zna ništa o privredi. Privrede nisu koplja, pa jedno kraće, a drugo je duže... Privrede su živi organizmi, one rastu, razvijaju se, a nijedna ne može da propadne, jer ljudi nisu samo radnici, već i potrošači. Ne iskoristiti radnu snagu u nekoj zemlji je isto kao ne iskoristiti tržište, odn. ne iskoristiti potrošače, a to niko normalan ne radi u svetu...

Slobodna trgovina jača svaku privredu, jer koristi njene potencijale. Zaštićena trgovina uvek nekoga potiskuje i zato nije dobra za celokupnu privredu, već samo za pojedince.

Ulazak u EU otvara ogromno tržište, koje imamo šansu da opslužimo šljivovicom, kajmakom, burekom i sl. Ako vam zvuči smešno, onda me ne čudi što ste pesimisti...

Još jednom, nema nam druge, hteo to neko da prizna ili ne...
zanima me kako gledas na srpsku poljoprivredu sutra u EU----uzmi u obzir,godine srpskog seljaka,usitnjenost poseda,stanje infrastrukture.......kako srpska poljoprivreda da isparira zapadu ???

i umesto da samo promenimo sredstva nacine i metode mi smo se odrekli svega..pa bre ako neko hoce da se odrice neka se odrice u svoje ime necu i mene da trpa u taj kos jer ja necu da se odricem svoje buducnosti.u korist bilo koga..

i nismo vam mi krivi sto ste se vi odrekli.ko hoce da ide u EU neka ide ja mu ne branim..ja hocu da ostanem ovde i zvim normalan zivot..ja hocu da zivim u zdravoj i normalnoj srbiji ..u kojoj cu moci da radim i zaradim radeci svoj posao..a to necu moci da radim ako lkjudi od kojih moj posao zavisi ne budu ilali love da placaju
meni i mom poslu je u interesu da ljudi imaju pare jer cu i ja ljudima moci da svoj posao posteno i naplatim..

zanima me kako gledas na srpsku poljoprivredu sutra u EU----uzmi u obzir,godine srpskog seljaka,usitnjenost poseda,stanje infrastrukture.......kako srpska poljoprivreda da isparira zapadu ???
pa gro propagande se bazira na izvozu zdrave hrane..
alo..nekada je na kopaoniku postojala farma ..tov goveda..prozivodnja mesa..a danas se meso svercuje preko kosova..jer se nama ne isplati da proizvodimo mespa svakako proizvodnja zahteva rad i rizike..a sverc 5 minuta straha i sigurnu lovu bez motike a za zdravlje ko nas ebe..
koju ber hranu ..kad je proizvodnja hrane u srbiji iz godine u godinu sve manja a uvoz sve veci

nek mi neko kaze kao ce evropejci da ubede neko matorog sejaka koj je zapamtio kako funkcionise kapitalizam u srbiji jer je trpeo pre drugog svetskog rata i kopao po ceo dan kod nekog gazde za bukvalno saku kako se to zvalo pregrst psenica da bi mogla zena deci sutra da umesi hleba
o tome svedoce mnogi ljudi koji su u to vreme bili zivi i koji su to na svojoj kozi dozivljavali..i moze li iko njih kriviti sto su komunizam docekali kao spas

kako cu ja da naperdfujem cime cu da platim letovanje ako je moj rad jeftin i ne mogu da zaradim ni za goli zivot ..

uplaseni su..s pravom jer sve sto im se u medijima predtavlja i propagira u njima budi samo jos veci strah..jer im sve to lici i neodoljivo ih podseca na ta vremena..i kad se okrenu oko sebe vide da su ta vremena ponovo tu..ko moze da ih krivi zbog toga..ja ne mogu savrseno ih razumem sada iako ih mozda nisam razumeo per desetak godina
jer sada i ja mogu da vidim da je ta svetla buducnost koja nam se nudi bas bas "svetla"

To je dug proces koji će zahtevati prenošenje prakse sa zapada kod nas, a to se ne može ostvariti ako se budemo zatvorili u čauru i pokušavali odatle da pariramo.

Lično, meni je svejedno da li će, kada budu sela opustošena, svo to zemljište otkupiti stranci ili neki naš čovek. Ali, to, u svakom slučaju, mora biti neko ko zna šta danas poljoprivreda znači - to nije 'ektar njive i 5 krava, nego 500 do 1000 ha i 1000 grla.

Dakle, moramo da se oslonimo na strance da bi nam poljoprivredni resursi bili iskorišćeni. Zvuči surovo, možda i jeste, ali zar nije istina da se svi mi setimo sela samo kad nam neko kaže da će ga kupiti stranac? Do tada, boli nas uvo (pojedinačno) i za seljaka i za selo.

Pa ne može to tako... Ako ti nisi spreman da odeš na selo da obrađuješ zemlju, ne možeš biti ljut na stranca koji jeste spreman na to.

Alternativa je da država uloži u poljoprivredu (što je krajnje neefikasno, mogu da zamislim kako će izgledati ta proizvodnja) ili da se zabrani kupovina zemlje od strane bilo koga ko nije naš građanin.
Ovo drugo bi moglo da funkcioniše, ali bi onda razvoj poljoprivrede tekao 10 puta sporije.

Tako da, ako je nekom bitno ko je vlasnik zemlje (meni nije), moraće da sačeka još oko 50 do 100 godina da poljoprivreda stane na noge. A ako nije, biće to za oko 15 do 20 godina...

Poslednja izmena:
nek mi neko kaze kao ce evropejci da ubede neko matorog sejaka koj je zapamtio kako funkcionise kapitalizam u srbiji jer je trpeo pre drugog svetskog rata i kopao po ceo dan kod nekog gazde za bukvalno saku kako se to zvalo pregrst psenica da bi mogla zena deci sutra da umesi hleba
o tome svedoce mnogi ljudi koji su u to vreme bili zivi i koji su to na svojoj kozi dozivljavali..i moze li iko njih kriviti sto su komunizam docekali kao spas

kako cu ja da naperdfujem cime cu da platim letovanje ako je moj rad jeftin i ne mogu da zaradim ni za goli zivot ..

To što smo mi imali pre II sv. rata je feudalizam... :rtfm: Kapitalizam nikad nismo imali! Njega ne čini 10 preduzeća u zemlji. :roll:

hmm ajde reci ti meni sto ameri krenuli u nacionalizaciju nakon udara ove "krize"i koja to bre zapadana privreda uopste funkcionise bez pumpanja drzavnih para
pa onomad je fijat dobio od drzave 3 milijarde eura..nemacka pumpa pare u vw samo tako..a u americi drzava obezbedjuje poljoprivrednicima repromaterijal..seme djubrivo i garantuje im otkup svega sto prozivedu..
kako to da se ameri ne solanjaju na strance da im prozivode poljoprivredne prozivode nego pumpaju drzavne pare?

neki kao inagadada vida naivno veruju da ce nam kad udjemo u EU , sama EU doci ovde i uraditi posao koji mora da uradimo sami

To je ko sto veruje neki domacin da ako je dobar sa komsijom da ce komsija da mu isprazni septicku jamu mesto njega

nece brate - niko nece da radi tudj posao , niko

pogledajte recimo situaciju u kojoj su balticke republike

propale su bankrotirane prezaduzene

njima clanstvo u EU nije pomoglo nista, jer su se ponasali neodgovorno. Nesto kao Srbi...

Ko se ponaša neodgovorno i treba da propadne. Nećeš valjda da kažeš da ne bi propali, tako neodgovorni, da nisu ušli u EU? :think:

drustveni kapital iz komunizma nije propao zato sto te firme nisu htele da rade vec zato sto je isisan iz njih raznim malverzacijama i mahinacijama tipa prodaje repromaterijala nekoj privatnoj firmi pa zatim otkup istog po abnormalno visokoj cenu a da taj repromaterijal nije ni napustao magacine fabrike..samo papiroloski..i neko ti govori o biznisu..ovo znam da se desilo..konkretno

a sta imamo sad? i ovo sto imamo je feudalizam..ko ber u srbiji stiti prava radnika?

Pravo radnika je ugroženo zbog toga što je rad zabranjen. Kad ti tražiš od firme da isplaćuje na ime doprinosa i poreza za zarade veliku sumu, ne možeš ni da očekuješ da neće biti rada na crno za male pare...

Kad se previše zakonom štite prava radnika, onda se ugrožavaju prava nezaposlenih mnogo više. Jer, nekome se više isplati da zaposli 5 radnika i plaća ih po 20 000, nego da zaposli 10 i plaća ih po 14000, recimo. Tako se produbljava nezaposlenost.

Zato, nije rešenje štititi prava radnika na račun nezaposlenih... Kada nam se smanji nezaposlenost, onda ćemo da brinemo o radnicima malo više.

Treba smanjiti minimalnu zaradu, smanjiti poreze i druge dažbine, pa će neko imati interesa da zaposli više nas. Ovako, nije mu jednostavno u interesu da daje državi tolike pare na ime jednog zaposlenog...

ili slucaj firme iz zupskog alexandrovca..dosao lik kupio na tenderu firmu za smesne pare i odmah kernuo da raspordaje masine alate materijal posle tri meseca zaradio 6 PUTA od onoga sto je ulozio i uvatio maglu..

i kako neko moze da mi kaze da sartid nije mogao da posluje u vreme kada na trzist cena celika rapidno raste a sartida imao za 200 miliona dolara robe..i doju ameri i rasprodaju to pokupe pare i istope silne tenkove i opet pokupe pare a nama i nasoj drzavi jadac

To je dug proces koji će zahtevati prenošenje prakse sa zapada kod nas, a to se ne može ostvariti ako se budemo zatvorili u čauru i pokušavali odatle da pariramo.

Lično, meni je svejedno da li će, kada budu sela opustošena, svo to zemljište otkupiti stranci ili neki naš čovek. Ali, to, u svakom slučaju, mora biti neko ko zna šta danas poljoprivreda znači - to nije 'ektar njive i 5 krava, nego 500 do 1000 ha i 1000 grla.

Dakle, moramo da se oslonimo na strance da bi nam poljoprivredni resursi bili iskorišćeni. Zvuči surovo, možda i jeste, ali zar nije istina da se svi mi setimo sela samo kad nam neko kaže da će ga kupiti stranac? Do tada, boli nas uvo (pojedinačno) i za seljaka i za selo.

Pa ne može to tako... Ako ti nisi spreman da odeš na selo da obrađuješ zemlju, ne možeš biti ljut na stranca koji jeste spreman na to.

Alternativa je da država uloži u poljoprivredu (što je krajnje neefikasno, mogu da zamislim kako će izgledati ta proizvodnja) ili da se zabrani kupovina zemlje od strane bilo koga ko nije naš građanin.
Ovo drugo bi moglo da funkcioniše, ali bi onda razvoj poljoprivrede tekao 10 puta sporije.

Tako da, ako je nekom bitno ko je vlasnik zemlje (meni nije), moraće da sačeka još oko 50 do 100 godina da poljoprivreda stane na noge. A ako nije, biće to za oko 15 do 20 godina...
a zar nije pametnije da drzava ucini sve da zivot na selu bude atraktivan i isplativ pa ce se sve resiti !!!!
da je drzava ulozila deseti deo u selo od onoga sto je ulozila u grad sad bi imali puna sela,jeftiniju i zdraviju hranu,vecu zaposlenost.......
samo je trebalo dovesti asfalt,struju,vodu,napraviti domove kulture,ambulante,vodovod,veterinarske stanice,poljoprivredna savetovalista.... ali je to trebalo na vreme kad i slovenci.....ali nije ni sad kasno bar u vecini sela....da se mladi vrate na ocevinu i dedovinu....zakonom urediti da ko ne obradjuje zemlju ustupi onom ko obradjuje bez nadoknade i sl.-da bi se ukrupnio posed,.....drzava da stimulise plansku proizvodnju itd..... iz toga bi se razvila jaka prehranbena industrija....gradovi bi se rasteretili....

drustveni kapital iz komunizma nije propao zato sto te firme nisu htele da rade vec zato sto je isisan iz njih raznim malverzacijama i mahinacijama tipa prodaje repromaterijala nekoj privatnoj firmi pa zatim otkup istog po abnormalno visokoj cenu a da taj repromaterijal nije ni napustao magacine fabrike..samo papiroloski..i neko ti govori o biznisu..ovo znam da se desilo..konkretno

Pa ko je to radio? Sigurno ne onaj koji je vlasnik firme, već onaj koga boli uvo za nju i koga plaća država da bude tu gde jeste, pa ga baš zabole da l će firma dobro da posluje ili ne...

Pravo radnika je ugroženo zbog toga što je rad zabranjen. Kad ti tražiš od firme da isplaćuje na ime doprinosa i poreza za zarade veliku sumu, ne možeš ni da očekuješ da neće biti rada na crno za male pare...

Kad se previše zakonom štite prava radnika, onda se ugrožavaju prava nezaposlenih mnogo više. Jer, nekome se više isplati da zaposli 5 radnika i plaća ih po 20 000, nego da zaposli 10 i plaća ih po 14000, recimo. Tako se produbljava nezaposlenost.

Zato, nije rešenje štititi prava radnika na račun nezaposlenih... Kada nam se smanji nezaposlenost, onda ćemo da brinemo o radnicima malo više.

Treba smanjiti minimalnu zaradu, smanjiti poreze i druge dažbine, pa će neko imati interesa da zaposli više nas. Ovako, nije mu jednostavno u interesu da daje državi tolike pare na ime jednog zaposlenog...
a kako ce to da nam se smanji nezaposlenost akd sto se vise blizimo tom famoznom ulasku u EU to se vise radnika otpusta ...koliko je radnika otpusteno u poslednj vreme ..145 000 cini mi se m? malo li je
a pred izbore nas vajni predsednik se zacenio od urlanja o novim radnim mestima u kampanji..ma daj

hmm ajde reci ti meni sto ameri krenuli u nacionalizaciju nakon udara ove "krize"i koja to bre zapadana privreda uopste funkcionise bez pumpanja drzavnih para
pa onomad je fijat dobio od drzave 3 milijarde eura..nemacka pumpa pare u vw samo tako..a u americi drzava obezbedjuje poljoprivrednicima repromaterijal..seme djubrivo i garantuje im otkup svega sto prozivedu..
kako to da se ameri ne solanjaju na strance da im prozivode poljoprivredne prozivode nego pumpaju drzavne pare?

pa na taj nacin amerikanac odrzava socijalni mir......americka porodica trosi 10% kucnog budjeta na ishranu,a srpskoj --kolika je potrosacka korpa,a kolika prosecana plata ????
uzas !!!

Back