Možemo da ga tupimo do sutra zašto da, a zašto ne, ulazak je neminovan. Razlog je prost - nema nazad (na preusmeravanje), samo napred ili u mestu...
Ko to ne vidi, slep je kod očiju.
Neko spominje teritorije... Pa da li iko zaista misli da možemo da biramo? Šta, ako ne odemo u EU, reći će "Izvinjavamo se zbog nesporazuma, evo vam Kosovo nazad"? 'Oće mojega... Možemo da biramo ili da uđemo u klan i odreknemo se onoga za šta nam traže da se odreknemo ili da ne uđemo, a da se ipak odreknemo - gde smo tu mi na dobitku (u drugom slučaju)?
Znači, pitanje je samo da li smo spremni da izgubimo manje ili više ulaskom, odn. neulaskom u EU... respektivno.
Onaj ko kaže da naša privreda ne može da se takmiči sa njihovom ne zna ništa o privredi. Privrede nisu koplja, pa jedno kraće, a drugo je duže... Privrede su živi organizmi, one rastu, razvijaju se, a nijedna ne može da propadne, jer ljudi nisu samo radnici, već i potrošači. Ne iskoristiti radnu snagu u nekoj zemlji je isto kao ne iskoristiti tržište, odn. ne iskoristiti potrošače, a to niko normalan ne radi u svetu...
Slobodna trgovina jača svaku privredu, jer koristi njene potencijale. Zaštićena trgovina uvek nekoga potiskuje i zato nije dobra za celokupnu privredu, već samo za pojedince.
Ulazak u EU otvara ogromno tržište, koje imamo šansu da opslužimo šljivovicom, kajmakom, burekom i sl. Ako vam zvuči smešno, onda me ne čudi što ste pesimisti...
Još jednom, nema nam druge, hteo to neko da prizna ili ne...