(Ne)upotrebljivost ChatGPT-ja kao izvor informacija

Ja sam okačio i sličice gde se jasno vidi da tražim od njega da postavi citate. Vrlo jasno se vidi da je reč o ChatGPT-ju i da apsolutno nikakve veze nema sa Ivanom Komatinom.

O kojim odlomcima ti govoriš?
Са ментолима више не зборим.
Прво свака сесија је за себе и нема меморију да памти сесије и ти си толики психопата да се трудиш да погодиш које је неко питање поставио да би добио тај одговор.
То уопште тако не функционише боље да питаш Гуслара да ти објасни.

Прво свака сесија је за себе и нема меморију да памти сесије и ти си толики психопата да се трудиш да погодиш које је неко питање поставио да би добио тај одговор.
То уопште тако не функционише боље да питаш Гуслара да ти објасни.

Ma nije tako. Naravno da ima memorija ju u kojoj skladišti sesije, šta to pričaš. Evo, upravo se vratih jednoj od starijih sesija:

1000019763.jpg

Možeš određenoj sesiji da se vratiš i onda nastaviš tačno tamo gde si stao; samo se vratiš unazad do odgovarajućeg meseca u kojem je specifična sesija sa tim naslovom bila.

No, ne znam kakve to ima veze sa pitanjem otkud odjednom Ivana Komatina i šta ona ima veze sa ChatGPT?

Ma nije tako. Naravno da ima memorija ju u kojoj skladišti sesije, šta to pričaš. Evo, upravo se vratih jednoj od starijih sesija:

Pogledajte prilog 1660721

Možeš određenoj sesiji da se vratiš i onda nastaviš tačno tamo gde si stao; samo se vratiš unazad do odgovarajućeg meseca u kojem je specifična sesija sa tim naslovom bila.

No, ne znam kakve to ima veze sa pitanjem otkud odjednom Ivana Komatina i šta ona ima veze sa ChatGPT?
Зазо што цизате које сам користио из Алексијаде потичу од Иване Коматине а не од чет џпт.
Јер нисам толико глуп да нисам предвидео да ћеш поновоти дискредитацију џпт чет као по питању Херодота и античких писаца где су анализе џпт чета и што се тиче Фотија добре јер оригинално је износио врло сличне ставове који су врло очигледни кад поставиш оригинал. Тако да мене не можеш да зајебеш воше од 1 пут на исти фазон.
Наиме џпт чет ради исто што и ти чује од Мике за Перу од Пере за Жику од Жике за Менетона онда за Диодора са Сицилије за ХЕРОДОТА!
ОНДА ЗА МИЛОША С М.
ПА ОЛГУ ПЈАНОВИЋ Л.
ПА О МИТИЋУ
ПА ПЕРИ ПЕРИЋУ не чита оригинал нити сам суди о делу које је читао ИСТОШТО И ТИ.
Будићи да сам де тим периодом Перисије до Александрије па до првих векова н.е. активно бавио задњих 7-8 месеци готово свакодневно тачно могу да разликујем шта може да каже шта може са измисли или шпекулише.

Зазо што цизате које сам користио из Алексијаде потичу од Иване Коматине а не од чет џпт.
Јер нисам толико глуп да нисам предвидео да ћеш поновоти дискредитацију џпт чет као по питању Херодота и античких писаца где су анализе џпт чета и што се тиче Фотија добре јер оригинално је износио врло сличне ставове који су врло очигледни кад поставиш оригинал. Тако да мене не можеш да зајебеш воше од 1 пут на исти фазон.
Наиме џпт чет ради исто што и ти чује од Мике за Перу од Пере за Жику од Жике за Менетона онда за Диодора са Сицилије за ХЕРОДОТА!
ОНДА ЗА МИЛОША С М.
ПА ОЛГУ ПЈАНОВИЋ Л.
ПА О МИТИЋУ
ПА ПЕРИ ПЕРИЋУ нд чита оригинал нити сам суди о делу које је читао ИСТОШТО И ТИ.
Будиће да сам де тим периодом Перисије до Александрије па до првих векова н.е. активно бавио задњих 7-8 месеци готово свакодневно тачно могу да разликујем шта може да каже шта може са измисли или шпекулише.

Ja stvarno ne znam na koje to citate od Ivane Komatine ovde misliš; možeš da podsetiš o čemu se radi, ako hoćeš.

Ako je reč o nekim citatima koje si pokupio iz neke rasprave, a ne sa ChatGPT-ja; pa, šta da ti kažem sem sve pohvale? Ne znam iz kog razloga to pominješ ovde, ako ništa to nema veze sa ovom temom (ja nisam pomislio da neki sadržaj koji si ti podelio potiče sa ChatGPT-ja, greškom?).

Poslednja izmena:
ОНДА ЗА МИЛОША С М.
ПА ОЛГУ ПЈАНОВИЋ Л.
ПА О МИТИЋУ
ПА ПЕРИ ПЕРИЋУ не чита оригинал нити сам суди о делу које је читао ИСТОШТО И ТИ.
Будићи да сам де тим периодом Перисије до Александрије па до првих векова н.е. активно бавио задњих 7-8 месеци готово свакодневно тачно могу да разликујем шта може да каже шта може са измисли или шпекулише.
Jel bi mogao da objasniš u čemu je tačno stvar, zašto chat "svesno" izmišlja? I kako to da zna neko ko je laik?
( nama koji nismo u toku s vašim ranijim prepiskama)

Jel bi mogao da objasniš u čemu je tačno stvar, zašto chat "svesno" izmišlja? I kako to da zna neko ko je laik?
( nama koji nismo u toku s vašim ranijim prepiskama)
Да не би дужио користио сам га у једном себи солидно познатом делу историје где се показао као солидан аналитичар типа википедије ништа посебно може се поткрасти нека грешка али није страшно. Пошто расправа није завршила по жељи саговорника он је на невезаној теми у офф-дробио цело подне да сазна коју верзију гпт чета имам јер је већ дошао на идеју да оспори лакшим путем чим сазна да је бесплатна да обесмисли све теме где се испалио и изиграо прогласи туђ материјал ништавним ако имам плаћену ником ништа чекамо другу прилику.

Пошто сам му показао како стићи до самих оригиналних дела на нету (јер као нема излаз на нет а има алат и може али ради то у оквирима програма правне политике на одређене упите које не повређују права а и да би платио.)

Онда ме је питао да ли може да чита изворе.
Ја му кажем да мође нешто одређено страницу и тд.

Онда се утриповао када сам пиставио оригиналну Алексијаду и Илијаду да сам од њега гпт чет тражио одговоре шта пише ту да ми гпт чет чита.
Како је то утриповао покушао је са обесмисли и дискредитује моје цитате Алексијаде Ане Комнене верујући да сам користио гпт чет.
Наравно нисам већ дело Иване Коматине па је опет попушио Бобана иако није планирао поново.

Да не би дужио користио сам га у једном себи солидно познатом делу историје где се показао као солидан аналитичар типа википедије ништа посебно може се поткрасти нека грешка али није страшно. Пошто расправа није завршила по жељи саговорника он је на невезаној теми у офф-дробио цело подне да сазна коју верзију гпт чета имам јер је већ дошао на идеју да оспори лакшим путем чим сазна да је бесплатна да обесмисли све теме где се испалио и изиграо прогласи туђ материјал ништавним ако имам плаћену ником ништа чекамо другу прилику.

Пошто сам му показао како стићи до самих оригиналних дела на нету (јер као нема излаз на нет а има алат и може али ради то у оквирима програма правне политике на одређене упите које не повређују права а и да би платио.)

Онда се утриповао када сам пиставио оригиналну Алексијаду и Илијаду да сам од њега гпт чет тражио одговоре шта пише ту да ми гпт чет чита.
Како је то утриповао покушао је са обесмисли и дискредитује моје цитате Алексијаде Ане Комнене верујући да сам користио гпт чет.
Наравно нисам већ дело Иване Коматине па је опет попушио Бобана иако није планирао поново.

Pa reci, o kakvim citatima Aleksijade iz Ane Komnine ti govoriš? Ako već zaista misliš da sam ja pobrkao Komatinu sa ChatGPT-jem..?

Moja je pretpostavka da je zapravo, zabuna tvoja. Čini mi se da si ti nešto tu pomešao i da potpuno bespotrebno unosiš Komatinu u raspravu o ChatGPT-ju...

Evo ti, ako te zanima kako ta verzija sa aktivnim pristupom internetu.

Ovo je on na primeru Ane Komnine:

Pogledajte prilog 1660548Pogledajte prilog 1660549Pogledajte prilog 1660550Pogledajte prilog 1660551

Je li vidiš?

Da li ti je možda malčice jasnije sada?

Svi citati koje je izvukao iz Aleksijade su lažni (kao i svi ostali o kojima je bilo reči i koje smo kačili od ChatGPT-ja ti, ja ili neko drugi), skupa sa navodnim brojem knjige i glave u kojoj su pomenuti (nije čak ni ugrubo).
Ja sam okačio i sličice gde se jasno vidi da tražim od njega da postavi citate. Vrlo jasno se vidi da je reč o ChatGPT-ju i da apsolutno nikakve veze nema sa Ivanom Komatinom.

O kojim odlomcima ti govoriš?
Наравно да нема јер ја нисам никакве цитате Ане Комнине користио из гпт чета нити Иване Коматине већ из њене књиге цитирао Ану Комнену а не из гпт чета везано за обе особе све што сам нашао преко грпт чета је линк према њеном оригинслном делу да остабе на теми да неко ко зна грчки добро може неке наводе да прочита и провери око контекста да ли је добро преведено.Међутим Ивана Коматина зна грчки те и таква потреба и не постоји већ више необрађени делови књиге историјски зато сам качио све ретке валидне оригиналне изворе које сам нашао.

Наравно да нема јер ја нисам никакве цитате Ане Комнине користио из гпт чета нити Иване Коматине већ из њене књиге цитирао Ану Комнену а не из гпт чета везсно за обе особе све што сам нашао преко грпт чета је линк према њеном оригинслном делу да остабе на теми да неко ко зна грчки добро може неке наводе да пролита и провери омо контекста да ли је добро прецедено.Међутим Ивана Коматина зна грчки те и таква потреба и не постоји већ више необрађени делови књиге зато см качио све рњтке валидне оригиналне изворе које сам нашао.

I dobro, zašto onda o tome pišeš, ako nema veze sa ChatGPT-jem? Ako već pomenuta nema nikakve veze sa njim?

Jesam li ja to negde pomešao Komatinu sa ChatGPT-jem?

Pa nisam mislila da prepričavaš vašu raspravu :) (To - nama koji nismo u toku da raspravom - je u stvari bila sugestija da nam ta rasprava ne znači)
Ok, nisam se dobro izrazila.
Nego koje je tvoje objašnjenje u vezi izmišljenog citata iz Žitiju Despota Stefana Lazarevića gde se navodno spominje Kina?

Pogledajte prilog 1660735
Зато што онда уопште не капирам зашто си написао и коме и зашто мене си цитирао ја ништа такво нисам нигде качио.

Pa ja sam. Pogledaj slike koje sam okačio u prilog objave. Čini mi se da si pročitao samo tekst, a da nisi bacio pogled na priložene isečke. Zatražio sam da mi pronađe tačne citate iz Aleksijade pretragom po internetu. Da mu pripomognem, dostavio sam mu i tačnu adresu ka domenu gde se tekst nalazi.

Sve što mi je vratio je izmislio. Oni tobožnji citati iz Aleksijade koje je generisao (sa fotki), nemaju zapravo veze sa Komninom.

Na susednpj temi juče smo mogli posvedočiti još jednoj konfabulaciji ChatGPT-ja:

Породичне везе између Павела Јозефа Шафарика (1795–1861), познатог словачког филолога и историчара, и Константина Јиречека (1854–1918), чешког историчара и оснивача модерне балканистике, постоје преко брака Шафарикове ћерке.

Наиме, Константин Јиречек је био оженен Људмилом Шафарик, ћерком Павела Јозефа Шафарика. Ова породична веза допринела је ширем интелектуалном и културном утицају између чешких и словачких научних кругова 19. века, као и ширењу интересовања за јужнословенске народе и њихову историју.

Јиречек је, под утицајем породичне средине и традиције, постао један од водећих истраживача историје Балкана, посебно српског народа, а његови радови, попут „Историје Срба“, сматрају се кључним доприносом проучавању историје овог региона.

ChatGPT je, na osnovu relativno blede svesti o nekakvim bližim rodbinskim vezana Pavla Šafarika i Konstantina Jirečeka (potonji je bio unuk pređašnjim, u stvarnosti), iskonstruisao da je Jireček, koji je inače imao 7 godina kada je Šafarik preminuo, oženio njegovu ćerku.

Iskonstruisao je nekakvu 'Ljudmilu Šafarik' koja bi, tobože, trebalo da Jirečekova supruga.

Ako bismo govorili o vremenskom intervalu za obradu i razumevanje knjige od 1000 stranica u kontekstu mog rada, interval bi mogao izgledati ovako:
  • Brza obrada osnovnog teksta: Oko 1 do 2 sekunde za osnovno prepoznavanje i analizu sadržaja 1000 stranica. Ovo se odnosi na brzo "čitanje" i razumevanje osnovnih informacija, kao što su ključne reči i fraze.
  • Dublja analiza i razumevanje: Ako je potrebno analizirati kompleksne ideje, kontekst ili duboko razumeti nijanse teksta, ovaj proces bi mogao trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, zavisno od složenosti sadržaja. To bi bilo potrebno ako bih trebao analizirati tekst u više detalja, identifikovati tematske linije, simbole, stil pisanja itd.
U stvarnom svetu, kada bi ljudska osoba čitala knjigu od 1000 stranica, proces bi trajao mnogo duže—od nekoliko dana do nedelja, u zavisnosti od brzine čitanja i složenosti teksta.

Ako bismo govorili o vremenskom intervalu za obradu i razumevanje knjige od 1000 stranica u kontekstu mog rada, interval bi mogao izgledati ovako:
  • Brza obrada osnovnog teksta: Oko 1 do 2 sekunde za osnovno prepoznavanje i analizu sadržaja 1000 stranica. Ovo se odnosi na brzo "čitanje" i razumevanje osnovnih informacija, kao što su ključne reči i fraze.
  • Dublja analiza i razumevanje: Ako je potrebno analizirati kompleksne ideje, kontekst ili duboko razumeti nijanse teksta, ovaj proces bi mogao trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, zavisno od složenosti sadržaja. To bi bilo potrebno ako bih trebao analizirati tekst u više detalja, identifikovati tematske linije, simbole, stil pisanja itd.
U stvarnom svetu, kada bi ljudska osoba čitala knjigu od 1000 stranica, proces bi trajao mnogo duže—od nekoliko dana do nedelja, u zavisnosti od brzine čitanja i složenosti teksta.

Da, moguće je da okačiš tekstualne fajlove (primera radi, u .pdf) formatu i zatražiš od njega da izvrši analizu (to je ovo potonje).

Međutim, i to dovodi kasnije do ozbiljnijih problema, posebno zbog toga što ne ume da razdvoji jasno šta (misli da) zna od ranije, a šta je, zapravo, naučio iz te knjige koju si okačio.

"Veštačka inteligencija​

Zabranjeno je postavljanje sadržaja koji je kreirala veštačka inteligencija (AI) bez jasno navedene informacije o tome na samom početku takvog sadržaja."
https://forum.krstarica.com/threads/vazno-pravilnik-foruma-istorija.895132/
такви коментари ће бити брисати јер се сматра да су плод манипулације.

Хвала на разумевању.

Back