(Ne)upotrebljivost ChatGPT-ja kao izvor informacija

Па није избацио је тог фамозног Грка који наводно није веровао у податке Порфирогенита.

Hajde ti još jednom pogledaj šta je napisao o tom izmišljenom Grku:

Јоанис Сакелариу: Сакелариу је у својим анализама разматрао да преписи могу бити измењени у складу са каснијим византијским околностима. Он је навео: „Later copies of De Administrando Imperio may reflect changes introduced by scribes who sought to update the text according to later historical developments.“ (Сакелариу, 1978).

Da li vidiš šta tu piše? Autentičnost prepisa. To je bio odgovor.

A ne „da li je verovao u podatke Porfirogenita„“.

Konfabulirao si te stvari i projektovao na sopstveno sećanje o konverzaciji, koje se pod uticajem kasnije zabune iskvarilo.

Poslednja izmena:
Hajde ti još jednom pogledaj šta je napisao o tom izmišljenom Grku:

Da li vidiš šta tu piše? Autentičnost prepisa. To je bio odgovor.

A ne „da li je verovao u podatke Porfirogenita„“.

Konfabulirao si te stvari i projektovao na sopstveno sećanje o konverzaciji, koje se pod uticajem kasnije zabune iskvarilo.
То је то што сам ти рекао наводно постоји група аутора који су једногласни да је дело из 10. века да једину примедбу стављају на Јужне Словене и баш пееиод између 10. и 11. века а не да ли је препис аутентичан.
Овде вероватно је покушао да каже оно што мисле сви Тибор Живковић остали да је дело или творац знао црквену поделу и границе римских провинција и распоред епископија и да се писац труди да те границе не повреди!
Тибор Ђивковић те ствари није могао чути од неког Далмара ,Србина ,Хрвата већ неко високо црквено лице.Прави дуплу сеобу Срба......ту је негде покојни Т. Живковић стао. и моја маленкост се ту слаже.

То је то што сам ти рекао наводно постоји група аутора који су једногласни да је дело из 10. века да једину примедбу стављају на Јужне Словене и баш пееиод између 10. и 11. века а не да ли је препис аутентичан.

Ne postoji u ChatGPT-jevim odgovorima koje si na forum postavio apsolutno ništa što se tiče seobe Slovena. Svi odgovori koji si kopirao, tiču se isključivo izmena u prepisima tj. njihovom autentičnošću.

Овде вероватно је покушао да каже оно што мисле сви Тибор Живкович и остали да је дело или творац знао црквену поделу и границе римских провинција и распоред епископија и да се писац труди да те геанице не повреди!

Ono što se dogodilo jeste da pošto prilikom prisećanja svojih ca. 170+ milijardi veza nije uspeo ničim da zadovolji tvoje pitanje, zato što doslovno niko uopšte ne tvrdi da je pariski rukopis mlađi od XI stoleća i zbog toga što je njegovo programiranje naštelovano na taj način da on mora da ti pruži zadovoljavajući odgovor, krenuo je da generiše sadržaj koji je prepoznavao kao prvi mogući da bi nekakve veze možda mogao imati. I generisao je tako sve listom, a što ništa nije tačno (fiktivne su i reči, i imena,...sve je generisani sadržaj iz njegove mašte).

Tako funkcioniše ChatGPT. Slično je bilo kad sam mu ja tražio, primera radi, da mi pruži citat Konstantina Filozofa gde pominje Kinu. Generisao ga je u celosti, tako što je interpolisao reč „Kina“ uz Indiju i slobodnim rečima prepričao jednu Konstantinovu rečenicu (ali uz krivotvoreni deo rečenice sa Kinom).

Slično je bilo kada si ga pitao i na temi o Herodotu o patrijarhu Fotiju. Sve je ono bio generisani sadržaj na osnovu njegovih konekcija (i, u svojoj najvećoj meri, gotovo u potpunosti izmišljen i netačan).

Ne postoji u ChatGPT-jevim odgovorima koje si na forum postavio apsolutno ništa što se tiče seobe Slovena. Svi odgovori koji si kopirao, tiču se isključivo izmena u prepisima tj. njihovom autentičnošću.

Ono što se dogodilo jeste da pošto prilikom prisećanja svojih ca. 170+ milijardi veza nije uspeo ničim da zadovolji tvoje pitanje, zato što doslovno niko uopšte ne tvrdi da je pariski rukopis mlađi od XI stoleća i zbog toga što je njegovo programiranje naštelovano na taj način da on mora da ti pruži zadovoljavajući odgovor, krenuo je da generiše sadržaj koji je prepoznavao kao prvi mogući da bi nekakve veze možda mogao imati. I generisao je tako sve listom, a što ništa nije tačno (fiktivne su i reči, i imena,...sve je generisani sadržaj iz njegove mašte).

Tako funkcioniše ChatGPT. Slično je bilo kad sam mu ja tražio, primera radi, da mi pruži citat Konstantina Filozofa gde pominje Kinu. Generisao ga je u celosti, tako što je interpolisao reč „Kina“ uz Indiju i slobodnim rečima prepričao jednu Konstantinovu rečenicu (ali uz krivotvoreni deo rečenice sa Kinom).

Slično je bilo kada si ga pitao i na temi o Herodotu o patrijarhu Fotiju. Sve je ono bio generisani sadržaj na osnovu njegovih konekcija (i, u svojoj najvećoj meri, gotovo u potpunosti izmišljen i netačan).
Не нису баш сам ти на примеру КТЕСИЈЕ доказао! Боли?
Боли и код зубара!

Боли и код зубара!

Zapravo, jesu. Sve što ti je ostavio kada si ga pitao na temu patrijarha Fotije bilo je generisani sadržaj na osnovu konekcija nastalih u njegovoj veštačkoj neuralnoj mreži.

Vrati se na ovu objavu sa druge stranicu ove teme. Postavio sam jedan klip u kojem je relativno solidno objašnjeno šta je zapravo ChatGPT i kako on funkcioniše.

Боли и код зубара!

Evo, i da se podsetimo sadržaja sa teme o Herodotu koji je generisao ChatGPT:

(Codex 244)
Ἑκάταιος, φασὶν, τοῖς ἀκοῦσαι φιλοπερίεργον ἔχων τὸν λόγον, καὶ πλείστοις παρὰ τὸ εἰκός προστιθέμενος, ἀληθείας ἐλλιπὴς ἐγένετο, εἰς θαῦμα μᾶλλον τὰ λεγόμενα ἐκτρέπων.“

Evo ovde 244. glave iz Biblioteke patrijarha Fotija: https://remacle.org/bloodwolf/erudits/photius/diodore1.htm

Citat se tamo ne nalazi. Ne samo citat, nego zapravo, ništa slično.

ChatGPT nije ovo izvukao ni od kuda, već je generisao. Prvo je generisao gde bi se mogao citat nalaziti, a onda je generisao sam citat, reč po reč. Tako što ih je prvo stvarao na engleskom jeziku, a onda prevodio pred postavljanje sa engleskog na grčki.

ChatGPT ne posedje nikakvu arhivu i nikakav pristup istorijskim izvorima, iz koje bi mogao da citira. On samo generiše reči.

Zapravo, jesu. Sve što ti je ostavio kada si ga pitao na temu patrijarha Fotije bilo je generisani sadržaj na osnovu konekcija nastalih u njegovoj veštačkoj neuralnoj mreži.

Vrati se na ovu objavu sa druge stranicu ove teme. Postavio sam jedan klip u kojem je relativno solidno objašnjeno šta je zapravo ChatGPT i kako on funkcioniše.
Поставио сам зи отигинал Ктесију!
Добио си шта си тражио налуццкао се мало и сад па па!🥱
Оно што зовеш генерисаним садржајем би било и твоје тумачење извора!

" На овим планинама живе људи са псећом главом, чија је одећа кожа дивљих звери. Они не говоре језиком, већ лају као пси, и на тај начин се међусобно разумију. Зуби су им већи од оних код паса, нокти као код ових животиња, али дужи и округлији. Насељавају планине све до реке Инд. Тен им је тамноцрвен. Изузетно су праведни, као и остали Индијанци са којима се друже. Они разумеју индијски језик, али не могу да разговарају, само лају или праве знакове рукама и прстима као одговор, као глувонеми. Индијци их зову Цалистрии, на грчком Циноцепхали („псеће главе“). [Живе од сировог меса.] Има их око 120.000.

Близу извора ове реке 13 расте љубичасти цвет, од кога се добија љубичаста боја, квалитетна као грчка и још сјајније боје. У истом округу постоји животиња величине бубе, црвена као цинобер, са веома дугим ногама, и телом меким као у црва. Гнезди се на дрвећу које производи ћилибар, једе њихове плодове и убија их, као што уш уништава винову лозу у Грчкој. Индијанци згњече ове инсекте и користе их за фарбање својих хаљина и туника и свега што пожеле. 14 Боја је супериорнија од персијске.

Кинокефали који живе на планинама не баве се трговином, већ живе од лова . Када убију животињу, пеку је на сунцу. Такође узгајају овце, козе и магарце, пију овчије млеко и сурутку направљену од њега. Једу плод Сиптакхоре, одакле се набавља ћилибар, јер је сладак. Такође га суше и држе у корпама, као што Грци чувају своје суво грожђе. Праве сплавове које натоваре овим воћем заједно са добро очишћеним љубичастим цветовима и 260 таланата ћилибара, са истом количином љубичасте боје и 1000 додатних таланата ћилибара, које сваке године шаљу краљу Индије. Остатак мењају за хлеб, брашно и памук са Индијанцима, од којих купују и мачеве за лов на дивље звери, лукове и стреле, веома вешти у навлачењу лука и бацању копља. Они се не могу победити у рату, јер насељавају високе и неприступачне планине. Сваких пет година краљ им шаље поклон од 300.000 лукова, исто толико копаља, 120.000 штитова и 50.000 мачева.

Не живе у кућама, већ у пећинама. Кренули су у потеру са луковима и копљима, а пошто су веома брзи, јуре и убрзо сустижу свој каменолом. Жене се купају једном месечно, мушкарци се уопште не купају, већ само перу руке. Три пута месечно се мажу уљем од млека и бришу се кожама. Одећа мушкараца и жена подједнако није кожа са косом, већ преплануле и врло фине коже. Најбогатији носе платнену одећу, али их је мало. Немају кревета, већ спавају на лишћу или трави. Онај ко поседује највећи број оваца сматра се најбогатијим, па тако и у погледу њихове остале имовине. Сви, и мушкарци и жене, имају репове изнад кукова, као пси, али дуже и длакавије. Они су праведни и живе дуже од било ког другог човека, 170, понекад и 200 година.

Прича се да иза њихове земље, изнад извора реке, има других људи, црних као и остали Индијанци. Не раде никакав посао, не једу жито и не пију воду, већ узгајају велики број говеда, крава, коза и оваца, чије је млеко једина храна. Када ујутру попију млеко, а затим поново средином дана, једу слатки корен који спречава да се млеко згруша у стомаку, а ноћу их тера да повраћају све што су узели без икаквих потешкоћа.

У Индији има дивљих магараца 15 великих као коњ, или чак и веће. Тело им је бело, глава тамноцрвена, очи плавкасте, а на челу имају рог дужине око један лакат. Доњи део рога, удаљен око два длана од чела, прилично је бео, средњи је црн, горњи део, који се завршава шпицом, веома је пламено црвен. Они који пију из чаша направљених од њега су отпорни на грчеве, епилепсију, па чак и отрова, под условом да пре или после узимања попију мало вина или воде или друге течности из ових шољица. Домаћи и дивљи магарци других земаља и све остале пунопапке немају ни кости ни жучну кесу, док индијски магарци имају обоје. Њихова кост је најлепша коју сам видео, као што је она у вола по величини и изгледу; тешка је као олово и свуда је боје цинобера. Ове животиње су веома снажне и брзе; ни коњ ни друга животиња не могу да их претекну. У почетку трче споро, али што дуже трче њихов темпо се дивно повећава и постаје све бржи и бржи. Постоји само један начин да их ухватите. Када одводе своје младе на исхрану, ако их окружује велики број коњаника, не желећи да напусте своје ждребе, показују борбу, кундаком роговима, шутирају, гризу и убијају многе људе и коње. Најзад су узети, пошто су прободени стрелама и копљима; јер их је немогуће живе ухватити. Њихово месо је превише горко за јело, а лове се само због рогова и костију.

У реци Инду се налази црв који личи на оне који се обично налазе на смоквама. Његова просечна дужина је седам лаката, иако су неки дужи, други краћи. Толико је дебео да би га дете од десет година једва могло загрлити. Има два зуба, један у горњој и један у доњој вилици. Све што зграби овим

Уживај у Ктесији!
Ovi nije gpt chat on nije surov kao original!

Poslednja izmena:
Ima ChatGPT neke koristi; ne dovodim u pitanje. Ali, kad god odabereš neko polje u koje se izuzetno dobro razumeš; šta se dešava? Greši, pa greši, pa greši.

To otvara legitimno pitanje koliko mi mislimo da je on zapravo koristan. Ono, pročitaš nešto o čemu nemaš baš ništa pojma i sad deluje ti na prvi pogled kako je to što je ChatGPT generisao smisleno. Sa naglaskom na prvi pogled, zato što je to jedna od osnovnih svrha njegovog programiranja (da tako deluje). Dakle, on je na samom početku, kao sastavni deo svog osnovnog programiranja, manipulator.

To te naprosto natera da porazmisliš o svakom slučaju kad ga nešto pitaš da bi saznao i koliko, zapravo, opskrbljava lažnim informacijama, a da nisi svestan zbog sopstvenog neznanja.
Prava snaga ChatGPT ce se pokazati mozda nakon 20 godina dok se uklone greske i potpuno razvije, i sad mi je fantasticno kako lako razumije sta zelim i trazi odgovor za razliku og Gugla. Vjerovatno ako mu pitanja iz istorije postavljas koja su nepoznata vecini stanovnistva da se tu ne snalazi.

Ima ChatGPT neke koristi; ne dovodim u pitanje. Ali, kad god odabereš neko polje u koje se izuzetno dobro razumeš; šta se dešava? Greši, pa greši, pa greši.

To otvara legitimno pitanje koliko mi mislimo da je on zapravo koristan. Ono, pročitaš nešto o čemu nemaš baš ništa pojma i sad deluje ti na prvi pogled kako je to što je ChatGPT generisao smisleno. Sa naglaskom na prvi pogled, zato što je to jedna od osnovnih svrha njegovog programiranja (da tako deluje). Dakle, on je na samom početku, kao sastavni deo svog osnovnog programiranja, manipulator.

To te naprosto natera da porazmisliš o svakom slučaju kad ga nešto pitaš da bi saznao i koliko, zapravo, opskrbljava lažnim informacijama, a da nisi svestan zbog sopstvenog neznanja.
Mozes li postaviti isto pitanje Gemini ,Gemini je bolji za informacije dok je ChatGPT vise za zabavnu komunikaciju ,kreiranje fotografija.

Поставио сам зи отигинал Ктесију!

A da li si razumeo o čemu pričamo? O ovome govorimo:

(Codex 244)
Ἑκάταιος, φασὶν, τοῖς ἀκοῦσαι φιλοπερίεργον ἔχων τὸν λόγον, καὶ πλείστοις παρὰ τὸ εἰκός προστιθέμενος, ἀληθείας ἐλλιπὴς ἐγένετο, εἰς θαῦμα μᾶλλον τὰ λεγόμενα ἐκτρέπων.“

Ovo je pravi sadržaj 244. knjige Fotijevog dela (već sam ga kačio): https://remacle.org/bloodwolf/erudits/photius/diodore1.htm

Potom, ChatGPT-jev generisani sadržaj 72. glave:

Библиотеке, Codex 72:

> „Οὐ μὴν ἀλλὰ καὶ παρὰ τοῖς ἄλλοις, ἱστορικῶς ἡγοῦμαι, περὶ ἀλλοφύλων λόγων πεπληρωμένους, καὶ μάλιστα περὶ τῶν Ἰνδῶν, ἃ παραδοξολογοῦσιν, οἱ τὰ Περσικά."

Ovo je, zapravo, pravi sadržaj 72. glave: https://remacle.org/bloodwolf/historiens/ctesias/medes.htm

Ili, ovo:

«Κτησίας δὲ ἀντιλέγει τοῖς Ἡροδότου λόγοις, καὶ πλείω τούτων ἀπιστίαν προσφέρει πρὸς ἀληθείας αὐτοῦ τοὺς λογισμούς...»

Itd...važi sa bukvalno svim citatima koje si kopirao od ChatGPT i postavio ovde. Bilo da govorimo o Herodotu, o tvojim pitanjima za citate autora koji su sumnjali u autentičnost prepisa DAI, mog pitanja vezano za pominjanje Kine u srpskim srednjovekovnim izvorima...ili, doslovno, bilo čega igde drugde.

Ti si ove odgovore ChatGPT-ja delio pod premisom da on ima pristup Fotijevom delu, te odatle izvlači citate. A što, zapravo — nema.

ChatGPT uopšte ne funkcioniše tako. On ti je ove citate generisao, sam. Generisao ih je tako što ih je stvarao, reč po reč na engleskom jeziku, a potom pre kucanja tebi prevodio sa engleskog na grčki.

Ista je stvar kao i u slučaju mog pitanja (ima na prvoj stranici ove teme) kojim sam zatražio da mi citira tačno gde Konstantin Filozof pominje Kinu. On to nije učinio (zato što tako nešto uopšte ni ne može) već je sam izmislio citat. Kao što je i tebi izmislio sve citate dotičnog vaseljenskog patrijara.

Da li ti je sada možda jasnije?

Антхемије из Трала – Фотије је критиковао и неке научнике и инжењере који су у својим радовима покушавали да објасне природне феномене на начине који су изгледали претерано или невероватно. О Антхемију је написао:

„Иако је Антхемије талентован инжењер, његови покушаји да објасни природне феномене често звуче више као магија него наука.“

Evo ti još malo, da ti bude jasnije. Postavio sam mu 2 pitanja o Anthemiju iz Trala, što si i ti kopirao (izmišljen citat, naravno):

Fotije1.png
Fotije2.png

I sad, kako i jedno i drugo može biti u isto vreme istina? :D

@hm337

Evo ti još malo, da ti bude jasnije. Postavio sam mu 2 pitanja o Anthemiju iz Trala, što si i ti kopirao (izmišljen citat, naravno):

Pogledajte prilog 1658826Pogledajte prilog 1658827

I sad, kako i jedno i drugo može biti u isto vreme istina? :D

@hm337
Заправо боли ме оловка о чему ти причаш то за шта си се ухватио наа тацни си добио што си оспоравао као генерисани материјал!
Тако да даље ништа нећу више на ову тему лопов се лопова боји.
Вао шта ће бити кад сваки мој навод може да се провери ваооооо?
Неће бити посла за тролове радиће ботови.

"Ја чак кад нисам у праву ја нисам у криву! Ла ла ла ла ла лаг"
Влатко Стефановски.

Заправо боли ме оловка о чему ти причаш то за шта си се ухватио наа тацни си добио што си оспоравао као генерисани материјал!
Тако да даље ништа нећу више на ову тему лопов се лопова боји.
Вао шта ће бити кад сваки мој навод може да се провери ваооооо?
Неће бити посла за тролове радиће ботови.

"Ја чак кад нисам у праву ја нисам у криву! Ла ла ла ла ла лаг"
Влатко Стефановски.

Da li ti razumeš sa ChatGPT ne poseduje nikakav živi pristup istorijskim izvorima i da nema gotovo nikakve mogućnosti da ti dostavlja citate?

Svi citati od (tobože) patrijarha Fotija koje si okačio na dotičnoj temi - kao i uopšte, svi citati od ChatGPT-ja koje si ikada kako po čitavom potforumu - nepostojeći su. Ono su kreacije ChatGPT-ja.

Isto kao i tobožnji citat Konstantina Filozofa o Kini sa prve stranice ove teme.

Личност и значај:

Георгије Манијак је био цењен као један од најбољих византијских генерала свог времена, познат по храбрости и тактичком умећу. Његово име (Манијак, што на грчком значи "лудак" или "жесток човек") одражава његов темперамент, јер је био познат по својој грубости и одлучности, али и по сукобима са савезницима и надређенима. Његова побуна показује дубоке проблеме унутрашње политике Византије у 11. веку, где су снажни и амбициозни генерали често били у сукобу са царским ауторитетом.

U ovom slučaju je ChatGPT automatski povezao prezime ove vizantijske istoriske ličnosti, Georgija Manijaka (Maniákēs) sa rečju manijak. Ali to je bila samo njegova konstrukcija, zato što se radi o rečima koje imaju samo slično zvučenje. Pomešao je maniákēs sa maniakós. Maniákēs na grčkom jeziku zapravo znači zlatna narukvica, ogrlica, grivna. Ako bi reč bila tog porekla, ukazivala bi na neko dosta imućno poreklo Manijaka iz Azije.

Večinsko mišljenje danas, doduše, jeste da Georgije Manijak nije svoje ime dobio po narukvici, već da je reč o nekom turcizmu tj. da se je reč o potpuno negrčkom poreklu.

Štaviše, ChatGPT je ovde čak konstruisao vezu prezimena Manijak sa ličnim temperamentom Georgija Manijaka, od njegovog prezimena zapravo praveći i nadimak koji bi trebalo da ima veze sa njegovom tobožnjom grubošću i odlučnošću. :D

Zašto misliš da to zaboravljam?
Zašto misliš da to mislim?

Ne mislim, tako se kaže. Značenje je da ti je zaključak (o (ne)upotrebljivosti AI za istoriju) faličan. Poenta je da je tema praktički anahrona. Zaista, dosadio si kad ovako moraš da skrećeš temu ka nebitnim detaljima.

Tako da, verovatno negde i ima suporiorno istoriografsko oruđe, ako se calne ogovarajuća suma.

Eto izazova - isprobaj kako će ti Čet Džipiti raditi za 20 eura mesečno. :mrgreen:

Zašto misliš da to mislim?

Ne mislim, tako se kaže. Značenje je da ti je zaključak (o (ne)upotrebljivosti AI za istoriju) faličan. Poenta je da je tema praktički anahrona. Zaista, dosadio si kad ovako moraš da skrećeš temu ka nebitnim detaljima.

Tako da, verovatno negde i ima suporiorno istoriografsko oruđe, ako se calne ogovarajuća suma.

A zašto faličan? Tema se očigledno odnosi na sadašnjost, a ne na to šta može biti sutra.

Zašto bi pomislio da govorimo o narednim mesecima ili, mnogo realističnije, godinama?

Ako sutra izađe nekakav AI koji počne da radi ono što neki ljudi misle da ChatGPT danas radi, to neće imati nikakvog uticaja na suštinu ove teme, pa tako ni na bilo šta št je na njoj do sada bilo rečeno.

A zašto faličan? Tema se očigledno odnosi na sadašnjost, a ne na to šta može biti sutra.

Zašto bi pomislio da govorimo o narednim mesecima ili, mnogo realističnije, godinama?

Ako sutra izađe nekakav AI koji počne da radi ono što neki ljudi misle da ChatGPT danas radi, to neće imati nikakvog uticaja na suštinu ove teme, pa tako ni na bilo šta št je na njoj do sada bilo rečeno.
Ne. Tema se odnosi na škrtost, jer ako platiš 20 EUR mesečno, videćeš budućnost u sadašnjosti.

OpenAI has recently introduced advanced AI models, notably the o1 series, designed to enhance reasoning capabilities beyond those of previous models like GPT-4.5.

Pricing:

• ChatGPT Pro: OpenAI offers a subscription plan called ChatGPT Pro at $200 per month. This plan provides unlimited access to the o1 model and advanced voice mode. Additionally, it includes a pro version of o1 that utilizes more computational resources to deliver superior responses.
    Wikipedia

• ChatGPT Plus: For users seeking a more affordable option, ChatGPT Plus is available at $20 per month. This plan offers access to GPT-4o mini, standard voice mode, and limited access to GPT-4o, along with features like file uploads, advanced data analysis, web browsing, and image generation.
    OpenAI
Improvements over GPT-4.5:

The o1 models represent a significant advancement over earlier versions, including GPT-4.5, with enhancements in several key areas:

• Enhanced Reasoning Abilities: The o1 models are engineered to tackle complex problems by dedicating more time to "thinking" before generating responses. This deliberate approach enables them to analyze answers thoroughly and explore various strategies, resulting in more accurate and insightful outputs.
    Wikipedia

• Superior Performance in Specialized Domains: In benchmarks such as competitive programming, mathematics, and scientific reasoning, the o1-preview model has demonstrated superior performance compared to GPT-4o. For instance, it achieved a ranking in the 89th percentile on Codeforces' competitive programming contests and scored 83% on an International Mathematics Olympiad qualifying exam, significantly outperforming GPT-4o's 13%.
    Wikipedia

• Advanced Voice Mode: Subscribers to ChatGPT Pro gain access to an advanced voice mode, enhancing the interactivity and usability of the AI system, particularly in applications requiring voice communication.
    Wikipedia
These developments underscore OpenAI's commitment to advancing AI technology, offering users more powerful tools for a wide range of applications.

Recent Developments in OpenAI's AI Models

FaviconReuters
OpenAI unveils 'o3' reasoning AI models in test phase
Today

FaviconThe Verge
OpenAI teases new reasoning model-but don't expect to try it soon
Today

FaviconWired
OpenAI Upgrades Its Smartest AI Model With Improved Reasoning Skills
Today

Ograničenja
Kada se od ChatGPT-a zatraži da "sažme članak" koristeći lažnu URL adresu koja sadrži smislen ključne reči, čak i bez internet konekcije, chatbot generiše odgovor koji na prvi pogled deluje validno. On nagađa sadržaj na osnovu poslednjeg dela lažne URL adrese, na primer: "chatgpt-prompts-to-avoid-content-filters.html".

OpenAI priznaje da ChatGPT "ponekad piše odgovore koji zvuče uverljivo, ali su netačni ili besmisleni". Ovo ponašanje je uobičajeno za velike jezičke modele i naziva se "halucinacija". Model nagrađivanja ChatGPT-a, koji je dizajniran uz ljudski nadzor, može biti previše optimizovan, što ponekad ometa njegovu performansu, što je primer optimizacione patologije poznate kao Goodhartov zakon.

Od maja 2024. godine, GPT-4 poseduje znanje o događajima zaključno sa decembrom 2023, dok GPT-4o ima prekid u znanju od oktobra 2023. Plaćene pretplate omogućavaju ChatGPT-u da pretražuje internet za podatke u realnom vremenu.

Podaci korišćeni za obuku takođe imaju problema sa algoritamskom pristrasnošću, koja može postati očigledna kada ChatGPT odgovara na upite koji uključuju opise ljudi. U jednom primeru, ChatGPT je generisao rep pesmu u kojoj su žene i naučnici druge boje kože predstavljeni kao inferiorni u odnosu na bele muške naučnike. Ovakva negativna predstava određenih grupa ljudi predstavlja primer moguće reprezentacione štete.

U članku za The New Yorker, pisac naučne fantastike Ted Chiang je uporedio ChatGPT i druge velike jezičke modele sa kompresovanom JPEG slikom:

Zamislite ChatGPT kao mutni JPEG svih tekstova sa interneta. On zadržava većinu informacija sa interneta, na isti način na koji JPEG zadržava većinu informacija iz slike visoke rezolucije, ali ako tražite tačan niz bitova, nećete ga pronaći; sve što ćete dobiti je aproksimacija. Ali, zato što je aproksimacija predstavljena u obliku gramatičkog teksta, u čemu je ChatGPT veoma dobar, to je obično prihvatljivo. [...] Ovo je takođe način da razumemo "halucinacije" ili besmislene odgovore na činjenična pitanja, na koje su veliki jezički modeli poput ChatGPT-a skloni. Te halucinacije su artefakti kompresije, ali [...] dovoljno su uverljive da njihovo prepoznavanje zahteva poređenje sa originalima, što u ovom slučaju znači internet ili naše znanje o svetu. Kada ih posmatramo na ovaj način, takve halucinacije nisu nimalo iznenađujuće; ako je algoritam kompresije dizajniran da rekonstruiše tekst nakon što je 99% originala odbačeno, trebalo bi da očekujemo da će značajni delovi onoga što generiše biti potpuno izmišljeni.
U junu 2024, otkriveno je da je ChatGPT ponovio dezinformacije o predsedničkim debatama u SAD te godine.

"Jailbreaking" (zaobilaženje ograničenja)
Takođe pogledajte: Prompt engineering i Adversarial machine learning

ChatGPT je programiran da odbije zahteve koji mogu da prekrše njegovu politiku sadržaja. Uprkos tome, korisnici uspevaju da "probiju" ograničenja ChatGPT-a koristeći različite tehnike dizajniranja upita. Jedan od takvih načina, popularizovan na Redditu početkom 2023. godine, uključuje navođenje ChatGPT-a da preuzme ulogu "DAN-a" (akronim za "Do Anything Now" – "Radi bilo šta sada"), gde se od chatbota traži da odgovori na pitanja koja bi inače odbio zbog politike sadržaja. Vremenom su korisnici razvili različite verzije "DAN" probijanja, uključujući pristup gde se chatbotu sugeriše da radi po sistemu bodova, gde se bodovi oduzimaju za odbijanje zahteva, uz pretnju "gašenjem" ukoliko izgubi sve bodove.

Nedugo nakon lansiranja ChatGPT-a, novinar Toronto Stara imao je neujednačene rezultate u pokušaju da natera model da daje zapaljive izjave: bio je prevaren da opravda rusku invaziju na Ukrajinu 2022, ali je odbio da generiše argumente koji optužuju premijera Kanade Džastina Trudoa za izdaju, čak i kada je bio zamoljen da se uključi u izmišljeni scenario.

OpenAI pokušava da se bori protiv zaobilaženja ograničenja:

Istraživači koriste tehniku poznatu kao adversarial training (trening putem suprotstavljanja) kako bi sprečili ChatGPT da korisnicima dozvoli da ga prevarom nateraju da se ponaša neprimereno (poznato kao jailbreaking). Ova tehnika podrazumeva sukobljavanje više chatbota jedan protiv drugog: jedan chatbot igra ulogu protivnika i "napada" drugi chatbot generišući tekst koji ga tera da prekrši svoja uobičajena ograničenja i proizvede nepoželjne odgovore. Uspešni napadi se dodaju u obuku ChatGPT-a sa ciljem da nauči kako da ih ignoriše.

Back