Neman pojma šta im je bilo u glavi kad su radili tu zastavu i to su sad finese, al ako i ne predstavlja trojednu kraljevinu poprilično sam siguran da ima neke veze s domoljubnom porukom. Pogotovo s obzirom na vrime kad je nastala(1971. i Hr proljeće) na šahovnicu koja se nalazi u grbu, natpisa Hrvatska pa i same podloge na kojoj je to SHD ispisano(crven-bijel-plav).
Mada, sama je poanta u tome zašto meni ChatRTS daje onakav nebulozan odgovor u kojem se spominju Srbi i pravoslavci iako na zastavi piše Hrvatska i na njoj se nalazi Hrvatski grb. Jer ako "vaš" GPT u svom sistemu ima onakve "prisvajačke" odgovore na pitanja koja se ničim ne mogu povezat s vama onda se bojim i pomislit kako je podešen kod pitanja di ima više prostora za manipulirat i obmanjivat.
Čisto za usporedbu pogledaj(te) kako odgovara kad mu pitanje postavim na engl. jeziku(kojeg najčešće i koristim kad sam u priči s GPT-om) i kolika je to razlika u objektivnosti. Najmanje ovo stavljam jer on također smatra da skraćenica SHd predstavlja upravo Slavoniju, Hrvatsku i Dalmaciju već da vidite kako primjećuje riječ Hrvatska na slici i kako na druge načine sve sa slike povezuje s nama i oko toga gradi priču.
A to je zato jer svoje odgovore ne crpi iz tvornica laži kako to čini "vaš" GPT pa onda dobiješ jedan ovakav odgovor kakav ni Šešelj ne bi ima obraza napisat: "Skraćenica
"SHD" na slici koju si poslao
najverovatnije znači "Sveti Hristov Duh" ili
"Sveti Hristos Duhovni", i koristi se kao
pravoslavni religijski simbol ili natpis, posebno u
srpskoj pravoslavnoj ikonografiji i crkvenim rukopisima."
Jer ovo su drastične razlike u odgovorima na jedno te isto pitanje i to ne može bit slučajno(ne znam kako ovo funkcionira i jesam li ja ikako moga utjecat svojim ranijim pitanjem na ovakav odgovor, al čisto sumnjam).
What does this abbreviation SHd mean in this photo?
https://i.pinimg.com/736x/6c/f1/4c/6cf14cca060bd2f2b1b0eb0fab089946.jpg
ChatGPT said:
Here’s the image you’re referring to:
In the context of
Hajduk Split supporters (particularly
Torcida, the fan group), and considering the banner's message (“Hrvatska se ... veseli jer Titulu nosi bijeli”), the abbreviation
“SHd” most likely stands for:
Slavonija – Hrvatska – Dalmacija
- Slavonija (eastern region of Croatia),
- Hrvatska (Croatia as a whole),
- Dalmacija (coastal region where Hajduk is based—Dalmatia).
This interpretation reflects a patriotic and regional pride slogan: symbolizing that support for Hajduk comes from across the country—Slavonia, all of Croatia, and Dalmacija—unified behind the team. It’s a common theme among Torcida banners to emphasize that Hajduk is “the club of the people” from all parts of Croatia.
There’s no conventional dictionary or widespread online reference supporting other meanings in this specific fan context, and general abbreviations or slang (like “should” or unrelated acronyms) don't fit this sports and regional identity symbolism.
Why this fits best:
Evidence | Explanation |
---|
Context | The banner is from a group of Hajduk supporters—regional pride and national unity are common themes in such displays. |
Regional pairing | Slavonija, Hrvatska, Dalmacija are key regions, and combining them into “SHd” is a succinct way to express national fan solidarity. |
Lack of alternatives | Available dictionary meanings (e.g., “should,” “Service Historique de la Défense”) have nothing to do with Croatian football or fandom. WiktionaryAcronym FinderTheFreeDictionary.com |
In summary: On a Hajduk fan banner, “SHd” almost certainly designates
Slavonija – Hrvatska – Dalmacija, symbolizing broad, cross-regional support for the club.