Ne prihvatati kompliment od svakog

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kakav je ovo savet? Svaki momak koji da kompliment je iz loše namere?
Ne, reč je manipulaciji sa ''pumpanjem'' nečijeg ega zarad neke lične koristi. Nit su svi muškarci takvi, nit sve žene ''padaju'' na takve. Radi se o ženama koje obično imaju manje sampouzdanja pa je sa takvima lakše manipulisati i da takvim ženama znači svaka pohvala, ne shvatajući da su neke od njih planski plasirane.

Zapravo, ova priča može da bude uvod u to zašto između ostalog žene padnu u ruke nasilniku- zato što im nije bitno kako se ponaša prema drugima ženama (i muškarcima, ali ovde se radi o ponašanju prema ženama, kad se ona upoređuje, misleći da je bolja, pa je zato pošteđena uvreda ili mizoginije), bitno im je samo šta njima kaže.

Ali...da ne idemo tako daleko jer će se tema pretvoriti u osudu žrtava nasilja, koje su svojim lošim izborom sebi već nanele štetu. Dakle da se zaustavimo na koketiranju, komlimentima, pohvalama, posebno na tome da nisu uvek u pitanju nezrele devojke koje zaista ne vide i ne kapiraju stvari i njihovu pozadinu i posledice.

Reč je o ljudskoj, u ovom slučaju ženskoj slabosti na komplinente, taman i od siledžije, kad su one ipak svesne od koga dolazi (nemaju nameru da se upuštaju u vezu, čak ni seks) ali ih ne sprečava da koketiraju s njim.

Ali kad to radi u prisustvu mete mizoginije (ili još gore nasilništva), onda je to neetički, antisolidarno, ruganje zarad par pohvala njene seksualnosti, kuvanja, duhovitosti ili šta joj je već bitno.

Ne, reč je manipulaciji sa ''pumpanjem'' nečijeg ega zarad neke lične koristi. Nit su svi muškarci takvi, nit sve žene ''padaju'' na takve. Radi se o ženama koje obično imaju manje sampouzdanja pa je sa takvima lakše manipulisati i da takvim ženama znači svaka pohvala, ne shvatajući da su neke od njih planski plasirane.
Pa to isto rade i žene pojedinim nesigurnim muškarcima. Koliko je lepotica prišlo i pumpalo ego nekom matorcu ili nekom ružnom i nesigurnom muškarcu samo zato što je taj imao para? Znaš li koliko je to česta pojava u Srbiji? Znaš li da je nekom totalnom neatraktivnom i neostvarenom muškarcu u Srbiji dovoljno da ima uspešnog tatu na primer i da ima pored sebe devojku/ženu koja je 5 liga iznad. Obzirom da radim sa porodičnim ljudima i parovima svoj privatan posao znaš li koliko takvih situacija vidim u toku jednog meseca. I opet ne generalizujem da su sve žene sponzoruše. I onda je problem jer je neki muškarac pumpao ego nekoj nesigurnoj devojci i odveo je u krevet? Pa šta?

Pa u principu da. Ne mora se tu raditi o solidarnosti, nije svako sposoban za solidarnost, ali ako vidiš da se neko ponaša kao đubre prema nekom drugom, glupavo je da misliš da neće i prema tebi tako. Ovo kažem polazeći pre svega od sebe i sopstvenog ponašanja koje ume često da prekorači granice lepog vaspitanja. Ako sam nekog ovde naranila govnima, velika je šansa da ću i nekog koji mi je trenutno simpatičan, prvom prilikom kad to prestane da bude.

Pa u principu da. Ne mora se tu raditi o solidarnosti, nije svako sposoban za solidarnost, ali ako vidiš da se neko ponaša kao đubre prema nekom drugom, glupavo je da misliš da neće i prema tebi tako.
Solidarnost je viši stepen koji zahteva aktivnije učešće, što povlači izvesno odricanje ili bar neprijatnost. Za to su ljudi retko kadri, čak i kad su na istoj strani i bili mete. Što vidimo iz stanja društva koje je između ostalog i posledica individualističkog ignoranstva.

Ali ovde ne mora da se solidariše zbog druge žene nego da drži lični etički nivo - zbog sebe. Kako može da prija pohvala od nekog ko je đubre prema drugoj osobi.
A ako je prisutna ta osoba - onda je prihvatanja pohvala od strane silnika- osnovno ljudsko nepoštovanje (ne nesolidarnost) prema toj osobi koja je bila ili jeste meta. Osim ako nije u pitanju nekakav revanšizam, što je po meni ipak malo verovatno, da sujeta toliko hipertrofira i ovaploti se kroz pasivno udruživanje sa osobom koja se ponaša nasilnički ili poremećeno. Ili čak oboje. Verujem da je ipak u pitanju slabost ega, ne čak ni nesigurnost.
Ovo kažem polazeći pre svega od sebe i sopstvenog ponašanja koje ume često da prekorači granice lepog vaspitanja. Ako sam nekog ovde naranila govnima, velika je šansa da ću i nekog koji mi je trenutno simpatičan, prvom prilikom kad to prestane da bude.
Mislim na ponašanja muškarca koje je očito i hronično nasilničko, ili manijačko, poremećeno, što se definitivno razlikuje od svađa, ispada, međusobnih uvreda, brecanja.

Videla sam takve situacije i na poslu (i u društvu- odeljenju npr. gde si okružen svakojakima), kolega koji je vređao dve koleginice u više navrata, različitim povodom, na odvratan način, pred svima, ničim izazvan (ili bar ne izazvan da bi tako reagovao, ne računajući naravno njihovo lično uverenje da imaju pravo da siledžijaju).

A posle se sa drugim koleginicama, cerekaju, Jao Stevo baš si lud, hihihi, I ti si Ljiljo ženska i po, (zato tebe ne diram, ti "znaš" kako da mi podiđeš), Sandra, kraljice...I tako u tom stilu...

A ta Ljilja recimo vidi kakav je tip, nije glupa baš da bi se kresnula s njim (ovo pretpostavljam, jer ko zna), naprotiv- mudra je i drži do principa , ali ipak ne može da odoli a da ne prihvati pumpanje ega, taman i od takvog lika.

Videla sam takve situacije i na poslu (i u društvu- odeljenju npr. gde si okružen svakojakima), kolega koji je vređao dve koleginice u više navrata, različitim povodom, na odvratan način, pred svima, ničim izazvan (ili bar ne izazvan da bi tako reagovao, ne računajući naravno njihovo lično uverenje da imaju pravo da siledžijaju).

A posle se sa drugim koleginicama, cerekaju, Jao Stevo baš si lud, hihihi, I ti si Ljiljo ženska i po, (zato tebe ne diram, ti "znaš" kako da mi podiđeš), Sandra, kraljice...I tako u tom stilu...

A ta Ljilja recimo vidi kakav je tip, nije glupa baš da bi se kresnula s njim (ovo pretpostavljam, jer ko zna), naprotiv- mudra je i drži do principa , ali ipak ne može da odoli a da ne prihvati pumpanje ega, taman i od takvog lika.
A mozda ju je samo strah da ce i nju da uzme na zub

A mozda ju je samo strah da ce i nju da uzme na zub

Nije baš da mlati sekirom okolo nejake žene.

Kao ni većina verbalnih nasilnika koji se tako ponašaju kad osete da imaju društvenu zaleđinu i prećutnu podršku, inače su kukavice.

Ovaj je recimo baš takav- klanski tip. Ima institucionalnu podršku, podršku 'uticajne' ekipe i ostrvi se na onu za koju proceni da je omražena od iste te ekipe.

A ni ova "njegova drugarica" nije mutava, može ladno da ga oduva. Ili u najmanju ruku iskulira.

Kako druge žene

Nije baš da mlati sekirom okolo nejake žene.

Kao ni većina verbalnih nasilnika koji se tako ponašaju kad osete da imaju društvenu zaleđinu i prećutnu podršku, inače su kukavice.

Ovaj je recimo baš takav- klanski tip. Ima institucionalnu podršku, podršku 'uticajne' ekipe i ostrvi se na onu za koju proceni da je omražena od iste te ekipe.

A ni ova "njegova drugarica" nije mutava, može ladno da ga oduva. Ili u najmanju ruku iskulira.

Kako druge žene
Ja mogu samo o pretpostavkama da govorim. Iskreno, malo puta sam u zivotu videla zlobu na strani zena, a jako mnogo puta strah, traumu.

Ja mogu samo o pretpostavkama da govorim. Iskreno, malo puta sam u zivotu videla zlobu na strani zena, a jako mnogo puta strah, traumu.
Nisam ni definisala kao zlobu, pre tvrdim da je u pitanju slabost ega. I revanšizam sam svela na manju verovatnoću (iako postoji i taj motiv, možda podsvesni ili ako i jeste svestan, našao je opravdanje - kad ljudi za svoju slabost u pasivnom, prećutnom udruživanju sa nasilnikom traže izgovor u nekoj prošloj krivici žrtve, što je posebna tema)

Stvari nisu crno -bele, u pitanju se finese u spektru ljudskog ponašanje koje su loše. I nanose štetu kako pojedincu, tako i zajednici kad se u svojoj toksičnosti utemelje jer se ne identifikuju kao nešto loše.

Ovaj topik je samo jedan primer iz spektra "fine toksičnosti" - ne prihvatati pohvale od siledžije, ma kako vam prijale i ma kako verovale da ste "bolje" od njegove žrtve.

Back