- Poruka
- 55.527
@Isus33.
izvini sto pitam, gde zivis u Rusiji?
izvini sto pitam, gde zivis u Rusiji?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tako je.Uostalom, i strucne istorijske knjige n.pr isto se ponekad mogu dovesti u pitanje, sa razlicitih aspekata.
Ma pusti to herojstvo nego je u Tuli nekada bio rasprostranjen zanat onih koji su se bavili srebrom.Тула, град-херој
У Тули се и дан-данас праве самовари. То им је вишевијековна традиција као и производња оружија и прјаника (медељака) али за сребро нисам чуо. Локалну индустрију прилично добро познајем али о томе не знам ништа.Ma pusti to herojstvo nego je u Tuli nekada bio rasprostranjen zanat onih koji su se bavili srebrom.
Cajnici, samovari od srebra, uglavnom su iz Tule.
Ovi sto se bave zlatom, zlatari su, kako se zovu ovi srebrenjaci?
Тула, град-херој
Нисам. Одавно планирам путешествије на сјевер, у Карелију, Виборг, хтио бих прекорачити и у Финску кад ово прође и границе се отворе. Можда том приликом посјетим и Ваалам.Hvala ti na odgovoru.
Da nisi mozda bio na Vaalamu nekad?
Нисам. Одавно планирам путешествије на сјевер, у Карелију, Виборг, хтио бих прекорачити и у Финску кад ово прође и границе се отворе. Можда том приликом посјетим и Ваалам.
Могуће да су неке самоваре правили и да их још увијек праве од сребра. Не разумијем се у ту техологију. У Тули постоји и музеј самовара у коме су изложени разни уникални примјерци из њихове вишевијековне традиције производње. Модерни самовари су углавном електрични мада се могу наћи и они старински у који се ложио угаљ који је давао специфичан укус чају. Разликују се како по квалитету (материјалу) тако и по цијени. Најјефтинији су можда око 100 евра а горња граница је негдје око пар хиљада ако не и више.Ja jos manje od tebe znam nego su ti samovari od srebra iz Tule stvarno onako na nivou Roleksa( za satove)
ali se radiu o nekim antikvitetima, nije industrija u pitanju nego iuzumrli zanati.
Ima ovde u Nemckoj neka kao aukcija ( TV) gde ljudi donose neke svoje dragocenosti i tu sam videlaМогуће да су неке самоваре правили и да их још увијек праве од сребра. Не разумијем се у ту техологију. У Тули постоји и музеј самовара у коме су изложени разни уникални примјерци из њихове вишевијековне традиције производње. Модерни самовари су углавном електрични мада се могу наћи и они старински у који се ложио угаљ који је давао специфичан укус чају. Разликују се како по квалитету (материјалу) тако и по цијени. Најјефтинији су можда око 100 евра а горња граница је негдје око пар хиљада ако не и више.
Ti trazis Slobodu, a ja KorekcijeDžonatan Frenzen: Crossroads
Kao neki narkoman koji vječito traga za neponovljivim osjećajem onog prvog fiksa, tako i ja u svakoj Frenzenovoj knjizi tragam za zadovoljstvom koje mi je pružila Sloboda. Da li su ove kasnije doze bile slabijeg kvaliteta ili se meni podigao prag tolerancije, pa mi njegova proza ne djeluje više tako osvježavajuće, ili su mi možda očekivanja prevelika, ne znam, tek, traganje se nastavlja.
Pri tom, u Crossroads Frenzen je odustao od ambicije da komentariše aktuelne društvene fenomene i nedavnu istoriju, zbog čega je Purity bila solidno razočaranje, i vratio se onome u čemu je najbolji: opisu mehanike bračnih i porodičnih odnosa u svjetlu složenih psihologija i moralnih normi. E sad, činjenica da je glavni junak knjige pastor i da svi članovi njegove porodice imaju individualan razvoj odnosa prema vjeri multiplicira mogućnosti propitivanja moralnosti postupaka likova u knjizi, i to kao da knjigu malo previše opterećuje, i idejno i obimim, i čini je - nedovršenom. Zaista, ovo je prvi dio planirane trilogije i priča se završava skoro pa klifhengerom, prilično neuobičajeno za vrstu proze koju bi Frenzen trebalo da piše.
A možda je u pravu i onaj kritičar koji ne voli Frenzena (ima takvih dosta, zapravo) koji je je rekao da Frenzen piše žanrovsku književnost za određenu vrstu publike.
Нико не пориче да су колхози, гулази и прогони постојали али овдје се ради о тумачењу сврхе и смисла свега тога. Јахина има право на своје виђење и то поштујем имала она некакве скривене циљеве иза тога или не. Али не поштујем и не читам све не-руске писце, новинаре, публицисте, историчаре који пишу о руској историји а нарочито о руској историји двадесетог вијека и то из два разлога. Прво зато штз је то скоро обавезно обојено дневном политиком и има пропагандну сврху, а као друго, због удаљености од центра збивања и неразумијевања тематике до дна. Читам само руске изворе ма какав политички став имали. На примјер било би глупо читати о српској историји из пера неког савременог данског публицисте. Не бих га узео за озбиљно. Прво што бих помислио је да га је неко платио да пише о тој теми у нпр.негативном својетлу. Он је збрда-здола сакупио некакве информације и склепао квази-историјски бестселер, лако читљив широким народним масама чија слика о конкретном догађају је већ формирана таквим и сличним дјелима. Зато о Русији нећу да читам ништа што није дошло из саме Русије. Вањда најбоље они знају шта је било и како им је било. Сигурно им није потребан никакав Мериканац да им отвори очи.Ja Rusiju i još više narod, gotivim baš... zemlju, prostranstvo, geografiju, energetski potencijal itd., ali ne onako kako je gotive kobajagi nacionalisti kojima je rečeno da moraju da mrze amere a vole ruse. Imam dobre prijatelje otuda, i uvek se rado druzim i cujem sa njima.
Ali je činjenica da, poput nas i još nekih slovenskih naroda, vole da grade i veruju u kult vodje. Posledica toga su zlotvori koji su sprovodili diktaturu i strahovladu (i dan danas je tako) i koji su doveli do stradanja nacije, verovatno vise nego igde u svetu. Procena je da je, tokom i u godinama nakon wwII, polovina žrtava stradalo bas od strane rusa.
Ne može se svako ko se ne svidi Moskvi i Kremlju, obeležiti kao izdajnik i neko ko namerno laže. Suviše je mnogo autora koji pišu o, manje više istim temama i patnjama u Rusiji u poslednjih 100ak godina, da bi bile slučajnost i posledica namerne lažne propagande.
Zulejha je fantastična knjiga, nevažno da li je istinita priča ili fikcija. Činjenica je da su progoni, gulazi i solhozi postojali, paa nije ni bitno da li je bas azulejhin slučaj izmišljen.
Ja takodje volim Rusiju, beskrajno draga zemlja, volim njenu kulturu, tradiciju, energetske ali i druge potencijale koje ona svakako ima....Iako sebe smatram umerenim srpskim nacionalistom (mozda nije trebalo ovo da kazemJa Rusiju i još više narod, gotivim baš... zemlju, prostranstvo, geografiju, energetski potencijal itd., ali ne onako kako je gotive kobajagi nacionalisti kojima je rečeno da moraju da mrze amere a vole ruse. Imam dobre prijatelje otuda, i uvek se rado druzim i cujem sa njima.
Ali je činjenica da, poput nas i još nekih slovenskih naroda, vole da grade i veruju u kult vodje. Posledica toga su zlotvori koji su sprovodili diktaturu i strahovladu (i dan danas je tako) i koji su doveli do stradanja nacije, verovatno vise nego igde u svetu. Procena je da je, tokom i u godinama nakon wwII, polovina žrtava stradalo bas od strane rusa.
Ne može se svako ko se ne svidi Moskvi i Kremlju, obeležiti kao izdajnik i neko ko namerno laže. Suviše je mnogo autora koji pišu o, manje više istim temama i patnjama u Rusiji u poslednjih 100ak godina, da bi bile slučajnost i posledica namerne lažne propagande.
Zulejha je fantastična knjiga, nevažno da li je istinita priča ili fikcija. Činjenica je da su progoni, gulazi i solhozi postojali, paa nije ni bitno da li je bas azulejhin slučaj izmišljen.
Ova zena jeste Ruskinja, rodjena u Kazanu. U jednom intervjuu Frankfurter Rundschau kaze da je napadana. Зато о Русији нећу да читам ништа што није дошло из саме Русије. Вањда најбоље они знају шта је било и како им је било. Сигурно им није потребан никакав Мериканац да им отвори очи.
Prisutno je ima tome i 200 godina, nema to veze sa strahom nego ceo taj Zapad sve nas od reda smatra
Meni se cini da je na zapadu vise prisutno anti rusko raspolozenje nego sto je u samoj Rusiji anti zapadno, a sve i da jeste toliko izrazeno
mislim da je vecim delom i razumljivo, krenuvsi od politickih razloga pa na dalje. Dobar deo zapada, ako gledamo politicki, dozivljava Rusiju kao pretnju (?!)
Prisutno je ima tome i 200 godina, nema to veze sa strahom nego ceo taj Zapad sve nas od reda smatra
primitivnim svetom. I tu nema nikakve ispravke.
Књиге које су ове године оставиле на мене најјачи утисак:
Куприн: Двобој
![]()
Ja takodje volim Rusiju, beskrajno draga zemlja, volim njenu kulturu, tradiciju, energetske ali i druge potencijale koje ona svakako ima....Iako sebe smatram umerenim srpskim nacionalistom (mozda nije trebalo ovo da kazem), niko mi nije rekao to sto kazes - mada ne iskljucujem da ima i takvih slucajeva.
Meni se cini da je na zapadu vise prisutno anti rusko raspolozenje nego sto je u samoj Rusiji anti zapadno, a sve i da jeste toliko izrazeno
mislim da je vecim delom i razumljivo, krenuvsi od politickih razloga pa na dalje. Dobar deo zapada, ako gledamo politicki, dozivljava Rusiju kao pretnju (?!)
posebno od kada je Putin na vlasti, pa na dalje - kao nesto nazadno, nedovoljno razvijeno i ''civilizovano''.
U pojedinim zapadnim zemljama imamo ono sto ja nazivam anti ruskom paranojom tipa da putem crtaca Masa i medved Putin siri svoju propagandu
i razne druge tripove koji se n.pr cesto mogu cuti u Velikoj Britaniji i SAD.
Нико не пориче да су колхози, гулази и прогони постојали али овдје се ради о тумачењу сврхе и смисла свега тога. Јахина има право на своје виђење и то поштујем имала она некакве скривене циљеве иза тога или не. Али не поштујем и не читам све не-руске писце, новинаре, публицисте, историчаре који пишу о руској историји а нарочито о руској историји двадесетог вијека и то из два разлога. Прво зато штз је то скоро обавезно обојено дневном политиком и има пропагандну сврху, а као друго, због удаљености од центра збивања и неразумијевања тематике до дна. Читам само руске изворе ма какав политички став имали. На примјер било би глупо читати о српској историји из пера неког савременог данског публицисте. Не бих га узео за озбиљно. Прво што бих помислио је да га је неко платио да пише о тој теми у нпр.негативном својетлу. Он је збрда-здола сакупио некакве информације и склепао квази-историјски бестселер, лако читљив широким народним масама чија слика о конкретном догађају је већ формирана таквим и сличним дјелима. Зато о Русији нећу да читам ништа што није дошло из саме Русије. Вањда најбоље они знају шта је било и како им је било. Сигурно им није потребан никакав Мериканац да им отвори очи.
То што се култ личности који помиљеш увријежио управо код Руса није случајно. Баш о томе пише филозоф Берђајев кога сада читам и никако да завршим. То је нус-појава руског менталитета као и комунизам. Није комунитам тако дубико заживио баш у Русији. Било би глупо оптужити једног човјека или један ограничен број људи у томе да су силом држали власт 70 година и читаво вријеме терорисали народ. Све је много сложеније.
Исправио бих те, Гузељ ипак није Рускиња. Она је Татарка. То ти је као да си Бошњакињу назвала Српкињом. Очи би ти ископала за те ријечи. Али добро,Јахина ипак долази из Русије, зато сам и рекао да њен став поштујем јер је ближе извору него неки "западни" колега. Татари имају своје разлоге зашто не воле Русе, као и Украјинци или неки други народи, и сви су у праву са своје тачке гледишта. Руси су империјалистички народ, били и остали, у свако доба, под сваким владаром и сваким режимом, до дан данас. И та подјела на исток и запад затрована страхом и неповјерењем није настала са Путином. Она постоји буквално вијековима.Ova zena jeste Ruskinja, rodjena u Kazanu. U jednom intervjuu Frankfurter Rundschau kaze da je napadana
uglavnom od Tatara ( svog naroda i narodnosti) jer zena iz romana zaboravlja svog muza, svoje obicaje,
ne postuje sharija zakon, udaje se za Rusa, nije dovoiljno cvrsto i strogo opisivala Staljinovu torturu
i patnju Tatara, i aj ugodi svetu?
primitivnim svetom. I tu nema nikakve ispravke.
Naravno da zapadnjaci vide kao pretnju. To se servira, tako se predstavlja... zli rusi žele rat i nemir, a nato zemlje ih opkolile sa svih strana, sem sa istoka.
Zato ja navijam da im sovjeti zavrnu gas već jednom, da izmrznu načisto![]()