Највеће инвазије – промашаји у историји

Највеће инвазије – промашаји у историји

• Даријева инвазија Хеладе 480. г.п.Х.

glasova: 2 7,1%
  • Ханибалова инвазија Италије 218 г.п.Х

glasova: 3 10,7%
  • Красусова инвазија Партје 53 г.п.Х

• Наполеонова инвазија Русије 1812. г.

• Хитлерова инвазија Совјетског Савеза 1941. г.

glasova: 15 53,6%
  • Нешто што није наведено

glasova: 4 14,3%

• Ukupno glasova
    28
  • Anketa je zatvorena .
Ako mi dozvolite da se ovako iznenadno ukljucim u vasu zanimljivu diskusiju. Ja sam svoj glas dao za Hitlera naravno zbog rezultata te njegove invazije. Ali jedna od mnogih stvari u istoriji koja mi nikako nije jasna je: ZASTO je Hitler napao SSSR u vreme kad ga je napao? Te price da smo ga MI svojim malim i beznacajnim otporom omeli od pokoravanja SSSR-je prica za decu, ili jos gore da ga je to uradio sneg koji je poranio 2 sedmice. Pa nije ni Hitler bio toliki kreten da misli da je krenuo u napad na neko selo pa da mu nije vazno da li ce invazija uspeti iz prve, vec na najmocniju silu toga vremena. Tu je po sredi bio neki visi razlog koji laik kao ja ne moze da shvati.
Djuk, lista ti je dobra, ali ja bih jos dodao i masu Krstaskih ratova koji su bukvalno ostajali bez vojnika pre nego sto su i dolazili do ciljanog mesta..

Huh....koliko pricha o invaziji na Rusiju za toliko malo vremena..............
Prvo plan je bio briljijantan......nije tachno da nije poslušao svoje generale...pa oni su napravili plan.Te nesuglasice su nastale kasnije kod Moskve......ali šta je tu je.O.k. samo da repliciram nešto u vezi Kavkaza.Pa 1. brdska divizija je istakla zastavu na Elbrusu....na najvišem vrhu.Posle par dana od toga, kontraofanziva Rusa i aj.ćao......Ali sve je to bilo koordinirano sa Romellovim DAK gde je on trebao da razbije Engleze u Egiptu i da snažno projuri kroz srednji istok i spoji se sa Južnom grupom armija.Međutim poče sranje oko Staljingrada i ode mast u propast.Ne zazuzeše Maltu..........i od tada su kola krenula nizbrdo.E sad razlozi toga su duboki....ali uglavnom je Hitler bio krivac.Prvo posle Krita i pogibije mnoštva najelitnijih padobranaca, nije se usuđivao više da šalje svoje padobrance u desant nekih širih razmera.Iako su ga ubeđivali da će Maltu zauzeti veoma lako, pošto je i ovako bila razbucana odbrana bombardovanjem, on nije odobrio desant.To ga je stajalo Afrike i daljeg prodora odatle na istok.

E sad zašto je napao Rusiju.........hmmmm interesantno pitanje.....:)

Pa čitao sam Meinsteina....šta znam......imate dve, tri priče.Prva je ona politička Lebensraum..tj. životni prostor na istoku, druga da je bio antikomunista i da je trebalo zgaziti komunizam u korenu...(ova po meni nestoji) i treća (koja po meni stoji) da u neko dogledno vreme je trebalo Rusi da izvrše invaziju na Nemačku i dalje na Zapad.Tako bar Meinstein priča.....e sad koja Vam se najviše svidi, ta je.....:).

Pozz svima.............:)

По мени Наполеон је прошао најгоре.
Њему се војска распала,чак се и он плашио заробљавања јер није имао ни једну јаку јединицу која би њега самог штитила.
Колико војске му је само остало у Русији.
А владао је Јевропом као и Хитлер.

DeteSunca:
Ako mi dozvolite da se ovako iznenadno ukljucim u vasu zanimljivu diskusiju. Ja sam svoj glas dao za Hitlera naravno zbog rezultata te njegove invazije. Ali jedna od mnogih stvari u istoriji koja mi nikako nije jasna je: ZASTO je Hitler napao SSSR u vreme kad ga je napao? Te price da smo ga MI svojim malim i beznacajnim otporom omeli od pokoravanja SSSR-je prica za decu, ili jos gore da ga je to uradio sneg koji je poranio 2 sedmice. Pa nije ni Hitler bio toliki kreten da misli da je krenuo u napad na neko selo pa da mu nije vazno da li ce invazija uspeti iz prve, vec na najmocniju silu toga vremena. Tu je po sredi bio neki visi razlog koji laik kao ja ne moze da shvati.
Djuk, lista ti je dobra, ali ja bih jos dodao i masu Krstaskih ratova koji su bukvalno ostajali bez vojnika pre nego sto su i dolazili do ciljanog mesta..

pa sad...
shvati kako ocesh.

braca ribnikar i ostala banda su tad pocheli ustanak iz tog razloga. postoje beleshke o sastancima. a dal je presudno, to je za analizu.

a sneg je, ako se ne varam zavejo moskvu 27 septembra. pa ti vidi.

kao shto rekoh, da je digo ruke, bar privremeno, od Itilja (Staljingrad, inache drevna Hazarska prestonica) saniro bi shtetu i uspeo. ne kazem da bi vishe voleo tako, da se ne shvati pogreshno, samo tvrdim da je to bila greshka.

a krstashki ratovi su ispunuli ciljeve...

Tu teoriju da smo mi i sneg omeli Hitlera sam prvo cuo od profesora i odmah mi je bila neverovatna. Mogli smo da imamo neki minoran uticaj na razvoj situacije, ali da izvrnemo citav ishod, u to ne mogu da verujem. Po mom misljenju trebao je da zavrsi sa ostatkom Evrope, pa tek onda da cacka mecku, ako mu se vec cackala.
Sto se krstaskih ratova tice samo ih je prvih nekoliko ispunilo cilj, a i oni delimicno i kratkotrajno, ali ne znam kakav je uspeh krenuti na Jerusalim i skrenuti u Carigrad, mozda je i to uspeh...

DeteSunca:
Tu teoriju da smo mi i sneg omeli Hitlera sam prvo cuo od profesora i odmah mi je bila neverovatna. Mogli smo da imamo neki minoran uticaj na razvoj situacije, ali da izvrnemo citav ishod, u to ne mogu da verujem. Po mom misljenju trebao je da zavrsi sa ostatkom Evrope, pa tek onda da cacka mecku, ako mu se vec cackala.
Sto se krstaskih ratova tice samo ih je prvih nekoliko ispunilo cilj, a i oni delimicno i kratkotrajno, ali ne znam kakav je uspeh krenuti na Jerusalim i skrenuti u Carigrad, mozda je i to uspeh...

ja sam reko da su crveni zato digli ustanak. a dal je uticalo... neznam. al balkan je uvek buo prometno mesto, a prugu je trebalo chuvati...

naravno da je uspeh. ochigledno ne razumesh sushtinu krstashkih ratova.

Stark_85:
Koji crni krstaski ratovi. Pa oni su tamo isli pre svega da pljackaju i da sruse Vizantiju a ako usput nekom i pomognu dobro dodje za markenting! Buduci da su uspeli da opljackaju dobar deo bliskog istoka i da sruse ( bar privremenao) Vizantiju mozemo reci da su ti ratovi bili za njihove organizatore 100% uspesni i ostvareni!

e vidish, to je pravi smisao krstashkih ratova!
i kazi da nisu bili uspeshni.

OK! Taj deo mi je savrseno jasan, isli su da sruse Romeje. Ali isli da spasu crkvu od Islama, a zlautali na hriscanske komsije. Nisu Zapadnjaci morali napadati Vizantiju, ona bi se ona srusila pod nailazecim Turcima, ali slazem se sa tim da su razmisljali na sledeci nacin: bolje da ih opljackamo mi nego oni. Ali bio je, ako se ne varam, jedan Krstaski rat za kojeg je Papa rekao da ce uspeti samo ako sa sobom povedu mnogo dece (sanjao andjele ili tako nesto) i na kraju se sav rat pretvorio u jednu veliku pijacu robova (andjelcica :grin: )

Pozdrav svima

DeteSunca:
OK! Taj deo mi je savrseno jasan, isli su da sruse Romeje. Ali isli da spasu crkvu od Islama, a zlautali na hriscanske komsije. Nisu Zapadnjaci morali napadati Vizantiju, ona bi se ona srusila pod nailazecim Turcima, ali slazem se sa tim da su razmisljali na sledeci nacin: bolje da ih opljackamo mi nego oni. Ali bio je, ako se ne varam, jedan Krstaski rat za kojeg je Papa rekao da ce uspeti samo ako sa sobom povedu mnogo dece (sanjao andjele ili tako nesto) i na kraju se sav rat pretvorio u jednu veliku pijacu robova (andjelcica :grin: )

Pozdrav svima

da be :D

mislim da je bio peti.

zamisli ludaka, utripovao da ce more da se povuche samo zato shto je on kako papa to reko :D :D :D

i kad naisli brodovi on reko "a moze i tako"

dal je imao procenat?

a znash shta mi je josh zanimljivo.
znash da prva akcija krstasha, chuveno klanje sirijske dece, koje su templari nazvali "Dan kada su umrli nevernici" je bilo 16 jula, na datum kada satanistichke sekte obelezavaju crni sabat... obrati paznju na shtampu tih dana. proshle godine na taj dan se palo da onaj JSO-vac silovo ono dete do smrti. dal je povezano neznam, al je zanimljivo.

@Crow. Mislim da peti uopste nije bio na Bliskom Istoku, nego negde u Evropi, ali nije ni vazno. Ali je tacno da su puni neke morbidne simbolike i dogadjaja, ali odosmo sa teme.
Sto se tice promasenih operacija neko je vec, cini mi se, pomenuo 'Zaliv Svinja', nije bila velika, ali je bolela strasno. :)
Jos mi u novije vreme pada na pamet Vijetnam, osim sto su Ameri poubijali dosta zutih i sto su se propisno naistosili municije, tamo nista nisu postigli.

DeteSunca:
@Crow. Mislim da peti uopste nije bio na Bliskom Istoku, nego negde u Evropi, ali nije ni vazno. Ali je tacno da su puni neke morbidne simbolike i dogadjaja, ali odosmo sa teme.
Sto se tice promasenih operacija neko je vec, cini mi se, pomenuo 'Zaliv Svinja', nije bila velika, ali je bolela strasno. :)
Jos mi u novije vreme pada na pamet Vijetnam, osim sto su Ameri poubijali dosta zutih i sto su se propisno naistosili municije, tamo nista nisu postigli.

shto se vijetnama tiche, mislim da ne treba da se pominje pirova, vec vijetnamska pobeda :(

i 30 god kasnije americhki pretsednik reshi da svrati i dochekaju ga ko mesiju.

UrosWasHere:
Sto se Japanskog napada na Ameriku tice, ni to ne mislim da je bila losa ideja. Razbucali su 8 od 9 velikih borbenih brodova(battleships) i mnostvo malih.

Лоша идеја. Они су на Хавајима уништили бојне бродове који су и овако били за старо гвожђе и њихова ере је прошла, а дошла је ера носача авиона.

crow:
:D tu si u pravu, 100%, al nije bilo ponudjeno, a meni nije palo na pamet.

a ideja hanibala... pa moje mishljenje je da je on vido gde ide pricha s Rimo. vido je da brodovima ne moze da se iskrca dovoljno blizu sa dovoljno trupa... i reko je moju omiljenu reklamu za Dzoni Walker Red Label
"ili ce mo pronaci put, ili ce mo ga sami stvoriti."

ako se ne varam, a odavno nisam chito istorijske knjige, on je posle alpa imao vecu vojsku nego shto je imo kad je posho iz kartagine.

i rim bi pao da nije proklete zivine :evil: (i dalje ne kapiram shto rim tolko mrzim, a nasho spise da moja familija imala status gradjana rima...)

a i odgovor rima je bio pametan. da nije napao zene i decu u katagini, ko zna shta bi bilo sa rimom, mislim da je borba vodjena u italiji.

Није Ханибал имао више војске после Алпа, већ му се армија преполовила, а губитке је делимично нодокнадио регрутовањем Гала.

И нису гуске спасиле Рим од Ханибала, већ је то било 2 века раније, кад су Гали опљачкали Рим, а гуске пробудиле стражаре на Капитолу, који једино није спаљен.

Рим је напао прво у Иберији где је Сципио разбио Хаздрубала, млађег брата Ханибала.

Stark_85:
Koji crni krstaski ratovi. Pa oni su tamo isli pre svega da pljackaju i da sruse Vizantiju a ako usput nekom i pomognu dobro dodje za markenting! Buduci da su uspeli da opljackaju dobar deo bliskog istoka i da sruse ( bar privremenao) Vizantiju mozemo reci da su ti ratovi bili za njihove organizatore 100% uspesni i ostvareni!

Нетачно. Прави циљ није било рушење Ромејске империје (у народу Византија), већ ослобађање Блиског истока. За дешавања у вези 4. похода су криви сами Ромеји. Приче је дуга и компликована.

Али не оправдавам пљачкање.

У крсташким походима су учествовали многи часни људи. Е сад што је било људи који су имали неке своје себичне циљеве, то је нешто друго. Ратни профитери су одувек постојали...

crow:
a sto se tice vizantije i turaka, pa turci su malo kasnije doshli. a na balkan ih je naselila vizantija da se bore protiv dushana(nasha stara dobra braca Vizantinci).

Селџуци су већ били освојили скоро целу Малу азију после 1071. Тако да су "Турци" већ увелико стигли.

DeteSunca:

"Залив свиња" је била намештањка да би се осигурала власт Фидела Кастра, који је члан Великог Оријента Шпаније и има 33 степен.

Back