Највеће инвазије – промашаји у историји

Највеће инвазије – промашаји у историји

• Даријева инвазија Хеладе 480. г.п.Х.

glasova: 2 7,1%
  • Ханибалова инвазија Италије 218 г.п.Х

glasova: 3 10,7%
  • Красусова инвазија Партје 53 г.п.Х

• Наполеонова инвазија Русије 1812. г.

• Хитлерова инвазија Совјетског Савеза 1941. г.

glasova: 15 53,6%
  • Нешто што није наведено

glasova: 4 14,3%

• Ukupno glasova
    28
  • Anketa je zatvorena .
crow:
carigrad nije bio turski vec vizantijski...
a odakle ti zakljuchci da je uvidjao opasnost od turske, mislim, chime je to pokazivo?
(ne kazem da nije, kazem da nmi nije poznato)

Znam da Carigrad nije bio turski vec vizantijski!
A to da je uvidjao opasnost od Turaka, pa logicno da se prvi zauzeo za to pitanje jer je Srbija bila prva na udaru Turaka(Vizantija je tada vec bila nula).Bili smo prvi na udaru
A pokazivao je i ukazivao na tu opasnost, jer su Turci ne tako retko upadali na teritoriju Vizantije, dakle tako nesto je moglo vrlo brzo zadesiti i Srbiju!

Turski napadi na Crnu Goru.Ne vjerujem da je iko vise ljudi gubio(srazmjerno broju protivnika) nego oni.
Krusi,Martinici,Vucji Do,Grahovac...prosjecan odnos 3:1(u pojedinim bitkama cak i 8:1) i gotovo svaki put bili odbijeni izgubili veliki broj vojnika,oficira,velikasa.posto je obicaj bio da im kidaju glave u bitci na grahovcu turci su tako strahovito porazeni da su ih Crnogorci samo sakatili kidajuci im usi i noseve i takve ih pustali.Odnos snaga bio je otprilike 5:1 poginulih crnogoraca manje od 100 turaka oko 6-7 hiljada medju kojima i kompletan stab.
pa protiv francuza u napoleonovim ratovima.navukli su ih u klanac vise Boke i tu ih izmasakrirali skoro bez metka.jednostavno su ih zatrpavali kamenjem.posle tog francuski oficiri nisu se vise usudjivali da posalju jedinice put Cetinja.
Ovo nije znacajno na nekom sirem gloibalnom planu ali su ipak relativno teski porazi nekih velesila koje su raspolagale daleko brojnijim ljudstvom a da nepricamo o logistici i tehnickoj opremljenosti

Rujevit:
Znam da Carigrad nije bio turski vec vizantijski!
A to da je uvidjao opasnost od Turaka, pa logicno da se prvi zauzeo za to pitanje jer je Srbija bila prva na udaru Turaka(Vizantija je tada vec bila nula).Bili smo prvi na udaru
A pokazivao je i ukazivao na tu opasnost, jer su Turci ne tako retko upadali na teritoriju Vizantije, dakle tako nesto je moglo vrlo brzo zadesiti i Srbiju!

Нису Турци, већ су Отомани или Османи.

Besomar:
Turski napadi na Crnu Goru.Ne vjerujem da je iko vise ljudi gubio(srazmjerno broju protivnika) nego oni.
Krusi,Martinici,Vucji Do,Grahovac...prosjecan odnos 3:1(u pojedinim bitkama cak i 8:1) i gotovo svaki put bili odbijeni izgubili veliki broj vojnika,oficira,velikasa.posto je obicaj bio da im kidaju glave u bitci na grahovcu turci su tako strahovito porazeni da su ih Crnogorci samo sakatili kidajuci im usi i noseve i takve ih pustali.Odnos snaga bio je otprilike 5:1 poginulih crnogoraca manje od 100 turaka oko 6-7 hiljada medju kojima i kompletan stab.
pa protiv francuza u napoleonovim ratovima.navukli su ih u klanac vise Boke i tu ih izmasakrirali skoro bez metka.jednostavno su ih zatrpavali kamenjem.posle tog francuski oficiri nisu se vise usudjivali da posalju jedinice put Cetinja.
Ovo nije znacajno na nekom sirem gloibalnom planu ali su ipak relativno teski porazi nekih velesila koje su raspolagale daleko brojnijim ljudstvom a da nepricamo o logistici i tehnickoj opremljenosti

Alal vera @Besomar.Skoro svaki napad 'dusmana' na Crnu Goru je propadao
Crna Gora-Srbska Sparta

Bi2:
@ DUKEof SERBIA: mogu li ja tebe da zamolim, pošto vidim da dosta znaš o Turcima tj. Otomanima i ostalim turskim plemenima, da čisto za moju dušu a možda to još nekog zanima, objasniš mi malo više i preglednije o njima?Pozdrav

За твоју душу сам откуцао да је 25% Чеха римокатолика, па неки и даље мисле да су они римокатолици. А шта те интересује прецизно?
Око турских народа је све проблематично...

Bi2:
Podela Turaka, uopšteno.

Од тога нема ништа. Од сада па на даље не одговарам члановима супротног клана, мада ћу можда одговорити на једну другу тему.

Бићу циничан - Питај Вишеслава, он је наш славенски експерт и полиглота. Он и овако тврди ја све скидам са Википедије и да узимам од Деретића (иако се на дотичног нисам никада позивао). Кол'ко је то јадно и тужно...

Тренутно има 6 турских држава - Турска, Казакстан, Азербејџан, Туркменистан, Киргистан и Узбекистан.

Најбројнији су Турци са неких 75 милиона, а онда иду Азербејџанци са неких 35 милиона (махом у северозападном Ирану, који држи највећи део Азербејџана).

Толико од мене.

Koliko se ja razumem u matematiku, ovde na podforumu Istorija sam jedino žensko i, spadam u starije članove. To će mi dati slobodu, moji momci i gospodo, da progovorim reč-dve o našem "ponašanju" Ovde: NEMA NIKAKVIH PODELA NA KLANOVE ! Taman sam rekla pre neki dan kako spadamo u najkulturnije i najtolerantnije na Forumu, kad me ti Vojvodo sad demantova! (A lepo mi je Stark rekao !) Zašto? Ako misliš da pripadam "klanu" Wilkolaka, Rujevita i ostalih ...mogu ti reći da mi je drago, u svakom slučaju, da budem u društvu pametnih i mladih ljudi. Ali, ti si time sam sebe izopštio iz takvog društva! Nije bitno šta ko tvrdi nego, kako se tvrdnje dokazuju! U tome je problem.Ovde se borimo rečima za svoja mišljenja! I ja sam lično, ako si čitao postove, imala sukob mišljenja sa pripadnikom "svoga klana" -Wilkolakom. Ali sam taj problem, tolerancijom i na obostrano zadovoljstvo prevazišla! I eto,doživela sam da me ti sad tretiraš kao člana njegovog klana.Znači da smo na najbolji mogući način rešili problem koji je nastao samo zbog različitog mišljenja!. Ovo što ti sad radiš je čisto srBski način: podelama, pravljenjem klanova što me, bože me oprosti, podseća na političke stranke u Srbiji. Takvim podelama upropastićemo ovaj podforum "Istorija" isto kao što su sličnim podelama Srbi zaista upropastili svoju Istoriju ! Najviše štete od takvog ponašanja imaće znanje, koje ovim putem treba da razmenjujemo a ne da saplićemo!
-Eto, i sam kažeš "biću ciničan - pitaj Wilkolaka". Nije mi jasno, čemu to.Da li sam ja od tebe bilo čim to zaslužila? Mislim, da nisam. Pitaću ga svakako za temu gde je bolji od većine nas! Ali, tebe sam pitala za ono što sam primetila da odlično poznaješ,čak ti ni Akhenaton nije stavio primedbu. Ljudi moji, pa nemojmo se ponašati kao deca! "Vrati moje krpice, neću više da se družim s tobom"!

- Nego, ostao si mi dužan odgovor za te proklete Turke, te nisu Turci nego Otomani...i ta njihova plemena već kako idu.

Kako kažu naši stari, jutro je pametnije noći.
Nadam se da ćeš do jutra shvatiti da si "Vojvoda" za te proklete turske podele na plemena a da je Wilkolak ipak, što se ovog društva tiče, "ekspert"za podele, barem što se slovenskih jezika tiče.

Ako ovako mala grupa ljudi ne može da opstane jedinstvena ovde, gde nema ama baš nikakvih ličnih materijalnih interesa, putuj Srbijo u taj strmopizd i ne brini...propašćeš sigurno!

Bi2:
Koliko se ja razumem u matematiku, ovde na podforumu Istorija sam jedino žensko i, spadam u starije članove. To će mi dati slobodu, moji momci i gospodo, da progovorim reč-dve o našem "ponašanju" Ovde: NEMA NIKAKVIH PODELA NA KLANOVE ! Taman sam rekla pre neki dan kako spadamo u najkulturnije i najtolerantnije na Forumu, kad me ti Vojvodo sad demantova! (A lepo mi je Stark rekao !) Zašto? Ako misliš da pripadam "klanu" Wilkolaka, Rujevita i ostalih ...mogu ti reći da mi je drago, u svakom slučaju, da budem u društvu pametnih i mladih ljudi. Ali, ti si time sam sebe izopštio iz takvog društva! Nije bitno šta ko tvrdi nego, kako se tvrdnje dokazuju! U tome je problem.Ovde se borimo rečima za svoja mišljenja! I ja sam lično, ako si čitao postove, imala sukob mišljenja sa pripadnikom "svoga klana" -Wilkolakom. Ali sam taj problem, tolerancijom i na obostrano zadovoljstvo prevazišla! I eto,doživela sam da me ti sad tretiraš kao člana njegovog klana.Znači da smo na najbolji mogući način rešili problem koji je nastao samo zbog različitog mišljenja!. Ovo što ti sad radiš je čisto srBski način: podelama, pravljenjem klanova što me, bože me oprosti, podseća na političke stranke u Srbiji. Takvim podelama upropastićemo ovaj podforum "Istorija" isto kao što su sličnim podelama Srbi zaista upropastili svoju Istoriju ! Najviše štete od takvog ponašanja imaće znanje, koje ovim putem treba da razmenjujemo a ne da saplićemo!
-Eto, i sam kažeš "biću ciničan - pitaj Wilkolaka". Nije mi jasno, čemu to.Da li sam ja od tebe bilo čim to zaslužila? Mislim, da nisam. Pitaću ga svakako za temu gde je bolji od većine nas! Ali, tebe sam pitala za ono što sam primetila da odlično poznaješ,čak ti ni Akhenaton nije stavio primedbu. Ljudi moji, pa nemojmo se ponašati kao deca! "Vrati moje krpice, neću više da se družim s tobom"!

- Nego, ostao si mi dužan odgovor za te proklete Turke, te nisu Turci nego Otomani...i ta njihova plemena već kako idu.

Kako kažu naši stari, jutro je pametnije noći.
Nadam se da ćeš do jutra shvatiti da si "Vojvoda" za te proklete turske podele na plemena a da je Wilkolak ipak, što se ovog društva tiče, "ekspert"za podele, barem što se slovenskih jezika tiče.

Ako ovako mala grupa ljudi ne može da opstane jedinstvena ovde, gde nema ama baš nikakvih ličnih materijalnih interesa, putuj Srbijo u taj strmopizd i ne brini...propašćeš sigurno!

Ајде да се опкладимо да се не дружиш са Рујевитом?

И наравно да има подела на кланове, само што се они не могу формализовати. То што си једино женско ме ама баш заболе.

Овде никада људи нису били ни јединствени.

Чудно да се нико није сетио арабљанских инвазија на Цариград. Свим силама су се трудили да током 8. века заузму престоницу римског царства, али су одбијени и поражени. Да су Арабљани тада успели да заузму Константинов град, ток целокупне историје би био другачији.
С тога можемо бити захвални Православним браниоцима Царигрда из 8. века за то што данас постојимо као Срби и Православци, а не као Арапи.

ПС Што се тиче Душана - цела његова политика је била промашај. Нападао је несретне Грке и тиме Османлијама помогао продор у Европу. Не толико што је додатно ослабио већ јако слабо римско царство, него зато што је омогућио јакој Србији да се распадне. Да је наставио мирољубиву политику свог светог оца краља Стефана Дечанског и да није без потребе ширио државу преко реалних граница, Србија би остала компактна држава која би имала шансе да одоли Османлијама.

DukeofSerbia:

И наравно да има подела на кланове, само што се они не могу формализовати. То што си једино женско ме ама баш заболе.

Brate ja tebe obozavam!!!!! Ne samo zbog tvoja misli, nego zbog tvoje direktnosti i jednostavnosti!
P.S. Mogu li ja da budem u tvom klanu??? :D :D :D :D :D :D

vazon:
Чудно да се нико није сетио арабљанских инвазија на Цариград. Свим силама су се трудили да током 8. века заузму престоницу римског царства, али су одбијени и поражени. Да су Арабљани тада успели да заузму Константинов град, ток целокупне историје би био другачији.
С тога можемо бити захвални Православним браниоцима Царигрда из 8. века за то што данас постојимо као Срби и Православци, а не као Арапи.

ПС Што се тиче Душана - цела његова политика је била промашај. Нападао је несретне Грке и тиме Османлијама помогао продор у Европу. Не толико што је додатно ослабио већ јако слабо римско царство, него зато што је омогућио јакој Србији да се распадне. Да је наставио мирољубиву политику свог светог оца краља Стефана Дечанског и да није без потребе ширио државу преко реалних граница, Србија би остала компактна држава која би имала шансе да одоли Османлијама.

@Bi
8) ono shto smo prichali "jadni grci" :D

jeli dechache, jel znash gde je Rim? tamo na onih 7 brezuljaka!
shta ce na Bosforu?

За тебе сам професор историје. А ти ако не знаш да је Византија назив за римско царство током средњег века (и то лош назив), онда ти препоручујем Острогорског за почетак. После се јави за још литературе.

Да смо били паметни и ми и сви остали балкански народи, признали би смо римског цара у Цариграду као свог и данас би смо живели у великој и снажној Православној држави. Овако, били смо тешке јајаре и помагали смо свим католицима, муслиманима и остлим да кољу православне Римљане (Грке). Једва смо чекали неки поход католика са Сицилије у правцу Цариграда, па да му се придружимо.

vazon:

ПС Што се тиче Душана - цела његова политика је била промашај. Нападао је несретне Грке и тиме Османлијама помогао продор у Европу. Не толико што је додатно ослабио већ јако слабо римско царство, него зато што је омогућио јакој Србији да се распадне. Да је наставио мирољубиву политику свог светог оца краља Стефана Дечанског и да није без потребе ширио државу преко реалних граница, Србија би остала компактна држава која би имала шансе да одоли Османлијама.[/QUOTE]

....i tebe bi postavio za kralja !

@ Da, da ... Crow, to što smo pričali :p
Pozdrav

vazon:
За тебе сам професор историје. А ти ако не знаш да је Византија назив за римско царство током средњег века (и то лош назив), онда ти препоручујем Острогорског за почетак. После се јави за још литературе.

Да смо били паметни и ми и сви остали балкански народи, признали би смо римског цара у Цариграду као свог и данас би смо живели у великој и снажној Православној држави. Овако, били смо тешке јајаре и помагали смо свим католицима, муслиманима и остлим да кољу православне Римљане (Грке). Једва смо чекали неки поход католика са Сицилије у правцу Цариграда, па да му се придружимо.

profesore
grci su bili grci i pre rima
a, sad necesh da mi poverujesh, i pre ortodoxije 8)
plachi ti za dzamahirijom, tvoj problem...

@bi

eto vidish dokle to ide

citat iz profesionalca "nije sloba kriv, mi smo g*vna"
(odnosi se na zeleni deo 8))

DeteSunca:
Brate ja tebe obozavam!!!!! Ne samo zbog tvoja misli, nego zbog tvoje direktnosti i jednostavnosti!
P.S. Mogu li ja da budem u tvom klanu??? :D :D :D :D :D :D
i bre srbi, samo bi da se delite 8)

meni kod vojvode fali objektivnosti 8)
kad bi morao da biram, a to naravno nece da se desi, pre bi u ovaj nativpalanachko-pirocanski 8) zemlja je zemlja ;)

vazon:

Vizantija je naziv za Istočno rimsko carstvo .
Rim je = Zapadno rimsko carstvo
Vizantija = ROMEJI
Rim= RIMLJANI

Kako je Osnivač Istočnog rimskog carstva tj. Vizantije bio RIMSKI CAR samim tim ta velika snažna Pravoslavna država o kojoj pričaš je ništa drugo nego UTOPIJA.
I neke velike,snažne države Zapadnog svetog-rimskog carstva koje su osnovane su-propale (Franačka, na prim)
Izvini, ali prvi put čujem za pojam "pravoslavni Rimljani" a da se odnosi na Grke!
Lepo je bilo družiti se na ovom podforumu kad nismo u žaru borbe zaboravljani na kulturu, pre svega. Željni znanja i razmene mišljenja, bili smo pre svega druželjubivi i skromni. Sad odjednom postadosmo pravi -Srbi.
Pozz

DukeofSerbia:

Podela na klanove ima, ali ovde na Istoriji ih nije bilo ! I svi smo se lepo družili !

23.29 h. Nije mi prijatno saznanje da ovde na Istoriji postoji neko koga "baš zabole" a pri tome je osoba koja se naziva Vojvodom, a još manje činjenica da postoje i takvi koji se oduševljavaju tim "bolom" !

Vizantija jeste naziv za Istocno rimsko carstvo, ali taj naziv je, kao sto znas, nastao posle 1453. godine.
Ljudima koje ti nazivas Vizantincima taj naziv je bio nepoznat i oni su sebe smatrali Rimljanima.
ROMEJI i RIMLJANI je jedno te isto, razlika je u tome sto je rec ROMEJ izvedena iz Grcke reci za Rimljana, a Rimljanin u srpskom jeziku oznacava gradjanina grada Rima koji je na Zapadu, pa ti to poistovecujes sa Zapadnim Carstvom. U grckom jeziku ta razlika ne postoji i kod njih rec Romej se odnosi na stanovnika Soluna iz 13. veka i na stanovnika Ostije iz 2 veka pre Hrista.

Ta terminologija koju koristis je prihvacena, ali nije tacna. Vizantinci su cistokrvni Rimljani i to je jasno kao dan. U grckom jeziku imas rec Romoi koja oznacava zemljaka, domaceg coveka.

Pogledaj samo kako su Osmanlije po dolasku na Balkan nazivali ovo podrucje - Rumelija, tj. Romelija - zemlja Rimljana!

Zamisli da neko okupira polovinu Francuske, a da druga polovina ostane slobodna. Zar stanovnici te slobodne polovine ne bi bili Francuzi? Zar bi za njih bilo potrebno izmisliti neki novi, rogobatni naziv?

To sto su Franci sebe hteli da nazivaju Rimljanima je njihova pusta zelja da otmu carski naziv Istocnim carevima. Na tome su zajedno radili papa i Zapadni vladari. Jasno je da oni pravno, politicki, istorijski nisu mogli biti Rimljani.

Back