analiticki 12
Veoma poznat
- Poruka
- 11.397
Moj izbor je Crna Gora. Nemaju diktatora, što je jako bitno za demokratiju!
Postoji poverenje u izborni proces. Ne postoji medijska satanizacija opozicije, i neistomišljenika uopšte.
U parlamentu se ponašaju pristojnije nego u parlamentima Srbije i Srpske.
Dodik je lider koji odlučuje o svemu, i tu moć mu daje mesto šefa vladajuće partije, a ne mesto predsednika. Predsednička ovlašćenja su protokolarna.
Bahat je u medijima, manje od Vučića, ali bahat. Ali, nema medijski monopol, jer jedna opoziciona tv, BN, pokriva prostor cele države. Druge dve, provladine, ATV i RTRS, takođe.
Poverenje u izborni proces je malo uzdrman, jer je Jelena Trivić žalila da je pokradena zbog krađe prilikom prebrojavanja glasova. Međutim, mislim da to prebrojavanje ne kontroliše Dodik. Izborne manipulacije mogu da se pojave u ranijim fazama.
Srbija je poprilično demokratska. Kad bi se za.ebavali!Gebelsovska medijska politika režima, diktatura bez izbornog legitimiteta. EU osporava valjanost izbornog procesa. Parlament izbegava razne rasprave, a zakone donosi u iznosu njih 150 za jedno zasedanje. Teško je naći šta u Srbiji funcioniše na zakonit način.
Prisustvo Crkve u sve tri države je vidljivo. U Srpskoj i Crnoj Gori vlasti se dogovaraju sa Crkvom na ravnopravnim pozicijama, u Srbiji vlast komanduje Crkvi i ucenjuje je preko udbaškijh dosjea.
I jedan kuriozitet za kraj, koji ukazuje našu bliskost bez obzira na podeljenost u tri države. U decembru 2019, ako se dobro sećam, u samo nedelju dana, potukli smo se u sva tri parlamenta. U CG, DF i vladajući Milovi zbog zakona o slobodi veroispovesti, u Srbiji Klempo Martinović napao Boška Obradovića jer je za govornicom raširio provokativan transparent, u Srpskoj ministar unutrašnjih poslova Lukač ošamario Stanivukovića... Eto, tako...![]()
-Demokratski duh naroda je kljuc.Moras da razlikujes narod i Instituciju
-Demokratski duh naroda je nije isto sto i instuticije
-Parlament Crne Gore je po ponasanju primjer i za sve parlamente Ex Yu drzava osim Slovenije
-Hrvati imaju demokratski vise uredjenje instucije ali Hrvati nemaju kao narod demokratski duh a tek nemaju slobodarski duh kao Srbi
- Srpska demokratija i sloboda je sustinska a u Crnoj Gori i Hrvatskoj je formalna
-Crna Gora ima taj mentalitet trgovacki danas,jer su najmanja zemlja i moraju da plivaju u velikom okeanu geopolitike i vise se snalaze i prilagodjavaju.Crnogorci uopste ne vole demokratiju ali mnogi od njih imaju interes da se zalazu za nju i pristalice Df i Dps oni zele interes,briga njih za Zapadne vrijednosti.U Crnoj Gori nikada nijedna partija nije imala narod koji je demokratski orijentisan
-Srbi su uvijek imali tiranske vlasti,ali narod je uvijek imao tu sirinu koju ovi drugi narodi Ex Yu nikada nisu Imali i taj demokratski duh.Nije demokratija u zabranama nego dozvolama i izborima.U Crnoj Gori cim im se ne svidja Rijaliti odma ga zabrane na Tv,i ja prvi kazem po mom misljenju taj tip programa i kica nikada ne bih gledao ali zasto bi ja odlucivao u ime svih,sada ovo nece niko gledati jer je to kic.Ljudi u Crnoj Gori nemaju izbor kao u Srbiji,tu u Srbiji mozes da biras sta ces da gledas,neko voli klascnu u 12 sati da slusa,neko gleda fudbal a neko slusa kic muziku u 12 ili gleda Rijaliti.Demokratija i Crnogorci koji sire gledaju stvari a manjina su ili Hrvati oni jedva cekaju da dodju u Srbiju ne da bi zivjeli bolje jer Srbija nije bogata zemlja pa da ljudi tu graze posao,vec daje omladini sirinu i slobodu izbora koje im njihove zemlje ne daju,iako su formalno tamo demokratske a ja odlicno znam gradove Cg.Srbija ima svoje jade ali i dobre strane,zemlna cuda ovako luda dosta,ali ljudi tu dolaze jer vide sirinu,slobodu neku u svakodevnici.Srbi su iskreniji dosta i siri u druzenju u svemu ja to odlicno znam