Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Као и у оном одговору, овдје се поново дотакла и Анте Углешића. Овај пут јачим тоном:

https://www.glas-koncila.hr/prof-dr...poriste-s-kojega-se-europa-branila-od-istoka/

Овдје се намеће једно питање само по себи...а то је зашто она овако брани тезу да је крстионица кнеза Вишеслава с почетка деветог вијека?
По мом мишљењу зато што су имена хрватских кнежева позната од половине деветог вијека.

Tako je. Ubo si u srid sride; odgovara da Višeslav bude prethodnik Trpimira, jer od sredine IX stoleća kreću neki podaci o hrvatskoj istoriji, a ovako pre toga bi se samo moglo reći da pripada okvirno Borninoj epohi.

Zato «mora» krstionica biti starija. Makar Matijević Sokol bila tu zaista (za razliku od Jakšića) po svemu sudeći zaista u pravu. :D

То није сличност, то јесу преци данашњих Срба јер се ради о територију на којем су се налазили и налазе Словени.

Не.

Znači raselili ste se na sve strane. Od Plinijevih Srba negdje kod Azova ste otišli u Lužice pa u "Bijelu Srbiju" pa onda na jugoistok do Soluna pa onda tamo gdje ste danas? Koliko vas je onda bilo? 50 milijuna? Sad kontam otkud spika da ste najstariji i najbrojniji narod.

Zanimljivo kako nijedan narod od onih što Plinije sa vama spominje nije "preživo" nego baš samo vi.

Daj molim te, imate veze sa Plinijevim Srbima koliko Hrvati sa onim Irancima sa tanajske ploče

Znači raselili ste se na sve strane. Od Plinijevih Srba negdje kod Azova ste otišli u Lužice pa u "Bijelu Srbiju" pa onda na jugoistok do Soluna pa onda tamo gdje ste danas? Koliko vas je onda bilo? 50 milijuna? Sad kontam otkud spika da ste najstariji i najbrojniji narod.

Zanimljivo kako nijedan narod od onih što Plinije sa vama spominje nije "preživo" nego baš samo vi.

Daj molim te, imate veze sa Plinijevim Srbima koliko Hrvati sa onim Irancima sa tanajske ploče
Šta je uopšte tvoja teza? Šta želiš da dokažeš?
Da nema Srba, da su to sve Hrvati? Ništa konkretno ne iznosiš, osim što se cerekaš bez veze.

Па?

Више аутора је имало ту тезу. Ево нпр. Мавра Орбина:.

1000041937.jpg

Tako je. Ubo si u srid sride; odgovara da Višeslav bude prethodnik Trpimira, jer od sredine IX stoleća kreću neki podaci o hrvatskoj istoriji, a ovako pre toga bi se samo moglo reći da pripada okvirno Borninoj epohi.

Zato «mora» krstionica biti starija. Makar Matijević Sokol bila tu zaista (za razliku od Jakšića) po svemu sudeći zaista u pravu. :D

Pa ista metodologija kao kod vas. Krstionica MORA biti starija jer inače ne može imati veze sa srpskim knezom iz DAI Βοισέσθλαβος. A Βοισέσθλαβος MORA biti VVISSASCLAVO inače propada "srpstvo" krstionice. Za Aleksića je riješena stvar da je krstionica srpskog kneza a za Matijević Sokol je riješena stvar da pripada Hrvatskoj. Smiješno u pm. Ja i dalje ne kontam zašto je to VVISSASCLAVOva krstionica iako to uopće ne piše na njoj.

Cerekam se na gluposti koje ispaljujete. Prati razgovor ili odlepršaj.

A diskusija oko krstionice sasvim solidno ide.
Имаш дело Ника Жупанича Срби Плинија и Птоломеја.
Како је Жупанич Беч-Берлин доктор који је одбио бити асистент Нирделе и придружио се српској војсци у првом светском рату.

Налазим да си толико глуп, необавештен и надобудан да ниси дорастао ни за ЉИС а камоли за ово.

Како овде не занима никог твоје мишљење већ став науке твоје мишљење стеченог са разних форума понеси кући.

Па?

Више аутора је имало ту тезу. Ево нпр. Мавра Орбина:.

Pogledajte prilog 1745253

Pa? Orbini je iznosio i druge smiješne teze.

Koliko spomena tih Srba imaš od plinija do DAI? Znaš nešto konkretno s obzirom što si ti već riješio da su Plinijevi Srbi pretci današnjih Srba?

Kako je moguće da latinsko osobno Servius nije srpskog podrijetla? Pa valjda je to prime example jezične sličnosti sa antičkim Srbima

Koliko spomena tih Srba imaš od plinija do DAI? Znaš nešto konkretno s obzirom što si ti već riješio da su Plinijevi Srbi pretci današnjih Srba?

Kako je moguće da latinsko osobno Servius nije srpskog podrijetla? Pa valjda je to prime example jezične sličnosti sa antičkim Srbima
Имаш 1. век 2. век почетак 3. век. пауза до 5 века Вибијус Секвестар пауза 6 век па 7. Псеудофедеригарова хроника.

Ма не, значење је пошто теби одговара по обући.

Иначе Serboi и Срби у зони од Лабе и Дњепра (гдје прадомовину српских племена сви писци смејштају), стварно немају никакве повезнице.

Имаш дело Ника Жупанича Срби Плинија и Птоломеја.
Како је Жупанич Беч-Берлин доктор који је одбио бити асистент Нирделе и придружио се српској војсци у првом светском рату.

Налазим да си толико глуп, необавештен и надобудан да ниси дорастао ни за ЉИС а камоли за ово.

Како овде не занима никог твоје мишљење већ став науке твоје мишљење стеченог са разних форума понеси кући.

Svaki razgovor sa vama pseudo intelektualcima završava sa "glup si" i "nepismen si", zanimljivo i jako argumentativno. Ti ovdje još nijedom nisi upalio vlastiti mozak nego bacaš oko sebe hipotezama koje ti serviraju oni koji ti se sviđaju i što se uklapa u tvoj narativ. Niko Županič je savršen primjer politički ofarbanog "radnika". Lik se bavio antropologijom i vjerojatno vidio "Srbe" kod Plinija i to povezao. Old school Šargić. Vjerodostojno kao veza autohtonog američkoz plemena Croatan sa Hrvatima.

Sve je to lijepo za pročitati ali razlika između mene i vas je ta, da ja ne vjerujem u neku hipotezu samo zato što mi se sadržaj sviđa. Labave su to hipoteze. Ti si savršen primjer toga kao i Matijević Sokol u slučaju krstionice. Enigma mora biti riješena onako kako se njoj sviđa i gotovo. Ništa drugo ne dolazi u obzir.

Tako da je moj pristup postavljanje pitanja i cerekanje na idiotarije. Jel mislim da si ti retard, nepismen, ograničen ili što već...to ću zadržati za sebe.

Ма не, значење је пошто теби одговара по обући.

Иначе Serboi и Срби у зони од Лабе и Дњепра (гдје прадомовину српских племена сви писци смејштају), стварно немају никакве повезнице.

Zašto meni to odgovora? Otkud tebi uopće ideja da ja vjerujem u spiku oko jeftine obuće? :lol:

Ma Serboi, Sorbicus, Serv-..., Srb, Sarb, Sirf...sve su to Srbi. Zna se.

Takvu vrsti toponima, antroponima imaš vjerjatno po cijelom indoeuropskom prostoru ali tu već idemo u Deretićevizam. Najsmiješnije ostaje kako nitko od tih Plinijevih naroda nije "preživio" stoljeća i milenijum osim Srba. Najjači ste u pm.

Zašto meni to odgovora? Otkud tebi uopće ideja da ja vjerujem u spiku oko jeftine obuće? :lol:

Ma Serboi, Sorbicus, Serv-..., Srb, Sarb, Sirf...sve su to Srbi. Zna se.

Takvu vrsti toponima, antroponima imaš vjerjatno po cijelom indoeuropskom prostoru ali tu već idemo u Deretićevizam. Najsmiješnije ostaje kako nitko od tih Plinijevih naroda nije "preživio" stoljeća i milenijum osim Srba. Najjači ste u pm.

Ти то помињеш.

1000041938.jpg

Pa ista metodologija kao kod vas. Krstionica MORA biti starija jer inače ne može imati veze sa srpskim knezom iz DAI Βοισέσθλαβος. A Βοισέσθλαβος MORA biti VVISSASCLAVO inače propada "srpstvo" krstionice. Za Aleksića je riješena stvar da je krstionica srpskog kneza a za Matijević Sokol je riješena stvar da pripada Hrvatskoj. Smiješno u pm. Ja i dalje ne kontam zašto je to VVISSASCLAVOva krstionica iako to uopće ne piše na njoj.

Naravno da ne. Pa ako si pročitao ono što sam postavio nekoliko stranica unazad, valjda znaš da ne može biti tako. Čitanje vladara kod Porfirogenita kao Višeslav nema apsolutno nikakve veze sa tim; ni ranije nije bilo, kada istoriografi nisu ni nešto razmišljali o tom natpisu sa krstionice, pa nema ni kada je Loma objavljivao svoju analizu Višeslavljevog imena u DAI.

Pa video si valjda kako Loma piše, navodeći zabeležene primere tog imena, da pominje i „starohrvatsko“ ime Višeslav (misleći upravo na kneza sa krstionice).

Tiborova epizoda o dolasku Srba se cela može pogledati ovde:

@NickFreakyrgios

Koji sve arheološki nalazi/dokazi upućuju na to da je isti narod(Srbi) naselia cili taj dio označen plavom bojom? Ako su Srbi zaposjeli čitav taj prostor u 7.st. valjda bi tribala bit neka poveznica među ostacima crkvi, grobova i predmeta na prostoru Srbije i Kosova s onima u Dalmaciji ili središnjoj Bosni? Dakle šta je to šta veže grupu ljudi u okolici Kragujevca ili Niša u 7. ili 8.st. s onima na Pelješcu ili u okolici Splita ako se u obzir uzmu samo arh. nalazi i ostaci.

I šta nam govore ti nalazi odnosno koje su karakteristike Srba tog doba iz okolica Kragujevca, Niša, Splita ili Knina i šta ih to odvaja od okolnih naroda na ovim prostorima?

Ako su Srbi zaposjeli čitav taj prostor u 7.st. valjda bi tribala bit neka poveznica među ostacima crkvi, grobova i predmeta na prostoru Srbije i Kosova s onima u Dalmaciji ili središnjoj Bosni? Dakle šta je to šta veže grupu ljudi u okolici Kragujevca ili Niša u 7. ili 8.st. s onima na Pelješcu ili u okolici Splita ako se u obzir uzmu samo arh. nalazi i ostaci.
Kosovo, Split, Kragujevac, Knin i Niš nisu u plavoj zoni?

Kosovo, Split, Kragujevac, Knin i Niš nisu u plavoj zoni?
Okolica Splita i Knina su itekako označene plavom bojom, al ako nisu ta vaša dva grada(iako mislim da je Kragujevac također u toj plavoj zoni) moje isprike pa ću preformulirat pitanje. Šta to veže narod iz Raša u 7. ili 8.st. s onima u južnoj Dalmaciji u istom periodu ako se u obzir uzmu samo arh. nalazi? Šta je to unikatno/karkateristično isključivo za crkve, grobove i predmete iz Raške(a koji se tiču tadašanjih Srba), a da se to isto može pronaći i u južnoj Dalmaciji?

Koji sve arheološki nalazi/dokazi upućuju na to da je isti narod(Srbi) naselia cili taj dio označen plavom bojom? Ako su Srbi zaposjeli čitav taj prostor u 7.st. valjda bi tribala bit neka poveznica među ostacima crkvi, grobova i predmeta na prostoru Srbije i Kosova s onima u Dalmaciji ili središnjoj Bosni? Dakle šta je to šta veže grupu ljudi u okolici Kragujevca ili Niša u 7. ili 8.st. s onima na Pelješcu ili u okolici Splita ako se u obzir uzmu samo arh. nalazi i ostaci.

I šta nam govore ti nalazi odnosno koje su karakteristike Srba tog doba iz okolica Kragujevca, Niša, Splita ili Knina i šta ih to odvaja od okolnih naroda na ovim prostorima?

Наратор говори о Словенима, а не о Србима, ако говориш о почетку клипа.

На који дио клипа тачно мислиш?

Svuda su nađeni opanci, šajkače i lične karte ( a ne osobne iskaznice).

Видиш да их и хрватски председник Зоран Милановић зове Опанчарима по Порфирогениту ДАИ!
Зоран Милановић даје потврду Порфирогениту!
To je već tradicija jer je i bivši predsednik Mesić pominjao srpske opanke kod Krajišnika.

U pomenutom intervjuu iz 2002. Stjepan Mesić je rekao da mu je izjava o srpskim opancima koju je 1991. citirao zagrebački "Vjesnik" podmetnuta. "Meni su svašta lepili, posebno u Srbiji. Kada je počelo naoružavanje srpskih sela i pobune koje je, sada to mogu reći, organizovao Aca Vasiljević i kada su nicali grafiti ’Ovo je Srbija’, ja sam rekao: ’Ovo nije Srbija. Srbi su ovde došli, oni na svojim opancima nisu doneli Srbiju, oni su mogli doneti Srbiju u svom srcu, a ovde moraju biti lojalni građani Republike Hrvatske’. Drugi deo te moje izjave u Srbiji nikada nisu hteli da objave... ’Kao što ni Hrvati nisu odneli Hrvatsku na svojoj obući u Gradišče, nego su lojalni građani Republike Austrije.’ Ali, uzmu mi jedan isečak, pa izgledam kao monstrum", rekao je Mesić.

Back