Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

@Kotromanicev sin ovo je, stvarno, strašno šta priča (od 11:27)

Maleševićka tvrdi da je DAI falsifikati i da ga Porfirogenit najverovatnije nije napisao.

Bukvalno je Tibor sve suprotno od ovog što ona tvrdi.

Ne samo to, nego ona dalje priča da je Tibor Živković napisao scenario za neku dokumentarnu seriju i da su njih dvoje pokušavali da pronađu procudente, ali ništa nisu uspeli da urade, jer niko nije bio zainteresovan.

Jako čudno da uopšte ne zna da Tibor Živković zaista jeste napisao scenario, ali zaista i režirao dokumentarnu seriju (2007. godine) o srpskom ranom srednjem veku, baš nakon što je napisao tu knjigu koju pominje. Tiborova je serija emitovana (narator je bio Vojislav Jelić).

Pogledajte prilog 1744875Pogledajte prilog 1744876

Poruka u temi "Nacionalna arheologija" https://forum.krstarica.com/threads/nacionalna-arheologija.1029716/post-50983613

Мора да си заборавио да смо већ то качили и расправљали у вези њених лажи. :D

Jako čudna tvrdnja (od 20:00) kojom je interpolisala Miloja Vasića i Milana Budimira u istu grupu sa Milošem S. Milojevićem, tvrdeći da je to spisak ljudi koji su prokazani u grupi Nauka protiv deretićevaca.

Ovo je nastavak onih izmišljanja o Vasiću i Budimiru, kojima pseudoarheolozi pokušaju da izmisle novog Vasića i Budimira umesto istorijskih ličnosti i da njima zamene stvarne, računajući da će ukoliko uguraju Vasića i Budimira, povećati sopstveni „rejting“.

A niko od njih ne zna gotovo ništa ni o Vasiću, niti o Budimiru (po svemu sudeći, uključujući i gospođu Malešević).

odgledao, osim par nekakvih teza koje su se ispostavile netacnim, ostatak je korektan.

Razlog zašto sam postavio jeste ova jako čudna tvrdnja Jelene Malešević da je Tibor Živković napravio scenario i nije pronašao nikoga ko bi se zainteresovao, te da je njegov scenario poslužio kao osnov za serijal Hrvatski kraljevi (što još čudnije zvuči). A zapravo je i režirao dokumentarnu seriju o ranom srednjem veku.

Koje stvari su se ispostavile netačnim?

Razlog zašto sam postavio jeste ova jako čudna tvrdnja Jelene Malešević da je Tibor Živković napravio scenario i nije pronašao nikoga ko bi se zainteresovao, te da je njegov scenario poslužio kao osnov za serijal Hrvatski kraljevi (što još čudnije zvuči). A zapravo je i režirao dokumentarnu seriju o ranom srednjem veku.

Koje stvari su se ispostavile netačnim?
Borna nije bio pripadnik Hrvata, nisam siguran kako je glasila njegova prva titula takodje? Da li je on bio knez dalmatinske hrvatske?
kao sto sam vec rekao teza o malobrojnosti srpskog plemena nisu utemeljene na nekim cvrstim osnovama, sto je on u sustini ovde i rekao u nastavku, te se ispostavilo netacnim gledajuci danasnju geneticku geneologiju.
Mislim da broj Hrvata nije kriticki obradjen, nego je uzet zdravo za gotovo.

Medjutim, mislim da je sve u svemu dosta dobro i korektno.

Takodje ne postoje nikakvi drugi sloveni koje bi Sbi zatekli na mestima gde su se naselili, to je pomen bez osnova.
Lepo je objasnio gde su ziveli ti drugi Sloveni.

Sto se tice Borne i njegove svite ona je bila sacinjena od TImocana i Guduscana.

Poslednja izmena:
Borna nije bio pripadnik Hrvata, nisam siguran kako je glasila njegova prva titula takodje? Da li je on bio knez dalmatinske hrvatske?
kao sto sam vec rekao teza o malobrojnosti srpskog plemena nisu utemeljene na nekim cvrstim osnovama, sto je on u sustini ovde i rekao u nastavku, te se ispostavilo netacnim gledajuci danasnju geneticku geneologiju.
Mislim da broj Hrvata nije kriticki obradjen, nego je uzet zdravo za gotovo.

Medjutim, mislim da je sve u svemu dosta dobro i korektno.

Po Tiboru, kneževina Dalmacija poznata iz franačkih izvora upravo jeste Hrvatska.

Sta on tu konkretno podrazumeva? Koje teritorije?

Pa pretpostavljam teritoriju nešto manju od Porfirogenitove Hrvatske.

manije.png

Pa pretpostavljam teritoriju nešto manju od Porfirogenitove Hrvatske.

Pogledajte prilog 1744932
Srbi drze barem duplo vecu teritoriju, i sad u toj Hrvatkoj ima 350 hiljada zitelja, a medju Srbima maksimum 100 hiljada :lol:
Uostalom, kao sto sam vec rekao, uopste nije uzeo te brojke kriticki, kao sto je kasnije radjeno.

Zar ima iko ko zaista misli da je Hrvata bilo vise nego Franaka, Bugara itd..

Zaustavi video na 8 i 12 sekundi i vidi gde on smesta Srbe.
ja bih posmislio da tu smestaq sve Slovene, ali obzirom da izostavlja upravo severnu Dalmaciju, i te hrvatske teritorije, jedino ima smisla da tu smesta Srbe, obojeno plavom bobjom.
Kasnije spekulise o teritorijama manje vise do cetine i vrbasa, mada iako jasno pise za sve primorske kenezevine da su poreklom od Srba tj Srbi sto on ne spori, ali tu ubacuje svoje neko vidjenje da je Srba mozda bilo malo itd.
Te bespotrebne vratolomije meni licno idu na zivce jer nisu plod nikakvih izvora, vec njegovog razmisljanja.

ja bih posmislio da tu smestaq sve Slovene, ali obzirom da izostavlja upravo severnu Dalmaciju, i te hrvatske teritorije, jedino ima smisla da tu smesta Srbe, obojeno plavom bobjom.
Kasnije spekulise o teritorijama manje vise do cetine i vrbasa, mada iako jasno pise za sve primorske kenezevine da su poreklom od Srba tj Srbi sto on ne spori, ali tu ubacuje svoje neko vidjenje da je Srba mozda bilo malo itd.
Te bespotrebne vratolomije meni licno idu na zivce jer nisu plod nikakvih izvora, vec njegovog razmisljanja.

Mislio sam na to gde tačno pominje brojke.

Pa ne odgvora mu što je Hrvatska dosta velika i što ima više stanovnika. Njega iz nekog razloga čudi kako jedna primorska država u to vrijeme može imati više stanovnika od neke države u zaleđu sa manjom obalom :lol: Otkud mu ideja da je Srbija "duplo veća", to ne zna ni on
mentolu jesi li ti odgledao video uopste?
Kako odakle mi da je Srbija duplo veca?Pa pogledaj katre u videu.

da, cudi me da hrvata ima vise nego franaka, srba, bugara, huna itd.

Iako doduse kaze da ne zna kakva su plemena u hrvatsoj i koliko je pravih hrvata, a koliko balkanaca itd.

Ne piše da su Srbi, nego da s podrijetlom od Srba. Jasno ti piše da više nisu Srbi. To da su oni Srbi je neko tvoje razmišljanje, što meni osobno ide na živce jer nije plod nikakvog izvora.

u videu kaze kako u hrvatskoj ima 350k ljudi? Ne znam sta tu nije jasno.
Na stranu sto je to glupost iz ocitih razloga.

Procenu da je Hrvatska u vreme kneza Tomislava imala između 300.000 i 350.000 ljudi je obrazložio u celoj raspravi u kojoj se specifično bravio problemom numeričkih vrednosti Hrvata.

estimateionCro.png

Imaš celi rad u Forging Unity ako želiš da je skineš i pročitaš.

Procenu da je Hrvatska u vreme kneza Tomislava imala između 300.000 i 350.000 ljudi je obrazložio u celoj raspravi u kojoj se specifično bravio problemom numeričkih vrednosti Hrvata.

Pogledajte prilog 1744940

Imaš celu raspravu u Forging Unity ako želiš da je skineš i pročitaš.
Pa on spominje 30k srpskih konjanika( onih koji su razbili Avare), kako mu onda to ne govori da je Srba moglo biti isto toliko, ako ne i vise?

Back