Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Игноришеш ти све што је паметно, а то ти не ваља.

Ако желиш да игноришеш дискутанте, искључи компјутер и уместо што се расправљаш о политици и историји попиј пиво са пријатељима или девојком. Ја бар нисам неки злонамеран и наопак, контам да са мном можеш увек нормално да размениш мишљење... осим ако не тролујеш.

Moglo bi se s tobom eventualno pokoja i pametna razmijenit' da nemaš običaj vrijeđati.
Neke stvari su ljudima svetinja pa il' to poštuj il' te ljude zaobiđi.
Isto važi i za mene.

Ne pijem alkohol, ne trolujem a ignorišem samo one koji vrijeđaju bilo na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.
Ako me ošamariš ja neću okrenuti drugi obraz tako da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ne pričamo.
Zato bez uvreda s obje strane.

Bilo je prelazaka sa katolicanstva na pravoslavlje u Popovom polju ALI.... prelazak jednog te istog naroda- SRBA. Samo prazna glava moze da povezuje katolicanstvo sa hrvatstvom. Ovaj novinar je vidimo to pokusao i fora bi mu mogla i proci kod neukog puka ali kod onih koji malo dublje poznaju istoriju tog kraja, NECE DA MOGNE :)

Bilo je prelazaka sa katolicanstva na pravoslavlje u Popovom polju ALI.... prelazak jednog te istog naroda- SRBA. Samo prazna glava moze da povezuje katolicanstvo sa hrvatstvom. Ovaj novinar je vidimo to pokusao i fora bi mu mogla i proci kod neukog puka ali kod onih koji malo dublje poznaju istoriju tog kraja, NECE DA MOGNE :)

Шешељи су се тамо доселили из Брда и православци су.

Е сад, да ли је један део прешао на католичанство, а један остао православан... или су сви прешли на католичанство, па се после један део вратио... не знам стварно.

Шешељ ме претерано и не занима. Али ако ћемо поштено, није из католичке породице. Да јесте, ваљда би говорио да је Србин-католик... његова прича ионако није верска него национална.

Arberi@ tacno je da su kosovski Albanci maltretirali Bosnjake na Kosovu isto kao i ostale manjine..
to je tacno sto kaze dont_panic_Im_ muslim.
Moguce da ti nisi upoznat sa time je ne zivis u sredinama dje je mix populacija i dje ima Bosnjaka.

Dobro , ako mislite tako , tako i nek bude ..

Moguce da ti nisi upoznat sa time je ne zivis u sredinama dje je mix populacija i dje ima Bosnjaka
Mogu ti popuniti celu stranicu od mojih drugova Boshnjaka , ali ok .

Mashala vidi kako se moze iskrenim putem doci do istine.
A sad ti meni objasni kako to da ovi danasnji velikosrbi imaju obraza da spominju pradedovsku vjeru kad su oni sami izdali svoju vjeru i presli na pravoslavlje?
Kad sam jednom spomenuo i Njegosa da je i on od katolika (sto i jeste kao i veliki broj Crnogoraca) za te rijeci sam cak zaradio Ban.
Kako to da Seselj,Njegos i drugi pozivaju nas na pradedovsku vjeru a oni se sami ne vracaju no su je izdali.. :think:

@LJubo,
š'o te nema ?
Kad dođeš imaš moj post 774 na stranici 31 ove teme pa vidi šta ćeš.:mrgreen:
Tu sam, kolega. Tu sam, ali sam odlucio da se privremeno iskljucim iz price sa tobom jer je nas dalji dijalog uzaludna rabota i bespotrebno trosenje vremena.

Najpre, na razlicitim smo kolosecima, a skretnice nigde. Ja pokusavam da se drzim istorije kao nauke, ti ne izlazis iz stroja bosnjackih boraca za dokazivanje necega sto meni nije potrebno.
Drugo, zamenjujes teze, izvrces moje zakljucke da bi "uspesno" izveo svoj zakljucak i potvrdio svoju tezu.
Evo kako... u izvodima i bez veznih tekstova...

Ja napisem:
Bosnjačka intelektualnu elita 1993. godine donela je deklaraciju o vraćanju imena Bošnjak za sve one koji se osećaju pripadnicima bošnjačkog kulturnog kruga.
Odredjujući značenje reči Bošnjak, definiše se i bošnjačka nacija sa elementima koji su, uostalom opšteprihvaćeni u svim definicijama nacije:
– bosanski jezik,
– bošnjačka i bosanska kultura,
– poreklo od stanovnistva srednjovekovne Bosne, koji su se nazivali Bošnjanima.

... kako se 1993. još uvijek radilo o samim počecima standardizacije jezika, a jezik je jedan od elemenata koji odredjuje naciju, ta nacija je šta drugo do nacija u formiranju.

Ti pises:
I ovo je tebi dokaz da smo mi nacija u formiranju ?

Onda mi reci ko je mogao i imao hrabrosti u zadnjih stotinjak godina (za vrijeme Kraljevine SHS i SFRJ) da pravi standardizaciju bosanskog jezika ?

Imaju li bosanski Srbi standardizovan jezik ?
Znači, oni se još nisu počeli ni oformljavati ?

Nakon stogodišnjeg satiranja Bošnjaka i svega što povlači to ime za sobom ti krećeš od 1993. godine (lukavo, nema šta) da bi dokazao da je standardizacijom jezika nastala i nacija Bošnjaka.

Da ti pojasnim malo jer vidim da si zalutao kao guska u magli.
Nacija, kao pojam, je izmišljena 1900. godine. Dakle, već su postojale države, narodi, teritorije, politička stremljenja određenih naroda, vjerske podjele, JEZIK, običaji, kultura, pa čak i narodne nošnje, folklor, muzika... da ne nabrajam više, a uvođenjem pojma "nacija" je uokvirivana etnička skupina koja posjeduje većinu nabrojanog u jedan kolektivitet koji dijeli iste vrijednosti.
Prema tome, tvoja tvrdnja da je standardizacijom jezika počelo oformljavanje Bošnjačke nacije je toliko smiješna i nebulozna da mogu o tebi razmišljati u dva pravca.
Jedan je da si zlonamjeran a drugi da si neinfornisan.
Nema ovo veze sa nekakvim ulaskom u ad hominem kao što to ti želiš prikazati laskajući sebi tako.
Kao ličnost me ne interesuješ ali postovima koje ovdje postavljaš podvrgnut si mojoj analizi namjere koju imaš prema meni kao sugovorniku i mom narodu o kojem je trenutno riječ.

Eto tako, kolega. Ja, dakle, napisem "nacija u formiranju", ti najpre prihvatis i ponovis tu formulaciju, da bi dogurao do formulacije da je moja tvrdnja da je standardizacijom jezika počelo oformljavanje Bošnjačke nacije je toliko smiješna i nebulozna.

I, ja se iz tako lose igre povlacim.

Bogumili nisu bili kršćani i Tunjo dobro zbori jer su bosansku Crkvu proglašavali heretičkom i istok i zapad.
Koliko ja znam, Tunjo ne zbori dobro ako tako zbori.
Optužbe "preko Drine" za bosansku jeres se mogu povezati sa Nemanjom, Vukanom, Stefanom Prvovenčanim, Dragutinom i Stefanom Lazarevićem. (To po sjećanju, a priznajem da nisam ni čitao mnogo.)
-Prva trojica navedenih su se borila da osvoje ili prošire vlast i da se učvrste, pa logično da nisu ni mogli biti izbirljivi u pogledu metoda. Njihove optužbe su uvijek bile upućene papi, ili s njim u vezi.
-Dragutin se u svojoj oblasti morao sasvim oslanjati na Ugre.
-Biograf Stefana Lazarevića je njegove postupke u Srebrenici koju je držao kao vazal Ugarske (po pravu sile naravno) objašnjavao time da tamo žive bogumili. Pisao je šta je znao, jer je on, Konstantin Filosof - bio Bugarin.
I to je sve. Ukoliko postoji nešto što ja ne znam ili sam zaboravio, volio bih da saznam.

Inače, i Bosanci su se međusobno optuživali za jeres, a drastičan primjer je brat Tvrtka I, Vuk. On je brata tužio papi i da dogovara udaju jedne Šubićke za sina kralja Vukašina, što je vjerovatno papinom prijetnjom razvrgnuto. Tvrtkova majka je takođe bila Šubićka, pa se može zaključiti da se njegov otac kad je trebalo deklarisao kao pokoran papi.

Koliko ja znam, Tunjo ne zbori dobro ako tako zbori.
Optužbe "preko Drine" za bosansku jeres se mogu povezati sa Nemanjom, Vukanom, Stefanom Prvovenčanim, Dragutinom i Stefanom Lazarevićem. (To po sjećanju, a priznajem da nisam ni čitao mnogo.)
-Prva trojica navedenih su se borila da osvoje ili prošire vlast i da se učvrste, pa logično da nisu ni mogli biti izbirljivi u pogledu metoda. Njihove optužbe su uvijek bile upućene papi, ili s njim u vezi.
-Dragutin se u svojoj oblasti morao sasvim oslanjati na Ugre.
-Biograf Stefana Lazarevića je njegove postupke u Srebrenici koju je držao kao vazal Ugarske (po pravu sile naravno) objašnjavao time da tamo žive bogumili. Pisao je šta je znao, jer je on, Konstantin Filosof - bio Bugarin.
I to je sve. Ukoliko postoji nešto što ja ne znam ili sam zaboravio, volio bih da saznam.

Inače, i Bosanci su se međusobno optuživali za jeres, a drastičan primjer je brat Tvrtka I, Vuk. On je brata tužio papi i da dogovara udaju jedne Šubićke za sina kralja Vukašina, što je vjerovatno papinom prijetnjom razvrgnuto. Tvrtkova majka je takođe bila Šubićka, pa se može zaključiti da se njegov otac kad je trebalo deklarisao kao pokoran papi.

Bosna je bila smještena na granici katoličanstva i pravoslavlja. Hrvati na zapadu i Mađari na sjeveru su prihvatili katoličanstvo, dok su Srbi na istoku prihvatili pravoslavlje. Te obje zvanično priznate crkve (ortodoksne) su smatrale Crkvu bosansku heretičkom. Stranci su često optuživali Crkvu bosansku da je bila vezana za Patarensku herezu i bogumile, no mnogi historičari danas smatraju da su te teze netačne. Tokom kasnog srednjeg vijeka Crkva bosanska je egzistirala sa katoličkom crkvom.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Crkva_bosanska

Bosna je bila smještena na granici katoličanstva i pravoslavlja. Hrvati na zapadu i Mađari na sjeveru su prihvatili katoličanstvo, dok su Srbi na istoku prihvatili pravoslavlje. Te obje zvanično priznate crkve (ortodoksne) su smatrale Crkvu bosansku heretičkom. Stranci su često optuživali Crkvu bosansku da je bila vezana za Patarensku herezu i bogumile, no mnogi historičari danas smatraju da su te teze netačne. Tokom kasnog srednjeg vijeka Crkva bosanska je egzistirala sa katoličkom crkvom.

Ne znam za primjere da je pravoslavlje smatralo Bosance za heretike. Konstantin Filosof je JEDINI doveo bogumile u vezu sa Bosnom. A već sam negdje spomenuo da argumentaciju katoličke crkve smatram validnom koliko i zapisnike inkvizicije ili sa suđenja vješticama.

A sad ti meni objasni kako to da ovi danasnji velikosrbi imaju obraza da spominju pradedovsku vjeru kad su oni sami izdali svoju vjeru i presli na pravoslavlje?
Kad sam jednom spomenuo i Njegosa da je i on od katolika (sto i jeste kao i veliki broj Crnogoraca) za te rijeci sam cak zaradio Ban.
Kako to da Seselj,Njegos i drugi pozivaju nas na pradedovsku vjeru a oni se sami ne vracaju no su je izdali.. :think:

Svi Srbi su u jednom kratkom vremenskom periodu formalno-pravno bili katolici posto su carsku krunu dobili od rimskog Pape.
Ali su i bez obzira na to bili i ostali Srbi.

A sto se Njegosa tice, on je najstarijim poreklom iz srednje Bosne.

Tvoj je problem (i ne samo tvoj) sto mesas etnicku i versku pripadnost. Albanaca imas sve tri vere ali su ipak svi Albanci. Muslimansko stanovnistvo u Bosni je ETNICKI ogromnim delom srpsko, dok je VERSKI ono muhamedansko. Ja licno nemam nista protiv toga sto vi praktikujete tu religiju ali imam protiv toga sto pojedinci iz vasih redova (uvek podstaknuti tudjinom necistih namera) od VERSKOG zele da stvore ETNICKO.

To ne moze doneti dobro ni vama niti nama posto cemo se uvek medjusobno klati do istrebljenja a sve za korist tudjina.

Svi Srbi su u jednom kratkom vremenskom periodu formalno-pravno bili katolici posto su carsku krunu dobili od rimskog Pape.

A bili ste i katolici formalno-pravno :lol:.
Vidiš, to nisam znao :D

Ali su i bez obzira na to bili i ostali Srbi.

Kako vam je to Papa dao krunu a vi i dalje bili Srbi ?
Jel' to onaj period kad ste se zvali Servia ?

A sto se Njegosa tice, on je najstarijim poreklom iz srednje Bosne.

Rođen u Bosni a Srbin :mrgreen:
Baš kao i Meša i Kusturica :mrgreen:

Tvoj je problem (i ne samo tvoj) sto mesas etnicku i versku pripadnost.

Baš ti to radiš. Evo ti odmah primjera iz tvog teksta:

Albanaca imas sve tri vere ali su ipak svi Albanci.

Dakle, Albanac je nacionalna pripadnost a vjerska je nešto drugo.
Međutim, to je neprimjenjivo na Bosnu :hahaha::hahaha:

Muslimansko stanovnistvo u Bosni je ETNICKI ogromnim delom srpsko, dok je VERSKI ono muhamedansko.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Ja licno nemam nista protiv toga sto vi praktikujete tu religiju ali imam protiv toga sto pojedinci iz vasih redova (uvek podstaknuti tudjinom necistih namera) od VERSKOG zele da stvore ETNICKO.

Sreća je pa ti nemaš ništa protiv...samo me toga bilo strah svo vrijeme :hahaha:

To ne moze doneti dobro ni vama niti nama posto cemo se uvek medjusobno klati do istrebljenja a sve za korist tudjina.

Vi Srbi ste za nas Bošnjake najveći tuđinci.
Bliži su nam pingvini od vas
:mrgreen:

Edit by ljuba miljkovic
Izrecena sankcija zbog poslednje dve recenice (podvukao lj.m.).
Razlog: diskriminacija po nacionalnom poreklu.

Poslednja izmena od moderatora:

Да егзистирала са католичком црквом на овај начин:

books

books

Ва име оца и сина и светаго духа.....В лето рождества Христова.....епискупство... дједа Радомира :per: мора да је Хвал погријеш`јо то је био дјед Хамзо.

Аллах се увалих:rotf::rotf: Сад би требао стручњак Пан`ћар да ми објасни где је овде :

books
books

дуалистичка јерес?

Poslednja izmena:
Hajdemo, ako mozemo i hocemo, da se vratimo u osnovnu pricu...

... i da se uzdrzimo od neverovatnih uvreda, govora mrznje, a pogotovo od postavljanja sadrzaja o zrtvama bilo kojeg, a narocito poslednjeg rata.

Imajmo u vidu da na ove stranice dolaze i deca mladja od 18 godina, a pojedini postovi su zgrazavajuci i meni od 60.

Kako bilo ko, pripadnik bilo koje, nacije moze ,sebe da dovede u takvo stanje duha da postavlja ovde svakakve grozote, odnosno da pise jos groznijim recnikom?

:hahaha:

Када смо већ код Шешеља, он никада није изједначавао веру и нацију, говорио је да хоће да уједини Србе православце, католике и муслимане у једну државу.

Он никада није рекао да само православац може бити Србин.:rtfm:

А у СРС је примао и муслимане.

:hahaha:

Када смо већ код Шешеља, он никада није изједначавао веру и нацију, говорио је да хоће да уједини Србе православце, католике и муслимане у једну државу.

Он никада није рекао да само православац може бити Србин.:rtfm:

А у СРС је примао и муслимане.

Lose si informisan.. pogledaj jos jednom sta kaze Srbijanac Vladan Batic za Vojislava Seselja i koga sve ima sa tim prezimenom u Seseljevoj maticnoj drzavi i drugoj susednoj drzavi ;)

Hajdemo, ako mozemo i hocemo, da se vratimo u osnovnu pricu...

Edit by ljuba miljkovic
Moj post koji pocinje kao u citatu treba shvatiti kao javno upozorenje moderatora.

I sa tim, prema dobroj forumskoj praksi, ne treba polemisati.

Ipak, pošto smatram da su tvoji odgovori vredni pažnje, iako u ovoj temi predstavljaju svojevrsnu digresiju,
sadržaj ovog posta premestio sam u temu Neke tehnike dobre polemike (http://forum.krstarica.com/threads/403962).

Naravno, ali ko će u njihovim mozgovima da napravi razliku između stanovnika Hercegovine i Starog Vlaha od stanovnika centralne Bosne. Oni misle da je to isto jer im je uvrten u glavu mit o jedinstvenoj Bosni, a dalje od toga ne vide, čak ni činjenicu da je stanovništvo Hercegovine potpuno isto kao i stanovništvo Nikšića i Ivanjice a da se mnogo razlikuje od stanovništva Tuzle i Busovače.

A da ti otvoriš temu "srednjovjekovna Srbija vs srednjovjekovna Bosna" pa da mi tamo argumentima dokazujemo kad je ko gdje vladao i kako se zvao narod u Srbiji a kako u Bosni, ko je bio vladar u Srbiji a ko u Bosni u isto vrijeme.

Ako nećeš ti otvorit ću je ja prije ili kasnije.

Да егзистирала са католичком црквом на овај начин:

books

books

Ва име оца и сина и светаго духа.....В лето рождества Христова.....епискупство... дједа Радомира :per: мора да је Хвал погријеш`јо то је био дјед Хамзо.

Аллах се увалих:rotf::rotf: Сад би требао стручњак Пан`ћар да ми објасни где је овде :

books
books

дуалистичка јерес?

Prvo, ovi izvodi iz knjiga su kao i onaj izvod iz one knjige koju si forsirao. Uzimao si samo ono što ti je išlo u prilog i to nam ovdje stavljao pod nos kao krunski dokaz :mrgreen:. Čini mi se da se radi o knjizi "putovanja kroz hrišćanske zemlje". Kad sam ja našao tu knjigu i u njoj spominjanje dostojanstvenih Bošnjaka ti si iste sekunde prestao koristiti taj izvor :mrgreen:
Prema tome, odsad postavljaj i linkove na ono što citiraš jer vađenje rečenica iz konteksta i vremena nastajanja je krajnje nizak i podao pokušaj dokazivanja nekakvih tvojih tvrdnji.

Drugo, ja ne znam o kakvom ti dualizmu pričaš.
Izgleda da tebe prenese s vremena na vrijeme pa pripisuješ drugima da izjavljuju ono što ti misliš da drugi misle.

Treće, reci ti meni zašto se Hercegovina nije priključila Raškoj ili Srbiji kad je "izvor" čistih Srba i jedna od srpskih država ?
Isto pitanje je i za Hum.

A da ti otvoriš temu "srednjovjekovna Srbija vs srednjovjekovna Bosna" pa da mi tamo argumentima dokazujemo kad je ko gdje vladao i kako se zvao narod u Srbiji a kako u Bosni, ko je bio vladar u Srbiji a ko u Bosni u isto vrijeme.

Ako nećeš ti otvorit ću je ja prije ili kasnije.

Rekoh da necu alii..

Dosta bre vise sa glupiranjem. imas li nekog pametnog kraj sebe da ti kaza kad je dosta.

Da ne dodjose Turci ti bi bio sada najveci Srbenda. Vi neznate sta radite, jedini ste u svetu koji vide srecu sto im je zemlja vekovima bila pod okupacijom, to bre nije normalno.

Idi bre na neki turski forum pa tamo leci komplekse.

Ko si bre ti da sa nekim diskutujes o srednjem veku. Prvo nauci nesto od velikana bosanskih muslimana, stavi prst na celo pa razmisli sta radtis.

A kojim to srpskim zemljama ?

A što bi se to Srbi razjedinjavali kad su bili iste vjere i iste nacije ?

Klasika...naravno.
:hahaha::hahaha::hahaha:

Ne postoje Srbi u bosanskim poveljama nego Bošnjaci.
Da provjerimo sve povelje ? :mrgreen:
Povelja kulina Bana je pisana 29. avgusta 1189.godine. Dakle, to je najstariji državni dokument na teritoriji Balkana.
Imate li vi nešto iz tog perioda ?
Mislim na Rašku.

A koji to vojvoda iz Hercegovine je SMIO učestvovati bez odobrenja Tvrtka I ?

Nije na ćirilici nego na bosančici.
Da ti opet citiram Garašanina iz 1844. ili maticu srpsku iz 1825 godine i kako oni nazivaju bosanske pravoslavce ?

Jel ti pravis razliku izmedju Bosanca i Bosnjaka ?????????????????????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back