Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta treba imati na umu kod buđenja nacionalne svijesti ?

..da nema gotovo nikakve veze ko je bio koje vjere, kakvog porijekla; ko bio gdje i da je srednji vijek tek usko povezan, ako imalo, sa procesom nacionalnog buđenja...mogli smo mi svi nestati i ostati Jugosloveni, mogli su Crnogorci nikada nastati, pa i Makedonci ili Bošnjaci, svašta se moglo desiti, potpuno neovisno od toga što je bilo u prastara vremena (sektaše, ovce, pašnjake, bazilike i ostale gluposti ostavite na strani kada pričate na ovoj temi, skoncentrišite se na Vuka Karadžića, na Karađorđa, na Antu Starčevića, Husein-kapetana Gradaščevića, Njegoša,...kakvi pobogu Tvrtki, Miroslavi i Nemanje?).

Poslednja izmena:
O čemu se ovdje uopšte vodi rasprava?

Veličanstveno Miroslavljevo jevanđelje je 'još ranije', iz sredine 1180-ih godina...

145_bg.jpg

Kakvo Miroslavovo jevanđelje ?
Jel' ono dio pravoslavne vjere ?

Poslednja izmena od moderatora:
Kakvo Miroslavovo jevanđelje ?
Jel' ono dio pravoslavne vjere ?

Da. Pa, doduše, nije pravoslavne vjere, jer smiješno je to govoriti za liturgičke knjige; pisano je za pravoslavnu službu (za crkvu sv. apostola Petra i Pavla u Polimlju, takođe Miroslavovu zadužbinu), bila bi korektna definicija.

Zašto konkretno pitaš?

Poslednja izmena:
Mi smo to radili na papiru mnogo ranije :mrgreen:

...Ja, Ban Bosanski Kulin

Ko to vi?! , ja sebe nisam u mom postu svrstavao nigde na taj način , ali ako već hoćeš tako onda mislim da tek ti to ne bi trebao po nekoj pravdi gledanja na tradiciju i kontinuitet , pošto vidim da si new-age Bošnjak!

Prvo , ja verujem da ćirilično pismo ne koristiš , a o famoznu "bosančicu" tek mislim da je ne znaš pisati , možda eventualno neke jade pročitati!

Ban Kulin je sigurno pozvao na veselje šuru Miroslava kad je prvu lovu namako od onih tajkunčina latinskh iz Dubrovnika , tako da je bio upućen u dešavanja ovaj "moj" , dok "tvoj" je došao mnogo kasnije !

Jel ti znaš gde se "tvoj" Kulin se jedino pominje kao ime osim banovog u srednjem veku??!!
E pa ja ću ti reći , jedini Kulin koji se zove tako uz bosanskog bana pominje se u Žičkom natpisu kralja Stefana Prvovenčanog iz 1224g !

....A za hranu i odevanje onima koji služe svetom hramu ovom: selo Talsko, sa Ratinom i sa Zaklopitom Lukom; Topolnica s Vojušama, Ribnica sa svim brežuljcima i sa Brenom; Žiča sa Batinom, Ribići s Crnom Rekom, Tlsto Brdo sa Raškim Delom i sa Štitarinom, Peščanica sva s Pečanom, Bukovica, Grahovišta sva, Svinjci, Gračanica, Radijevo, Konarevo, Črnjave sa Serčom, Bresnica sa trgom, Svibnica sa Okruglom, Bobolje sa Čečinom, Gvočanica sa Pupavnima; u Jelcima sela: Dolnja Vas, Borak, Gnjila, Dobrinja, Vitahovo; a u Hvosnu sela: Peć sa svojim zaseocima, Črni Vrh, Stlpezi, Trebovitići, Goražda Vas, Nakl Vas sa Čelpecima i Labljanima, Ljutoglavi sa gradom; a u Zatonu sela: Črnča sa svojim zaseocima, obe Ivanje sa zaseocima, Zamčane sa zaseocima, Dubovo, Gaje, i sva ova sela sa zaseocima svojim; a ovo su u Zeti sela: Trebolje, Plavnici; u Gorskoj Župi Golič. A ovo su planine: na Sporima Nozdre, Javorje s Lukavicama; u Hvosnu Slano Polje sa Tmastim Gvozdom, nad Breznicama Željin, a zimske paše od Brezne naniže niz Sutjesku sa svim pašama kao što obuhvata crkvena međa, sa svim pašama zimskim i letnjim sa one strane Kotlenika.(5)

A ovo su Vlasi koje smo dali ovoj crkvi - ovo su imena: Grd knez s decom, Radota, Vlkoslav, Tihomir, Stanimir, Vojihna, Dragšan, Njegoslav,(6) Zlina, Miroš, Brajen, Njeguš,(7) Njegota,(8) Sina, Radomir, Dragan, Bratin, Vojilo, Držihna, Pačemil, Batina, Bratmir, Draguš, Tihomir, Brateš, Grdoš, Gostilo, Pop, Pačen, Bun, Stan, Dragoman, Stan, Desislav, Kupljen, Dajša, Berilo, Njeg,(9) Bunilo, Dragomir, Braten, Stanimir, Bratonjeg, Njegota(10), s decom, Draguš, Bratilo, Radoslav, Tudor, Lucan, Dobromir, Dragoslav, Mužilo, Tihoč, Dragomir, Draguš, Kuman, Milobrat, Draguš, Dragoslav, Brapa, Predilo, Draga, Prvoslav, Draguš, Poligrad, Radiš, Tihomir, s taštom i decom, Zlata, Stan, Dragan, Pop, Mik, Dobriša, Berilo sa decom, Gostimir, Rad, Gostimirova mati, Čuč, Kuman, Bratoslav, Buta, Njeg,(11) Vasil, Brateš, Bratoslav, Dobrc, Ljev,(12) Dragomir, Sraštan, Tudor, Tihomir, Bunilo, Braja, Gostilo, Vojmir, Božaja, Turjak, Predimir, Buč, Krasimir, Bratilo, Budislav, Tihoslav, Mrgela, Raduš, Kupljen, Bratan, Bun, Prodan, Vojihna, Bratohna, Gostiša, Ilija, Bukor, Rad, Bratina, Bala, Sracin, Hrelja, Milac, Dobromir, Sina, Vlad, Desilo, Dobroslav, Tešimir, Budin, Božica, Kuman, Bukor, Rad, Vlad, Stan, Ponjeg,(13) Rug, Grdoš, Zlata, Stan, Dragut, Vlksan, Bogdan, Bratoslav, Begota(14) s decom, Tolak, Dragun, Lubota, Kulin, Velimir, Brzej, Tudor, Bukor, Nanota, Sina, Njeg,(15), Brateša, Berislav, Prvoslav Buckat, Crnomuž, Grdan, Nikola, Dragoš, Dragoslav, Vojin, Gugota, Vusin, Skoromir, Pružin, Vojislav, Doda, Radota, Velimir, Povržen, Vojislav, Berilo, Miroš, Veljen,(16) Sracin, Andrija, Begota,(17) Gostilo, Čvrnjega,(18) Grgur, Bukor, Bogdan, Stan, Desimir, Bežan,(19) Pljen,(20) Vratiša, Dedol,(21) udovica Dragušla i Tus s majkom, Gripon, Črnota, Stan, Šarban, Vojnjeg,(22) Belota,(23) Vojila, Miroš, Slavko, Gostilo, Njež(24) Prodan, Bun, Đed(25) Draguš, Gunja, Bratimir, Vokosav, Gostimir, Hodiša, Predihna, Bukor, Trusen,(26) Nerad, Singur, Draguš.....

Pošto si verovatno kao new-age Bošnjo istorijski razrađen da Humljane iliti Hercegovce smatraš Vlasima , a verovatno i sve Srbe(pežurativno)?! , reci mi jel bosanski ban bio Vlah?!

E sad ovu ekipu vlaha iz okoline Kraljeva lepo prepoznaj iz svih bosansko-herceogovačkih prezimena kako Srba tako i Hrvata i "vas" fresh-Bošnjaka! , i većina ih ima zapisana po stećcima!

E sad pošto su tvoji preci nas dobarno vekovima kao spaije zvali vlasima?! , jel to znači da smo mi pravi naslednici Bosne?! , zato što se moji prezimenajaci i imenjaci nalaze na spisku vlaha zajedno sa Kulinom!

E moj Kuline gorsko vlaše , kad se setim kad smo zajedno ožiravali krmad da naš narod vlaški jado preživi !!:mrgreen::mrgreen:

E sad ovu ekipu vlaha iz okoline Kraljeva lepo prepoznaj iz svih bosansko-herceogovačkih prezimena kako Srba tako i Hrvata i "vas" fresh-Bošnjaka! , i većina ih ima zapisana po stećcima!

Najsmiješnija od svih je tvrdnji da su stećci karakteristika bosanske srednjovjekovne kulture, pa makar i vjerski, bogumilske. Taj nacional-romantičarski mit modernog vremena se razbija ako se sagleda nekoliko prostih činjenica, a uključujući naravno i njihovu teritorijalnu rasprostranjenost. .

Da. Pa, doduše, nije pravoslavne vjere, jer smiješno je to govoriti za liturgičke knjige; pisano je za pravoslavnu službu (za crkvu sv. apostola Petra i Pavla u Polimlju, takođe Miroslavovu zadužbinu), bila bi korektna definicija.

Zašto konkretno pitaš?

Vidim da upotrebljavaš termin "veličanstveno" Miroslavovo Evanđelje pa sam stekao utisak da je i ono zvanično dio pravoslavnog učenja a kao što i sam kažeš da nije pravoslavne vjere pa mi je to bilo malo kontradiktorno.

Vidim da upotrebljavaš termin "veličanstveno" Miroslavovo Evanđelje pa sam stekao utisak da je i ono zvanično dio pravoslavnog učenja

Veličanstveno u smislu da je zaista vrhunac pismenosti; neuporedive dragocjenosti, da; jedan od najših najljepših spisa čitavog srednjovjekovlja. Takođe je, naravno, od većeg značaja od Povelje Kulina Bana...

a kao što i sam kažeš da nije pravoslavne vjere pa mi je to bilo malo kontradiktorno.

???? :dontunderstand:

Ko to vi?! , ja sebe nisam u mom postu svrstavao nigde na taj način , ali ako već hoćeš tako onda mislim da tek ti to ne bi trebao po nekoj pravdi gledanja na tradiciju i kontinuitet , pošto vidim da si new-age Bošnjak!

Ne postoje new age Bošnjaci ali tebi je vjerovatno zalud pričati o tome.
Kontinuitet je na strani Bosne kao i tradicija.
To što bi ti sad mazn'o sve bosansko jer imate crne rupe u svom srednjovjekovnom periodu...to je jasno k'o dan :mrgreen:

Prvo , ja verujem da ćirilično pismo ne koristiš , a o famoznu "bosančicu" tek mislim da je ne znaš pisati , možda eventualno neke jade pročitati!

Šta će mi ćirilica ?
Znam je i čitati i pisati ali za šta će mi ?
Bosančica mi treba samo u istorijske svrhe :mrgreen:

Ban Kulin je sigurno pozvao na veselje šuru Miroslava kad je prvu lovu namako od onih tajkunčina latinskh iz Dubrovnika , tako da je bio upućen u dešavanja ovaj "moj" , dok "tvoj" je došao mnogo kasnije !

Ban je Ban a Knez je Knez :mrgreen:
Knez se sve udarao nogama u guzicu i trčao Banu na noge da pojede i čuje šta ovaj "moj" dalje planira i da se nauči vladanju državom...

Jel ti znaš gde se "tvoj" Kulin se jedino pominje kao ime osim banovog u srednjem veku??!!

Da ga Stefan (Stefan nije ime nego titula :mrgreen:) nije pomenuo ko zna da li bi iko ikad čuo za Kulina bana :hahaha:

E pa ja ću ti reći , jedini Kulin koji se zove tako uz bosanskog bana pominje se u Žičkom natpisu kralja Stefana Prvovenčanog iz 1224g !

Baš mu hvala što nas je obavijestio da je postojao Ban i Bosna :mrgreen:

Pošto si verovatno kao new-age Bošnjo istorijski razrađen da Humljane iliti Hercegovce smatraš Vlasima , a verovatno i sve Srbe(pežurativno)?! , reci mi jel bosanski ban bio Vlah?!

U Bosni ne postoje Srbi do 1844.godine.
Pitaj Garašanina.
Znao bi to da si čitao Načertanije ali očito nisi a došao si da malo palamudiš o historiji :mrgreen:

Sad upomoć prizivaš i Hrvate ?
Ne postoje ni Hrvati prema Ivi Pilaru do 1800 i neke.
Samo Bošnjaci u Bosni. Bošnjaci tri vjere.
Al' teško ćeš ti to svariti mislim :mrgreen:

E sad pošto su tvoji preci nas dobarno vekovima kao spaije zvali vlasima?! , jel to znači da smo mi pravi naslednici Bosne?! , zato što se moji prezimenajaci i imenjaci nalaze na spisku vlaha zajedno sa Kulinom!

Hoćeš da ja tebe zovem vlahom ?
Ako me još jednom nazoveš new-age Bošnjakom što je uvreda na nacionalnoj osnovi onda ću ja tebe nazivati Vlašinom a ne vlahom.

Ovo sam povećao zbog moderatora @Ljube da vidi kako se vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

Najsmiješnija od svih je tvrdnji da su stećci karakteristika bosanske srednjovjekovne kulture, pa makar i vjerski, bogumilske. Taj nacional-romantičarski mit modernog vremena se razbija ako se sagleda nekoliko prostih činjenica, a uključujući naravno i njihovu teritorijalnu rasprostranjenost. .

Kod Srba ima dosta mitova koji su krajnje budalasti , ali novo-bošnjački su apsolutno neverovatni hit po pitanju baštinjenja srednjovekovlja!
I samim time ispadaju kao nacija čist mit sam po sebi , i naravno da ih niko nikad neće ozbiljno doživeti kao što se predstavljaju sada sa onim Tunjom i ekipom!

Ja sam poreklom iz zap.CG i stećak jedan mi je od očevine cirka 1h hoda , i što je najveća fora njih su zvali grčka groblja , kako tamo?! , tako svuda gde se nalaze od Hrvatske pa preko cele BiH!
Znači njih apsolutno niko nije baštinio , tj. jednostavno su zaboravljeni , to što su bili u sklopu određenih crkvnih groblja takođe ništa ne znači!

Čak i za Miloradiviće-Hrabrene se samo naslućivalo , ali ako je naradna tradicija i pamćenje ipak neko glavno merilo za baštinjenje , od toga nem aništa kod nikoga , a kamoli kod današnjih Bošnjaka!

To je slučaj i sa samim Kotromanićima , na njih se šatro pozivaju Hrvati iz BiH , međutim to je jedna novokomponovana stvar od franjevaca i sotalih klerikalnih ekipa , jer su i oni zaboravljeni u narodnoj tradiciji kod svih naroda!
To je jedna dinastija iz Bosne koja je imala određeni značaj i snagu , ali nažalost Bošnjaka i Hrvata ona je bila srpska kraljevska porodica , jer su jednostavno se tako nazivali , a mogli su poticati iz Bangladeša!
Slično je i sa hrvatskim kraljevima , i njih niko nikad nije baštinio , a naročito ne ovi iz BiH!

Ja mogu razumeti Bošnjake što se hvataju za stećke i Kotromaniće , *** kad nemaš ništa osim islama i zemlje gde živiš?! , onda je to šatro neka njima slamka spasa za identitet , ali ne uviđaju da prave sebi još gore u smislu da ih tek sad neće niko zbog toga ispoštovati ravnptavno i kako treba i kako to oni zamišljaju , već savim suprtono i održaće se ono "grdne poturice" nažalost njihovu i našu!

O Bogumilima i nekim patarenima je glupo govoriti i trošiti reči , ali evo ja malo kroz rečenicu da kažem barem o patarenima!

Ako promislimo malo logično pataren se odnosi na tumačenje sv.trojstva , znači katolici optužuju neke da sveti duh izlazi samo od Oca , a ne kako po njihovo i od Oca i od Sina!
Ali ni to nije toliki problem jer to nije prava crkva tj.ti je jedna primitvna državna(plemićko-narodna) nazovi institucija koja se mora nazvati nekim pogrdnim jt.kompromitavajućim imenom da bi se postavila pod papu njegove katolčke vladare!
Znači nema tu niti doktrine,specijalne dogmatike,... ama baš ništa , već je to primtivna narodna seljačka crkva(gotovo bez ijedne sakralne građevine) istočnog obreda , kojoj su verovatno bili poklonici i sam Nemanja kao mlad i knez Miroslav , ili barem njhovi predhodnici , znači ništa specijalno , njima je bilo sve jedno ko ih krsti i gde će će Bogu moliti jel kod Grka ili kod Latina! , jer kad se zna da je kod cara Dušana jedan od najvećih problema kod kod "vernog" naroda bio vampir i neki vjedogonja?! , onda šta reći dalje!!:mrgreen:

Kontinuitet je na strani Bosne kao i tradicija.
To što bi ti sad mazn'o sve bosansko jer imate crne rupe u svom srednjovjekovnom periodu...to je jasno k'o dan :mrgreen:

Šta će mi ćirilica ?
Znam je i čitati i pisati ali za šta će mi ?
Bosančica mi treba samo u istorijske svrhe :mrgreen:

Ban je Ban a Knez je Knez :mrgreen:
Knez se sve udarao nogama u guzicu i trčao Banu na noge da pojede i čuje šta ovaj "moj" dalje planira i da se nauči vladanju državom...

Da ga Stefan (Stefan nije ime nego titula :mrgreen:) nije pomenuo ko zna da li bi iko ikad čuo za Kulina bana :hahaha:

Baš mu hvala što nas je obavijestio da je postojao Ban i Bosna :mrgreen:

U Bosni ne postoje Srbi do 1844.godine.
Pitaj Garašanina.
Znao bi to da si čitao Načertanije ali očito nisi a došao si da malo palamudiš o historiji :mrgreen:

Sad upomoć prizivaš i Hrvate ?
Ne postoje ni Hrvati prema Ivi Pilaru do 1800 i neke.
Samo Bošnjaci u Bosni. Bošnjaci tri vjere.
Al' teško ćeš ti to svariti mislim :mrgreen:

Hoćeš da ja tebe zovem vlahom ?
Ako me još jednom nazoveš new-age Bošnjakom što je uvreda na nacionalnoj osnovi onda ću ja tebe nazivati Vlašinom a ne vlahom.

Ovo sam povećao zbog moderatora @Ljube da vidi kako se vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

I ov su odgovori?! , OK ako si odlučio sa kratkim pošalicama i sa nekim ironičnim takođe kratkim bezvezarijama referisati se na dokaze koje prilažem u postu?! , onda bujrum samo nastavi to govori o tebi!
Mislim da to upravo govori o new-age statusu! , mada new-age nije loše stanje samo posebi , lošije je lažno predstavljanje kroz prizivnje srednjovekovlja!

Možeš me zvati kako god hoćeš pa i Vlašina,vlašče,....ne smeta mi uopšte! , samo nemoj da mi ovako dgovoaraš , molio bi da se referišeš direktno na citete i tekst u celini!

Ja mislim da to nije uvreda , jer definitivno vi jeste new-age nacija , ako nisi ti me dematuj , kad kažem nacija odna to mislim u modernom smislu , to su one dečje bolesti iz 18 i 19 veka koje su većina naroda preležali kao zauške!

I ov su odgovori?! , OK ako si odlučio sa kratkim pošalicama i sa nekim ironičnim takođe kratkim bezvezarijama referisati se na dokaze koje prilažem u postu?! , onda bujrum samo nastavi to govori o tebi!
Mislim da to upravo govori o new-age statusu! , mada new-age nije loše stanje samo posebi , lošije je lažno predstavljanje kroz prizivnje srednjovekovlja!

Možeš me zvati kako god hoćeš pa i Vlašina,vlašče,....ne smeta mi uopšte! , samo nemoj da mi ovako dgovoaraš , molio bi da se referišeš direktno na citete i tekst u celini!

Ja mislim da to nije uvreda , jer definitivno vi jeste new-age nacija , ako nisi ti me dematuj , kad kažem nacija odna to mislim u modernom smislu , to su one dečje bolesti iz 18 i 19 veka koje su većina naroda preležali kao zauške!

Da ne bude da ja izmišljam Bošnjake kao naciju uradili su to mnogo prije mene i ovog današnjeg vremena.

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

Dakle, ovi "istočnog veroispovedanija Bošnjaci" su današnji bosanski Srbi.
"Katolički Bošnjaci" su današnji bosanski Hrvati.

Dr.Ivo Pilar, Bosna i Hercegovina od god.1878.:
„Treba međutim odmah ovdje utvrditi, da velika većina kršćanskog pučanstva u Bosni i Hercegovini ne bijaše nacionalno sviestna. Ne bijaše u grkoiztočnjaka srbske sviesti, a niti hrvatske u katolika. Vidjeli smo već (str. 201.) da je srbski pokret osnovao god. 1862. u Sarajevu jedno družtvo, koje je tek trebalo širiti srbsko ime u Bosni, jer bijaše čitavoj zemlji nepoznato. Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
S ovim piscem slaže se fra Grga Martić, koji tvrdi, da je još god. 1848. srbsko ime u Bosni bilo sasvim nepoznato
(Zapamćenja str. 43.).

Jedan Srbin i jedan Hrvat ti kažu da su u Bosni postojali samo Bošnjaci tri vjere.
U poveljama banova iz srednjeg vijeka se pominju Bošnjani.
Prema tome, uvreda je reći nekome da je skorojević a činjenice govore da to nije tako.
E pa nemoj više tako vlašino (kad ti već ne smeta onda ću te zvati vlašinom) :mrgreen:

Demantovao sam te. :mrgreen:

Da ne bude da ja izmišljam Bošnjake kao naciju uradili su to mnogo prije mene i ovog današnjeg vremena.

„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

„Treba međutim odmah ovdje utvrditi, da velika većina kršćanskog pučanstva u Bosni i Hercegovini ne bijaše nacionalno sviestna. Ne bijaše u grkoiztočnjaka srbske sviesti, a niti hrvatske u katolika. Vidjeli smo već (str. 201.) da je srbski pokret osnovao god. 1862. u Sarajevu jedno družtvo, koje je tek trebalo širiti srbsko ime u Bosni, jer bijaše čitavoj zemlji nepoznato. Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
S ovim piscem slaže se fra Grga Martić, koji tvrdi, da je još god. 1848. srbsko ime u Bosni bilo sasvim nepoznato
(Zapamćenja str. 43.).

Jedan Srbin i jedan Hrvat ti kažu da su u Bosni postojali samo Bošnjaci tri vjere.
Prema tome, uvreda je reći nekome da je skorojević a činjenice govore da to nije tako.
E pa nemoj više tako vlašino (kad ti već ne smeta onda ću te zvati vlašinom) :mrgreen:

Charter-Matej_Ninoslav_1232-1235jpgt1-1.jpg

(Zapamćenja str. 43.).

Demantovao si me?! , uf naježio sam se!:mrgreen:

Naravno da su Bošnjaci kad žive u Bosni , ništa posebno!

Srpsko ime se širilo i po samoj Srbiji , i po CG i svuda drugo , jer nacija kao moderni pojam nije postojala , zato su učeni ljudi išli kod neukog naroda da se narod nauči svesnosti!
To se zove nacionalno prosvetiteljstvo , to je ono što vi trenutno još proživaljavate od 1993!!

Ali narod naročito pravoslavni u bosni je bio svestan svoje tradicije narodne oduvek jer je jedini imao od koga i naučiti tj.od svojih rođenih popova i starešina plemena i sela! , znaš onaj isntrument sa strunama od konjske dlake gde se ne peva već se naglas recituje neka priča?! , e ta priča koja se recituje je bila osnov da ljudi u doba prosvetiteljstva budu nacionalno konačno modeno svesni!

Zato je načertanije jedan sasvim logičan primer kako treba delovati , međutim veliki Grašanin je znao da kod konvertita kako islamskih tako i latinskih će teže ići , jer su jednostavno konveretiti i oni su odbacili ono što su pravoslavni imali , tj.ovi nisu imali ništa sem Muhameda i Pape !
Katolici su neke jeda i imali , ali to su sve bili takođe srpski junaci i vladari u pesmama guslarskim koje su samo jedno 70-80 godina sa iznenadnom amnezijom zaboravili!

Hoćeš dati postujem takve primere braće latinske iz bih i okoline gde je bila faozna bosansčica??!! , mogu nema problema ima toga dosta pre Grašanina!!

Taj Garašaninov inače tajni dokument iz 1844 koji nikad nije bio zakonski postavljen u kneževini Srbiji gle čuda odjednom se pojavljuje 1878 godine i to od strane Austrijske vlasti BiH! , baš me čudi kako i zašto!:worth::mrgreen:

Načertanije je trebalo bolje razraditi i još aktivnije dleovati među potomke konvertita , jer da je to urađeno kako treba i na pravi način , verovatno danas ne bi bilo ničega što se dešavalo!
Međutim ovi muhamedansci nisu hteli da budu ama baš ništa , što se vidi da su nastali kao nacije pre samo 17 godina , a katolici su nažalost odbacili nešto malo tradicije srpske koje su imali i priklonili se klerikalcima eksponentima austrijskim!

A ovako je bilo stanje sa tvojima , to Njegoš lepo kaže u pismu Osman paši Skopljaku!!

...Истина је да су неки Црногорци убиваоци, грабитељи и мамитељи, али их изобуздана и дивља сила турска насили, па и јуначка невоља. Помисли, мој драги земљаче, оволико народа сабило се у овим горама, готово од свуда затворено. Кад је година иколико родна, може се прилично проћи, али кад дође година као што је лањска била, жива мука од њих бива. Ја сам се лане неколико мјесеца уклонио у Беч и у Млетке навластито да ову муку очима не гледам, а друго ја сам срца жалостива, па бих све своје разурио, а свакојако ми је мало што и остало. Када са мном говориш како мој брат Бошњак, ја сам твој брат, твој пријатељ, али када говориш као туђин, како Азијатин, како непријатељ нашега племена и имена, мени је то противно и свакоме би благородно мислећему човјеку противно било. Ја знам ти ћеш рећи када ово моје писмо видиш: "Шта овај човјек којешта пише и снијева?" Али се надам да ће наши потомци, кад било да било, дати достојну цијену отачаства љубнима мислима и писму владичину, на којега се данас виче са сваке стране како на бијелу врану.

http://www.njegos.org/petrovics/njegpisma.htm

Demantovao si me?! , uf naježio sam se!:mrgreen:

Rečenice počinju velikim slovima. Nakon uzvičnika po pravilu se ne stavlja zarez a nakon izjavne rečenice se ne stavlja upitnik. :mrgreen:

Naravno da su Bošnjaci kad žive u Bosni , ništa posebno!

Priznade i ti da su u Bosni postojali Bošnjaci :mrgreen:

Srpsko ime se širilo i po samoj Srbiji , i po CG i svuda drugo , jer nacija kao moderni pojam nije postojala , zato su učeni ljudi išli kod neukog naroda da se narod nauči svesnosti!
To se zove nacionalno prosvetiteljstvo , to je ono što vi trenutno još proživaljavate od 1993!!

:hahaha::hahaha::hahaha:

znaš onaj isntrument sa strunama od konjske dlake gde se ne peva već se naglas recituje neka priča?! , e ta priča koja se recituje je bila osnov da ljudi u doba prosvetiteljstva budu nacionalno konačno modeno svesni!

Znam, naravno. Nacionalni instrument čije žice rastu iz konjske guzice :mrgreen:
Taj instrument je poraz na Kosovu pretvorio u pobjedu :mrgreen:
Čudo od instrumenta šta sve može učiniti :mrgreen:

Zato je načertanije jedan sasvim logičan primer kako treba delovati , međutim veliki Grašanin je znao da kod konvertita kako islamskih tako i latinskih će teže ići , jer su jednostavno konveretiti i oni su odbacili ono što su pravoslavni imali , tj.ovi nisu imali ništa sem Muhameda i Pape !

Nije tema o Načertaniju nego o tome da Garašanin u Načertaniju bosanske Srbe naziva grkoistočnim Bošnjacima.
Razmeš tovariš ?:mrgreen:

Načertanije je trebalo bolje razraditi i još aktivnije dleovati među potomke konvertita , jer da je to urađeno kako treba i na pravi način , verovatno danas ne bi bilo ničega što se dešavalo!

Razradi ga ti.
Na mladima svijet ostaje :mrgreen:

Međutim ovi muhamedansci nisu hteli da budu ama baš ništa

Bezobraznici jedni bezobrazni kako se samo ponašaju :hahaha:

A ovako je bilo stanje sa tvojima , to Njegoš lepo kaže u pismu Osman paši Skopljaku!!

...Истина је да су неки Црногорци убиваоци, грабитељи и мамитељи, али их изобуздана и дивља сила турска насили, па и јуначка невоља. Помисли, мој драги земљаче, оволико народа сабило се у овим горама, готово од свуда затворено. Кад је година иколико родна, може се прилично проћи, али кад дође година као што је лањска била, жива мука од њих бива. Ја сам се лане неколико мјесеца уклонио у Беч и у Млетке навластито да ову муку очима не гледам, а друго ја сам срца жалостива, па бих све своје разурио, а свакојако ми је мало што и остало. Када са мном говориш како мој брат Бошњак, ја сам твој брат, твој пријатељ, али када говориш као туђин, како Азијатин, како непријатељ нашега племена и имена, мени је то противно и свакоме би благородно мислећему човјеку противно било. Ја знам ти ћеш рећи када ово моје писмо видиш: "Шта овај човјек којешта пише и снијева?" Али се надам да ће наши потомци, кад било да било, дати достојну цијену отачаства љубнима мислима и писму владичину, на којега се данас виче са сваке стране како на бијелу врану

I Njegoš je znao za postojanje Bošnjaka a vi danas neznate.Šega je kako se Njegoš ispali u Beč kad godina slabo rodi. Fol mu žao da gleda narod kako se muči :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Možda je kont'o da mu "brat Bošnjak" pošalje kakvu humanitarnu pomoć da ne mora ići u Beč. :rotf::rotf::rotf:

Rečenice počinju velikim slovima. Nakon uzvičnika po pravilu se ne stavlja zarez a nakon izjavne rečenice se ne stavlja upitnik. :mrgreen:

Priznade i ti da su u Bosni postojali Bošnjaci :mrgreen:

:hahaha::hahaha::hahaha:

Znam, naravno. Nacionalni instrument čije žice rastu iz konjske guzice :mrgreen:
Taj instrument je poraz na Kosovu pretvorio u pobjedu :mrgreen:
Čudo od instrumenta šta sve može učiniti :mrgreen:

Nije tema o Načertaniju nego o tome da Garašanin u Načertaniju bosanske Srbe naziva grkoistočnim Bošnjacima.
Razmeš tovariš ?:mrgreen:

Razradi ga ti.
Na mladima svijet ostaje :mrgreen:

Bezobraznici jedni bezobrazni kako se samo ponašaju :hahaha:

I Njegoš je znao za postojanje Bošnjaka a vi danas neznate.Šega je kako se Njegoš ispali u Beč kad godina slabo rodi. Fol mu žao da gleda narod kako se muči :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Možda je kont'o da mu "brat Bošnjak" pošalje kakvu humanitarnu pomoć da ne mora ići u Beč. :rotf::rotf::rotf:

Ti si neozbiljan iz razloga što nemaš ništa za ponuditi u raspravi , a i ne samo to , već vadiš iz konteksta šta napišem što je krajnja tupavost na forumu , a i glup si sa tim jeftinim pošalicama!!

Možeš me od sad zaobići po pitanju rasprave , sa tobom to nema nikavog smisla!

Aj zbogom!

Ovo ti se ništa ne vidi.
Daj link...to sam te već opominjao.

Ovako se to radi :

"Az, rab božiji Matej, imenom ban bosn’ski Ninoslav, klnu se obćini dubrovačkoj: Da stoji s vami u mir i u vsaku pravdu – kako su stali i moji stari.
I da svobodno hodite u mojej zemlji – da vi nije desetka nikogare.
Ako vi tko učini krivinu mojih kmeti – da se pri pred’ mnom.
A ako vi ja pravine ne učini, to – to ja kriv.
I, ako se razratite s kraljem s raškim – da vas ne dam, s vsim vašim dobitkom."

Dakle, bosanski Ban garantuje sigurnost dubrovčanima i kad je u pitanju raški kralj što pokazuje njegovu tadašnju nadmoć nad raškim vladarom koji je u to vrijeme vladao Humom kroz koji je tekla trgovina Bosne i Dubrovnika.:mrgreen:
Da se ne bi peglao sa raškim vlastima poslije je poklopio Hum i završio pos'o.
I tako ostade Hercegovina do dan danas u BiH :lol:

:bye:

(...)

Ne znam značenje sintagme "new-age Bošnjak". Koji je jezik u pitanju – žargon ili bosanski.

Prema tome, ne mogu da ocenim da li može da ima značenje uvrede na nacionalnoj osnovi.

No, pošto sam odustao od bilo kakvog dijaloga sa tobom u polemičkom smislu, ubuduće sve moje postove koji se odnose na ono što si ti napisao, shvati kao savet, opomenu ili upozorenje moderatora.

Dakle, kod Dubravka Lovrenovića si istrgao iz konteksta da bi podupro svoju tezu o Bosanskoj crkvi i o njenoj ulozi u krunisanju Tvrtka I Kotromanića.

Dakle, bosanske banove je krunisao djed bosanske Crkve (koronator). Iste one crkve koju je i istok i zapad proglašavao heretičkom.
Krunisao je Tvrtka I tako da otpada priča da se Tvrtko krunisao na grobu Sv.Save što i Lovrenović potvrđuje riječima:
LOVRENOVIĆ: Grb s ljiljanima u upotrebu ulazi nakon proglašenja Bosne kraljevstvom na Mitrovdan 1377, kada je Tvrtko I. Kotromanić okrunjen u Crkvi svetog Nikole u Milima kod Visokog.
Dakle, nije krunisan u Mileševu kako srpski "istoričari" vole da kažu nego u Milama kod Visokog gdje je i sahranjen.
A Lovrenović je pisao o grbu s ljiljanima i o ljiljanu kao simbolu...

"LOVRENOVIĆ: Grb s ljiljanima u upotrebu ulazi nakon proglašenja Bosne kraljevstvom na Mitrovdan 1377, kada je Tvrtko I. Kotromanić okrunjen u Crkvi svetog Nikole u Milima kod Visokog.
To je jedan od najraširenijih, ako ne i najrašireniji heraldički simbol u srednjovjekovnoj Europi.
Pet hiljada i pet stotina političkih subjekata i korporacija samo u Francuskoj imaju znak ljiljana. To je mogao biti jedan predložak s kojeg je ljiljan, kao simbol dinastije Anjou, s kojom su Kotromanići njegovali tijesne veze, ušao u bosansku heraldiku.
Ne treba zanemariti ni mogućnost da je ljiljan, u ukupnome procesu "prenošenja" institucije kraljevstva iz Srbije u Bosnu, mogao doći iz Srbije, jer su ga koristili i srpski vladari, budući da se Tvrtko I. Kotromanić proglasio kraljem upravo s uporištem u dinastičkoj vezi sa svetorodnom dinastijom Nemanjića.
Od presudnog je značaja to da ljiljan kao heraldički znak primarno simbolizira politički suverenitet.
Dovoljno je razloga da upravo ovaj povijesni grb srednjovjekovne Bosne danas prihvate i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.
Srbi - jer je ideološka osnova proglašenja bosanskog kraljevstva najtješnje povezana s Nemanjićima, koji su u svojem heraldičkom sustavu imali i ljiljan,
Hrvati - jer je ljiljan jedan od najraširenijih heraldičkih znakova u kršćanskom svijetu, kod katolika ima posebno značenje budući da je povezan s djevicom Marijom. Uostalom, Kotromanići su preko franjevaca bili povezani i s Katoličkom crkvom,
Bošnjaci jer je odnedavno postao i njihovim simbolom. Nema razloga, osim politikantskih, da ga ne prihvatimo kao grb zajedničke države."

Kako je došlo do promene suštine onoga što je Lovrenović u ovom delu intervjuja rekao?

Na osnovu tvog zaključka o krunisanju Tvrtka I Kotromanića, čitalac može da shvati da Lovrenović govori o Bosanskoj crkvi i njenoj ulozi u krunisanju, potom o mestu krunisanja, čime opovrgavaš srpske istoričare da je krunisan u Mileševi i potvrdjuješ da je on i sahranjen tamo gde je krunisan.

A Lovrenović u ovom delu intervjua govori o grbu s ljiljanima, datum krunisanja uzima kao datum prve upotrebe grba s ljiljanima, a u daljem izlaganju objašnjava pojavu i raširenost upotrebe ljiljana kao heraldičkog simbola u srednjovoekovnoj Evropi, zaključivši da je ljiljan kao heraldički znak primarno simbolizuje politički suverenitet.
Potom tvrdi da ima dovoljno osnova da grb s ljiljanima, kao istorijski grb srednjovekovne Bosne mogu da prihvate i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. (Bošnjacima je, doduše, odnedavno postao njihov simbol.)

I da, čiji je igrač Dubravko Lovrenović?

Da zaključim.

Prvo. U ovom postu se ne obraćam tebi kao učesnik u raspravi, već te upozoravam da ne falsifikuješ tvrdnje i činjenice drugih autora izvlačenjem delova teksta iz konteksta i njihovog stavljanja u kontekst sa drugačijim značenjem.

Pravilnik Foruma Krstarice zabranjuje: narušavanje autorskih prava, posredno ili neposredno.

Drugo. Ako već pokušavaš da kvalifikuješ nekoga, a pogotovo priznatog naučnog radnika, onda nemoj to da činiš kao u gornjoj rečenici, da je "nečiji igrač". Možeš da osporiš njegove tvrdnje ili da ga dikvalifikuješ kao naučnog radnika, ali isključivo činjenicama.

Treće. Tvoji komentari su odavno poprimili kvalifikacije koje Pravilnik Foruma Krstarice zabranjuje:
– višestruko postavljanje poruka/komentara iste ili semantički slične sadržine,
– skretanje sa teme diskusije,
– podsticanje svađe,
– pisanje iritirajućim stilom.

Na kraju: nema potrebe da mi odgovaraš na ovaj post, jer je reč o javnom upozorenju moderatora, osim pojašnjenja značenja sintagme "new-age Bošnjak".

Poslednja izmena:

(Zapamćenja str. 43.).

Termini se koriste u raznim smislima, a ako ti je ideja da prikažeš da je na teritoriji Bosanskog pašaluka postojala oformirana nacija Bošnjaka tri vjere, od kojih su odvojeni hrišćani i prisajedinjeni docnije naciji Srba i Hrvata, to ti neće proći, jer nema ama baš nikakvog smisla. Termin 'Bošnjak' je upotrebljen u striktno regionalnom smislu (i sam ističeš, samo Bošnjaci), i kako su se Srbi i Hrvati na teritoriji današnje BiH budili uz nacionalnu svijest, tako su i Bosanski Muslimani (doduše sa velikim kašnjenjem), bez ikakve postojeće 'bošnjačke' nacionalne svijesti, koja se tek evo krajem prošlog milenijuma oformila.

Da li mi želiš reći da stvarno misliš da se stav Ilije Garašanina (koji, uzgred, nije ni napisao Načertanije, već ga samo preradio i preslovio iz sveslovenskog u srpski nacionalni projekat) poklapa sa tvojim?!? :dontunderstand:

U poveljama se pominju i Srbi...i? :dontunderstand:

Ostavimo se nevezanih stvari iz srednjeg vijeka...

Hm? Taj isti pisac piše 1842. godine, u 'Opisu Hercegovine':

Jezik je Hercegovaca narječje našeg srpskog jezika.

...možda ga to citiraš iz njegovih docnijih vremena, kada više nije bio mlad i kada je prešao iz Srbokatolika u Hrvata? Tada je postao hrvatski nacionalni borac, i vrlo je moguće da je opovrgao svoje nekadašnje, srpske nacionalne stavove, pa i da je napisao tako nešto.

Poslednja izmena:
@Slaven 777

U principu nema ni neke potrebe upuštati se u diskusiju da li je u Bosni i od kada postojala srpska nacionalna svest, bar ne pre nego što utvrdimo šta je to uopšte nacionalna svest. Suština je ovde da, ako i nije postojala sprska nacionalna svest, to može da bude samo zato što nije postojala nikakva nacionalna svest.

Ostaje, međutim, potreba da se odgovori na pitanje zašto je jedan deo te populacije, koja recimo da je nacionalno bezoblična, istrajavala na tome da zadrži pravoslavnu veru, iako je tokom vekova to ugrožavalo njen opstanak? Postojala je svest o različitosti, i postojala je svest o identitetu i potreba da se po svaku cenu taj identitet sačuva. To je ono što je očigledno. To je polazna tačka za svaku analizu na tu temu.

Kada malo bolje razmisliš to je fascinantno. Uzmi Srbe iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore, Slavonije... u poslednjem ratu. Jedan Srbin iz Srbije uopšte nije u stanju da njih razlikuje od Hrvata - ni po govoru, ni po mentalitetu, vrlo često ni po imenu i prezimenu. Mnogi od njih do religije nisu uopšte držali, dakle, nisu bili ni neki naročiti pravoslavci. Mogli su da se prave ludi ili čak da se pretvaraju da su Hrvati i da zadrže svu imovinu, ali ne, oni su sve ostavili i došli u Srbiju tu da žive, većina kao izbeglice. Dakle, postoji strahovita, duboko ukorenjena potreba da se sačuva identitet. E sad, šta je sadržina tog identiteta?

@Slaven 777

U principu nema ni neke potrebe upuštati se u diskusiju da li je u Bosni i od kada postojala srpska nacionalna svest, bar ne pre nego što utvrdimo šta je to uopšte nacionalna svest. Suština je ovde da, ako i nije postojala sprska nacionalna svest, to može da bude samo zato što nije postojala nikakva nacionalna svest.

Ostaje, međutim, potreba da se odgovori na pitanje zašto je jedan deo te populacije, koja recimo da je nacionalno bezoblična, istrajavala na tome da zadrži pravoslavnu veru, iako je tokom vekova to ugrožavalo njen opstanak? Postojala je svest o različitosti, i postojala je svest o identitetu i potreba da se po svaku cenu taj identitet sačuva. To je ono što je očigledno. To je polazna tačka za svaku analizu na tu temu.

Kada malo bolje razmisliš to je fascinantno. Uzmi Srbe iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore, Slavonije... u poslednjem ratu. Jedan Srbin iz Srbije uopšte nije u stanju da njih razlikuje od Hrvata - ni po govoru, ni po mentalitetu, vrlo često ni po imenu i prezimenu. Mnogi od njih do religije nisu uopšte držali, dakle, nisu bili ni neki naročiti pravoslavci. Mogli su da se prave ludi ili čak da se pretvaraju da su Hrvati i da zadrže svu imovinu, ali ne, oni su sve ostavili i došli u Srbiju tu da žive, većina kao izbeglice. Dakle, postoji strahovita, duboko ukorenjena potreba da se sačuva identitet. E sad, šta je sadržina tog identiteta?

Mene jako nervira kad se kaže da nije postojala nacionalna svest , naravno da nije postojala i to ne u današnjem poimanju , ali nacionalna svest ne izlazi iz ničega , mora biti neke tradicije koja će biti temelj!
A to se naročito odnosi na Srbe , jer su oni jedini koji su imali svoje narodne popove koji su upravo sa svojim narodom tu tradiciju baštinili , dok kod katolika i muslimana je drugačija situacija!
Katolici iz BiH i ...su imali nešto ali im je vremenom to suzbijano , kako jezikom i pismom veroispovedanja , tako i samom politkom KC kojoj svakako nije bilo u interesu do 19.veka da se narod prepozna u narodnom ispovedanje već samo kroz papsko-vatikanske institucije koje su bile osnov identiteta!
Za muslimane tek po tom pitanju se nema šta reći , jer samo konvertitstvo nalaže suzbijanje i zaborav , a i sam islam je tako koncipiran da se tu nema šta baštiniti po pitanju narodne tradicije pamćenja a naročito ne predislamski period , i upravo ih je to razdavajalo od ostalih , oni su postali opozit onih drugih!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back