Ne postoje new age Bošnjaci ali tebi je vjerovatno zalud pričati o tome.
(...)
Ako me još jednom nazoveš new-age Bošnjakom što je uvreda na nacionalnoj osnovi onda ću ja tebe nazivati Vlašinom a ne vlahom.
Ovo sam povećao zbog moderatora @Ljube da vidi kako se vrijeđa na nacionalnoj osnovi.
Ne znam značenje sintagme "new-age Bošnjak". Koji je jezik u pitanju – žargon ili bosanski.
Prema tome, ne mogu da ocenim da li može da ima značenje uvrede na nacionalnoj osnovi.
No, pošto sam odustao od bilo kakvog dijaloga sa tobom u polemičkom smislu,
ubuduće sve moje postove koji se odnose na ono što si ti napisao, shvati kao savet, opomenu ili upozorenje moderatora.
Dakle, kod Dubravka Lovrenovića si istrgao iz konteksta da bi podupro svoju tezu o Bosanskoj crkvi i o njenoj ulozi u krunisanju Tvrtka I Kotromanića.
Dakle, bosanske banove je krunisao djed bosanske Crkve (koronator). Iste one crkve koju je i istok i zapad proglašavao heretičkom.
Krunisao je Tvrtka I tako da otpada priča da se Tvrtko krunisao na grobu Sv.Save što i Lovrenović potvrđuje riječima:
LOVRENOVIĆ: Grb s ljiljanima u upotrebu ulazi nakon proglašenja Bosne kraljevstvom na Mitrovdan 1377, kada je Tvrtko I. Kotromanić okrunjen u Crkvi svetog Nikole u Milima kod Visokog.
Dakle, nije krunisan u Mileševu kako srpski "istoričari" vole da kažu nego u Milama kod Visokog gdje je i sahranjen.
A Lovrenović je pisao o grbu s ljiljanima i o ljiljanu kao simbolu...
"LOVRENOVIĆ: Grb s ljiljanima u upotrebu ulazi nakon proglašenja Bosne kraljevstvom na Mitrovdan 1377, kada je Tvrtko I. Kotromanić okrunjen u Crkvi svetog Nikole u Milima kod Visokog.
To je jedan od najraširenijih, ako ne i najrašireniji heraldički simbol u srednjovjekovnoj Europi.
Pet hiljada i pet stotina političkih subjekata i korporacija samo u Francuskoj imaju znak ljiljana. To je mogao biti jedan predložak s kojeg je ljiljan, kao simbol dinastije Anjou, s kojom su Kotromanići njegovali tijesne veze, ušao u bosansku heraldiku.
Ne treba zanemariti ni mogućnost da je ljiljan, u ukupnome procesu "prenošenja" institucije kraljevstva iz Srbije u Bosnu, mogao doći iz Srbije, jer su ga koristili i srpski vladari, budući da se Tvrtko I. Kotromanić proglasio kraljem upravo s uporištem u dinastičkoj vezi sa svetorodnom dinastijom Nemanjića.
Od presudnog je značaja to da ljiljan kao heraldički znak primarno simbolizira politički suverenitet.
Dovoljno je razloga da upravo ovaj povijesni grb srednjovjekovne Bosne danas prihvate i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.
Srbi - jer je ideološka osnova proglašenja bosanskog kraljevstva najtješnje povezana s Nemanjićima, koji su u svojem heraldičkom sustavu imali i ljiljan,
Hrvati - jer je ljiljan jedan od najraširenijih heraldičkih znakova u kršćanskom svijetu, kod katolika ima posebno značenje budući da je povezan s djevicom Marijom. Uostalom, Kotromanići su preko franjevaca bili povezani i s Katoličkom crkvom,
Bošnjaci jer je odnedavno postao i njihovim simbolom. Nema razloga, osim politikantskih, da ga ne prihvatimo kao grb zajedničke države."
Kako je došlo do promene suštine onoga što je Lovrenović u ovom delu intervjuja rekao?
Na osnovu tvog zaključka o krunisanju Tvrtka I Kotromanića, čitalac može da shvati da Lovrenović govori o Bosanskoj crkvi i njenoj ulozi u krunisanju, potom o mestu krunisanja, čime opovrgavaš srpske istoričare da je krunisan u Mileševi i potvrdjuješ da je on i sahranjen tamo gde je krunisan.
A Lovrenović u ovom delu intervjua govori o grbu s ljiljanima, datum krunisanja uzima kao datum prve upotrebe grba s ljiljanima, a u daljem izlaganju objašnjava pojavu i raširenost upotrebe ljiljana kao heraldičkog simbola u srednjovoekovnoj Evropi, zaključivši da je ljiljan kao heraldički znak primarno simbolizuje politički suverenitet.
Potom tvrdi da ima dovoljno osnova da grb s ljiljanima, kao istorijski grb srednjovekovne Bosne mogu da prihvate i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. (Bošnjacima je, doduše, odnedavno postao njihov simbol.)
I da, čiji je igrač Dubravko Lovrenović?
Da zaključim.
Prvo. U ovom postu se ne obraćam tebi kao učesnik u raspravi, već te upozoravam da ne falsifikuješ tvrdnje i činjenice drugih autora izvlačenjem delova teksta iz konteksta i njihovog stavljanja u kontekst sa drugačijim značenjem.
Pravilnik Foruma Krstarice zabranjuje: narušavanje autorskih prava, posredno ili neposredno.
Drugo. Ako već pokušavaš da kvalifikuješ nekoga, a pogotovo priznatog naučnog radnika, onda nemoj to da činiš kao u gornjoj rečenici, da je "nečiji igrač". Možeš da osporiš njegove tvrdnje ili da ga dikvalifikuješ kao naučnog radnika, ali isključivo činjenicama.
Treće. Tvoji komentari su odavno poprimili kvalifikacije koje Pravilnik Foruma Krstarice zabranjuje:
– višestruko postavljanje poruka/komentara iste ili semantički slične sadržine,
– skretanje sa teme diskusije,
– podsticanje svađe,
– pisanje iritirajućim stilom.
Na kraju: nema potrebe da mi odgovaraš na ovaj post, jer je reč o javnom upozorenju moderatora, osim pojašnjenja značenja sintagme "new-age Bošnjak".