...
Plus besplatna hrana i voda, krov nad glavom, i kes. I to samo on. Onih pravih 12 apostola nisu tako operisali, ili bar o tome nemamo informacije.
Putujes, prodajes maglu i parazitiras na racun lakovernih. Deluje kao fin posao za ono doba.
Da vidimo, da li je lakomost prema lakšem životu, ili je prava ljubav koja se žrtvuje za druge bila pokretač apostola Pavla.
2Co 11:1 O da biste malo potrpeli moje bezumlje! No i potrpite me.
2Co 11:2 Jer revnujem za vas Božjom revnosti, jer vas obrekoh mužu jednom, da devojku čistu izvedem pred Hrista.
2Co 11:3 Ali se bojim da kako kao što zmija Evu prevari lukavstvom svojim tako i razumi vaši da se ne odvrate od prostote koja je u Hristu.
2Co 11:4 Jer ako onaj koji dolazi drugog Isusa propoveda kog mi ne propovedasmo, ili drugog Duha primite kog ne primiste, ili drugo jevanđelje koje ne primiste, dobro biste potrpeli.
2Co 11:5 Jer mislim da ni u čemu nisam manji od prevelikih apostola.
2Co 11:6 Jer ako sam i prostak u reči, ali u razumu nisam. No u svemu smo poznati među vama.
2Co 11:7 Ili greh učinih ponižujući se da se vi povisite? Jer vam zabadava Božije jevanđelje propovedih.
2Co 11:8 Od drugih crkava oteh uzevši platu za služenje vama; i došavši k vama, i bivši u sirotinji, i ne dosadih nikome.
2Co 11:9 Jer moju sirotinju popuniše braća koja dođoše iz Makedonije, i u svemu bez dosade vama sebe držah i držaću.
2Co 11:10 Kao što je istina Hristova u meni tako se hvala ova neće uzeti od mene u ahajskim krajevima.
2Co 11:11 Zašto? Što vas ne ljubim? Bog zna. A šta činim i činiću,
2Co 11:12 Da odsečem uzrok onima koji traže uzrok, da bi u onome čime se hvale našli se kao i mi.
2Co 11:13 Jer takvi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
2Co 11:14 I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svetla.
2Co 11:15 Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po delima njihovim.
2Co 11:16 Opet velim da niko ne pomisli da sam ja bezuman; ako li ne, a ono barem kao bezumnog primite me, da se i ja šta pohvalim.
2Co 11:17 A šta govorim ne govorim po Gospodu, nego kao u bezumlju, u ovoj struci hvale.
2Co 11:18 Budući da se mnogi hvale po telu, i ja ću da se hvalim.
2Co 11:19 Jer ljubazno primate bezumne kad ste sami mudri.
2Co 11:20 Jer primate ako vas ko natera da budete sluge, ako vas ko jede, ako ko uzme, ako vas ko po obrazu bije, ako se ko veliča.
2Co 11:21 Na sramotu govorim, jer kao da mi oslabismo. Na šta je ko slobodan (po bezumlju govorim), i ja sam slobodan.
2Co 11:22 Jesu li Jevreji? I ja sam; Jesu li Izrailjci? I ja sam? Jesu li seme Avraamovo? I ja sam;
2Co 11:23 Jesu li sluge Hristove? (Ne govorim po mudrosti) ja sam još više.
Više sam se trudio, više sam boja podneo, više puta sam bio u tamnici, mnogo puta sam dolazio do straha smrtnog;
2Co 11:24
Od Jevreja primio sam pet puta četrdeset manje jedan udarac;
2Co 11:25
Triput sam bio šiban, jednom su kamenje bacali na me, tri puta se lađa sa mnom razbijala, noć i dan proveo sam u dubini morskoj.
2Co 11:26
Mnogo puta sam putovao, bio sam u strahu na vodama, u strahu od hajduka, u strahu od rodbine, u strahu od neznabožaca, u strahu u gradovima, u strahu u pustinji, u strahu na moru, u strahu među lažnom braćom;
2Co 11:27
U trudu i poslu, u mnogom nespavanju, u gladovanju i žeđi, u mnogom pošćenju, u zimi i golotinji;
2Co 11:28
Osim što je spolja, navaljivanje ljudi svaki dan, i briga za sve crkve.
2Co 11:29 Ko oslabi, i ja da ne oslabim? Ko se sablazni, i ja da se ne raspalim?
2Co 11:30 Ako mi se valja hvaliti, svojom ću se slabošću hvaliti.
2Co 11:31 Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je blagosloven vavek, zna da ne lažem.
2Co 11:32 [11:32a] U Damasku neznabožački knez cara Arete čuvaše grad Damask i htede da me uhvati;
2Co 11:33 [11:32b] i kroz prozor spustiše me u kotarici preko zida, i izbegoh iz njegovih ruku.
&
Act 20:18 I kad dođoše k njemu, reče im: Vi znate od prvog dana kad dođoh u Aziju kako s vama jednako bih
Act 20:19 Služeći Gospodu sa svakom poniznosti i mnogim suzama i napastima koje mi se dogodiše od Jevreja koji mi rađahu o glavi;
Act 20:20 Kako ništa korisno ne izostavih da vam ne kažem i da vas naučim pred narodom i po kućama,
Act 20:21 Svedočeći i Jevrejima i Grcima pokajanje k Bogu i veru u Gospoda našeg Isusa Hrista.
Act 20:22 I sad evo ja svezan Duhom idem u Jerusalim ne znajući šta će mi se u njemu dogoditi;
Act 20:23 Osim da Duh Sveti po svim gradovima svedoči, govoreći da me okovi i nevolje čekaju.
Act 20:24 Ali se nizašta ne brinem, niti marim za svoj život, nego da svršim tečenje svoje s radošću i službu koju primih od Gospoda Isusa: da posvedočim jevanđelje blagodati Božje.
Act 20:25 I evo sad znam da više nećete videti moje lice, vi svi po kojima prolazih propovedajući carstvo Božje.
Act 20:26 Zato vam svedočim u današnji dan da sam ja čist od krvi sviju;
Act 20:27 Jer ne izostavih da pokažem volju Božju.
Act 20:28 Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Act 20:29 Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
Act 20:30 I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.
Act 20:31 Zato gledajte i opominjite se da tri godine dan i noć ne prestajah učeći sa suzama svakog od vas.
Act 20:32 I sad vas, braćo, predajem Bogu i reči blagodati Njegove, koji može nazidati i dati vam nasledstvo među svima osvećenima.
Act 20:33 Srebra, ili zlata, ili ruha ni u jednog ne zaiskah.
Act 20:34 Sami znate da potrebi mojoj i onih koji su sa mnom bili poslužiše ove ruke moje.
Act 20:35 Sve vam pokazah da se tako valja truditi i pomagati nemoćnima, i opominjati se reči Gospoda Isusa koju On reče: Mnogo je blaženije davati negoli uzimati.
Act 20:36 I ovo rekavši kleče na kolena svoja sa svima njima i pomoli se Bogu.
Act 20:37 A sviju stade veliki plač i zagrlivši Pavla celivahu ga,
Act 20:38 Žalosni najviše za reč koju reče da više neće videti lice njegovo; i otpratiše ga u lađu.
-
Eto, o kakvom čoveku se radi.
Vi možete blatiti nečiji karakter u cilju opovrgavanja učenja Isusa Hrista kome kome je nekadašnji grešnik posvetio svoj život, ali ne možete osporiti istinu. Apostoli su pokazali na delu ljubav prema svome Tvorcu i svome Spasitelju Isusu Hristu. A tako isto i svi hrišćani kroz celokupnu istoriju.
Dela a ne reči su pokazala da su se nekadašnji grešnici preobrazili u nove ljude koji ne uzdižu sebe već Isusa i jedni druge. Samouzdizanje izgubilo je svaku privlčnost kod vernih ljudi. Te samoobmane se nisu oslobodili samo ljudi koji nisu iskustveno upoznali ljubav Isusa Hrista. Iz tog razloga postoji i rat protiv Isusa Hrista i svih Njegovih vernih sledbenika.
Nema potrebe da osporavate Boga i Božju reč na ovoj temi. Ova tema podrazumeva postojanje biblijskog Boga i Njegove reči - Biblije. Zato nemojte spamovati ovu temu u buduće. Ako hoćete da pišete protiv Boga i Biblije onda otvorite novu temu u za to predviđenom forumu.
Kritički osvrt na religiju