Апсолутно сам сагласна са тобом.
Углавном се о абортусу прича као о неком чину који је цивилизација донела. Па, мајку му, цивилизовано је користите заштиту, толико је начина. А опет највише абортирају жене у браку, одрасле које нису нужно силоване од тих мужева.
Прислилни односи и сличне ситуације су друго.
Али затруднети из добровољног односа па абортирати није цивилизовано. Цивилизовано је заштити се пре свега.
Pa ne znam, mislim da se o abortusu uvek pricalo sa verske i politicke pozicije. Zdravlje zene je vazda bilo nepotrebna tema.
Pamtim jedan film iz detinjstva, ma kao juce da sam ga gledala, o Margaret Senger. Tu zenu su hapsili, progonili, vredjali a samo zato sto je radila kao babica i vise je sahranjivala nego poradjala zene. Krenula je da stampa flajere sa uputstvom kako da do zaceca ne dodje. Crkva i politika su hteli da je spale kao vesticu! Udara na porodicu, na Boga, na zacece od Boga...
Silno sam bila potresena i to kao dete.
Zato verujem da pitanje prava na abortus treba izdvojiti iz lova na politicke poene.
Sta znamo? Znamo da je jedan pametan covek (ni politicar a ni crkvenjak) smislio Papanikolau test i taj covek je verovatno spasio vise zivota nego ove dve skupine zbirno.
Ako bi svi navukli kondom u mladosti zenska tela bi bila zdravija. Samim tim bi manje cirkulisao taj humani papiloma virus a papa test bi hvatao sta treba. Koliko zivota bi bilo spaseno? Milioni!
Sa druge tacke posmatrano, nezeljenih trudnoca bi bilo manje i to jeste bitno ali jos bitnije je da zene, devojke ne bi bile izlagane anestezijama, kiretazi, riziku bilo kog tipa.
Uticaj abortusa na fetus je uvek cilj u raspravi da bi se pokupili jeftini politicki poeni.
Mi smo dobri ljudi a vi ste ubice. Glasajte za dobre ljude! I narod glasa.
Misljenja sam da se nezeljenim trudnocama treba pribliziti sa druge strane. Deci predocavati i predocavati, godinama, kao sto se radi sa cigaretama, polako pomerati svest dece dok im ne postane koriscenje kondoma normalna stvar. Sve dok decaci ne shvate da su i njihove majke zene i sestre, da nisu jaci frajeri ako "imaju pun osecaj". To je pitanje edukacije mladih i na taj nacin ce opadati broj abortusa.
Nama treba jedan skolski predmet povodom zivotnih pitanja. Bez ocenjivanja, samo razgovori na neku temu...