Алjона:
"Komshinica"
-Astrologija je jedna od starijih nauka i, kao i svaka druga, ima svoje zakonitosti.
-Астрологија је наука?
Код нас увек говорају да "астрологија је ветрена кћерка астрономији".
Да ли ми студирамо астролигију у институту. Не!
-...jer verovatno više voliš da se ni sa kim ne slažeš.
- Ако погледиш поруке на Форуму Сизиф доста се слађе.Велики поздрав
"Od pocetka vremena, ljudi su gledali u nebo trazeci razna objasnjenja i astrologija je jedna od najstarijih nama poznatih antickih disciplina, koja je izucavana i upraznjavana kontinualno hiljadama godina, igrajuci vaznu, nekada centralnu ulogu u naucnim, medicinskim, filozofskim, knjizevnim i psiholoskim kako zapadnog sveta, tako i ostalih kultura.
Izucavana na univerzitetima sirom Evrope izmedju 11-tog i 17-tog veka, astrologija je bila ukljucena u opste znanje svake obrazovane osobe. Pre nego sto su astronomija i astrologija postale razdvojene, mnogi veliki naucnici/astronomi su takodje bili i astrolozi sa praksom. Znaci zodijaka predstavljaju samo delic tog jezika; elementi vatra, zemlja, vazduh i voda, nebeska tela od Sunca do Plutona, astroloske "kuce" i "aspekti", su svi predmeti izucavanja astrologije i medju-relacije izmedju zivota na zemlji i na nebu.
Upravo tu relaciju, smisaonu vezu izmedju nas i vidljivog neba, zeli da prouci astrologija - covecanstvo u relaciji sa sirim kosmosom, relaciju izmedju plesa planeta i unutrasnjeg sveta ljudske podsvesti i motivacije. Astrologija predstavlja jednu od najdubljih i najpreciznijih nama poznatih disciplina koje pomazu u samospoznaji i razumevanju toga, posedujuci riznicu informacija i tehnika koje mogu biti koriscenje u odgovorima na zadata pitanja.
Sa napretkom mehanisticke nauke u 18-om veku, i sa slabljenjem misticnih i magicnih studija i tradicija, astrologija je privremeno potisnuta na marginalne pozicije, ali sa pojavom nove nauke i moderne fizike sa "teorijom polja" i ostalih prirodnih zakona, holisticna priroda univerzuma je ponovo postala razotkrivena.
Fakultet astroloskih studija je osnovan u Londonu 7. juna 1948. u 19.50 BST. Njegov prvobitni cilj, koji je isti danas kao i tada, bio je da podigne standard astroloskog obrazovanja, i da ga dovede do ozbiljnog nivoa. Za sve ove godine je preko Fakulteta vise od 10 000 studenata iz preko 90 zemalja uvedeno u dublje oblasti ove anticke i cesto kompleksne discipline."
Poštovana Aljona, ovo je navod iz publikacije Fakulteta astroloških studija u Londonu.
Koliko znam, Rusi su u proučavanju svih, u savremenom vremenu osporavanih, nauka-
- neprikosnoveni. Naravno da, ako nisi zainteresovana za neku nauku, ti ne znaš gde sve možeš da je izučavaš.
U vezi sa mojim komentarom o Sizifu, na koji si reagovala: nisam član Foruma toliko dugo koliko ti i on, pa ne znam šta je bilo ranije. Govorim o onome što primećujem sada I što je moj lični utisak. Mislim da njemu nije potrebno da ga neko zastupa, jer je vrlo rečit i ne sumnjam da će i taj moj komentar dočekati onako "svojski" ukoliko ga naravno bude zaintrigirao.
Veoma veliki pozdrav.
:wink: