Muči me jedno pitanje u vezi Isusa Hrista....

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
60.369
....a to je: da je on kojim slučajem živ danas, koja kola bi vozio?

Čovek takve harizme svakako bi bio uticajan i moćan u današnjem društvu, takav karakter implicira velike, skupe i moćne automobile... ali na drugu stranu njegova ljubav prema ljudima i svetu uopšte više vuče ka malim ekološkim i štedljivim vozilima... a opet, tu su i apostoli, i oni svakako ne bi stali u mali autić, pa neki manji autobus izgleda kao idealno rešenje ali tu nema stila...

Mnogo me ovo muči i značilo bi mi kada bi neko uneo malo svežine u moju staru dilemu...

Sizif:

Čovek takve harizme svakako bi bio uticajan i moćan u današnjem društvu, takav karakter implicira velike, skupe i moćne automobile... ali na drugu stranu njegova ljubav prema ljudima i svetu uopšte više vuče ka malim ekološkim i štedljivim vozilima... a opet, tu su i apostoli, i oni svakako ne bi stali u mali autić, pa neki manji autobus izgleda kao idealno rešenje ali tu nema stila...

Mnogo me ovo muči i značilo bi mi kada bi neko uneo malo svežine u moju staru dilemu...

I mene takodje muci sta bi se desilo da je Isus danas ziv,samo sto moja dilema nema veze sa saobracajem...Pitam se sta bi se desilo da je medju nama i da govori potpuno iste stvari koje je govorio i pre 2000 godina.Bojim se da bi bio proglasen jeretikom...

itaka.s:
Sizif:

I mene takodje muci sta bi se desilo da je Isus danas ziv,samo sto moja dilema nema veze sa saobracajem...Pitam se sta bi se desilo da je medju nama i da govori potpuno iste stvari koje je govorio i pre 2000 godina.Bojim se da bi bio proglasen jeretikom...[/quote

ljudi su toliko zaostali da bi Isusa opet razapeli, ponovili bi iste greske kao onda 'u vrijeme Pontija Pilata'.....

Sta bi bilo kad bi bilo...mi sada samo mozemo da nagadamo.A da li neko zna nesto o tome da Isusovi potomci danas zive negde na tlu Francuske (naravno sve je to velika tajna).Ako je neko od vas procitao knjigu "Sveta krv,Sveti Gral" zna nesto o tome,a koliko je sve to tacno....mi ponovo mozemo samo da nagadamo.

Bimba-Eki:
Sta bi bilo kad bi bilo...mi sada samo mozemo da nagadamo.A da li neko zna nesto o tome da Isusovi potomci danas zive negde na tlu Francuske (naravno sve je to velika tajna).Ako je neko od vas procitao knjigu "Sveta krv,Sveti Gral" zna nesto o tome,a koliko je sve to tacno....mi ponovo mozemo samo da nagadamo.

Procitao. Samo po meni je to jedna velika obmana, koja jim pomaze, da sticu neku pokvarenu moc. Jer bitno je ono sto covek radi. A Hrist nije rekao: budite tajnoviti i muckajte nesto te sticite licne koriti, nego je rekao: ko bude radio to sto sam ja radio, taj je moj ucenik. On je dao primer. A znamo, kakav je taj primer bio.

Kissko:
Bimba-Eki:

Procitao. Samo po meni je to jedna velika obmana, koja jim pomaze, da sticu neku pokvarenu moc. Jer bitno je ono sto covek radi. A Hrist nije rekao: budite tajnoviti i muckajte nesto te sticite licne koriti, nego je rekao: ko bude radio to sto sam ja radio, taj je moj ucenik. On je dao primer. A znamo, kakav je taj primer bio.

A sta ako je istina to sto pise u knjizi,i da Isus u stvari uopste nije bio onakav kako ga mi danas znamo.Sta ako je sve to scenario??!!Secas li se kako je objasnjena svadba u Kani,deo iz Novog Zaveta,ne mora da su autori u pravu ali Novi Zavet je tu i tu se vidi kako se Isus domacinski ponasa,skoro kao da je svadba njegova,ako i stvarni nije njegova bila!!!!

Bimba-Eki:
Kissko:
Bimba-Eki:

A sta ako je istina to sto pise u knjizi,i da Isus u stvari uopste nije bio onakav kako ga mi danas znamo.Sta ako je sve to scenario??!!Secas li se kako je objasnjena svadba u Kani,deo iz Novog Zaveta,ne mora da su autori u pravu ali Novi Zavet je tu i tu se vidi kako se Isus domacinski ponasa,skoro kao da je svadba njegova,ako i stvarni nije njegova bila!!!!
...A pa zar da nacnete ovu temu bez mene!!!!?? E pa nece moci,sala naravno! Procitao i ja tu knjigu i jos neke slicne i od tada sam u rebusu i nikako da se izvadim,sta ako je to sve TACNO???? :?: :?: :?:

itaka.s:
Sizif:

Ja mislim da bi on isao i dalje peske, jer samo tako bi mogao imati blizak kontakt s ljudima. Verujem da bi iz mesta u mesto, mozda isao autobusom ili vozom. Mozda bi imao i svog licnog Ficu

I mene takodje muci sta bi se desilo da je Isus danas ziv,samo sto moja dilema nema veze sa saobracajem...Pitam se sta bi se desilo da je medju nama i da govori potpuno iste stvari koje je govorio i pre 2000 godina.Bojim se da bi bio proglasen jeretikom...

Anonymous:
Sumnjam da moze da ista razume..neverujuci covek je slican magarcu kojeg vodi sargarepa.

Goste, kad se ne prevrnuh od smeha sa stolice. Pa ako vernici nisu magarci koji isplatu očekuju u zagrobnom životu i spasenju, (koje uzgred nikad neće ni doći) ja stvarno ne znam odake ti ideja da ateiste upoređuješ sa magarcem i šargarepom? Šta je to za nas šargarepa? Mi niti očekujemo nešto natprirodno posle smrti niti zbog toga patimo u ovom životu, živimo punim plućima i uživamo u otkrivanju tajni ovoga sveta bez straha i kajanja.

Ali molim te komentariši još, ne znam ko će te nadmašiti, i ako možeš i potpiši se da znam s kim imam čast...

Sizif:
Anonymous:
Sumnjam da moze da ista razume..neverujuci covek je slican magarcu kojeg vodi sargarepa.

Goste, kad se ne prevrnuh od smeha sa stolice. Pa ako vernici nisu magarci koji isplatu očekuju u zagrobnom životu i spasenju, (koje uzgred nikad neće ni doći) ja stvarno ne znam odake ti ideja da ateiste upoređuješ sa magarcem i šargarepom? Šta je to za nas šargarepa? Mi niti očekujemo nešto natprirodno posle smrti niti zbog toga patimo u ovom životu, živimo punim plućima i uživamo u otkrivanju tajni ovoga sveta bez straha i kajanja.

Ali molim te komentariši još, ne znam ko će te nadmašiti, i ako možeš i potpiši se da znam s kim imam čast...

Sizife, kotrljaj svoj kamen uzbdro/nizbdro pa opet uzbrdo/nizbdo...punim plucima, ali bez smisla. Uzivaj u sarenim slikama ovoga sveta i sanjaj otvorenih ociju i veruj svemu sto vidis, dodirnes, osluhnes..i na osnovu tih utisaka otkrivaj zivot i tako do kraja svog zivotica- dok ti ne puknu puna pluca i ne oduvaju te u istinsku realnost...a onda ces kasno shvatiti da je citav tvoj realan svet koji si otkrivao samo sarena laza tvojih neverom oslepljenih cula. Tvoje umotvorine su te zavele i napravile od tebe magarca koji se krece za sargarepom neznajuci da je nikada nece stici. Lepo sanjaj i svako dobro u tvom privatnom filmu.
PS.Sledeci put kada padnes sa stolice gledaj da padnes na glavu da ti se malo razbisti!!

Anonymous:
Алjона:
Kamen:
Duso, ne igraj se s Gospodom i njegovim apostolima. Koristi svoj mental za pametnija pitanja.

Добар jе савет :idea: Али...може ли неверуjући човек разумети га? Ово jе питање...

Aljona,

:cry:

Voda:
Tvoje umotvorine su te zavele i napravile od tebe magarca koji se krece za sargarepom neznajuci da je nikada nece stici. Lepo sanjaj i svako dobro u tvom privatnom filmu.

Ja i dalje ne razumem o čemu ti pričaš. Jedino što razumem iz tvoga posta je da ti posle smrti očekuješ neku izvesnost koju ja ne vidim.

Pa dobro onda. Reci mi konkretno ako možeš: šta će biti sa mnom a šta sa tobom kad umremo, imajući u vidu da ja ne verujem u Boga a ti veruješ?

Tačno šta če se desiti i kojim redom. Ako znaš, verujem da su te to naučili.

Sizif:
Voda:
Tvoje umotvorine su te zavele i napravile od tebe magarca koji se krece za sargarepom neznajuci da je nikada nece stici. Lepo sanjaj i svako dobro u tvom privatnom filmu.

Ja i dalje ne razumem o čemu ti pričaš. Jedino što razumem iz tvoga posta je da ti posle smrti očekuješ neku izvesnost koju ja ne vidim.

Pa dobro onda. Reci mi konkretno ako možeš: šta će biti sa mnom a šta sa tobom kad umremo, imajući u vidu da ja ne verujem u Boga a ti veruješ?

Tačno šta če se desiti i kojim redom. Ako znaš, verujem da su te to naučili.

Moli se Bogu da ti pokaze. Tvoje pitanje je provokacija i zato ne zelim o ozbiljnim temama na neozbiljan nacin. Carsvo nebesko je u nama i potencijalno se ostvaruje jos za zivota ovde na zemlji...to je stanje svesti...a sta ce biti s nama nakon smrti- to je znano samo Gospodu. Ajde mi da mislimo- kakvi smo sada? Da sada umres, sta bi odneo sa sobom? Volis li sve ljude, ziva bica i neziva? Ljutis li se cesto? Kojim strastima robujes? Obicne male stvari koje nas pokazuju...Mislim da samo deklarativno se proglasavas ateistom..mislim da se podobro pitas i fala Bogu sto je to tako. Ko god se pita- Gospod ga necujno priziva.

Voda:
Moli se Bogu da ti pokaze. Tvoje pitanje je provokacija i zato ne zelim o ozbiljnim temama na neozbiljan nacin. Carsvo nebesko je u nama i potencijalno se ostvaruje jos za zivota ovde na zemlji...to je stanje svesti...a sta ce biti s nama nakon smrti- to je znano samo Gospodu. Ajde mi da mislimo- kakvi smo sada? Da sada umres, sta bi odneo sa sobom? Volis li sve ljude, ziva bica i neziva? Ljutis li se cesto? Kojim strastima robujes? Obicne male stvari koje nas pokazuju...Mislim da samo deklarativno se proglasavas ateistom..mislim da se podobro pitas i fala Bogu sto je to tako. Ko god se pita- Gospod ga necujno priziva.

Moje pitanje nije bilo provokacija, već me stvarno interesuje šta misliš o tome. Iz tvog odgovora vidim da u tvojoj glavi vlada konfuzija i strah od smrti. Neprihvatanje istine da ćemo jednom svi završiti svoj put i da ćemo umreti, i da nas neće biti isto onako kako nas nije bilo pre nego što smo se rodili. Utehu i tražiš u Gospodu i spasenju, ali ja sam je našao u prihvatanju istine da smo mi samo deo prirode i da ćemo to uvek i ostati - dakle prolazni elementi u lancu života.

A što se tiče toga da sam ja samo deklarativno ateista, to je recimo provokacija. Ja u postojanje Boga koji se ljuti, sveti, nadgleda, sortira ko će biti "spašen" a ko ne, šalje golubove da provere da li se zemlja osušila od njegovog potopa, verujem isto onoliko koliko ti u Deda Mraza.

Sizif:
Voda:

Moje pitanje nije bilo provokacija, već me stvarno interesuje šta misliš o tome. Iz tvog odgovora vidim da u tvojoj glavi vlada konfuzija i strah od smrti. Neprihvatanje istine da ćemo jednom svi završiti svoj put i da ćemo umreti, i da nas neće biti isto onako kako nas nije bilo pre nego što smo se rodili. Utehu i tražiš u Gospodu i spasenju, ali ja sam je našao u prihvatanju istine da smo mi samo deo prirode i da ćemo to uvek i ostati - dakle prolazni elementi u lancu života.

A što se tiče toga da sam ja samo deklarativno ateista, to je recimo provokacija. Ja u postojanje Boga koji se ljuti, sveti, nadgleda, sortira ko će biti "spašen" a ko ne, šalje golubove da provere da li se zemlja osušila od njegovog potopa, verujem isto onoliko koliko ti u Deda Mraza.
Dragi Sizife,
Ne osecam konfuziju u svojoj glavi..mozda konfuzno pisem jer trenutno nemam vremena. Nastavit cu sutra. Inace, ne plasim se smrti. Imala sam iskustva smrti i iskustveno znam da smrt ne postoji. Nije ti teorija tacna i mislim da ces je do kraja svog zivota promeniti. Inace, Bog ne kaznjava...mi sami sebe kaznjavamo. Chiao..nastavljam sutra..

Sizif:
Yugoslav je jedini potrefio temu koliko ja vidim... 8)

BMW trojka, dakle. A ja se stalno raspravljam sa drugom iz YU, on zapeo Ford Fokus - po svaku cenu, bez nekog objašnjenja. Ja sam sada skoro ubeđen - tip kakav je Isus je stvoren za Mercedes Maybach, njemu ništa manje ne priliči...

www.maybach.ru

Tvoje shvatanje zivota je ravno uzasu. Ti si nevernik, i to je tvoja greska.

Voda:
Imala sam iskustva smrti i iskustveno znam da smrt ne postoji.

Voda, nisam ni primetio da si femme iako je voda ženskog roda. Ovde preovlađuju muškarci na diskusiji osim Aljone koju ne računamo. :wink:

Što se tiče toga što kažeš da si imala "iskustvo smrti", to je oksimoron.

Ili to nije bila smrt ili ti više nisi živa, a ja mislim da znaš sta je od ove dve tvrdnje tačno.

cegevara:
Tvoje shvatanje zivota je ravno uzasu. Ti si nevernik, i to je tvoja greska.

Nagradno pitanje za Čegevaru, nema veze sa religijom.

- Dakle, imamo dva čoveka, i vežemo im oči. Stavimo ih negde tako da ne znaju gde se nalaze i kažemo da idu naped. Prosto da krenu i da hodaju napred. Jedan odmah poslušno krene napred a drugi neće. Počne da zapitkuje zašto bi išao, gde se on to nalazi, da pipa oko sebe, da njuška, pokušava da skine povez i uopšte da bude previše radoznao.

Koji od njih dvojice je pametniji i zašto?

Sizif:
Voda:
Imala sam iskustva smrti i iskustveno znam da smrt ne postoji.

Voda, nisam ni primetio da si femme iako je voda ženskog roda. Ovde preovlađuju muškarci na diskusiji osim Aljone koju ne računamo. :wink:

Što se tiče toga što kažeš da si imala "iskustvo smrti", to je oksimoron.

Ili to nije bila smrt ili ti više nisi živa, a ja mislim da znaš sta je od ove dve tvrdnje tačno.
Sizife,
Kada su ove teme u pitanju nisam ni musko ni zensko, vec bice.
Smrt je samo razliciti nivo svesti i nista vise. Kada sazri bice, telo(vozilo)ne moze da ga vise nosi ili nema vise potrebe i puca veza izmedju duse (nase finije telo sa utisnutim iskustvenim podacima)i karoserije (posto se vec bavis kolima neka ti to bude primer). I zivot se nastavlja u duhovnom svetu- svakome prema zaslugama tj. sta nosis sa sobom to ce te odneti u slican nivo. U dusi nosis strastvene energije (bes, mrznju, blud- iliti sadrzaje niske frekvencije) odleprsaces u slicnu frekvenciju i obrnuto. Ostrascena dusa ne moze da podnese vise iliti bozanske frekvencije (sprzi se) i sama bezi u nize nivoe (sto nize to paklenije)....I naravno ovo je sve krajnje pojednostavljeno. Kada sam ti rekla da sam imala "iskustvo smrti" nisam mislila na licno iskustvo jer jos uvek se vozikam u telu(tip YUGO), ali sam zato komunicirala sa svojim upokojenim duhovnim ocem u toku 40 dana po njegovom upokojenju. Preneo mi je neke poruke koje je smatrao vaznim.
Ja inace nisam spiritista..samo mala pravoslavna hriscanka koja se trudi da dok je na zemljici siri ljubav u sebi i oko sebe, a o smrti ne razmisljam niti je se plasim. Plasim se jedino sta cu sa sobom odneti i time se bavim. Dovoljno za pocetak.

Voda:
Smrt je samo razliciti nivo svesti i nista vise.

Vidiš, to bi bilo idealno da je tako, ali na moju i tvoju veliku žalost - svest ne postoji posle smrti.

Ta duša o kojoj pričaš uopšte ne postoji, tj. ničim se ne može dokazati njeno postojanje. Jedina stvar koja ljudima omogućava da imaju ono što ti zoveš "duša" je u stvari mozak.

Ako i postoji duša, gde je ona? Zašto je situacija takva da "duša" koja je nezavisna od tela, strahovito reaguje ako čoveku napravimo najmanji kratki spoj u mozgu i on blago rečeno "poblesavi"? To se može učiniti na razne načine, bilo hemijskim, bilo mehaničkim putem. Ako je duša toliko nezavisna od tela koliko ti tvrdiš, onda se to nikada tako ne bi desilo.

Ja ti dam "lekić" i ti si super srećna. Kako je fizički lek uspeo da dopre do transcedentalnog pojma kao što je duša ako ne kroz telo? Dakle, kada više tela nema, tj. kada prestanu čovekove fizičke funkcije čime duša može da komunicira sa ostatkom sveta? Sve su to pitanja koja nemaju odgovor.

Meni je žao zbog tvog oca, i to su nezgodne teme, ali moram izraziti mišljenje da se sve što se dogodilo i čemu ti pripisuješ natprirodna svojstva u stvari sasvim prirodan događaj jer je on svakako bio bitan deo tvog života i uopšte to je svakako bilo traumatično iskustvo. Zato si to iskustvo imala ti, a ne neko ko ga ne poznaje, zar ne? Ali ako ne zameraš, o tome ne bih dalje jer mi nije prijatno.

To što kažeš da "u duši nosiš strastvene energije, bes..." u stvari pokazuješ da govoriš o mozgu, a svest koja se javlja kao posledica rada mozga ti je nepojmljiva, jer je sam tvoj mozak jeidni alat kojim ga možeš pojmiti. Znam da zvuči konfuzno na prvi pogled, ali ako pažljivije razmisliš o tome i ukineš sva predubeđenja moraš priznati da su bes, ljubav itd. samo stanja mozga.

Na primer, moj brat boluje od šizofrenije. Bolest se javila tako naglo, u njegovoj 21 godini, do tada sasvim normalan dečko u toku od dva tri dana se toliko promenio da niko nije više mogao da ga prepozna. Onda su lekari radili šta su mogli, bio je na dugoj terapiji lekovima i sada se opet vraća u normalu, vratio se na fakultet, i svestan je da je bolestan. Ja tebe pitam, šta se to kod njega desilo, da li mu se "duša" razbolela ili nervni sistem? Jer lekovi koje on pije nemaju mnogo veze sa dušom, a očigledno deluju.

I na kraju, pomenuću sećanja. Gde ti misliš da ona "prebivaju", da tako kažem, u "duši" ili u mozgu? Pošto ljudi nekad obole od bolesti kao što je recimo Alchajmer, oni počinju da gube sećanje. Ako je duša isto što si "ti" samo "bez tela" onda ona svakako treba da zapamti ceo tvoj život, onako kako ga ti pamtiš. Ali znamo da se to ne događa, čovek bolestan od Alchajmera pred smrt ne zna ni kako se zove. Da li to znači da se "duša" razbolela, i ko će njemu da vrati izgubljena sećanja?

Back