Muči me jedno pitanje u vezi Isusa Hrista....

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sizif:
Kastor:
...i slozicu se sa tobom i ostalim vernicima da neka sila koju zovemo Bog,postoji,ali mi objasni jednu stvar,kazes da je Otac svih ljudi Otac nebeski i da si Hriscanin,po tebi svi mi postasmo od Adama i Eve,jesu li od njih postali i crnci,Kinezi,Maori,Eskimi,indijanci?Ako je nas (bele) stvorio jedini Bog i Otac Covekov od kog Boga ovi postase?Razmisli malo o tome,mnogo pre Adama i Eve,prvih ljudi po bibliji,postojali su ljudi. :wink: Pozdrav.
Ovo pitanje sam ja postavljao već mnogo puta, ali nikada nisam dobio zadovoljavajući odgovor.

Pre Adama i Eve nisu postojali ljudi.

Мислим да је ово питање шаљиве природе,због тог што би Исус да живи у наше време ишао пешке.Ово мишљење образлажем примером Махатме Гандија ,који је иако је живео у нашем добу ,велике раздаљине ,заједно са својим следбеницима, прелазио пешке.Ово кажем због тог што им се ставови прилично подударају ,без обзира што су живели у различитим периодима.

Kissko:
Sizif:
Kastor:
...i slozicu se sa tobom i ostalim vernicima da neka sila koju zovemo Bog,postoji,ali mi objasni jednu stvar,kazes da je Otac svih ljudi Otac nebeski i da si Hriscanin,po tebi svi mi postasmo od Adama i Eve,jesu li od njih postali i crnci,Kinezi,Maori,Eskimi,indijanci?Ako je nas (bele) stvorio jedini Bog i Otac Covekov od kog Boga ovi postase?Razmisli malo o tome,mnogo pre Adama i Eve,prvih ljudi po bibliji,postojali su ljudi. :wink: Pozdrav.
Ovo pitanje sam ja postavljao već mnogo puta, ali nikada nisam dobio zadovoljavajući odgovor.

....Kissko,gresis,koliko je po Bibliji star ljudski rod?

Kastor:
Kissko:
Sizif:
Kastor:

Oko 6000 godina, biće.

Kissko:
Kastor:
Kissko:
Sizif:
Kastor:

Oko 6000 godina, biće.
....Pa otprilike tako nesto,sad mi kazi sta cemo sa svoim onim ljudskim ostacima koji su pronadjeni a cija je starost mnogo veca nego po Bibliji,sta cemo sa svim onim slikama po raznoraznim pecinama cija je starost takodje velika,ko to sve stvori?

Hajde, Kastore, imam utisak da imas neko misljenje o tome... bas sam radoznala. To je super tema ali stvarno kako mi to da dokucimo?
Jednom sam cula od tipa koji mnogo zna o svemu i svacemu ubedjenje da je nasa planeta bila deportaciona zona za neuskladjene primerke iz raznih civilizacija i da odatle i rase????? Cudno. Ja imam poseban odeljak u memoriji gde stavljam sve sto ne razumem a doslo je od ljudi koji nisu neozbiljni. Kasnije se neke stvari i povezu i rasvetle. Dakle, ovo je necija ideja.. otkud znam..
Ispricaj nam sta ti mislis.

Oko 6000 godina, biće.
....Pa otprilike tako nesto,sad mi kazi sta cemo sa svoim onim ljudskim ostacima koji su pronadjeni a cija je starost mnogo veca nego po Bibliji,sta cemo sa svim onim slikama po raznoraznim pecinama cija je starost takodje velika,ko to sve stvori?

Hehe... Dali znaš kako se njima određuje starost? Pitaj se pitaj... da ti ne pričam (unapred se izvinjavam, jer nisem išao u srpske škole, pa su vam možda neki izrazi malo strani, iako sam siguran, da ćete jih razumeti) o subjektivnim ocenama, izmišljotinama, istorijskim dokumentima, prilagođavanju priča teoriji evolucije i navijanju za "naše", relativitetu, pa o matematici verovatnoče i kvantnoj mehanici (ovo poslednje zbog ponašanja subatomskih čestica prilikom radioaktivnog sevanja t.j. razpadanja njihovih jezgara).

Ipak, pustimo sve to... Reci mi, ako nađeš neki obrađen kamen, za koji predpostavljaš, da je delo ljudi; na osnovu čega češ mu odrediti starost: na osnovu starosti materije (t.j. kamena) ili na nekom drugom osnovu? Razmisli dobro...

Kissko:
Oko 6000 godina, biće.

Hehe... Dali znaš kako se njima određuje starost? Pitaj se pitaj... da ti ne pričam (unapred se izvinjavam, jer nisem išao u srpske škole, pa su vam možda neki izrazi malo strani, iako sam siguran, da ćete jih razumeti) o subjektivnim ocenama, izmišljotinama, istorijskim dokumentima, prilagođavanju priča teoriji evolucije i navijanju za "naše", relativitetu, pa o matematici verovatnoče i kvantnoj mehanici (ovo poslednje zbog ponašanja subatomskih čestica prilikom radioaktivnog sevanja t.j. razpadanja njihovih jezgara).

Ipak, pustimo sve to... Reci mi, ako nađeš neki obrađen kamen, za koji predpostavljaš, da je delo ljudi; na osnovu čega češ mu odrediti starost: na osnovu starosti materije (t.j. kamena) ili na nekom drugom osnovu? Razmisli dobro...
....Naravno da bi bila velika glupost odrediti mu starost na osnovu materije,a sta kad nadjes ljudski skelet?

Kissko:
Dali znaš kako se njima određuje starost? Pitaj se pitaj... da ti ne pričam ... o subjektivnim ocenama, izmišljotinama, istorijskim dokumentima, prilagođavanju priča teoriji evolucije i navijanju za "naše", relativitetu, pa o matematici verovatnoče i kvantnoj mehanici (ovo poslednje zbog ponašanja subatomskih čestica prilikom radioaktivnog sevanja t.j. razpadanja njihovih jezgara).
Kissko, ja apsolutno ne razumem šta ovim citiranim nabrajanjem hoćeš reći? (I molim te ubuduće, izbegavaj ako ikako možeš da pišeš "dali" zajedno, previše mi odvlači pažnju od suštine teksta.) Svejedno, da se vratim onome što kažeš - ukoliko ti je cilj ono što pretpostavljam, a to je fundamentalna kritika metoda određivanja starosti, molim te budi malo specifičniji pa reci koju od navedenih metoda kritikuješ. Dakle osnovne grupe uključuju:
Tehnike bazirane na izotopima
Uranijum - olovo metod, minerali od 1 milion do 4.5 milijarde godina
Rubidijum - stroncijum metod, minerali od 60 miliona do 4.5 milijardi godina
Kalijum - argon metod, 10 hiljada do 3 milijarde godina
Metod disbalansa stanja urana, minerali, školjke, kosti, zubi, korali, od nula do 400 hiljada godina
Dalje, tu su tehnike određivanja dužine radijativnog eksponiranja tj. izlaganja radijaciji:
Metod fisionih tragova, minerali, prirodna stakla, od 500 hiljada do milijardu godina
Termoluminescencija i optički stimulisana luminescencija, isto, ali od nula do 500 hiljada godina
Rezonanca elektronskog spina (izuzetno precizni metod koji je u osnovi isti kao i onaj korišćen u NMR skenerima) - minerali, zubna gleđ, školjke, korali, 1000 do milion godina
Posebne tehnike
Skala geomagnetskog polariteta, minerali, 780 hiljada do 200 miliona godina
Posebni metodi datiranja 3D promena u strukturi aminokiselina, delovi živih organizama, 500 do 300 hiljada godina
Obsidijanova hidracija (prirodno staklo, 500 do 200 hiljada godina)
Dendrohronologija, iliti brojanje prstenova drveća, 0-12 hiljada godina
Lihenometrija, posmatranje promene strukture lišajeva, 100 do 9 hiljada godina.
Dakle, recite mi, svi kreacionisti, koje od navedenih metoda smatrate netačnim i zašto. Napominjem da se radi o nezavisnim metodama, te objašnjenje da su svi ovi metodi stvoreni samo da obore premudru biblijsku teoriju ne pije vodu.
Kao da svi ovi satanski načini merenja vremena zaboravljaju istinu iz mudre knjige da se ne može ići dalje od 6 hiljada godina, jer pobogu, tada je stvoren ceo kosmos... dakako.

Da je Isus danas ziv, verovatno bi to znacilo da zivimo u nekom religijski inspirisanom filmu (poput Zitija Brajanovog:))) jer Isus nikada nije postojao. Nigde nema zapisa iz onog vremena da je takav lik skupljao masu, kao na tekmi. To jedino pise u "svetom pismu", a ni ta cetvorica sto ga pisu nisu bas sigurna kako je sve to bilo. Pa majku mu, ako je bio takav problem, kako da nema nigde nesto napisano o skupovima koje je organizovao (remecenje javnog reda i mira ili nesto sl.)?
E a Muhamed je stvaran lik. Pa sad pogledajte koliko je pisano o Muhamedu za njegova zivota, a pogledajte Isusa. To vam nesto govori, zar ne? Mislim, vise ima dokaza o poseti vanzemaljaca (koji nisu bili) nego o Isusu.
Nego da je "stvarno" ovde, ja kontam da bi vozi bajk, ali BMX. Ipak takav genije na recima bi sigurno bio i odlican akrobata, sa svim tim njegovim bozanskim mocima, besmrtnoscu, isceliteljskim sposobnostima (boli ga uvo, ako padne sa bajka i polomi se. eto zasto je dobro biti bozji sin tj. bog licno).

Bandiera, interesantan odgovor, sve sam čuo osim za BMX... To da Isus nije ni postojao, to je sasvim moguće jer sam već jednom naveo da od 30-ak poznatih svetskih istoričara i njegovih savremenika, kao što su Seneka, Plutarh, Plinije, Tacit, Ptolomej, Stacijus itd, niko nije dokumentovano pisao o njemu. Sve me to podseća na priču o famoznom Šahbazu...

Sizif:
Kissko:
Dali znaš kako se njima određuje starost? Pitaj se pitaj... da ti ne pričam ... o subjektivnim ocenama, izmišljotinama, istorijskim dokumentima, prilagođavanju priča teoriji evolucije i navijanju za "naše", relativitetu, pa o matematici verovatnoče i kvantnoj mehanici (ovo poslednje zbog ponašanja subatomskih čestica prilikom radioaktivnog sevanja t.j. razpadanja njihovih jezgara).
Kissko, ja apsolutno ne razumem šta ovim citiranim nabrajanjem hoćeš reći? (I molim te ubuduće, izbegavaj ako ikako možeš da pišeš "dali" zajedno, previše mi odvlači pažnju od suštine teksta.) Svejedno, da se vratim onome što kažeš - ukoliko ti je cilj ono što pretpostavljam, a to je fundamentalna kritika metoda određivanja starosti, molim te budi malo specifičniji pa reci koju od navedenih metoda kritikuješ. Dakle osnovne grupe uključuju:
Tehnike bazirane na izotopima
Uranijum - olovo metod, minerali od 1 milion do 4.5 milijarde godina
Rubidijum - stroncijum metod, minerali od 60 miliona do 4.5 milijardi godina
Kalijum - argon metod, 10 hiljada do 3 milijarde godina
Metod disbalansa stanja urana, minerali, školjke, kosti, zubi, korali, od nula do 400 hiljada godina
Dalje, tu su tehnike određivanja dužine radijativnog eksponiranja tj. izlaganja radijaciji:
Metod fisionih tragova, minerali, prirodna stakla, od 500 hiljada do milijardu godina
Termoluminescencija i optički stimulisana luminescencija, isto, ali od nula do 500 hiljada godina
Rezonanca elektronskog spina (izuzetno precizni metod koji je u osnovi isti kao i onaj korišćen u NMR skenerima) - minerali, zubna gleđ, školjke, korali, 1000 do milion godina
Posebne tehnike
Skala geomagnetskog polariteta, minerali, 780 hiljada do 200 miliona godina
Posebni metodi datiranja 3D promena u strukturi aminokiselina, delovi živih organizama, 500 do 300 hiljada godina
Obsidijanova hidracija (prirodno staklo, 500 do 200 hiljada godina)
Dendrohronologija, iliti brojanje prstenova drveća, 0-12 hiljada godina
Lihenometrija, posmatranje promene strukture lišajeva, 100 do 9 hiljada godina.
Dakle, recite mi, svi kreacionisti, koje od navedenih metoda smatrate netačnim i zašto. Napominjem da se radi o nezavisnim metodama, te objašnjenje da su svi ovi metodi stvoreni samo da obore premudru biblijsku teoriju ne pije vodu.
Kao da svi ovi satanski načini merenja vremena zaboravljaju istinu iz mudre knjige da se ne može ići dalje od 6 hiljada godina, jer pobogu, tada je stvoren ceo kosmos... dakako.

I meni je to "dali" več dosadilo :lol:
Kao prvo, više (primernih) metoda što se koristi, objektivniji je rezultat, zar ne? Kao drugo, postoje 2 područja određivanja starosti: prehistorijski (pre pisanih dokumenata) i historijski. Gle, čuda, ovaj historijski počinje oko 4000-5000 hiljada godina pre naše ere.

Što s tiće metoda, koji se zasnivaju na merenju radiacije na osnovu raspolovnog doba radioaktivnih elemenata, odstupanja su jako velika, baš zbog neodređenosti i uticaja subjekta na rezultate merenja.
Dalje. Kod merenja metodom utvrđivanja količine radioaktvnog ugljenja u materiji, utvrđeno je, da se ona u prošlosti bitno menjala.

Što se tiče utvrđivanja starosti fosila (i pored već navedenih dilema): ako ti kažeš, da je bio majmun čovek, onda je lako reći i da se čovečanstvo razvilo pre 3 milijona godina...

Za ilustraciju:
Recimo, da danas dođe do katastrofe i sve ode u *. Recimo, da se rodi nova civilizacija i ona istražuje. Jeli (nije "dali" :roll: ) će ona utvrditi, da smo mi i - recimo tibetanski monasi ili pigmeji - živeli u isto vreme?? Ni naše kosti - one se neće podjednako očuvati zbog različite klime. I neće biti podjednako zagađene teškim metalima i radiaktivnim elementima...

Drugi primer, opet posle katastrofe: odkopaju fosile Šveđana i pigmeja. Kakvo će biti tumačenje: da su oni ista civilizacija??? Ili će možda jedan čak ispasti majmun.

Treći primer: iskopaju kosti nekog, ko je bolovao za nekom kostnom bolesti. On će biti karika, koja fali između jedne i druge ere... itd.

Da ne dužim: metode koje obuhvataju veoma duge vremenske periode imaju velika odstupanja i daleko su manje primerne za određivanje starosti materije od pisanih dokumenata. Pored toga na sve metode utiče subjektivno mišljenje istraživača.

I na kraju: KO KAŽE, DA U BIBLIJI PIŠE, DA JE PRE 6000 GODINA BIO STVOREN CEO KOSMOS??? čOVEK, JE BIO TADA STVOREN, BRE! Čovek je bio stvoren 6. "dan"!!! Oni koji komentarišete, molim, vas, ubuduće, pročitajte bar 1.poglavlje 1. Mojsijeve (to je prvo poglavlje u Bibliji).

itaka.s:
Sizif:
....a to je: da je on kojim slučajem živ danas, koja kola bi vozio?

Čovek takve harizme svakako bi bio uticajan i moćan u današnjem društvu, takav karakter implicira velike, skupe i moćne automobile... ali na drugu stranu njegova ljubav prema ljudima i svetu uopšte više vuče ka malim ekološkim i štedljivim vozilima... a opet, tu su i apostoli, i oni svakako ne bi stali u mali autić, pa neki manji autobus izgleda kao idealno rešenje ali tu nema stila...

Mnogo me ovo muči i značilo bi mi kada bi neko uneo malo svežine u moju staru dilemu...
ISAO BI BOS VALJDA

I mene takodje muci sta bi se desilo da je Isus danas ziv,samo sto moja dilema nema veze sa saobracajem...Pitam se sta bi se desilo da je medju nama i da govori potpuno iste stvari koje je govorio i pre 2000 godina.Bojim se da bi bio proglasen jeretikom...

Kissko:
Gle, čuda, ovaj historijski počinje oko 4000-5000 hiljada godina pre naše ere.
Ne vidim nikakvo čudo s obzirom na relativno skori pronalazak pisma. Tako bi za 5 hiljada godina neko mogao reći "gle čuda, da su baš pre 5 hiljada godina izmislisli Internet". Pa šta, rekao bih ja.
Kissko:
Što s tiće metoda, koji se zasnivaju na merenju radiacije na osnovu raspolovnog doba radioaktivnih elemenata, odstupanja su jako velika, baš zbog neodređenosti i uticaja subjekta na rezultate merenja.
Kada se pronađe novi metod datiranja, odstupanja su uvek veća nego kada se on usavrši. Ovo što ti ne želiš da pomeneš je sledeće - i u okviru svih tih odstupanja, opet se govori o milionima i milijardama godina, a ni jedan od ovih metoda koje sam ja pomenuo uopšte se ne pominje famozni idiotizam da je svet nastao pre 6000 godina. Primetio sam da se kreacionisti jako raduju svakoj greški u ispitivanju, a veruj mi da niko od naučnika ne stvara ove metode s namerom rušenja Biblijskih "istina" već da je razvoj nauke sam po sebi pokazao da je Biblija samo jedan od mnogih interesantnih i vrednih istorijskih dokumenata, i ništa više.
Kissko:
Dalje. Kod merenja metodom utvrđivanja količine radioaktvnog ugljenja u materiji, utvrđeno je, da se ona u prošlosti bitno menjala.
Daj mi neke reference, pošto je metod C14 pored metoda elektronskog spina jedan od najboljih metoda za određivanje starosti.
Kissko:
Drugi primer, opet posle katastrofe: odkopaju fosile Šveđana i pigmeja. Kakvo će biti tumačenje: da su oni ista civilizacija??? Ili će možda jedan čak ispasti majmun.
Ne, DNK struktura Šveđana i Pigmeja je u suštini ista. To što su jedni niži a drugi viši ne znači mnogo, i dalje mogu da imaju zajedničke potomke što znači da pripadaju istoj vrsti. To je za naučnike dovoljno, a pogovotovo će biti dovoljno za nauku kakva će, nadamo se, biti za hiljadu godina.
Kissko:
iskopaju kosti nekog, ko je bolovao za nekom kostnom bolesti. On će biti karika, koja fali između jedne i druge ere...
Možda za kreacioniste. Nauka već danas može iz DNK da utvrdi od kakvih je bolesti bolovao dati skelet, a što opet za hiljadu godina tek neće biti nikakav problem. Tada će moći i da rekonstruišu dato biće iz onoga što pronađu što već i danas nije naučna fantastika. Iz vlasi kose Napoleona danas mogu da naprave drugog Napoleona. Pitam se samo gde je Bog u celoj priči, ili ej to čovke počeo da najzad preuzima njegovu funkciju?
Kissko:
Da ne dužim: metode koje obuhvataju veoma duge vremenske periode imaju velika odstupanja i daleko su manje primerne za određivanje starosti materije od pisanih dokumenata.
Oo je potpuno besmislena tvrdnja, apsolutno i totalno lišena svake logike. Ona implicira da je čovek bio prisutan na zemlji pre nekoliko milijardi godina kada su nastajale stene i minerali da sve to zapiše u svoj ćitap. Ovakvu naučnu fantastiku može da pruži samo organizovana religija i netalentovani SF pisci.
Kissko:
Pored toga na sve metode utiče subjektivno mišljenje istraživača.
Reci mi iskreno, utiče li subjektivno mišljenje na religiozne osobe ili su one totalno imune za razliku od nas, humanista?
Kissko:
I na kraju: KO KAŽE, DA U BIBLIJI PIŠE, DA JE PRE 6000 GODINA BIO STVOREN CEO KOSMOS???
Živeli. Niko normalan to ne treba da kaže.

Kissko:
Sve bi to bilo lepo, kad bi bilo tako... ali nije... Nisam ovde, da razvijam akademske debate oko instrumenata i metodologije istraživanja... Sam dobro znaš, bar mislim, da ima puno rupa u tvojoj argumentaciji. Dovoljno. Pozdrav.
Očekivao sam bolji argument od "Sve bi bilo lepo kad bi bilo tako". To što jedna teorija ima rupa samo znači da na njoj ima još da se radi, rupa nije automatski nelogičnost. Religija tebi, na svu sreću, daje sve potrebne odgovore u životu pa ti i ne moraš previše da otkrivaš.

Sizif:
Kissko:
Sve bi to bilo lepo, kad bi bilo tako... ali nije... Nisam ovde, da razvijam akademske debate oko instrumenata i metodologije istraživanja... Sam dobro znaš, bar mislim, da ima puno rupa u tvojoj argumentaciji. Dovoljno. Pozdrav.
Očekivao sam bolji argument od "Sve bi bilo lepo kad bi bilo tako". To što jedna teorija ima rupa samo znači da na njoj ima još da se radi, rupa nije automatski nelogičnost. Religija tebi, na svu sreću, daje sve potrebne odgovore u životu pa ti i ne moraš previše da otkrivaš.

Tačno tako.

Back