- Poruka
- 13.583
Što da se baviš...? Jedino ako si režiser,scenarista ili scenograf pa da uređuješ svoju predstavu...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa, zar ne??? Svest je dio mozga (softwerski) i kad mozak nema vezu sa svešću onda je čovjek zombi.![]()
Ala si ga razumela svaka ti čast.
Kaži srpski:Nemate veze s mozgom...Pa, zar ne??? Svest je dio mozga (softwerski) i kad mozak nema vezu sa svešću onda je čovjek zombi.
Уобичајено мишљње многих јесте да је свест везана за мозак и да тим телесним органом могу објашавати исту.
То није тачно зато што није свест у мозгу, већ мозак у свести. А то ћу на овом теми појаснити :
Одузмимо овом опажају мозга, или појму "мозак" свеједно, све оно што му је додала наша свест и што постоји једино у тој свести, значи све ткз. секундарне и примарне квалитете:
![]()
Дакле, одбацимо све осећаје боје, јер они су у свести а не на овом мозгу. Затим, одузмимо све осећаје чврстоће, топлоте итд. јер и ти осећаји су само у свести а не на овом мозгу.
Затим, одузмимо облик и просторност јер и облик и просторност су само форме опажања нашег разума или нешто што егзиситира само у свести а како су то велики Баркли и Имануел Кант давно доказали.
Пошто смо одузели све то, шта је остало од тог мозга којим многи машу као ултимативним објашњем.. као "деус екс махина"?
Ја ћу рећи. Није остало ништа! Одузевши све оно што је у свести, од мозга је остало једно НИШТА за сазнање.
Наравно, остала је ствар по себи. Међутим, њу не можемо звати "мозак".
Додатак:
Ovaj уводни пост je исувише кратак за ову тему тако да је испао пун нејасноћа. па га морам појаснити:
Прво, мора се разумети ово одбацивање секнударних и примарних квалитета на прави начин:
Што се тиче одбацивања секундарних квалитета или боја, чврстоће, топлоте и слично погледајте овај унос.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti
А што се тиче одбацивања просторности и облика...овај:
http://forum.krstarica.com/entry.php/4886-KORELATIVNOST-SUBJEKTA-I-OBJEKTA
Сви ти елементи који сачињавају опажај мозга јесу субјективни и постоје само у свести. Тако да мозак , који је састављен од субејктивних осећаја или од садажаја свести да тако кажемо, не може обајшњавати свест јер је део исте . Мозак је у свести а не свест у мозгу.
И не ради се ту само о мозгу. Он је узет зато што се он уобичајено везује за свест. Док је он заправо само опажај међу другим опажајима. Слика међу другим сликама.Оно што важи за њега важи за сваки други опажај, самим тим и цео ткз. спољашњни реалан свет. Од сваке опажене сцене можемо одузети секунударне и примарне квалитете који су сви до једног субјекитивни, или део свести ..тако дошавши до ствари по себи.
Još kad bi nam znao objasniti"ravan mentalnog i virtuelnog,a i mistićnog"...mozak i svest se nalaze u dve sasvim razlichite ravni.
mozak je u primarnoj, ravni materijalnog, odnosno telesnog, dok je svest nadogradnja i zahvata ravan mentalnog i virtuelnog, kod retkih ljudi i ravan mistichnog.
Još kad bi nam znao objasniti"ravan mentalnog i virtuelnog,a i mistićnog"...
Ja mogu da tvrdim da Boža održava svačiju svest povremeno je zalivajući i dajući joj neke virtuelne vitamine...Dokaž da nije!![]()
Dozvoli da nas ima koji znamo i nešto unapred...Znao sam da ćeš to prihvatiti zdravo za gotovo-to s virtuelnim vitaminima...te ravni prestavljaju sliku sveta, ne vidim sta je to smeshno.
Uh brate. Ko je rekao da ideje isključuju materijalni svet. Samo mi ne znamo ništa o materijalnom svetu sem onoga što zapažamo u svojoj predstavi. Sam materijalni svet je metafizički, a ono što zapažamo je za nas realnost i sve što zapažamo čulima zovemo materijalnim. Pa je onda pojmovno odvojena "stvar po sebi" od ove materijalnosti.I sad ja pitam:Odakle zaključak da takav duhovni svet ideja isključuje materijalni svet ?
Šta fali materijalnom svetu?
Pa zar se treba ograničiti samo na ideje o postojanju predstave koju opažamo u našoj svesti ili ta opažanja
možemo i verifikovati...
A ono što konstatuješ da opažaš je zapravo tvoja predstava. Šta zapravo opažaš, ne možeš da imaš pojma.Pretpostavljam da svest koju tako izdvajamo iz predstave o stvarnosti ne dislociramo daleko od te predstave,več samo da je tu i da je svesna te predstave, pa i predstave o sebi...
(Sve vreme pričam o reflekciji-primedba da bi me objektivni lakše razumeli...)
Jer, zar nije logično da naše ideje i nastaju u asocijacijama te svesti naše na osnovu opažanja materijalnog sveta?
Naša predstavu zovemo svojom zato što je mi osvešćujemo, a ne zato što vladamo njome. Finta i jeste u tome da ne znamo šta to učestvuje u njenom stvaranju, kakvi to procesi. Ali znamo da nešto učestvuje. Ono što možemo da vidimo to su slike koje su formirane u našem umu. Mi znamo da te slike osvešćujemo i verujemo da se stvaraju u našem umu pod uticajem impulsa iz čula. Takođe verujemo da do naših čula dolazi nešto što je neki objekat odaslao (recimo fotone). I kako ti ovo sada izgleda. Mi čak, ne da ne vidimo materijalni objekat, mi ne vidimo ni fotone, jer se oni zaustavljaju u našim čulima pa vidimo samo neku sliku u umu. Ali... do našeg uma je mogao da dođe impuls i iz nekog, recimo, kompjutera. Ali i to šta je naš um i gde se nalazi, mi ne znamo. Mi smo složili priču o realnom svetu, čulima, impulsima koji putuju do CNS-a pa se tu obtađuju... A šta se zapravo odigrava, nemamo pojma. Samo znamo da osvešćujemo nekakve čulne informacije koje dolaze do naše svesti u obliku koji prepoznajemo i to je za nas realni svet. Taj svet ne kontrolišemo, kao ni svoj um. Mada smo uvereni da imamo volju i da upravljamo svojim umom. Da nismo u to uvereni... ne bih da nastavljam.Jedna stvar neopozivo naime zabranjuje da je svet oko nas samo naša predstava, a to je i Šopenhauer morao prihvatiti
-događanja u toj predstavi sveta ne teku po našim željama, htenjima i potrebama...Samo delimično. I samo toliko koliko
smo "prilagođeni" toku događanja. Naravno,nekim događanjima možemo da upravljamo i to, uglavnom, u našoj okolini
u predstavi, a u istoj predstavi more lavina izmiću našoj kontroli. U najmanju ruku-neko drugi režira predstavu za nas...
Tu dolazimo do tačke u kojoj Aristotel naznačuje da je u pitanju biće koje nam gomba naše sagledavanje sveta... Potonji tu
konkluziju njegovu nazvaše čika Godoom...A on samo nastavio gde je Platon stao...
Sopstvena saznanja u realnom svetu, pripadaju realnom svetu i uklapaju se u taj svet, a mi u tom svetu i živimo. Saznanje idealizma je samo proširenje razumevanja sopstvenog bivstvovanja i naše realnosti. Ovo za posledicu ima nešto što nisam do sada uočio da se pominje, a to je da je u našem realnom svetu moguće da se pojavi nešto što je totalno nelogično, neobjašnjivo i naizgled nekauzalno. A to je zato što je naš realan svet samo dostupan deo nečeg šireg što nam u celini nije dostupno.Eto koje probleme izazivaju isključiva filozofska mehanicistička učenja...
Otud i moj bezgranični skepticizam i u odnosu na sopstvena saznanja koja su mi stalno sumnjiva i koja počesto izlažem preispitivanju...
Ipak,shvatio sam da je najgore sedeti "skrštenih ruku " i držati se jednog sistema saznavanja...Što ne bih koristio i Aristotelove
silogizme i Okamovu britvu i algoritme dinamičkih nizova,pa čak i dijalektiku za društvene odnose i ekonomiju...
Nisu svi sistemi dobri,ali bar nešto se da iskoristiti...bar za potpalu...![]()
imaju li pojedine stanice i organi svijest o svojim pojedinim funkcijama? {...} tak je i pitanje, da li je tijelo kućište mnogih svijesti
vi mozak jer smo ti mi delic univerzima i kao delic ne mozemo u sebi da sadrzimo ni univerzum ni sebe.
i ajde sad sta tu ima da se toliko diskutuje? jasno je da rec "transcendentno" jednostavno znaci "nepoznato". i ultrazvuk je jednom davno bio "transcendentan".
Потпуно погрешно.Трансцендненто је нешто садвим другачије од просто непознатог. Не ради се ту о нечему што нам је данас непознатно а сутра ће можда бити познато, већ о нечему што нам је непознато данас, сутра и за вјеки вјекова.
Епистемологиија је коначно дошла до граница могућности људског сазнања и та открића су апсолутна , аподиктичка из једноставног разлога што се она односе на форму, а не на садржај.
Или да ти то појасним на примеру:
Један бокал воде може бити напуњен разним матерјалима, познатим и непознатим... рецимо литром воде, ексерима, или било чиме што је нама људима данас потпуно НЕПОЗНАТО а некада ће бити позанто. Па ипак можемо апсолутно знати да у тај бокал никада неће стати два литра воде или 100 килограма ексера. Јер шта у њега може стати а шта не, јесте занње које се односи на форму а не на садржину и оно је апсолутно.
Исто тако, шта наш разум може а шта не знамо на основу увида у његове априорне форме у које свако искуство улази.А ако нешто не може ући у те форме сазнавања значи да је то трансцендентно и да је изван могућности сазнања. данас и за вјеки вјеков
@ nasdaq
ne bi ulazio u detalje naših slutnji. ne možemo i nije nam sila sve znati.
Mora da i stena ima misao,samo nešto jednostavniju...
A šta je stena?....Ne ,a šta je misao?
A šta misao o misli stene?
@ nasdaq
ne bi ulazio u detalje naših slutnji. ne možemo i nije nam sila sve znati.
na takva razmišljanja jedna lijepa rečenica čuang tse-a:
ja i sve stvari smo jedno - šta tu još ima reći
u vezi s tim je mark aurel također nešto zanimljivog napisao:
predstavljam si cijelu planutu kao jedno jedinstveno biće
Не откриваш ти мени топлу воду уопште, слутњама да је све једно.
И не бих то мистификовала.
Нисам баш сигуран из овога да вам је ставрно јасно то јединство свега јер износите појам "једно" без да нагласите да се ради о метафори а не о буквалном једном које значи оно што је супротно мноштву и има своје значење једино у простору, као јединство математичке тачке, тј. оно што се не може даље делити.
То није јединство о коме говоримо а које је метафизичко а не математичко јединство, што значи да оно уопште не улази у форме сазнавања које су простор и каузалитет. Дакле, појам једно можемо узети само као метафору а не буквално.
А ако желимо приближити себи то метафизичко јединство које није супротност мноштву најбољи пример је Бергсонова квалитативна множина, којој опет најближе можемо прићи узимајући мелодију за пример. Где имамо свјевсрстан осећај мелодије који у себи садржи све тонове потенцијално, али не поређане један до другог ,већ стопљене на неки начин а деоба и дељење настају тек уласком у форме нашег сазнавања.
То мноштво у потенцији јесте метафизичко јединство.
Пошто то нисте нагласили добили сте и овакав Фишерманов одговор изнад где он очито схвата једно у математичком смислу а не метафизичком.
Mora da i stena ima misao,samo nešto jednostavniju...
A šta je stena?....Ne ,a šta je misao?
A šta misao o misli stene?