MORSKI PRASICI

Ja sam sestri poklinio ovo prase za rodjendan i posto ga ona nece dobio sam jos jednu obavezu... Sinoc sam ga doeo kod mene.

E sad imam nekolko pitanja:
1. Procitao sam da ne valja kada se mogo cesaju kada im opada dlaka, ovaj je ceo pokriven dlakom dakle ne opada u nekim delikim kolicinama, josuvek nisam nabavio slamu tako da je celu noc proveo na nekoj krpi na kojoj sada vidim ima dlaka... ali to nije nesto preterano puno, jel to normalno? I u vezi cesanja... Kolko je to vremenski izmedju cesanja da bi to bilo cesto?

2. Zasto kada ga stavim u prilo ispusta neke zvuke tihe kao pravo prase kada grokce samo mnogo tise skoro necujno, to znaci da mu prija ili?

3. Jel normalno da cim ga uzmem u ruku pocinje da je lize?

4. Jel normalno da mi grize narukvicu od kaucuka posto se za to prvo zakaci cim gauzmem u ruku...

Ja sam sestri poklinio ovo prase za rodjendan i posto ga ona nece dobio sam jos jednu obavezu... Sinoc sam ga doeo kod mene.

E sad imam nekolko pitanja:
1. Procitao sam da ne valja kada se mogo cesaju kada im opada dlaka, ovaj je ceo pokriven dlakom dakle ne opada u nekim delikim kolicinama, josuvek nisam nabavio slamu tako da je celu noc proveo na nekoj krpi na kojoj sada vidim ima dlaka... ali to nije nesto preterano puno, jel to normalno? I u vezi cesanja... Kolko je to vremenski izmedju cesanja da bi to bilo cesto?

2. Zasto kada ga stavim u prilo ispusta neke zvuke tihe kao pravo prase kada grokce samo mnogo tise skoro necujno, to znaci da mu prija ili?

3. Jel normalno da cim ga uzmem u ruku pocinje da je lize?

4. Jel normalno da mi grize narukvicu od kaucuka posto se za to prvo zakaci cim gauzmem u ruku...

5. Celu noc je u kavezu imao sargarepu i gricnuo je samo na par mesta... Sada kada sam nabavio kupus navalio je da jede, njima sargarepa ne odgovara?

6. Kolko jako "ujeda"?
---

Sad procitahza ovaj zvuk koji pusta... Bice da je zensko pa da joj se rade neke stvari :)

1. Kakva slama, drzi ga na piljevini. Ako je prase mlado ima i manje dlaka, cim poraste bice za izvoz zato je pozeljno cesljati ih svaki dan da se skine dlaka.
2.Da, to znaci da uziva:)
3.Pa ne znam, moje to ne radi, ali ne vidim tu nista nenonormalno.
4.Noramalno je da grize sve sto mu dodje pod zube:D STo ne znaci da je normalno da mu sve to i dozvoljavas;)

Ja moje prase nisam uopšte češljala. Uopšte to nije podnosila. Ali, zavisi koliko mu je dugačka dlaka. Ako je do 1cm, npr verovatno ne moraš, nego ga samo redovno mazi, a ako je dlaka duža, verovatno ćeš morati da se ne bi mrsila.

Čim ga staviš u ruku počinje da te liže zato što su ti ruke verovatno znojave. Oni vole da ližu znojave ruke, stopala još više, maramice (koje su vlažne od suza, ili onako samo kada ti curi nos, ali to baš i nije dobro da mu daješ - mislim od nosa).
Opet narukvica od kaučuka verovarno je dugo nosiš, pa je i ona postala malo slana od znoja ili je možda i sam kaučuk u pitanju, ne znam. Oni vole da grickaju sve i svašta. Naročito dok su mlađi. Obavezno obezbedi slamu da bi moglo nju da gricka. (pazi da ne gricka novine, one su pune olova od štampe)

Odgovara im šargarepa, ali samo im nekada dosadi, ako je suviše dugo daješ. probaj da malo menjaš ishranu. Kao i tebi što dosadi da jedeš jedno te isto stalno. Videćeš jedu i gomilu povrća, čak i kuvanu boraniju i grašak, jabuke, koru od krastavca.. Samo sve što daješ prasetu dobro operi ili oljušti da se ne bi otrovalo od prskanja.

Prasići vrlo retko ujedaju. Možda na početku, dok su još jako uplašeni, dok se ne pripitomi. Oni su generalno dosta miroljubivi i ako te dotakne zubićima, to je da ti samo pokaže da može i da to što mu radiš mu ne prija. Ali, vrlo vrlo retko zaista i zagrizu.

Pročitaj malo temu, dosta smo pisali o ishrani.

Moj ti je savet, ako si voljan da mu ostaviš jedan deo sobe gde može da se šeta. Zakloni sve gajtane, novine i vunene tepihe iz tog dela, da ih ne bi prase grizlo. Možeš da postaviš ispod neke fotelje, ili da mu napraviš zatvorenu malu kućicu gde će moći da spava, jede i piški i kaki, i sakrije se. Ali da slobodno može da izađe odatle i da se prošeta po sobi i istraži terotoriju, druži se sa tobom. Oni su generalno dosta uredni i ne bi trebalo kada se navikne da piški, da piški na drugim mestima, nego samo na tom mestu za skrivanje.
Možeš da odvojiš neku staru posteljinu ili peškire koje ćeš da menjaš svaki dan i kada se nakupe možeš da opereš u mašini. Ispod peškira stavi papire i kesu.

Nadam se da te nisam uplašila sa ovim predlogom za šetnju. Nije tako komplokovano kao što izgleda, a onda je nekako kao neki pas ili mačka, imaš potpuno druženje sa njime. A kažem, umeju da budu dosta uredni.

Piši ako ti nešto treba. I imaš i sajt koji je posvećen samo glodarima i dosta je posećeniji od ovog na Krstarici. Nešto www.zekoiprijatelji.. ili tako nešto ne znam napamet

Ovo se oezobrazilo skroz... Ako je samo u sobi cuti... ali cim vidi nekog krene da skici i tako sve dok ne dobije da jede... i kada pojede opet isto...
A jede salatu, jabuku/sargarepu nece.

Ako mu daješ dovoljno da jede, znači jednom ili dva puta dnevno povrće / voće, a semenje / granule, seno i vodu treba da ima stalno (ali treba da menjaš ujutru i uveče vodu i semenje).
Šta sam htela da ti kažem - znači ako je sito, a skiči, hoće da se mazi ili hoće da ti privuče pažnju. Verovatno je usamljeno. Jel ga maziš? Treba da ga i puštaš napolje da se šeta po sobi.

Prasići su dosta inteligentna stvorenja, iako ti možda sada ne deluje tako. Dosadno mu je da sedi samo po čitav dan u zatvorenom prostoru. Vole društvo, vole da istražuju, radoznali su.

Po meni jede i previse. Slamu mu nisam nabavio jos ali piljevinu jesam, malo je vlazna pa cekam da se prosusi... Od semenja i granula ne znam sta da mu dajem, za vodu su mi rekli da ako jede voce/povrce nema potrebe da pije vodu.

A sto se tice mazenja, preko nedelje i nemam vremena do 4 na poslu dok dodjem kuci... kasnije izadjem... tako da sad za vikend koristim da to nadoknadim :) U principu i nije nikad sam uvek nekog ima.
Kolko ja primecujem on se pripitimio vec i ne bezi, cim ga pusim iz ruke pocinje da skici i trazi da se mazi postaje naporan :)

Evo i slicice...

PS. Ja nisam primetio da on danju spava, a nocu trci po kavezu, grebe, grize, cvili... Kad oni uopste spavaju?

Često su noću aktivni, a danju spavaju. Ali videćeš, prilagodiće se tebi.

Vodu moraš da mu daješ, bez obzira što mu daješ povrće. Menjaj je ujutru i uveče. Stavi u neku malu činijicu koju ne može da prevrne. Postoje i kapaljke ili kako se već zove, koje se zakače za kavez, i iz kojih prase sisa vodu.

Semenje je takođe obavezno. Daj mu količinu koja može da ti stane u šaku, ujutru i uveče. Kombinaciju semenja možeš i ti sam da napraviš - suncokreta 100g, ječma 50g, ovsa 100g, pšenice 50g, vrlo malo lanenog semena i prosa, i može i zrna kukuruza (osušenog). Ovo je samo odnos i to okviran. Ovu kombinaciju sam ja davala mom prasetu. Kupi u prodavnici zdrave hrane.
Neki su protiv ove kombinacije pa kupuju granuliranu hranu, preporučuju Cavia Complete.
Ja sam više za prirodne kombinacije, ali ti sam odluči.
U svakom slučaju obavezno je ili semenje ili granulirano. I prase bi trebalo da ima ovu hranu tokom čitavog dana da može da je gricne kada hoće.

Voće i povrće mu daj dok je još malo dva, možeš i da podeliš, pa manje količine da daješ tri puta dnevno. Daj mu kupus, zelenu salatu, endiviju, papriku, kuvan kukuruz, kuvanu boraniju, kuvan grašak, krastavac (samo koru, sredina je suviše vlažna), šargarepu, jabuke, krušku (malo), grančice od kruške i jabuke je moje obožavalo, .. U principu sve što i sam jedeš od voća i povrća, sem luka, krompira, ljutih stvari, kiselih, i previše vlažnih jer se često zagrcnu.
Vodi računa da ne daješ previše zelenog povrća u toku dana jer prase može da dobije proliv, znači ako daješ za doručak izbegavaj za večeru. Gledaj da daješ raznovrsnu hranu, jer već si i sam primetio dosadi mu.

Vlažnu piljevinu nikako nemoj da stavljaš. Možeš da kupiš pak papir u knjižari dok ne nađeš odgovarajuću piljevinu. Ali ja sam najviše za to da mu daš jedan kutak u sobi i da bude na posteljini koju ćeš menjati ujutru i uveče, iprati u mašini za veš na 90`C kada se isprlja sva. Ili da može da izlazi i ulazi u kućicu kada god hoće.

I prelep je! :heart:
Je li dečko ili devojčica?

Ovo moje cudo izgleda ima krpelja... Kako ja njemu da sklonim istog? Znam da kada se sa coveka slida treba staviti alkohol i sl. ne znam dal ce prasetu smetati alkohol?

Odakle prasetu krpelj? Jesi li ga puštao po travi da šeta? Ne znam kako bi ga inače dobio..
Najbolje ga odnesi na Veterinarski fakultet kod prof Popovića, ako zaista misliš da je krpelj.

Nije ni po tepihu setao a ne po travi :) Uziva na fotelji ceo dan, napravio sam mu neku kao kucicu od kutije i tu se krije...
Verovatno ga je dobio u radnjimada i tamo kolko sam primetio nemaju macke/kerove...
A ne mogu lepo da pogledam sta je iz razloga sto nikako nece da se smiri, ako jede pomera se, ako se mazi opet... pa tako na blic ako pogledam... ali nema sta drugo da bude osim krpelj, malo... pljosnato u nekoj sivokastoj varijanti.

Pa ne znam šta da ti kažem..Je li tvrdo? Probaj da neko drži prase a ti da dobro pogledaš šta je.
Ako je krpelj, ili ga vodi kod veterinara da ga izvadi i možda dobije antibiotike, ili postuj na temi ¨o svemu po malo¨. Tamo ima ljudi koji imaju pse, pa imaju iskustva sa krpeljima kod životinja.
Javi ako hoćeš kod veterinara da ti dam broj telefona ambulante.

Ti sudenti ima da se komiraju kada budu videli da donosim prase na pregled :P
Ako bi ja njemu to iscupao i sam samo ne znam dal ce da mu skodi ako mu stavim alkohol na ledja ili mozda postoji neka druga varijanta za skidanje krpelja...

Nisu studenti. Pri ambulanti radi pof Popović, koji je specijalista za egzotične životinje i kožne bolesti. Njegov telefon je 36.11.810. Ili ako se niko ne javlja, zovi ambulantu na 36.11.809 i pitaj kada možeš da ga nađeš. Nikako nemoj da daješ nikome drugome iz ambulante prase na pregled.

Ne znam kako se vadi krpelj, postuj na temi koju sam ti gore napisala, pa će ti reći kako da ga izvadiš. Ali krpelji često imaju Lajmsku bolest, i treba dobro obratiti pažnju da se ne ispolje neki znaci bolesti. Ne znam kako prasići reaguju, daleko bilo.. Možeš i da zoveš profesora samo da pitaš šta da radiš

Da li si siguran da je krpelj u pitanju?

Inace krpelj se ni kod ljudi nikako ne sme vaditi pomocu alkohola,vec se samo uhvati,okrene u smeru suprotnom od skazaljke na satu i izvadi,tako je i kod zivotinja.

imam morsko prase vec vise od 4 godine i uvek ga drzimo u akvarijumu s piljevinom, a poslednja 2 puta kad sam mu prala kavez i menjala piljevinu iz nje su izletele neke velike crne bube (nisu bubasvabe, za njih sam specijalizovana:lol:)!!! kako da ih se resim i odakle one uopste u piljevini???

imam morsko prase vec vise od 4 godine i uvek ga drzimo u akvarijumu s piljevinom, a poslednja 2 puta kad sam mu prala kavez i menjala piljevinu iz nje su izletele neke velike crne bube (nisu bubasvabe, za njih sam specijalizovana:lol:)!!! kako da ih se resim i odakle one uopste u piljevini???

Ne znam šta da ti kažem, probaj da paziš gde kupuješ piljevinun:neutral:
Nisam neki stručnjak za bube, možda neko drugi ima iskustva..

pa nikad se to meni ranije nije desilo, pre ovog praseta imali smo jos 3 i uvek je sve bilo u redu, menjala sam i menjam piljevinu na svakih 6,7 dana... zar nije malo cesto svaki dan?
moracu da pripazim gde uzimam piljevinu.... :confused:

Back